Amerika J1 Değişim Programı Ziyaretçi Vizesi Amerika vatandaşları ile diğer ülkelerin vatandaşlarının eğitim ve kültürel amaçlarla değişimlerini teşvik eder. Değişim Programları Amerika’nın yaşam tarzını deneyimlemek için oldukça değerli bir fırsattır. Başvuru sahiplerinin bilmesi gereken her şeyi, bu programa nasıl katılacağından programın özelliklerine varıncaya kadar tüm bilgileri bu sitede bulabilirsiniz.
J1 Değişim Programı Ziyaretçi Vizesi Kategorileri
Amerika J1 değişim programı içerisinde farklı kategoriler yer almaktadır. Sizler de bu kategorileri inceleyerek size uygun olan değişim programını tespit edebilirsiniz. Arzu edersiniz vize uzmanlarımızla online@vizemerkezi.com adresi üzerinden e-posta yoluyla ya da iletişim bölümünde yer alan şubelerimizi arayarak Amerika vizesi için gerekli evrak listesini ücretsiz isteyebilirsiniz.
1. Au Pair Programı
Au Pair programı aracılığıyla, katılımcılar ve ev sahibi aileler karşılıklı faydalar sağlayan bir fırsat yakalarlar. Katılımcılar, bir Amerikalı aileyle birlikte yaşayıp eğitimlerine devam edebilir, bunun karşılığında ailenin bir parçası olarak sorumlu bir şekilde çocuk bakımı işini üstlenirler.
Au Pair Katılımcısı yeterli seviyede İngilizce konuşmalı, en az lise ve dengi mezunu ve 18-26 yaşları arasında olmalı, programa tam katılımda bulunmaya engel oluşturacak fiziksel bir engeli olmamalıdır. Amerika J1 vizesi ile Au Pair programına dâhil olan kişilere, birlikte yaşadığı ev sahipleri tarafından uygun bir oda, 3 öğün yemek ve akademik masraflarının karşılanması için aylık 500 USD ödenir. Hafta sonu tatili ve yıllık ücretli izin olanaklarının da bulunduğu programda katılımcıya çocuk bakımı yapma yükümlülüğü ile ilgili bir eğitim verilir ve bu konuda bir anlaşma imzalanır. Bu programla 12 ay boyunca ABD’de bir ailenin yanında yaşarken aynı zamanda eğitiminize de devam edebilirsiniz. 12 aylık süreyi 6, 9 veya 12 ay daha uzatmak mümkündür.
Au Pair veya diğer değişim programları kapsamında Amerika Birleşik Devletleri'ne seyahat etmek ve Amerika J1 Değişim Programı Vizesi başvurusu yapmak için Amerika vize uzmanlarımıza ulaşabilirsiniz. Şahsınıza ve durumunuza göre değişiklik gösterebilecek başvuru evraklarını talep edebilir, en hızlı ve doğru şekilde başvurunuzu yaparak Amerika J1 vizesi alabilirsiniz. Telefon numaralarımızdan veya online@vizemerkezi.com e-mail adresinden bize ulaşınız.
2. Kısa Vadeli Akademisyen Değişimi Programı
Benzer öğretim veya başarıya sahip olan profesörler, araştırmacılar ve diğer bireyler, araştırma kurumlarında, müzelerde, kütüphanelerde, yüksek lisans sonrası akredite edilmiş akademik kurumlarda ders vermek, gözlemlemek, danışmanlık yapmak veya eğitmenlik yapmak için kısa vadeli olarak ABD'ye gidebilirler. Kısa vadeli akademisyen programına başvurmak için profesör, araştırma görevlisi veya benzer eğitim ve tecrübeye sahip olmak şarttır. Katılımcılar, özel araştırma projeleri üzerinde işbirliği yapabilir, bir kolejde veya üniversitede bir dönem öğretmenlik yapabilir, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki eğitim ve araştırma alanlarında çeşitli konularda ders verebilir, danışmanlık yapabilir veya gözlemci olabilir. Programın süresi 6 ay olup uzatma veya kategori değişikliği imkânı tanınmamıştır.
3. Kamp Danışmanı Programı
Kamp Danışmanı Programı, lise eğitimi sonrası öğrencilere, genç çalışanlara ve öğretmenlere kültür ve düşüncelerini Amerika'daki kamp ortamlarında paylaşmalarını sağlar.
Amerika J1 Vizesi ile Kamp Danışmanı Programı kapsamında ABD’ye gitmek isteyenlerin Amerikalı gençlerle iletişim kurabilecek yeterlilikte İngilizce bilmesi, lise mezuniyeti sonrası öğrenci, genç çalışan ya da öğretmen ve en az 18 yaşında olması gerekmektedir. Katılımcılar Amerikalı kamp danışmanları ile aynı ücreti almaktadırlar.
4. Uzman Değişim Programı
Uzman Programı, çeşitli konularda uzman haline gelmiş kişilerin Amerikalı meslektaşlarıyla fikir alışverişi yapma fırsatını sağlayan bir değişim programıdır. Özel bir alan veya konuda uzman olan kişiler, bu bilgi ve becerilerini Amerikalı uzmanlarla paylaşabilir ve alanlarında kendilerini geliştirebilirler. Programın süresi en fazla 1 yılla sınırlandırılmıştır.
5. Hükümet Ziyareti Programı
Bu program sayesinde seçkin uluslararası ziyaretçiler, ABD federal, eyalet veya yerel yönetim kurumlarındaki Amerikalı meslektaşlarıyla profesyonel ve kişisel ilişkilerini geliştirebilir ve güçlendirebilir.
6. Üniversite Öğrencileri Değişim Programı
Üniversite öğrencileri bu programla ABD’ye giderek, akredite edilmiş, derece veren lise sonrası Amerikan akademik kurumlarında eğitim görebilir veya kendi ülkesinde devam etmekte olduğu lisans programının öngördüğü bir staj programına katılabilirler. Üniversite Öğrencileri Programı doğrudan Amerika hükümeti tarafından fonlanır. Programın süresi en fazla 24 aydır. Öğrenciler başvurdukları akademik kurumun yurtlarında kalabilir, akademik olarak başarılı oldukları sürece ev sahibi kurumlarda belirli koşullar altında yarı zamanlı olarak çalışabilirler.
7. Staj Programı
Üniversite öğrencilerinin veya yeni mezunların, ABD kültürü hakkında bilgi sahibi olması ve seçtikleri mesleki alanda ABD iş uygulamaları konusunda deneyim kazanmaları için tasarlanmıştır. Amerika J1 vizesi ile Staj Programı kapsamında ABD’ye gitmek isteyen stajyerlerin hali hazırda bir lisans programına devam ediyor olması veya mezuniyetinin üzerinden 12 aydan daha az bir süre geçmiş olması gerekmektedir.
8. Lise Öğrencisi Değişim Programı
Lise öğrencileri bu programla, akredite olmuş bir kamu ya da özel lisede eğitim görmek üzere Amerika Birleşik Devletleri'ne gidebilirler ve bir Amerikalı ailenin yanında ya da yatılı bir okulda yaşayabilirler. Lise Öğrencisi Programı’na katılmak isteyen öğrencilerin 15-18 yaşları arasında, liseden mezun olmamış ve daha önce F1 veya J1 vizesi ile ABD’de herhangi bir eğitim programına katılmamış olması gerekmektedir. Ev sahibi aile katılımcı öğrenciye uygun bir oda, günde 3 öğün yemek ve okul faaliyetleri için ulaşım imkânı sağlamaktadır.
9. Uluslararası Ziyaretçi Programı
Uluslararası Ziyaretçi Programı kategorisi, diğer ülke vatandaşları ile Amerikalılar ve Amerikan kurumları arasındaki mesleki ve kişisel bağları geliştirmeye ve güçlendirmeye çalışan kişiler arası bir değişim programıdır. Uluslararası ziyaretçiler ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından seçilir ve alanında uzman, özel yetenekli veya liderlik potansiyeli taşıyan insanlardan oluşmaktadır.
10. Summer Work and Travel Program (Yaz Çalışma ve Tatil Programı)
Üniversite öğrencileri bu programla yaz boyunca ABD’de tatil yaparken bir taraftan da tam zamanlı olarak çalışma imkânına sahip olmaktadırlar. Work and Travel programına katılmak isteyen öğrencilerin İngilizce konuşulan bir ortamda iletişim kurabilecek kadar İngilizceye hâkim olmaları, akredite edilmiş bir üniversiteye kayıtlı olmaları ve okullarında en azından 1 yarıyılı tamamlamış olmaları gerekmektedir. Bu programa katılacak öğrenciler ABD’ye gitmeden önce işe yerleştirilmektedir. Katılımcılara çalışmalarının karşılığı haftalık olarak ödenir ve fazla mesai hakları saklıdır.
11. Doktor Değişim Programı
Doktor Değişim Programı aracılığıyla, doktorlar ABD'de mezun veren tıp eğitimi programlarına veya akredite edilmiş ABD tıp okullarında eğitim görebilirler. Katılımcıların ABD’deki programa uyum sağlayabilecek kadar eğitim almış olmaları ayrıca sözlü ve yazılı olarak İngilizce yeterliliğine sahip olmaları gerekmektedir. Bunun yanında National Board of Medical Examiners ve Foreign Medical Graduate Examination sınavlarının 1. ve 2. bölümünü veya Visa Qualifying Examination (VQE) sınavının 1. ve 2. bölümünü başarıyla geçmeleri gerekmektedir. Ev sahibi kurumlar katılımcı J1 vizesi sahibi doktorlara onaylanmış klinik bir eğitim verir.
12. Öğretmen Değişim Programı
Öğretmenler, Amerika J1 vizesine başvurarak Öğretmen Değişim Programı kapsamında Amerika Birleşik Devletleri'ndeki akredite edilmiş ilk ve orta dereceli okullarda öğretmenlik yapma fırsatını yakalayabilmektedirler. Başvuran öğretmen kendi ülkesinde ilk ve orta dereceli okullarda öğretmenlik yapma yeterliliğine sahip olmalı, yeterli derecede İngilizce bilmeli, başvuru sırasında öğretmenlik görevine devam etmeli veya çalışmıyorsa son 12 ay içinde bir yüksek lisans derecesi bitirmiş ve son 8 yıl içinde en az 2 yıllık öğretmenlik tecrübesine sahip olmalıdır. Öğretmen Değişim Programı için öngörülen süre 3 yıl olmakla birlikte, ev sahibi okul bu sürenin 1 veya 2 yıl daha uzatılması için başvuruda bulunabilmektedir.
13. Profesör ve Araştırma Görevlisi Değişim Programı
Profesörlerin ve araştırma görevlilerinin değiş tokuşu, Amerika Birleşik Devletleri ve yabancı ülkelerdeki araştırma ve akademik kurumlar arasındaki fikir alışverişini, araştırmaları ve bağlantıları teşvik etmek amacıyla oluşturulmuştur. Katılımcılar bu programa başvurmadan en az 24 ay öncesine kadar bir profesör veya araştırma programına katılmış ve tamamlamış olmamalıdır. Yine katılımcı söz konusu programının başlangıcından hemen önceki 12 aylık dönemin tamamı veya bir kısmı için herhangi bir J tipi vize programına katılmamış olmalıdır. Katılımcı devam etmekte olduğu bir J1 programında başka bir kuruma geçiyor veya kısa dönem (6 aydan az) bir değişim programına katılmış olabilir. Profesör ve araştırma görevlileri bu programa katılmadan önce kendilerinden istenecek şartlarda İngilizce yeterliliklerini kanıtlamak zorundadırlar.
14. Staj Eğitim Değişim Programı
Staj Eğitim Değişim Programı, iş hayatında profesyonelleşmiş kişilerin ABD kültürünü tanıması ve seçtikleri mesleki alanda ABD iş uygulamaları konusunda eğitim alması için ABD'ye gelmelerine izin vermek için tasarlanmıştır. Katılımcıların liseden mezun olduktan sonra en az 1 yıllık iş tecrübesine sahip olmaları veya staj eğitimi almak istedikleri alanda en az 5 yıllık iş tecrübesinin olması gerekir. Stajyerler, vasıfsız veya geçici pozisyonlarda, çocuk bakımı veya yaşlı bakımı gerektiren ya da bunları içeren pozisyonlarda ve hasta bakımı teması içeren herhangi bir pozisyonda çalışamazlar.
Staj Eğitim Değişim Programı için izin verilen kategoriler:
- Tarım, Ormancılık ve Balıkçılık
- Sanat ve Kültür
- İnşaat ve Yapı Ticareti
- Eğitim, Sosyal Bilimler, Kütüphane, Bilim, Danışmanlık ve Sosyal Hizmetler
- Sağlıkla İlgili Meslekler
- Konaklama ve Turizm
- Bilgi Medyası ve İletişim
- Yönetim, Ticaret ve Finans
- Kamu Yönetimi ve Hukuk
- Mühendislik, Mimarlık, Matematik ve Endüstriyel Meslekler.
Amacınız yukarıda bahsedilen değişim programlarından birine katılmaksa başvurmanız gereken vize türü J1 vizesidir. Değişim programı ziyaretçilerinin B1/B2 ziyaretçi vizesi ile ABD’ye seyahat etmeleri yasaktır.
J1 Amerika Öğrenci vizesi başvurularınız için lütfen Amerika vize uzmanlarımızla iletişime geçiniz.
Bir ABD Elçiliği veya Konsolosluğu’na Değişim Programı kapsamında J1 vizesi için başvuruda bulunmadan önce, belirlenmiş bir sponsor organizasyon aracılığıyla J1 Değişim Programı Ziyaretçi Vizesi programlarından birine başvurmanız ve kabul edilmeniz gerekmektedir.
Katılmayı planladığınız değişim programına kabul edildiğinizde Öğrenci ve Değişim Ziyaretçi Bilgileri Sistemi'ne (SEVIS) kaydolursunuz. J1 Öğrenci ve Değişim Ziyaretçi vizesine başvuran herkes, SEVIS I-901 ücretini ödemelidir.
İç Güvenlik Departmanı düzenlemeleri uyarınca tüm başlangıç (ilk) J1 Değişim Ziyaretçi Vizesi sahipleri ve J2 vizesi sahibi eş ve ailelerinin, başvuru sahibinin programının DS-2019 formunda belirtilen başlangıç tarihinden 30 gün ya da daha az zaman kala ABD’ye giriş yapmaları gerekmektedir. 30 gün kısıtlaması hali hazırda programa devam etmek için dönüş yapan değişim katılımcılarına uygulanmaz.
Amerika'ya daha erken giriş yapmak istiyorsanız (kursun başlamasına 30 günden fazla zaman kala) bir ziyaretçi vizesi edinmelisiniz, fakat bu genellikle uygun karşılanmamaktadır.
J1 vizesi ile değişim öğrencilerine program bittikten sonra hazırlanmak ve ABD’den ayrılmak için ek 30 günlük bir süre verilmiştir. J1 Öğrenci ve Değişim Vizesi sahipleri DS-2019 formunda (sponsor kuruluş tarafından doldurulur) belirtilen program bitiş tarihinden itibaren 30 gün içinde ABD’yi terk etmelidir.
Amerika J1 Değişim Programı Ziyaretçi Vizesi Almak İçin Gerekli Evraklar
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- Pasaport (Seyahat sonrası en az 6 ay geçerli olmalı, varsa eski pasaportlarını da sunmalıdır.)
- 2 adet biyometrik fotoğraf (50X50 mm boyutlarında, güncel, arka fon beyaz)
- Tam Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği (Adres ve aile bilgilerini içeren)
- Şahsi Vize Talep Dilekçesi (Tüm masrafları kendisinin karşılayacağını belirten Konsolosluğa hitaben)
- DS 160 Formu (Online doldurulacak)
- I-20 / DS 2019 Formu
- DS-7002 Formu (Talep edildiği durumlarda sunulur)
- SEVIS I-901 masrafı ödemesi
Başvuru öncesi istenilen bilgiler;
- ABD okul kayıt işlemlerini yürüten memurun adı soyadı iletişim bilgileri.
- DS 160 formunuza girilen bilgileri teyit edebilecek Aile Bireyleri ya da Akrabalar dışında en az 2 kişinin Adı Soyadı- Telefon-Adres-e posta bilgileri.
- Konaklama yapılacak yerin Adresi ve Konaklama memurun Adı Soyadı
- Yanında konaklama yapılacak kişinin Adı Soyadı – Adresi –Amerika da ki oturum durumu ve pasaport fotokopisi.
Öğrenciye Sponsor olacak kişiye ait evraklar;
Emekli ise;
- Sponsor Vize Talep Dilekçesi (Tüm masrafları kendisinin karşılayacağını belirten Konsolosluğa hitaben)
- Emeklilik kartı fotokopisi ya da www.turkiye.gov.tr sitesinden alınan emeklilik tescil kaydı fotokopisi
- Maaş aldığı Banka Hesap Cüzdanı veya Banka Hesap Dökümü (Son 3 aylık, kaşeli ve imzalı olmalıdır. İmza atan banka yetkilisinin imza sirküleri fotokopisi ile birlikte sunulmalıdır)
- Şahsi Banka Hesap Cüzdanları veya Banka Hesap Dökümleri (En az 35.000TL bakiyesi olan, Son 3 aylık, kaşeli ve imzalı olmalıdır. İmza atan banka yetkilisinin imza sirküleri fotokopisi ile birlikte sunulmalıdır)
- Kira gelirleri, Tapu ve Araç Ruhsatı fotokopisi (Varsa)
SSK’lı Çalışan ise;
- Antetli Kâğıda İngilizce Vize Talep Dilekçesi (Konsolosluğa hitaben şirkette imza yetkisi olan kişiler tarafından kaşelenip imzalanmış seyahat amacını içeren yazı)
- Sponsor Vize Talep Dilekçesi (Tüm masrafları kendisinin karşılayacağını belirten Konsolosluğa hitaben)
- Güncel faaliyet belgesi (Kaşeli orijinal belgeler 3 ay, e imzalı belgeler 1 ay geçerlidir.)
- Ticaret Sicil Gazetesi fotokopisi
- Şirketin İmza Sirküleri fotokopisi
- Son tarihli Vergi Levhası fotokopisi
- SGK İşe Giriş Bildirgesi
- SGK(4a) Hizmet Dökümü (e-devlet şifreniz ile alabilirsiniz)
- Maaş Bordrosu (Son 3 aylık, kaşe ve imzası olan)
- Sponsora ait Banka Hesap Cüzdanları veya Banka Hesap Dökümleri (En az 35.000TL bakiyesi olan, Son 3 aylık, kaşeli ve imzalı olmalıdır. İmza atan banka yetkilisinin imza sirküleri fotokopisi ile birlikte sunulmalıdır)
- Kira gelirleri, Tapu ve Araç Ruhsatı fotokopisi (Varsa)
İşveren ise;
- Sponsor Vize Talep Dilekçesi (Tüm masrafları kendisinin karşılayacağını belirten Konsolosluğa hitaben)
- Antetli Kâğıda İngilizce Vize Talep Dilekçesi (Konsolosluğa hitaben şirkette imza yetkisi olan kişiler tarafından kaşelenip imzalanmış seyahat amacını içeren yazı)
- Güncel faaliyet belgesi (Kaşeli orijinal belgeler 3 ay, e imzalı belgeler 1 ay geçerlidir.)
- Ticaret Sicil Gazetesi fotokopisi
- Şirketin İmza Sirküleri fotokopisi
- Son tarihli Vergi Levhası fotokopisi
- SGK (4b)Hizmet Dökümü (e-devlet şifreniz ile alabilirsiniz)
- Şahsi Banka Hesap Cüzdanları veya Banka Hesap Dökümleri (En az 35.000TL bakiyesi olan, Son 3 aylık, kaşeli ve imzalı olmalıdır. İmza atan banka yetkilisinin imza sirküleri fotokopisi ile birlikte sunulmalıdır)
- Kira gelirleri, Tapu ve Araç Ruhsatı fotokopisi (Varsa)
Devlet Memuru ise;
- Sponsor Vize Talep Dilekçesi (Tüm masrafları kendisinin karşılayacağını belirten Konsolosluğa hitaben)
- Çalışma Belgesi
- Bağlı olduğu resmi makamdan İzin Belgesi
- Resmi Kurum Görev Kimlik Kartının önlü arkalı fotokopisi
- Maaş Bordrosu (Son 3 aylık, kaşe ve imzası olan)
- Şahsi Banka Hesap Cüzdanı veya Banka Hesap Dökümü (En az 35.000 TL bakiyesi olan, Son 3 aylık, kaşeli ve imzalı olmalıdır. İmza atan banka yetkilisinin imza sirküleri fotokopisi ile birlikte sunulmalıdır)
- Kira gelirleri, Tapu ve Araç Ruhsatı fotokopisi (Varsa)
Amerika Vizesi Hakkında Önemli Notlar
- Amerika vize başvurularınız hakkında verilecek kararlar, Amerika Konsolosluğunun inisiyatifi altında olacaktır.
- Amerika vize başvurunuzu Vize Merkezi aracılığıyla yaptığınız taktirde, evraklarınız bize ulaştıktan 1 gün sonra randevunuz kesinleşecektir.
- Amerikan Konsolosluğu iş yoğunluğuna bağlı olarak ileri tarihlere randevu verebilmektedir. Bu yüzden seyahatinize 1 ay kala vize işlemlerinize başlamanızı tavsiye ederiz. (Yaşanılan salgın ya da politik sebeplerden dolayı randevu alma ve vize alma süreleri uzayabilmektedir.)
- Amerika vize başvuru işlemleri sırasında başvuru sahibinden dijital parmak izi alınmakta ve mülakat yapılmaktadır.
- 14 yaş ve üstü Konsolosluğa şahsen gelmesi gerekmektedir. Mülakat ve dijital parmak izi vermek için randevuya gittiğinizde vize operasyon sorumlumuz size asistanlık edecektir.
- Amerika Konsolosluğu, gerek duyması halinde başvuru sahibini yeni bir mülakata çağırabilir ve ek evrak talebinde bulunabilir.
- Amerika vizeniz olumlu sonuçlanırsa vizeniz basılmış olarak pasaportunuzu 3 iş günü içinde; İstanbul’daki Başkonsolosluktan başvuru yapanlar LEVENT PTT Merkezinden, Ankara’daki Büyükelçilikten başvuru yapanlar ÇANKAYA PTT Merkezinden alabilirler. Size en yakın PTT Merkezinden veya ofise ya da eve gelmesini istiyorsanız ekstra ödeme yapmanız gerekir.Amerika vizesi veya tüm dünya vize işlemlerine dair ayrıntılı bilgileri sitemizden temin edebilirsiniz.
- Amerika vizesi ile ilgili her türlü soru ve görüşlerinizle ilgili Vize Merkezi temsilcilerimizle telefon ve e-mail ile iletişime geçebilirsiniz.
- Amerika Vizesinin verilmesi Amerika'ya giriş yapılabileceği garantisi anlamına gelmez. Gümrük Girişinde bulunan Gümrük ve Sınır Koruma Memurluğu (CBP) Görevlileri seyahat eden kişinin Amerika'ya girip giremeyeceğine ve ne kadar süre kalmasına izin verileceğine karar verir. Vizenin geçerliliği, izin verilen kalma süresi ile ilişkili değildir; başvuran adayın vizesi 10 yıl geçerli olabilir, fakat izin verilen kalma süresi genelde 6 aydan fazla olmaz. Vizenin geçerliliği basit olarak, kişilerin Amerika'ya seyahat edebilecekleri ve Amerika'ya giriş başvurusunda bulunabilecek oldukları süredir.