Kanada Üniversite Eğitimi

Kanada Üniversite Eğitimi

Dünyanın en güvenilir ve yaşanılabilir ülkelerinin başında gelen Kanada üniversite eğitimi ile birçok ülkeye örnek olmaktadır. Kanada her yıl dünya çapında yüz binlerce uluslararası öğrenciye kucak açmaktadır. Prestijli eğitim sistemi ve zengin kültürel yapısı ile Kanada üniversite eğitimi için oldukça çekici bir ülkedir. Kanada’da alınmış üniversite diplomalarının hem Türkiye hem de başka birçok ülke tarafından tanınırlığı bulunmaktadır.

Kanada’nın İngilizce ve Fransızca olmak üzere iki resmi dili bulunmaktadır. Kanada’da üniversite eğitimi alan öğrenciler anadil düzeyinde İngilizce bilgisine sahip olmanın yanı sıra ikinci bir dili de geliştirme imkanına sahiptir. Birçok üniversite hem İngilizce hem de Fransızca dilinde bölümler sunmaktadır.

Kanada’da üniversite eğitimi almanın bir diğer avantajı ise anadili İngilizce olan diğer alternatif ülkelerle kıyaslandığında çok daha ekonomik olmasıdır. Para biriminin Kanada Doları olması dolayısıyla okul fiyatları ve yaşam masrafları Amerika ve İngiltere gibi ülkelere göre daha düşüktür.

Birçok uluslararası öğrencinin üniversite okumak için Kanada’yı tercih etmesinin en büyük etmenlerinden biri de çalışma iznidir. Öğrenciler eğitim aldıkları dönemde haftada 20 saat yarı zamanlı çalışma izninin yanı sıra tatil dönemlerinde de tam zamanlı çalışabilmektedir. Aynı zamanda mezun olduktan sonra belirli bir süre Kanada’da yaşama ve çalışma iznine sahip olan öğrenciler uluslararası bir iş tecrübesi kazanarak kariyerlerinde fark yaratmaktadır.

Kanada Üniversite Eğitim Sistemi

Kanada üniversite eğitim sistemi üniversiteler ve kolejler (yüksekokul) olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Üniversiteler akademik mesleki eğitim verirken (lisans ve lisansüstü dereceler) kolejler teknoloji, ekonomi, sanat gibi çeşitli alanlarda teknik mesleki eğitim vermektedir. Akademik çalışmalar yapıp mezuniyet sonrası lisansüstü eğitim düşünen öğrenciler üniversite eğitimi alırken daha çok mesleki deneyim edinip mezuniyet sonrası direkt alanında işe girmek isteyen öğrenciler kolejleri tercih etmektedir.

Ülke genelinde büyük bir çoğunluğu devlet üniversitesi olmak üzere yaklaşık 100 üniversite vardır. Kanada üniversite eğitim sistemi şehir, eyalet ve federal olarak üç farklı idari kademeden oluşmaktadır. Kanada’da eğitim sistemi tek bir kurum tarafından değil her bir eyalette bulunan eğitim bakanlıkları tarafından denetlenmektedir. Tüm eğitim kurumları belirli bir standardı yakalamak zorunda olduğu için Kanada üniversite eğitimi kalitesinin arttırılması için çok sıkı çalışmalar ve denetlemeler yapılmaktadır.

Her ilgi alanına hitap eden alanlarda üniversite bölümü bulmak mümkündür. Özellikle bilgisayar teknolojileri, mühendislik, işletme ve iletişim gibi alanlarda verdiği eğitimi ile Kanada oldukça ünlüdür. Kanada üniversiteleri yüksek kaliteli eğitim sisteminin yanı sıra sunduğu sosyal, kültürel ve sportif imkanlarla öğrencilerin dikkatini çekmektedir.

Kanada Üniversite Eğitim Süresi

Kanada üniversite eğitim süresi genel olarak 3 veya 4 yıl sürmektedir. Ancak Tıp, Hukuk gibi teknik alanlarda eğitim süreleri 5-6 yıla kadar uzamaktadır. Bazı üniversitelerde bir yıl içerisinde 3 akademik dönem eğitim verilmektedir. Bu üniversitelerde yaz dönemi de dersler devam ettiği için öğrenciler yaz dönemi de ders alıp 4 yıllık üniversite eğitimlerini 2.5 yıl içerisinde de tamamlayabilmektedirler. Akademik yılı 2 dönem olarak süren diğer üniversitelerde eğitim genellikle Eylül ile Ocak ve Şubat ile Mayıs ayları arasında verilmektedir.

Kanada Üniversite Başvuru Şartları

Ülkenin eğitim olanakları, genel yaşam standartları, milli geliri ve düşük suç oranı göz önüne alındığında Kanada dünyanın en yaşanılır ülkeleri arasında yer almaktadır. Kanada’da üniversite okumak isteyen uluslararası öğrencilerin birtakım koşulları yerine getirmesi gerekmektedir.

Kanada’da üniversiteye giriş sınavı uygulaması yoktur. Aynı zamanda öğrencilerin Türkiye’deki üniversite giriş sınavlarına da girmelerine gerek yoktur. Okullar kendi başvuru koşullarını kendileri belirlemektedir. Kanada’da üniversite okumak isteyen öğrencilerin başvuru yapacakları okulun başvuru şartlarını yerine getirmeleri yeterlidir.

Kanada üniversite başvuru şartları arasında ana şart öğrencinin not ortalamasının yüksek olmasıdır. Üniversiteler öncelikle öğrencilerin lise başarısına bakmaktadır. Önde gelen üniversiteler genel olarak 100 üzerinden en az 80 not ortalaması talep etmektedir. Öğrencinin diploma notu Kanada üniversite kabul şartları arasında yer almaktadır.

Kanada’da üniversite eğitimi almak isteyen öğrencilerin yerine getirmesi gereken diğer koşul ise İngilizce dil yeterliliğidir. Öğrencilerin TOEFL veya IELTS sınavlardan istenilen skorları almaları gerekmektedir. Bu skorlar başvuru yapılacak programdan programa göre değişiklik göstermektedir.

Aynı zamanda Fransızca bölüm okuyacak öğrencilerin de Fransızca dil yeterliliklerini kanıtlamaları gerekmektedir. Fransızca yeterliliği için özel bir test bulunmadığı için üniversiteler kendi sınavlarını düzenlemektedir.

Kanada üniversite eğitimi başvurusu için birçok okul başvurularda uluslararası öğrencilerden geri ödemesiz başvuru ücreti almaktadır. Bu ücret genellikle 50 ile 150 Kanada Doları arasında değişmektedir.

Kanada Üniversite Eğitimi Vizesi Kaç Günde Çıkar?

Kanada Üniversite Eğitimi vizesi başvurularınız normal şartlarda 11 ile 15 gün arasında sonuçlanmaktadır. Amerika vizeniz varsa ya da daha önce Amerika vizesi aldıysanız başvurunuz 5 iş günü içinde sonuçlanabilmektedir. Başvuru süreçleri Kanada Büyükelçiliği’nin inisiyatifindedir. Koşulların değişmesi ya da yoğunlukların olması durumunda süreçler uzayabilmektedir.

Not: Kanada Üniversite Eğitimi vizesi başvuruları Pandemi süresince kapalı olduğundan şu anda bu süreçlerde değişiklikler olmuştur. Vize başvurusu yapıldıktan sonra 2 -3 ay sürebilmektedir.

Kanada Üniversite Eğitimi Vize Ücreti

Kanada Üniversite Eğitimi başvurusu için danışmanlık ve hizmet bedeli 125 $’dır. Kanada Üniversite Eğitimi amaçlı başvurunuz için güncel olan danışmanlık ve hizmet bedellerini öğrenmek için size en yakın ofisimize gelerek ya da arayarak bilgi alabilir, evraklarınızı ulaştırabilirsiniz. Ayrıca Kanada vize ücretleri sayfamızı ziyaret ederek daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Kanada Üniversite Eğitimi Vize Harcı Ne Kadar Ve Nereye Yatırılır?

Kanada Üniversite Eğitimi vize başvurularınız için ödemeniz gereken Kanada Üniversite Eğitimi Vize Harcı ücreti 150 CAD ( Yaklaşık 110$) ve Kanada vize başvuru merkezine ödemeniz gereken parmak izi ücreti 85 CAD (Yaklaşık 65 $)’dır.

Kanada Üniversite Eğitimi vizeniz onaylandığında başvuru yaptığınız pasaportunuzu Kanada Büyükelçiliği’ne göndermek için hangi Kanada vize başvuru merkezine parmak izi verdiyseniz pasaportunuzu o başvuru merkezine kargo yapmanız gerekir. Kanada Büyükelçiliğinin vizenizi pasaporta yapıştırıp kargo ile belirtmiş olduğunuz adrese göndermesi için pasaport başına toplam 632 TL ücreti ( Parmak izi verildiğini gösteren sticker bulunmuyor ise 932,50 TL ) , Kanada Vize Başvuru Merkezinin banka hesabına yatırıp, ödeme dekontunu ve Başvuru Merkezinin gönderdiği formu doldurup, aynı kargo ile gönderilmesi gerekiyor.

Ödeme yapılan tüm bedelleri Kanada Dolar (CAD) kuruna göre ayarlandığından kur farklılıklarından dolayı vize bedellerinde değişiklikler olabilmektedir. Kargonuzu gönderirken alıcı adına, Kanada Vize Başvuru Merkezi yazmayı unutmayın!

Vize Uzmanımıza Muvafakat Formu doldurarak Vekâlet verirseniz pasaportunuzu teslim etme ve alma işlemlerinizi sizin adınıza gerçekleştirebiliriz. Vekâlet ile birlikte önlü arkalı Kimlik fotokopinizi de eklemeniz gerekir.

Kanada Üniversite Eğitimi Vize Başvuru Formu

Kanada Üniversite Eğitimi vize başvurusu yapabilmek için iki farklı form doldurulması gerekir. Başvuruyu yapabilmek için Study Permit formu doldurulmalıdır. Forma yazacağınız eğitim hakkında sorulan sorulara size gelen okul kabul mektubundaki bilgilerle aynı olmasına dikkat etmelisiniz. Ayrıca Kişisel bilgiler ile ilgili bilgiler de bu formda sorulmaktadır.

Kanada aile bilgi formu: Bu formda sorulan sorular ise Türkiye’deki aile bağlarınızı görmek içindir. Bu formu doldururken dikkat etmeniz gereken en önemli konu yazdığınız tüm bilgilerin Büyükelçiliğe sunduğunuz nüfus kayıt örneğindeki bilgilerle aynı olmasıdır. Anneniz ya da babanızın doğum tarihleri gerçekte farklı nüfus kayıt örneğinde farklı olabilir. Siz mutlaka alınan resmi belgedeki tarihleri girmelisiniz. Bu tarz yanlışlıklardan dolayı Kanada Üniversite Eğitimi vize başvurunuz olumsuz sonuçlanabilir.

İki Formun da bilgisayar ortamında doldurması gerekir. Formları doldurduktan sonra Büyükelçiliğin sitesinde açmış olduğunuz sisteme yüklemelisiniz.

Kanada Üniversite Başvurusu Gerekli Evrak Listesi

Kanada üniversite eğitimi başvurusu yapmak için gereken şartlar ve evraklar öğrencinin okuyacağı bölümlere göre değişkenlik göstermektedir. Ancak genel olarak Kanada üniversite başvurusu gerekli evrak listesi ana başlıklar halinde toparlanabilir:

Öncelikli olarak öğrenci liseden mezun olduysa noter onaylı İngilizceye çevrilmiş lise diploması, hala öğrenciyse mevcut eğitim kurumundan alınmış İngilizce transkript sunmak zorundadır. Not ortalamasına odaklanan üniversiteler genel olarak 100 üzerinden 70 not ortalaması istemektedir.

İkinci olarak öğrencilerin yabancı dil yeterlilik belgesi sunmaları gerekmektedir. Bu belgeler uluslararası geçerliliği olan TOEFL, IELTS, CanTest ve CAEL testleridir ve başvurulacak programa göre istenilen minimum skor değişmektedir. Fransızca programa başvuru yapacak öğrenciler üniversitelerin kendi sınavlarına girmektedir.

İngilizce yazılmış referans mektupları diğer önemli evraklardandır. Referans mektupları öğrenciyi akademik anlamda gözlemlemiş olan öğretmenler tarafından yazılmış mektuplardır. Mektuplarda genel olarak öğrencinin akademik başarıları, sosyal veya sportif yetenekleri, kişisel özellikleri aynı zamanda alacağı üniversite eğitiminin öğrencinin kariyerinde nasıl bir pozitif etki sağlayacağı anlatılmalıdır.

Aynı zamanda öğrencilerin başvuru yaparken akademik geçmişini, kariyer hedefini ve neden Kanada’da üniversite eğitimi almak istediğini anlatan İngilizce bir niyet mektubu yazmaları gerekmektedir. Niyet mektupları başvuruların değerlendirilmesinde büyük bir rol oynamaktadır.

Kanada Üniversiteleri Başvuru Dönemi ve Tarihleri

Kanada’da genel olarak üniversite eğitimi Eylül ile Mayıs ayları arasında sürmekte ve akademik yıl 2 dönemden oluşmaktadır. Eğitimin 3 dönem sürdüğü üniversiteler de bulunmaktadır.

Eylül ayında eğitime başlayan üniversiteler için son başvuru tarihi Ocak ayıdır. Genellikle ana başvuru tarihleri Ekim ile Ocak ayları arasındadır. Ek başvurular ise Şubat ile Nisan ayları arasında gerçekleşmektedir. Bahar dönemi yani Ocak ayı başlangıçlı üniversitelerin ise son başvuru tarihi ise bir önceki yılın Eylül ayıdır.

Kimi üniversiteler başvuru yapıldıktan hemen sonra değerlendirmelere başlarken kimi üniversitelerde başvurular son başvuru tarihi tamamlandıktan sonra değerlendirmelere başlamaktadır. İkinci seçenekteki bu durum genellikle 7 hafta kadar sürmektedir. Başvurusu olumlu olarak değerlendirilen öğrencelere bir kabul mektubu gönderilir ve verilen süre zarfında kabulü onaylamaları istenmektedir. Teklifi onaylamak için verilen son tarih mektupta belirtilmektedir.

Kanada Üniversiteleri

Devlet ve özel üniversiteler olmak üzere iki gruba ayrılan Kanada üniversiteleri dünyanın en prestijli üniversiteleri arasında yer almaktadır. Ülkede iyi üniversite-kötü üniversite ayrımı yoktur ve tüm üniversiteler oldukça yüksek eğitim standartlarına sahiplerdir. Ülke genelinde 100e yakın devlet üniversitesi bulunmakta ve bu üniversitelerin birçoğu dünyanın en iyi ilk 1000 üniversitesi arasında yer almaktadır. Bu nitelikli üniversitelerden mezun olan Türk öğrenciler YÖK denkliği problemi yaşamamaktadırlar.

Kanada üniversite eğitimi için herhangi bir merkezi sınav sistemi yoktur. Aynı zamanda Türk öğrencilerin Türkiye’deki üniversite giriş sınavlarına da girmelerine gerek yoktur. Öğrenciler mezun oldukları lisenin türü fark etmeksizin başvuru koşullarını yerine getirdikleri taktirde Kanada üniversiterlerinde diledikleri bölüme başvuru yapma şansına sahiptir.

İngilizce ve Fransızca olmak üzere iki ana dili olan ülkede üniversite okumanın diğer bir avantajı ise bu dilleri anadil düzeyinde öğrenip pratik edebilmektir. Kanada üniversiteleri İngilizce’nin yanı sıra Fransızca dilde de programlar sunmaktadır.

Kanada üniversiteleri hem eğitim süresince hem de mezuniyet sonrasında sunduğu imkanlar sebebiyle her yıl binlerce uluslararası öğrenci başvurusu almaktadır. Kanada üniversitelerinde eğitim almanın avantajlarından biri de mezuniyet sonrası sunduğu çalışma iznidir. Diploma alma hakkı kazanan öğrenciler mezuniyet sonrasında 3 yıl Kanada’da yaşama ve çalışma izni elde etmektedirler.

Kanada Özel Üniversiteleri

Kanada özel üniversiteleri sunduğu eğitimin kalitesi ve staj dönemindeki iş imkanları ile devlet üniversiteleri ile eşdeğerdir. Dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi Kanada’da da devlet üniversiteleri gibi özel üniversiteler bulunmaktadır. Özel üniversiteler ile devlet üniversiteleri arasında eğitim standartları bakımından farklılıklar yoktur ancak devlet üniversiteleri ile kıyaslandığında daha maliyetlilerdir. Kanada özel üniversiteleri daha az sınıf mevcuduna sahiptir.

Kanada Devlet Üniversiteleri

Kanada devlet üniversiteleri dünyanın önde gelen eğitim kurumlarıdır. Toronto Üniversitesi, McGill Üniversitesi, Alberta Üniversitesi ve McMaster Üniversitesi birer devlet üniversitesi olmalarının yanı sıra aynı zamanda en iyi Kanada üniversiteleri olarak da bilinmektedirler. Öğrencilerine birçok imkan sunan Kanada devlet üniversiteleri Kanadalı öğrencilere ücretsiz olup uluslararası öğrencilere ücretli olarak eğitim sunmaktadır. Oldukça ekonomik olan devlet üniversiteleri neredeyse Türkiye’deki özel üniversite fiyatlarıyla denktir.

Kanada Üniversiteleri Bölümleri

Kanada üniversiteleri bölümleri Mühendislik alanından Görsel Sanatlar alanına, Bilişim Sistemleri ve Yazılımdan Biyoteknoloji alanına kadar oldukça geniş bir yelpaze sunmaktadır. Ekonomik olmalarının yanı sıra Kanada üniversiteleri sundukları farklı bölümleri sayesinde de oldukça popülerdir. Sık tercih edilen bölümlerin yanı sıra pek çok farklı alanda detay bölümler de bulunmaktadır.

Kanada üniversite eğitimi bölümleri arasında en popüler bölümlerden biri tıptır. Birçok öğrenci mezuniyet sonrası elde edecekleri yüksek standartlardaki yaşantı ve saygınlık nedeniyle bu bölümü okumaya karar vermektedir. Yapılan bilimsel araştırma ve tıbbi çalışmalar sayesinde adından sıklıkla söz ettiren Kanada’da tıp okuyabilmek için öncelikle TOEFL IELTS gibi İngilizce yeterlilik sınavlarından istenilen skor alınmalıdır. Daha sonra tıp fakültesine giriş sınavı olan MCAT sınavından yeterli puanı almak gerekmektedir. Sunulan staj ve araştırma olanakları ile tıp popüler Toronto Üniversitesi bölümleri arasında yer almaktadır.

Bilgisayar bilimleri de Kanada üniversiteleri bölümleri arasında oldukça popülerdir. Yazılım mühendisliği, yapay zeka, bilgi sistemleri ve oyun tasarımı gibi konuları içeren bilgisayar bilimleri, Kanada’da üniversite okumak isteyen uluslararası öğrenciler tarafından oldukça fazla tercih edilmektedir.

Diğer popüler Kanada üniversite eğitimi bölümleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Mühendislik alanları
  • Bilişim Sistemleri ve Yazılım (Computer Science)
  • Bilgisayar Mühendisliği
  • Uzay – Uçak Müh.
  • Mekatronik
  • İşletme
  • Ekonomi, Ekonometri, (Economics, Quantitative Economics)
  • Sosyal Bilimler – Psikoloji – Sosyoloji
  • Biyoloji, Biyomedikal, Biyoteknoloji
  • Mimarlık
  • Sanat
  • Tasarım
  • Görsel Sanatlar
  • Seyahat ve Turizm

Kanada En İyi Üniversite Sıralamaları

Kanada’daki üniversiteler ülkenin refah seviyesi, sosyal devlet yapısı, eğitim ve yaşam maliyetlerinin alternatif ülkelere göre daha ekonomik olması gibi birçok sebep ile uluslararası öğrencilerin tercih sebebidir. Kanada’daki üniversiteler arasında iyi okul-kötü okul ayrımı yapmak çok mümkün olmasa da bazı üniversiteler verdikleri eğitim ile fark yaratabilmektedir. Kanada en iyi üniversite sıralamaları Kanada üniversite başvurusu yapacak Türk öğrenci ve ailelerin oldukça merak ettiği bir konudur.

Dünya genelindeki üniversiteler Times Higher Education ve QS gibi prestijli dünya listelerinde genel akademik başarılar temel alınarak bir sıralamaya alınır. Aynı zamanda spesifik bölümler üzerinde farklı üniversite sıralamaları da olabilir. 1.000 üniversitenin yer aldığı dünyanın en iyi üniversiteleri sıralamasında 26 Kanada üniversitesi bulunmaktadır. Ayrıca Kanada’nın en iyi 10 üniversitesi bu listenin ilk 250 sıralamasında yer almaktadır. Toronto Üniversitesi dünya sıralaması üzerinde 18. üniversite olarak yer alırken Kanada en iyi üniversiteleri listesinde 1. konumundadır.

Times Higher Education’a göre 2021 yılı dünyanın en iyi üniversiteleri sıralamasına göre Kanada’nın en iyi 10 üniversitesi aşağıdaki şekildedir:

ÜNİVERSİTE ADIŞEHİR/EYALETKANADA SIRALAMASIDÜNYA SIRALAMASI
University of TorontoToronto/Ontario118
University of British ColumbiaVancouver/Biritish Columbia234
McGill UniversityMontreal/Quebec340
McMaster UniversityHamilton/Ontario469
University of MontrealMontreal/Quebec573
University of AlbertaEdmonton/Alberta6131
University of OttawaOttawa/Ontario7145
University of CalgaryAlberta/Calgary8200
University of WaterlooWaterloo/Ontario9201-250
Western UniversityLondon/Ontario10201-250

Kanada Üniversite Fiyatları

Kanada üniversite fiyatları konaklama ve yaşam masrafları baz alındığında ABD, İngiltere gibi İngilizce eğitim sunan ülkelere göre çok daha ekonomiktir. Kanada üniversitelerinin %97’si devlet üniversitesi olsa da uluslararası öğrencilere eğitim ücretlidir.

Türk öğrencilerin üniversite eğitimi almak için Kanada’yı seçmelerinin en etkili sebeplerinden biri de eğitim süresi ve sonrasında uluslararası öğrencilere sunduğu çalışma iznidir. Üniversite öğrencileri eğitimleri süresinde haftalık 20 saat yarı zamanlı tatil dönemlerinde ise tam zamanlı çalışma hakkına sahiptir. Aynı zamanda Kanada üniversitelerinden mezun olan kişiler mezuniyet sonrası Kanada’da 3 yıl daha kalma ve tam zamanlı çalışma imkanına sahiptir. Ilımlı göçmen politikalarına sahip Kanada günümüzde özellikle tıp eczacılık bilgi teknolojileri, petrol mühendisliği gibi alanlarda ülkelerinde eğitim alan kişilere zengin iş imkanları sunmaktadır.

Peki, Kanada’da burslu okumak mümkün mü? Kanadalılar oldukça misafirperverdir ve yabancı insanlara karşı her daim hoşgörülüdür. Farklı görüşlere ve inançlara saygı gösterirler. Eğitim kurumları uluslararası öğrenci sayısını arttırıp teşvik etmek için uluslararası öğrencilere farklı burs imkanları sunmaktadırlar. Okul ücreti, konaklama ve yaşam masraflarının bir kısmı veya yarısını karşılamak üzere Kanada’da hükümet bursları, üniversite bursları ve özel kurum bursları bulunmaktadır. Kanada’da burslu okumak isteyen öğrencilerin akademik olarak başarılı olması gerekmektedir.

Kanada üniversite eğitimi fiyatları okulun bulunduğu eyalet ve şehre göre değişmektedir. Fiyatlar ayrıca öğrencinin tercih edeceği üniversite ve bölüme göre de değişiklik göstermektedir. Örneğin British Columbia Üniversitesi ücretleri 34.000 – 48.000 Kanada Doları arasında değişirken Alberta Üniversitesi ücretleri 20.000 – 24.000 Kanada Doları arasında değişmektedir.

Kanada üniversite fiyatları ortalama olarak aşağıdaki şekildedir:

Üniversite AdıOrtalama Kanada Lisans Eğitimi Fiyatları
University of Toronto43,000 – 52,000 CAD
University of British Columbia30,000 – 35,000 CAD
McGill University27,000 – 30,000 CAD
McMaster University20,000 – 26,000 CAD
University of Alberta20,000 – 24,000 CAD
University of Waterloo30,000 – 33,000 CAD
Simon Fraser University21,000 – 28,000 CAD
University of York24,000 – 30,000 CAD
University of Manitoba13,000 – 17,000 CAD
University of Victoria19,000 – 29,000 CAD

Kanada’da Kolej Eğitimi-Kanada Community College (Yüksekokul)

Kanada’da kolej eğitimi-Kanada Community College (yüksekokul) Amerika’daki Community College eğitimiyle benzer özellikleri bulunan, öğrencilerin çok farklı disiplinlerde eğitim almasına ve alınan mesleki eğitimi profesyonel iş hayatıyla birleştirmeyi amaçlayan bir eğitim sistemidir. Kanada’ya eğitim için gelen uluslararası öğrencilerin %68’i kolejleri tercih etmektedir.

Ülkedeki eğitim sistemi Kanada üniversite eğitimi ve kolej eğitimi olmak üzere iki farklı kola ayrılmaktadır. Üniversiteler akademik mesleki eğitimi verirken kolejler teknik mesleki eğitim vermeyi hedeflemektedir. Bu doğrultuda kolejlerde eğitim gören öğrenciler mezun olur olmaz sektörüyle alakalı bir işe girmektedir. Üniversiteler gibi kaliteli eğitim standartların sahip Kanada devlet kolejleri, üniversiteler ile kıyaslandığında daha ekonomiktir, kabul koşulları daha kolaydır ve daha kısa sürede mezun olma imkanı sağlamaktadır.

Kanada’da devlet kolejlerinin Türkiye’deki ön lisans eğitim sistemine benzer görülse de kolejlerde verilen eğitim Türkiye’deki birçok üniversiteden daha kapsamlı ve daha kalitelidir. Kanada kolejleri toplumun ihtiyaç durumlarına göre müfredatlarını sık sık güncellemekte ve oldukça geniş bir program yelpazesi sunmaktadır. Öğrenciler kolejlerde hemen hemen her alanda bölüm seçenekleri bulabilmektedir. Mesleki ve pratik eğitim programları sunan kolejlerde Pazarlama, İşletme, Uluslararası İşletme Yönetimi, Proje Yönetimi, Turizm ve Otelcilik ve Mühendislik bölümleri oldukça popülerdir. Veri Analizi, Animasyon, Grafik Dizayn da diğer popüler bölümler arasındadır.

Öğrencilerin lise sonrası üniversite eğitime devam etmesi alışılagelmiş bir durumdur. Ancak bu durum Kanada’da oldukça farklıdır. Kanada devlet kolejleri üniversitelere göre daha kısa sürede mezun vermektedir. Bir an önce profesyonel iş hayatına atılıp para kazanmak isteyen öğrenciler kolejleri tercih etmektedir. Kanada üniversite eğitimi genellikle 4 yıl sürerken devlet koleji programlarının süreleri eğitim derecelerine göre farklılık göstermektedir:

  • Certificate: Sertifika (1 Yıl)
  • Diploma: Diploma Ön Lisans Diploma (2 Yıl)
  • Advanced Diploma: İleri Düzey Diploma (3 Yıl)
  • Bachelor Degree: Üniversite Derecesi (2+2 4 Yıl)
  • Post Graduate Diploma: Lisansüstü Diploma (1 Yıl (bazı okullarda 2 yıllık bölümler bulunmaktadır)

Kanada devlet kolejlerinin ocak ve eylül olmak üzere 2 başlangıç dönemi olsa da bazı okullarda Mayıs başlangıcı bulunmaktadır.

Kanada Kolej Eğitimi Almanın Avantajları

Kanada’da kolej eğitimi maliyetleri Kanada üniversite eğitimi ile kıyaslandığında oldukça ekonomiktir. İş dünyasına yönelik eğitim veren kolejlerde eğitim fiyatları okulun bulunduğu eyalet ve şehre göre belirlenmektedir. Ancak yıllık ortalama olarak 12.000 ile 18.000 Kanada Doları arasında değişiklik göstermektedir.

Kanada devlet kolejlerinin bir diğer avantajı ise kabul koşullarının üniversitelere göre daha kolay olmasıdır. Kabul koşulları okuldan okula değişkenlik gösterse de genel itibarıyla öğrencinin akademik başarısına bakılmaktadır. Öğrenci başvuru yapacağı programın derecesine göre lise veya üniversite diploması sunmalıdır. Ancak istenilen not ortalaması Kanada üniversite eğitimi için aranan ortalamadan daha düşüktür. Diğer koşul ise İngilizce dil yeterliliği olup TOEFL veya IELTS’ten istenilen minimum skoru alması gerekmektedir.

Türkiye’de üniversiteden mezun olan öğrenciler mezuniyetleri sonrasında iş hayatına atıldıklarında zorlanabilmektedir. Kanada devlet kolejleri ise tamamen iş dünyasına hazır mezunlar vermeyi hedeflemektedir. Bu doğrultuda Kanada’da bulunan kolejlerin uyguladığı Co-Op sistemi ön plana çıkmaktadır. Peki Co-Op nedir? Co-Op “Cooperative Education Program”nın (İşbirlikçi Eğitim Programı) kısaltması olup kolejlerde eğitim gören öğrencilerin kendi alanlarında maaşlı staj yapmasıdır. En etkili kariyer planlama sistemi olarak görülen Co-op, öğrencilere sınıfta aldıkları eğitimi profesyonel iş hayatına aktarmalarını sağlamaktadır. İşveren kurum ile öğrenci arasındaki bağlantı kolejler tarafından sağlanmaktadır. Co-op’u tamamlayan öğrenciler çalıştıkları firmalarda iş hayatına devam edebilme şansına sahiptir.

Kanada devlet kolejlerinde üniversitelerde olduğu gibi eğitim boyunca ve mezuniyet sonrası çalışma imkanları mevcuttur. Öğrenciler eğitimleri devam ederken hafta 20 saat çalışma hakkına sahiplerdir. Aynı zamanda katıldıkları programın süresine bağlı olarak mezuniyet sonrası Kanada’da kalma ve çalışma hakkına sahiptir. 1 yıllık Post-Graduate Diploma programından mezun olan öğrencilerin 1 yıl süreli oturum ve çalışma hakkı vardır. 2 veya 3 yıllık diploma programlarına katılan öğrencilerin ise 3 yıla kadar yasal çalışma hakkına sahiptir. Bu doğrultuda Kanada’da kolej eğitimi-Kanada Community College (Yüksekokul) Kanada’da göçmen olmanın ilk adımı olarak düşünülebilir.

Kanada Üniversiteleri YÖK Denkliği

Türkiye’deki kanunlara göre yurtdışında alınan bir diplomanın resmi olarak geçerli sayılabilmesi için YÖK tarafından tanınmış bir üniversiteden alınmış olması gerekmektedir. YÖK denkliği, Kanada üniversite eğitimi araştırması yapan öğrencilerin aklına takılmaktadır.

Türkiye’de denklik başvurusu yapılabilmesi için YÖK’ün Kanada’da eğitim alınan okulu üniversite kurumu olarak tanımış olması gerekmektedir. Tanıma, YÖK’ün yurtdışındaki bir üniversitenin akademik derece vermeye yetkili olduğunu kabul etmesidir. Denklik ise yurtdışındaki üniversitelerden alınan diplomaların (ön lisans, lisans, yüksek lisans) ilgili eğitim düzeyinin kazanımları açısından Türkiye’deki diplomalarla eş değer olup olmadığının tespitidir.

Kanada denkliği olan üniversiteler dünya sıralamalarında ilk 1000 üniversite arasında yer alan okullardır. Times Higher Education, QS University Rankings, University Ranking by Academic Performance gibi YÖK tarafından kabul edilen prestijli kurumların listelerinde ilk 1000’e giren üniversitelerin YÖK denkliği bulunmaktadır. Sadece bu üniversitelerden mezun olan öğrenciler denklik başvurusu yapabilmektedir.

Tıp bölümünde ise yine aynı şekilde diploma alınan üniversitenin dünya sıralamasında ilk 1000’deki Kanada denkliği olan üniversiteler içerisinde yer alıyorsa YÖK denkliği vardır. Aynı zamanda Dünya Tıp Federasyonu tarafından yetki verilmiş kurumlar tarafından akredite edilmiş üniversitelerden alınan diplomalara doğrudan denklik verilir.

Kanada üniversiteleri YÖK denkliği başvurusu yapabilmek için gerekli bazı evraklar vardır. İstenilen evraklar doldurulan denklik başvuru formunun çıktısı, nüfus cüzdanı veya kimlik kartı fotokopisi, mezuniyet belgesinin aslı, tüm ders notlarını gösteren transkript ve noter tarafından onaylanmış Türkçe çevirileridir.

Kanada üniversiteleri YÖK denkliği Türkiye’de kamuda çalışmak isteyen öğrenciler için önemli bir kriterdir. Kanada ’dada alınmış, YÖK denkliği olan onaylı bir diplomaya sahip olmak Türkiye’de resmi olarak üniversite mezunu statüsü kazandırmaktadır. Kamu personeli olarak çalışmak isteyen kişilerin diplomalarının YÖK tarafından tanınmış üniversitelerden alınmış olmaları gerekmektedir. Ancak özel sektörde çalışacak öğrencilerin diplomalarında YÖK denkliği aranmamaktadır.

Kanada Üniversiteleri Konaklama ve Yaşam Masrafları

Kanada üniversite eğitimi fiyatlarının yanı sıra Kanada üniversiteleri konaklama ve yaşam masrafları da öğrenciler tarafından oldukça merak edilmektedir. Kanada Doları kurunun Amerikan Doları ve İngiliz Sterlinine kıyasla daha düşük olması Kanada’yı avantajlı kılan özelliklerden biridir. Zengin ekonomisi, yaşam standartları ve ılımlı göçmen politikaları ile Kanada üniversite eğitimi almak isteyen öğrencilere çeşitli fırsatlar sunmaktadır. Kanada, uluslararası öğrenciler için eğitim süresince verilen yarı zamanlı çalışma izni ve mezuniyet sonrası verilen tam zamanlı çalışma izni ile büyük bir fırsattır. Bir bakıma Kanada’da üniversite okumak öğrencilerin kariyerlerine yatırım yapmasıdır.

Öğrenciler okul döneminde 20 saat tatil dönemlerinde ise full-time yasal çalışma iznine sahiptir. Öğrenciler bu yarı zamanlı çalışma izinlerini dilerlerse okudukları bölümle alakalı işlerde dilerlerse kafe ve restoranlarda çalışarak kullanabilmektedir. Haftalık 20 saatlik çalışma ile öğrenciler aylık konaklama ve yaşam masraflarını karşılayabilmektedir.

Kanada üniversite konaklamaları kampüs içi ve kampüs dışı olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Üniversite öğrencileri genellikle ilk senelerinde kampüs içindeki yurtları tercih etmektedir. Yurtlarda tek kişilik veya 2, 3 kişilik paylaşımlı odalarda konaklamak mümkündür. Yurt konaklamalarının en büyük avantajı öğrencilerin eğitim görecekleri alana yakın olmalarıdır. Diğer konaklama türlerine göre biraz daha maliyetli olan yurt konaklamaları fiyatları aylık ortalama 750 ile 2.000 Kanada Doları arasında değişkenlik göstermektedir.

Bir kampüs dışı konaklama seçeneği olan oda kiralama, yurt konaklamalarına göre oldukça ekonomiktir. Konaklama fiyatları genellikle öğrencinin üniversite eğitimi aldığı eyalet ve şehre göre değişkenlik gösterse de ortalama fiyatlar aylık 500 ile 1.000 Kanada Doları arasındadır.

Konaklama masrafları gibi ulaşım masrafları da okulun bulunduğu şehre göre değişmektedir. Birçok şehirde gelişmiş bir ulaşım sistemi mevcuttur. Şehir içinde hemen hemen her yere metro ve otobüs ile ulaşmak mümkündür. Kanada’da tek kullanımlık, günlük, aylık ve yıllık ulaşım kartları bulunmaktadır. Ulaşım masrafları da aylık olarak ortalama 80 ile 120 Kanada Doları olarak değişmektedir.

Kanada Üniversite Eğitimi Vizesi

Kanada’da üniversite eğitimi alacak öğrencilerin öncelikle bir Study Permit yani eğitim izni almış olması gerekmektedir. Eğitim izni, uluslararası öğrencilerin DLI listesinde yer alan üniversitelerde eğitim almasını sağlayan bir belgedir. Designated Learning Institutiouns (DLI) yani Tanınmış Eğitim Kurumları öğrencilerin sosyal haklar elde edebilmeleri için hükümet tarafından onaylanan okullardır. Eğitim izni belgesinde öğrencinin katılacağı eğitim seviyesi, eğitimin bitiş tarihi ve çalışma izninin olup olmadığı gibi bilgiler yer almaktadır. Eğitim izni bir vize değildir ve öğrencinin Kanada’ya seyahat edebilmesi için bir de Kanada üniversite eğitimi vizesi veya Elektronik Seyahat İznine (eTA) almış olması gerekmektedir.

Kanada üniversite eğitimi vizesi başvurusu yapabilmek için öğrencilerin öncelikle bir DLI okulundan kabul belgesi almış olması gerekmektedir. Öğrenciler, Kanada’da kalacakları süre boyunca eğitim ücretlerini, konaklama ve yaşam masraflarını karşılayabilecek maddi imkanlara sahip olduğunu gösterebilmeli ve bunu finansal evraklarla belgeleyebilmelidir. Daha sonra ise vize başvurusu için gerekli tüm evrakları hazırlamalıdır.

Gerekli evrak listesine ulaşmak veya Kanada üniversite eğitimi vizesi almak için Kanada öğrenci vizesi sayfamızı ziyaret edebilir ya da bizleri +90 (212) 970 05 63 numaralı hattan arayabilirsiniz.

Kanada üniversite eğitimi için arayınız

Kanada ile ilgili sizden gelen sorular

1 sorudan en popüler 1 soru görüntüleniyor. Tüm soruları göster

  • Kanada Kolej Eğitimi Vizesi
    B.E., 28 Ara 2020, 14:08

    Merhaba, ben 2018 yılında üniversiteden mezun oldum. (Lisans) Kanada kolej eğitimi vizesi almak istiyorum. Yalnız, mezun olduğum iki yıl süresince verdiğim özel dersler harici iş deneyimim olmadı. Ayrıca seyahat geçmişim yok ve 31 yaşındayım. 2 yıllık boşlukta askerlik sürecini tamamladım, geçtiğimiz yılda Pandemi nedeniyle başvuru yapamadım. Kanada vizesi için riskli grupta olur muyum? ( kolej eğitimim yaklaşık 16.000 CAD tutuyor. Benim banka hesabımda göstereceğim tutar 20.000 - 25.000 CAD aralığında) Kısaca bilgi verirseniz sevinirim.

    Cevabı Görüntüle Yorum Ekle

Kanada için Soru Sorun

Alanlarında uzman danışmanlarımız sorularınızı en kısa süre içinde cevaplayacaktır.

Hızlı Erişim

Hemen Başvur

Hemen Başvur

Alanlarında uzman danışmanlarımız ile vize başvurularınızı hızlıca tamamlayın.

Whatsapp