Amerika vizesi işlem süreçlerine dair bizlere yöneltilen soruları ve uzman yanıtlarını bu yazımızda sizlerle paylaştık. Daha fazlası ve danışmanlık için lütfen uzmanlarımızı aramaktan çekinmeyin. +90 (212) 970 05 02

Amerika vize randevusu nasıl alınır?

Amerika vize başvurusunda bulunacak olan kişilerin, Amerika’ya hangi amaçla seyahat edeceğini belirlemesi gerekmektedir. Amerika vizesinin çeşitli kategorileri vardır. Bunlar, Turizm ya da iş amaçlı seyahatler için ziyaretçi vizesi, Öğrenci vizesi, Çalışma vizesi, Mürettebat vizesi, Değişim programı vizesi(staj vizesi), evlilik vizesi gibi.

Amerika vize randevusu için en önemli adımlardan biri DS 160 formunu doldurmaktır. Bu form göçmen olmayan vize başvuruları için zorunludur. Bu form Amerika konsolosluğunun web sitesinden çevrim içi olarak doldurulmaktadır. Bu form doldurulduktan sonra Amerika’nın resmi vize başvuru sisteminden kullanıcı hesabı oluşturarak randevu alınabilir ve ödeme yapılabilir. Hesap oluşturma işlemi sırasında başvuru sahibinin pasaport numarası, doğum tarihi ve uyruğunu girilmesi gerekmektedir. Amerika vize randevusu alınırken pasaport/pasaport fotokopisi, ev adresi, mail adresi ve telefon numarası ve DS 160 formunun onay sayfası gerekmektedir. Vize randevusu alma işlemi sırasında pasaportun teslim edileceği PTT şubesinin de seçilmesi gerekmektedir. Vize randevusu için ödeme yapıldıktan sonra, randevu günü ve saati seçilip onaylanmaktadır.

Amerika vizesi yenileme işlemi nasıl yapılır?

Daha önce alınmış olan bir Amerika vizeniz varsa ve önceki vize süreniz 48 ay içinde doldu ise, vize yenileme işlemi yapılabilir. Yenileme işlemi Amerika Konsolosluğu’nun web sitesinden online olarak yapılmaktadır. Vize yenileme posta yoluyla yapıldığı için kişinin şahsen başvuruya gelip, parmak izi vermesine gerek yoktur. ABD Vize yenileme işlemi yapan kişinin Türk vatandaşı veya Türkiye’de oturum izni olmalı ve pasaporttaki kişisel bilgilerinin (isim, doğum yeri, doğum tarihi) değişmemiş olması gerekmektedir. Yenileme işlemi 14 yaş sonrası vize alan kişiler için gerçekleştirilebilir.

Çift vatandaşlığı olan kişiler ve Küba, Irak, İran, Libya, Kuzey Kore, Somali, Suriye, Sudan, Venezuela, Yemen vatandaşı olan kişiler ise şahsen görüşmeye gelmek zorundadırlar.

Amerika vize yenileme sürecinde 10 yıllık vizesini yenilemek isteyenler, başvurularında DS- 160 formu, seyahat sonrası en az 6 ay geçerli pasaport, eski pasaportta bulunan Amerika vizesi ile 5 X 5 cm boyutlarında 2 adet fotoğrafını evrakları arasında hazır bulundurmalıdır. Amerika vizesi basılan pasaportlar kurye ile daha önceden belirtilen adrese gönderilmektedir.

Amerika vize harcı nereye ödenir?

Amerika vize başvuruları için vize harcı online sistem üzerinden kredi kartı kullanarak ödenmektedir. Ayrıca Amerikan Konsolosluğu’nun belirlediği banka hesabına nakit olarak da yatırılabilmektedir. Ödeme işlemleri Mastercard, Visa ile yapılmaktadır. Amerika vize harcı ödemesi yapılan kartın vize başvurusu yapacak kişinin adına olma zorunluluğu yoktur. Her vize başvuru türü için vize harcı farklılık göstermektedir. Turistik/Ticari vizelerde vize harcı aynı olup, diğer vize türlerinde vize harçları farklı ve ekstra ödemeler mevcuttur. Başvuru yapıldıktan sonra vize harcı ücretleri geri ödenmez, devredilemez ve devredilemez. Her ödeme sadece 1 başvuru için geçerlidir. Amerika vize harcı yaş sınırlaması olmaksızın herkes için aynıdır. Amerika vize randevusu için bekleme süreleri uzun olsa da ücretler, ödeme tarihinden itibaren 1 yıl geçerlidir. Bu süre dolduğunda yatırılan ücret, vize başvurusu için kullanılamaz.

Amerika vize ücreti ne kadar?

Amerika vize ücretleri, başvurduğunuz vize türüne göre değişiklik göstermektedir. Göçmen olmayan bütün vize türleri için vize harcı ödenmesi gerekmektedir. Başvuru sonrası ödenen vize ücretleri iade edilmez. Ret cevabı gelen vize başvurularında, yeni vize başvurusu için yeniden vize ücreti ödemeniz gerekmektedir.

Amerika vizesi için en çok başvuru yapılan vize türü B1/B2 turistik/ticari vize olup vize ücreti 185 USD ayrıca her başvuru için kargo ücreti olarak 325 TL ödenmektedir. Vize ücretleri konsolosluk tarafından güncellenebilir. Bazı vize türlerinde ekstra ödemeler mevcuttur. Bu vize türleri ve ödemeleri aşağıdaki gibidir.

  • F-M öğrenci vizesi için SEVIS ücreti(Student and Exchange Visitor Information System) 350 USD.
  • J eğitim veya araştırma amaçlı, değişim programları için SEVIS ücreti(Student and Exchange Visitor Information System) 220 USD.

Amerika Vize ücretleri, vize başvurusu esnasında online olarak konsolosluğa ödenmektedir. Sevis ücretleri mülakata gitmeden randevudan önce ödenmelidir. Sevis ücreti ödenmeyen başvurular görüşmeye alınmamaktadır.

Amerika vize yenileme

sadece B1/B2 vize türleri için yapılmaktadır. Vize yenileme ücreti 185 USD olup, kargo ücreti 325 TL olarak ödenmektedir.

Amerika vize başvuru merkezi neresidir?

Türkiye’den Amerika vize başvuruları 2 şehirden yapılmaktadır. Bunlardan biri Amerika büyükelçiliği Ankara diğeri Amerika konsolosluğu İstanbul’dur. Türkiye’de ikameti nerede olduğuna bakılmaksızın istediği başvuru merkezinden müracaat yapılabilir.

Göçmen olmayan vize başvuruları (turizm, öğrenim, öğrenci değişimi, iş görüşmesi) hem Ankara’daki Amerikan Büyükelçiliğinden hem de İstanbul’daki Amerikan konsolosluğundan yapılmaktadır. Göçmenlik vize başvuruları sadece Ankara’daki Büyükelçilikten yapılmaktadır.

Amerika vize başvurunuz için almış olduğunuz randevu hangi şehirde ise orada başvurunuza katılmanız gerekmektedir. Amerika vizesi başvuru işlemleri sırasında başvuru sahibinin mutlaka randevuya gidip parmak izi verme zorunluluğu vardır. Randevu esnasında mülakat yapılmaktadır. 14 yaş altı ve 80 yaş üstünün başvuruya gelmesine gerekmemektedir.

Amerika vize randevusu tarihini kaçırmanız halinde, asıl randevu saatinizden 24 saat sonra “randevumu kaçırdım” linkinden yeni bir randevu oluşturabilirsiniz.

Amerika bot randevusu alabilir miyim?

Amerika konsolosluğu vize randevularını yoğunluk nedeni ile 2 yıl sonrasına vermektedir. Amerika vize randevularını daha erken tarihe alabilmek için, belirli aralıklarla randevuların kontrol edilmesi gerekmektedir. Daha önce alınan randevularda iptal olanların yerine ya da konsolosluğun açmış olduğu yeni kontenjanlar nedeniyle mevcut olan Amerika vize randevusu erken bir tarihe çekilebilir.

Amerika vize randevusu alındıktan sonra özel bir yazılım sistemi ile randevular öne çekilmektedir. Bu özel yazılım sistemi yerine Amerikan konsolosluğun web sitesinden günlük takip ile randevuları öne çekmek mümkündür.

Amerika vize evrakları nelerdir?

Amerika vize evrakları vize türlerine göre değişmektedir. Şahsi ve şirket evrakları bütün vize türlerinde aynı olup, öğrenci/çalışmayan vizelerinde ekstra olarak sponsor evrakları istenmektedir.

Şahsi Evraklar

  • Pasaport (Seyahat sonrası en az 6 ay geçerli olmalıdır. Mülakat randevusunda Geçerli Pasaportunuz ve eski pasaportlarınız mutlaka yanınızda olmalıdır)
  • Varsa eski pasaportlarınızın bilgi sayfası ve vize, giriş-çıkış damgalarının olduğu sayfaların fotokopileri. Eğer eşiniz ya da aile bireylerinizden biri ile seyahat edecek iseniz mutlaka Amerika vizesi olan sayfanın renkli fotokopisi ve hangi pasaportta ise pasaport bilgi sayfasının fotokopisi mutlaka sunulmalıdır.
  • 2 adet biometrik fotoğraf (son 6 ay içerisinde çekilmiş 50X50 mm boyutlarında, güncel, arka fon beyaz olmalı)
  • İngilizce Vize talep dilekçesi (Konsolosluğa hitaben yazılmalı, ne amaçla, hangi tarihler arasında seyahat edeceğinizi ve tüm masrafların kim tarafından karşılayacağını belirtmelidir)
  • Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği; Evli olan kadınlar, evlenmeden önceki soy ismi ve evlendikten sonraki soy ismi ile iki belgeyi de sunması gerekir.
  • Kimliğinizin önlü arkalı fotokopisi
  • Barkodlu SGK Tescil ve Hizmet Dökümü
  • Varsa satın alınmış Otel ve Uçak Bileti fotokopileri.

Şirket Evrakları

  • Antetli Kâğıda İngilizce şirket dilekçesi- (Konsolosluğa hitaben, hangi tarihler arasında seyahat edeceğinizi, şirkette hangi tarihten beri, hangi görevde çalıştığınızı, seyahat süresince masrafların kimin tarafından karşılanacağını belirten dilekçe. Mutlaka Şirket yetkilisi tarafından imzalanmalı ve dilekçeye kaşe basılmalıdır)
  • Güncel Faaliyet Belgesi (Kaşeli orijinal belgeler 3 ay, e imzalı belgeler 2 ay geçerlidir.)
  • İmza sirküleri fotokopisi, Son Tarihli Vergi Levhası fotokopisi, Ticaret Sicil Gazetesi fotokopisi
  • SGK İşe giriş bildirgesi
  • Maaş bordrosu (Son 3 aylık şirket yetkilisi tarafından imzalı ve kaşeli)

Çalışmayana Amerika vizesi alınır mı?

Amerika vize başvurusu çalışmayan, ev hanımı ve öğrenciler için yapılabilir. Bu vize başvurusunda, başvuruda bulunacak kişi için aileden bir kişi (Anne/baba/Kardeş/Eş) olmak şartı ile sponsor olabilir.

Çalışmayan kişilere sponsor olacak kişiler şirket sahibi, çalışanlar veya emekli olabilirler. İstenilen evraklar iş durumuna göre değişiklik göstermektedir. Çalışmayan kişilerin Amerika vize başvurusunda mutlaka sponsor dilekçesi bulunmalıdır. Sponsor dilekçesi Konsolosluğa hitaben İngilizce yazılmalıdır. Başvuru sahibinin seyahat masraflarının kendisi tarafından karşılanacağını belirtmelidir. Dilekçe ıslak imzalı olmalıdır. Eğer vize başvurusu yapılacak olan kişi 14 yaş altında ise, anne veya babanın mevcut olan Amerika vizesi varsa, ondan yararlanabilir. Amerika vizesi olan anne veya baba çocuklarına sponsor olabilirler. Amerika vize randevusu almadan 14 yaş altındaki çocukların evrakları konsolosluğun talimatı ile Amerikan konsolosluğuna gönderilir. 14 yaş altındaki çocuklar parmak izinden muaf tutulmamaktadırlar.

Amerika vize shopping nedir?

Seyahat etmek istediğiniz ülkenin vizesi yerine daha kolay olduğu düşünülen başka bir ülkenin vizesine başvuruda bulunmak ve o ülkeden vize alıp, seyahat etmek istediğiniz ülkeye gitmek. Vize shopping Schengen bölgesine üye olan 29 ülke için geçerlidir. Amerika vize shopping yapılamamaktadır.

Çünkü Amerika vize başvurusu sadece ABD konsolosluklarından yapılıp, oradan alınmaktadır. Amerika vizesi olmadan başka bir ülkeden alınan vize ile Amerika’ya giriş sağlanamaz.

Amerika Vize başvuru formu

Amerika vize başvuru formunun adı DS 160 formudur. DS 160 formu, turizm(turistler), iş( iş seyahati yapanlar) , eğitim(öğrenciler) ve çalışma(Geçici işçiler) gibi belirli amaçla Amerika’ya geçici olarak gelmeyi planlayan kişiler için göçmen olmayan vize başvuru formudur.

DS 160 formu, başvuru sahibinin geçmişi, seyahat planları ve iletişim bilgileri gibi önemli bilgileri toplar. Formu doldururken boş alan bırakılmamalıdır. Formdaki bütün bilgiler doğru ve eksiksiz olmalıdır. Amerika vize başvuru formu DS 160 doldurulduktan sonra online olarak Dışişleri bakanlığına ulaşır ve veri tabanında saklanır.

DS 160 formunu gönderdikten sonra üzerinde değişiklik yapılamaz. Eğer değişiklik yapılması gerekiyorsa formu iptal edip yeni bir form oluşturulmalıdır.

DS 160 formu gönderilen ABD konsolosluğu veya büyükelçiliğinde parmak izi işlemleri ve mülakat yapılmaktadır. DS 160 formunun barkodlu onay sayfasının bir kopyasını görüşmeye götürülmesi gerekmektedir.

Her vize türü için ayrı bir DS 160 formu doldurulmalıdır. DS 160 formu teslim edilen tarihten itibaren 1 yıl geçerlidir.

Amerika vize başvurusu nasıl hazırlanır?

Amerika vize başvurusu için en önemli belge DS 160 formudur. Bu form doğru ve eksiksiz doldurulmalıdır. Bu form doldurulduktan sonra online olarak vize randevusundan önce Amerika Dışişleri bakanlığına ulaşır ve veri tabanında saklanır.

Amerika vize başvurusu için uçak bileti ve otel rezervasyonu beyan etme şartı yoktur. DS 160 formunda Amerika’da kalınacak yerin adresinin yazılması yeterlidir. Vize alındıktan sonra seyahat programı yapılabilir. Eğer davetiye varsa, davet eden kişinin adı – soyadı, ev adresi, mail adresi ve telefon numarası mutlaka yazılmalıdır.

Amerika vize başvurusu için istenen evraklar randevudan önce hazırlanıp, vize görüşmesi esnasında başvuru sahibinin yanında olmalıdır. Amerika vize başvurusuna giden başvuru sahipleri istenen evraklarla beraber aşağıdaki belgeleri de yanlarında bulundurmalıdırlar.

  • Pasaport (ABD'deki kalış süresinden itibaren en az 6 ay daha geçerli olmalıdır.)
  • Eski pasaportlar
  • DS-160 Vize başvuru formu
  • Onay ve talimatlar sayfası
  • Vesikalık Fotoğraf (Son 6 ay içinde çekilmiş, 5x5 cm ölçülerinde, renkli vesikalık fotoğraf)