Avusturya’ya seyahat etme planları mı yapıyorsunuz? Bilmelisiniz ki planladığınız seyahatin amacı ve süresine göre almanız gereken vize türü değişkenlik göstermekte ve doğru vize türüne başvuru yapmanız en önemli konu olarak dikkat çekmektedir. Avusturya vize türleri konusunu detaylı bir şekilde açıklamış olduğumuz makalemizi dikkatli bir şekilde okumanızı ve seyahatinize uygun vize türünü ondan sonra belirlemenizi tavsiye ederiz.
Avusturya, Schengen’e üye ülkelerden biridir ve haliyle Schengen vize kuralları geçerli olmaktadır. Avusturya’ya seyahat etmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti umumi (bordo) pasaport sahibi vatandaşlar, vize almak ile mükelleftir. Türkiye Cumhuriyeti hususi (yeşil), hizmet (gri) ve diplomatik (siyah/ kırmızı) pasaport sahibi vatandaşlar ise, 180 günlük süreçte 90 günü aşmamak kaydıyla Avusturya seyahatlerinde vize işlemleri zorunluluğundan muaftır. Avusturya’ya gerçekleştireceğiniz bu seyahat için almanız gereken vize, Avusturya vize türleri başlığında incelenmek üzere, seyahatinizin amacına ve süresine göre değişkenlik göstermektedir.
Schengen vizesi ile Avusturya’ya seyahat etmek isteyen kişilerin, 180 günlük süreçte 90 günü aşmayacak şekilde konaklamak şartıyla C tipi kısa süreli vize türlerine başvurmaları gerekmektedir. 180 günlük süreçte 90 günden fazla konaklamak istiyor iseniz, seyahatinizin amacına göre D tipi uzun süreli vize türlerinden birine başvurmaları gerekmektedir.
Avusturya Vize Türleri
- Avusturya Turistik Vize,
- Avusturya Ticari Vize,
- Avusturya Schengen Vizesi,
- Avusturya Aile Ziyareti Vizesi,
- Avusturya Kültürel, Sportif ve Konferans Vizesi,
- Avusturya Öğrenci Vizesi,
- Avusturya Şoför Vizesi,
- Avusturya Transit Vize
- Avusturya Erasmus Vizesi,
- Avusturya Eğitim Vizesi,
- Avusturya Geçici Çalışma Vizesi,
- Avusturya Aile Birleşimi Vizesi,
- Avusturya İş Ziyareti Vizesi,
- Avusturya Yatırımcı Vizesi
Kısa süreli vize türleri için planlanan vize başvuruları, direkt olarak Avusturya Konsolosluğu/ Büyükelçiliği’ne yapılamamaktadır. Vize başvuruları, konsoloslukların yetkilendirdiği vize danışmanlık merkezleri ve acenteler aracılığıyla yapılabilmektedir. D tipi yani uzun süreli vize türleri için ise vize başvuruları direkt konsolosluklar ve büyükelçilere yapılmaktadır. Avusturya vizesi hakkında detaylı bir şekilde bilgi almak isterseniz, internet sitemizin ilgili linklerini ziyaret edebilirsiniz.
Avusturya Vizesi Almak Kolay mı?
Avrupa Birliği üyesi ülkelerden biri olan Avusturya’ya seyahat etmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti umuma mahsus (bordo) pasaport sahibi vatandaşları, vize almakla mükelleftir. Ancak buna karşın Türkiye Cumhuriyeti hususi (yeşil), hizmet (gri) ve diplomatik (kırmızı/ siyah) pasaport sahibi vatandaşlar ise, 180 günlük süreçte 90 günü aşmayan Avusturya seyahatleri için Avusturya vize türleri arasında herhangi bir vize alma zorunluluğundan muaftır.
Avusturya, Schengen sözleşmesi dahilinde bulunan Avrupa Birliği üyesi ülkelerden biri olduğundan, Avrupa Birliği’ne üye olmayan ülkelerin vatandaşları, Avusturya seyahatlerinde Avusturya vize türleri arasından Avusturya Schengen vizesi almak zorundadır.
Turistik, ticari, çalışma, konferans veya eğitim gibi pek çok farklı amaçla Avusturya’ya seyahat etmek isteyebilirsiniz. Yapmanız gereken seyahatinizin amacı ve süresine uygun vize türünü seçerek vizeniz için gerekli olan evrakları doğru ve eksiksiz bir şekilde ibraz etmelisiniz. Açıkçası “Avusturya vizesi almak kolay mı?” sorusunun net bir yanıtı da bulunmamaktadır. Önemli olan seyahatiniz için uygun olan vize türünü doğru bir şekilde seçmenizdir.
Vize türünü belirledikten sonra onun için gerekli olan evrakları doğru ve eksiksiz bir şekilde hazırlayarak vize başvuru işlemlerinizin sürecini olumlu sonuçlandırabilirsiniz. Avusturya vize türleri arasından hangisine başvurmuş olursanız olun, vize başvurunuzun nasıl sonuçlanacağı Avusturya Konsolosluğu’nun inisiyatifindedir.
Avusturya Turist Vizesi
Avrupa’nın sanat başkentlerinden biri olarak görülen Avusturya’ya turistik amaçlı seyahat etmek istiyorsanız almanız gereken vize türü, Avusturya turist vizesi olarak tanımlanmaktadır. Özellikle Avusturya’nın başkenti Viyana’nın dikkat çeken mimarisini görmek ve sanat eserlerini incelemek için gitmek isteyebilirsiniz.
180 günlük süreçte 90 günden az sürecek bir gezi yapmak istiyorsanız, Avusturya vize türleri arasından kısa süreli Avusturya turist vizesine başvuruda bulunabilirsiniz.
Avusturya’nın batısında İsviçre ve Liechtenstein, doğusunda Slovakya ve Macaristan, güneyinde İtalya ve Slovenya, kuzeyinde de Çek Cumhuriyeti ve Almanya bulunmaktadır. Avrupa’nın kültürel kesişiminin merkezinde bulunan Avusturya, başkenti Viyana ile bu kültürel zenginliği tüm Avrupa ile paylaşmaktadır. Viyana, mimarisinin yanında müzik tarihinde Mozart gibi yetiştirdiği önemli müzisyenlerle dikkat çekmiştir.
Dünyanın dört bir yanından gelen müzik, tiyatro ve gösteri grupları sahne aldığı, Viyana’da düzenlenen en önemli festivallerden biri Wiener Festwochen, mayıs ve haziran aylarında düzenlendiğinden, özellikle bu zamanlarda ziyaret edilmesi uygundur. Bunun yanında kayak seviyorsanız Avusturya Alplerinde kayak mevsimi olan kış aylarını değerlendirebilirsiniz. Ya da dilerseniz doğanın uyanışını karşılamak için bahar aylarında Avusturya’ya seyahat edebilirsiniz.
Avusturya Turistik Vize Başvurusu
Alp dağlarına konumlanmış bir Orta Avrupa ülkesi olan Avusturya vize başvurularınızı konsolosluktan değil, yetkilendirilmiş vize başvuru merkezlerinden yapmanız gerekmektedir. Avusturya, Schengen bölgesine dahil ülkelerden biri olduğu için gerçekleştirmek istediğiniz seyahatinizden önce Schengen vizesi almanız gerekmektedir.
Avusturya vize türleri arasından Avusturya turist vizesi başvuru işlemleriniz için hazırlanması gerekli tüm belgelerinizin doğru ve eksiksiz bir şekilde ibraz edilmesi elzemdir. Vize başvuru işlemleriniz ortalama 10 ila 15 iş günü içerisinde sonuçlanmaktadır.
Yaşamış olduğumuz pandemi sürecinden dolayı konsolosluğun işlem süresi 15 ila 20 iş günü sürebilmektedir. Bu sürenin konsolosluğun yoğunluğu veya resmî tatil günlerine göre uzaması mümkün olabilmektedir. İşlem süresi ve vizenin sonuçlanma şekli tamamıyla konsolosluğun inisiyatifindedir.
Vize başvurunuzu seyahatinizin başlangıcından en az 4 hafta önce yapmış olmanız gerekmektedir. En erken ise seyahatinizin başlangıcından 3 ay önde yapabilirsiniz. Avusturya vize başvuru ücreti, Avusturya konsolosluk harcı ve Avusturya vize başvuru merkezi hizmet bedeli olmak üzere 2 kategoride ve Euro olarak ödenmektedir. Avusturya vize ücreti ödemesi, Avusturya Konsolosluğu resmî başvuru merkezi tarafından nakit olarak tahsil edilmektedir. Belirtmek isteriz ki, vizenizin ret ile sonuçlanması durumunda vize başvuru ücretinizin tarafınıza iadesi söz konusu değildir.
Avusturya vize türleri arasından Avusturya turist vizesi ile ülkede herhangi bir işte çalışmak yasaktır. Kabul edilmiş vize, diğer Schengen ülkelerine seyahat etmenize imkân vermemektedir. Ülkeye girişler sınır kontrolü tarafından reddedilebilmektedir.
Avusturya Turist Vizesi için Gerekli Evraklar
Vize başvurusu için talep edilen evraklardan bütün yabancı dilde olanların İngilizce veya Almanca tercümesi yaptırılmalıdır. Avusturya vize türleri arasından Avusturya turist vizesi için gerekli evraklar konusunu maddeler halinde açıklayalım.
- Büyük harflerle ve elle yazılmış, doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurularak vizeye başvuracak kişi tarafından imzalanmış vize başvuru formu ibraz edilmelidir.
- Konsolosluğa hitaben yazılmış vize talep dilekçesi evraklar arasında sunulmalıdır.
- Veriliş tarihi 10 yılı aşmamış, seyahatin bitiminden sonra da en az 3 ay daha geçerliliği olan güncel pasaportunuz ile birlikte eski pasaportunuzun ve varsa daha önce almış olduğunuz vize fotokopilerini de vize başvurunuza muhakkak eklemelisiniz.
- Bir tanesi başvuru formunun sağ üst köşesinde yer almak ve diğeri de başvuru dosyasına eklenmek üzere, aydınlık fonda, kişinin yüzü, alnı, kulağı ve boynu açık ve net görünür şekilde, 35 x 45 mm boyutlarında çekilmiş, güncel 2 adet biyometrik fotoğraf ibraz edilmelidir.
- Tüm seyahatinizi kapsayacak otel rezervasyonu ile uçak, tren ve otobüs seyahatlerinizin gidiş ve dönüş rezervasyon belgelerini ibraz etmelisiniz.
- Özel aracınızla seyahat edecekseniz, aracınızın ruhsat fotokopisi, yol güzergâhının detaylı beyanı ve uluslararası sürücü belgesi ibraz edilmelidir.
- En az 30 bin Euro teminatlı ve tüm Schengen ülkelerinde geçerli seyahat sağlık sigortası ibraz edilmelidir.
- Bu evrakların yanında, kişinin meslekî durumuna göre talep edilen evraklar da bulunmaktadır.
Avusturya vize türleri arasından Avusturya C tipi vize (kısa süreli) hakkında detaylı bir şekilde bilgi almak isterseniz, internet sitemizi ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.
Avusturya Ticari Vizesi
Avusturya’ya ticari bir anlaşma yapmak veya iş toplantılarına katılmak gibi ticari amaçlı bir seyahat gerçekleştirmek istiyorsanız almanız gereken vize türü, Avusturya ticari vize olarak tanımlanmaktadır. Avusturya vize türleri arasında yer alan vize türlerinden biri olan ticari vize, kısa süreli Schengen C tipi vize çeşitleri arasında yer almaktadır. Avusturya ticari vizesine başvuruda bulunmak istiyorsanız, başvurunuzu Avusturya konsoloslukları tarafından yetkilendirilmiş vize başvuru merkezleri ve seyahat acenteleri üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.
Avusturya vize türleri arasında yer alan vizelerden biri olan Avusturya ticari vize ile Avusturya’da ve Schengen bölgesi dahili ülkelerinde 180 günlük süreçte 90 günü aşmayan dolaşım imkânı kazanmış olursunuz. Ancak başvurunuzu Avusturya konsolosluklarına yaptığınız için giriş yaptığınız ve en çok bulunacağınız ülkenin de Avusturya olması şarttır. Bunun yanında belirtmek isteriz ki, Avusturya ticari vizenizin bulunması bu ülkede çalışmanıza ve mesleğinizi icra etmenizi sağlamaz. Sadece ticari amaçlarla Avusturya’yı ziyaret edebilirsiniz. Eğer ülkede uzun süre çalışmak gibi bir planınız var ise, o zaman kalıcı çalışma izni ile oturum izni gerektiren Avusturya çalışma vizesine başvurmanız gerekecektir.
Avusturya ticari vize başvuru işlemleriniz için hazırlanması gerekli tüm belgelerinizin doğru ve eksiksiz bir şekilde ibraz edilmesi elzemdir. Ticari vize evrakları, kişinin mesleki durumuna ve ziyaret sebebine göre değişkenlik göstereceğinden, hazırlıklarınız sırasında çok dikkatli olmanız konusunda sizi uyarmak isteriz.
Vize başvuru işlemleriniz ortalama 6 ila 10 iş günü içerisinde sonuçlanmaktadır. Bu süre, konsolosluğun yoğunluğu veya resmî tatil günlerine göre uzayabilmektedir. İşlem süresi ve vizenin sonuçlanma şekli tamamıyla konsolosluğun inisiyatifindedir.
Avusturya Ticari Vize Başvurusu
Avusturya’ya ticari amaçla seyahat etmek istiyorsanız kısa süreli Schengen vizesi başvurusunda bulunmanız gerekmektedir. Vize başvuru sürecinde destek alacağınız danışmanınız, dosyanız ile birlikte pasaportunuz vize başvuru merkezine ulaştığında evrak kabulü için gerekli randevuyu alacaktır. Adınıza onaylı pasaportunuzda 2019 yılından sonra alınmış Schengen vizeniz yer alıyorsa, parmak izi vermek için vize başvuru merkezi ofisine gitmenize gerek yoktur. Bu koşulda vize başvuru sürecinizi posta yoluyla yürütebilirsiniz.
Avusturya vize başvuru merkezleri için bölge sınırlaması söz konusudur. Avusturya vize türleri arasından size uygun olan vize için başvurularınızı Ankara, İzmir, Bodrum, Antalya, Gaziantep ve Trabzon’daki vize başvuru merkezlerinden yapabilirsiniz. Bu konuda danışmanlık alacağınız vize başvuru merkezinden detaylı bilgi alabilirsiniz.
Avusturya vize başvuru ücreti, Avusturya konsolosluk harcı ve Avusturya vize başvuru merkezi hizmet bedeli olmak üzere 2 kategoride ve Euro olarak ödenmektedir. Avusturya ticari vize ücreti ödemesi, vize başvuru merkezi tarafından nakit olarak tahsil edilmektedir. Belirtmek isteriz ki, vizenizin ret ile sonuçlanması durumunda vize başvuru ücretinizin tarafınıza iadesi söz konusu değildir.
Vize başvurunuzu seyahatinizin başlangıcından en az 4 hafta önce yapmış olmanız gerekmektedir. En erken ise seyahatinizin başlangıcından 3 ay önde yapabilirsiniz.
Avusturya Ticari Vizesi için Gerekli Evraklar
Vize başvurusu için talep edilen evraklardan bütün yabancı dilde olanların İngilizce veya Almanca tercümesi yaptırılmalıdır. Avusturya ticari vizesi için gerekli evraklar konusunu maddeler halinde açıklayalım.
- Büyük harflerle ve elle veya daktilo ile yazılmış, doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurularak vizeye başvuracak kişi tarafından imzalanmış vize başvuru formu ibraz edilmelidir.
- Konsolosluğa hitaben yazılmış vize talep dilekçesi evraklar arasında sunulmalıdır.
- Avusturya’daki firma veya kurumdan gelmek üzere, başvuruda bulunan kişinin adı, doğum tarihi ve pasaport numarası, çalıştığı firmanın/ kurumun adı, adresi ve gerekirse tescil numarası ile seyahat nedeni ve seyahat tarihi bilgilerinin yer aldığı davet mektubu belgeler arasında olmalıdır.
- Veriliş tarihi 10 yılı aşmamış, seyahatin bitiminden sonra da en az 3 ay daha geçerliliği olan güncel pasaportunuz ile birlikte eski pasaportunuzun ve varsa daha önce almış olduğunuz vize fotokopilerini de vize başvurunuza muhakkak eklemelisiniz.
- Bir tanesi başvuru formunun sağ üst köşesinde yer almak ve diğeri de başvuru dosyasına eklenmek üzere, aydınlık fonda, kişinin yüzü, alnı, kulağı ve boynu açık ve net görünür şekilde, 35 x 45 mm boyutlarında çekilmiş, güncel 2 adet biyometrik fotoğraf ibraz edilmelidir.
- Uçak, tren ve otobüs seyahatlerinizin gidiş ve dönüş rezervasyon belgelerini ibraz etmelisiniz.
- Özel aracınızla seyahat edecekseniz, aracınızın ruhsat fotokopisi, yol güzergâhının detaylı beyanı ve uluslararası sürücü belgesi ibraz edilmelidir.
- En az 30 bin Euro teminatlı ve tüm Schengen ülkelerinde geçerli seyahat sağlık sigortası ibraz edilmelidir.
- GVE ve EVE davetiyesi bulunmuyor ise, işveren tarafından genel masrafların karşılanacağına dair taahhüt ve konaklama bilgileri ibraz edilmelidir.
- Son 3 aylık hesap hareketlerini gösteren banka hesap dökümü veya hesap cüzdanlarının orijinalleri ile fotokopisi, ibraz edilmelidir.
- Banka imza sirküleri ibraz edilmelidir.
- Vize başvurusunda bulunan kişi eğer yeterli maddi imkân sunamıyorsa, Avusturya’daki firma/ kurum, EVE veya GVE beyanında bulunabilmektedir.
- Fuar ve sergilere katılımlarda bilet veya katılım belgeleri de evraklar arasında ibraz edilmelidir.
- Bu evrakların yanında, kişinin meslekî durumuna göre talep edilen evraklar da bulunmaktadır.
Avusturya İş Ziyareti Vizesi
Avusturya’ya iş arama amacıyla seyahat etmek isteyen ve daha sonra yüksek nitelikli kişiler için Rot-Weiß-Rot-Karte başvurusunda bulunmak isteyen üçüncü dünya ülke vatandaşlarının alması gereken vize türü, Avusturya iş ziyareti veya Avusturya iş arama vizesi olarak tanımlanmaktadır. Bu kişiler iş arama amaçlı D tipi yani ulusal vizeye başvurabilirler. Bu vize, çalışma iznini kapsamamaktadır. Altı aylık verilen Avusturya iş ziyareti vizesi ile bu süre içerisinde kendinize uygun bir iş bulabilirseniz Avusturya’da çalışmaya devam edebilirsiniz.
Avusturya İş Ziyareti Vizesi için Gerekli Evraklar
Avusturya iş ziyareti vizesi için gerekli evraklar başlığını maddeler halinde açıklayalım.
- Veriliş tarihi 10 yılı aşmamış, olan güncel pasaportunuz ile birlikte varsa eski pasaportunuzu vize başvurunuza muhakkak eklemelisiniz.
- Aydınlık fonda, kişinin yüzü, alnı, kulağı ve boynu açık ve net görünür şekilde, 35 x 45 mm boyutlarında çekilmiş, güncel 4 adet biyometrik fotoğraf ibraz edilmelidir.
- Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği ile ikametgâh belgesi ibraz edilmelidir.
- Kimlik fotokopisi ile evli iseniz evlilik cüzdanınızın fotokopisi ve Nüfus Müdürlüğü’nden alınacak formül B belgesi evraklar arasında olmalıdır. Ayrıca size ve varsa eşinize ve çocuklarınıza ait, yine Nüfus Müdürlüğü’nden alınacak, formül A belgesi ibraz edilmelidir.
- E-devlet üzerinden alabileceğiniz ve Almanca olması zorunlu olan adli sicil kaydı ibraz edilmelidir.
- Bu belgelere ek olarak bazı kişisel ve mesleki belgeler de talep edilecektir.
- Avusturya vatandaşlık şartları konusunda bilgiye mi ihtiyacınız var? Detaylı bir şekilde bilgi almak için lütfen internet sitemizi ziyaret ediniz.
Avusturya Geçici Çalışma Vizesi
Avusturya’da uzun süreli çalışmayı ve iş hayatınıza burada devam etmeyi planlıyorsanız, almanız gereken vize türü, Avusturya çalışma vizesi olarak tanımlanmaktadır. Bununla birlikte Avusturya’da uzun süre kalarak çalışmak istiyorsanız çalışma izni başvurusunda bulunmanız gerekmektedir.
Uzun süreli Schengen D tipi Avusturya çalışma vizesi alarak Avusturya’da çalışma imkânı bulacaksınız. Ancak daha önce de belirttiğimiz gibi kısa süreli Avusturya ticari vize veya Schengen vizesi ile bu ülkede çalışmanız mümkün değildir.
Avusturya vize türleri arasından Avusturya çalışma vizesi almak için, Avusturya’da çalışıp para kazanmayı kapsayan çalışma izni almanız ve daha sonra gerekli evrakları hazırlayarak çalışma vizesi başvurusunda bulunmanız gerekmektedir. Böylece ülkede hem çalışma hem de oturma iznine sahip olabilirsiniz.
Kısa süreli vize türlerini açıklarken görmüş olacağınız gibi onlardan farklı olarak Avusturya vize türleri arasında yer alan Avusturya çalışma vizesi başvuru, direkt olarak Avusturya konsolosluklarına yapılmaktadır. Vize başvuru işlemleri ortalama 15 ila 20 iş günü içinde sonuçlanmaktadır. İşlem süresi konsolosluğun yoğunluğuna ve resmî tatil günlerinde göre değişkenlik gösterebilmekle birlikte, süreçteki her şey konsolosluğun inisiyatifindedir. Vize başvurunuzu seyahatinizden 2 ay önce yapmanızı tavsiye ederiz.
Çalışma vizesi başvuru ücreti Avusturya Konsolosluğu’na Euro bazında ve nakit olarak ödenmektedir. Dönem dönem güncellenen vize ücretini seyahat edeceğiniz dönemde öğrenmeniz en sağlıklısı olacaktır. Ayrıca yine belirtmek isteriz ki, vizenizin ret ile sonuçlanması durumunda ödediğiniz vize ücreti tarafınıza hiçbir koşulda iade edilmeyecektir.
Avusturya Çalışma Vizesi için Gerekli Evraklar
Avusturya çalışma vizesi için gerekli evraklar başlığını maddeler halinde açıklayalım.
- Avusturya vize başvuru formu doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurulmalı ve imzalanarak ibraz edilecek belgeler arasına eklenmelidir.
- Veriliş tarihi 10 yılı aşmamış, olan güncel pasaportunuz ile birlikte varsa eski pasaportunuzu vize başvurunuza muhakkak eklemelisiniz.
- Aydınlık fonda, kişinin yüzü, alnı, kulağı ve boynu açık ve net görünür şekilde, 35 x 45 mm boyutlarında çekilmiş, güncel 2 adet biyometrik fotoğraf ibraz edilmelidir.
- Avusturya çalışma iznini aldıktan sonra Avusturya’da ikamet edeceğinizi kanıtlayan ikametgâh belgesi ibraz edilmelidir.
- Uluslararası doğum belgesi ve evli iseniz evlilik cüzdanınız gerekli belgeler arasında bulunmalıdır.
- 30 bin Euro teminatlı sağlık sigortasını yaptırmanız gerekmektedir.
- Avusturya’da çalışmak istediğinizi açıklayan dilekçe, mutlaka Almanca tercümesi ile birlikte Avusturya’da çalışmanızı kanıtlayan belgelerden biri olarak sunulmalıdır.
- Avusturya bankalarından açacağınız bir banka hesabında bulunduracağınız belli bir miktar para ile Avusturya’da kendinizi ve ailenizin ihtiyaçlarını karşılayabileceğinizi kanıtlayan banka hesap dökümlerinizi, gelir belgeleri olarak sunmalısınız.
Avusturya Aile Ziyareti Vizesi
Avusturya’ya ailenizi, akrabalarınızı veya arkadaşlarınızı ziyaret etmek için gitmek istiyorsanız almanız gereken vize türü, Avusturya aile ziyareti vizesi olarak tanımlanmaktadır. Kısa süreli Schengen C tipi Avusturya vize türleri arasında yer alan aile ziyareti vizesi başvurunuz olumlu sonuçlandığı takdirde bu, Avusturya’da ve Schengen bölgeleri dahilindeki Avrupa Birliği ülkelerinde 180 günlük süreçte 90 gün dolaşım hakkınız olduğu anlamına gelmektedir.
Avusturya vize türleri arasında Avusturya ziyaretçi vizesi olarak da anılan bu vizenin evrak hazırlama sürecindeki en dikkat edilmesi gereken şey, ülkede ziyaret etmek istediğiniz yakınınızın sizin adınıza göndereceği davetiyedir. Avusturya aile ziyareti vizesi başvuru sırasında gerekli evrakları toparladığınız dosyanıza bu davetiyenin aslını da eklemenizi tavsiye ederiz.
Zira bu adım vize değerlendirme sürecinizin daha sağlıklı bir şekilde ilerlemesinde önemli bir katkı sağlayacaktır. Ancak hemen şu önemli bilgiyi paylaşmak isteriz ki, Avusturya’dan alacağınız bu davetiye, bir vize değildir. Sadece vize başvuru dosyanızda bulunması gereken ve bilgi beyanınızı destekleyen bir davet yazısı, bir belgedir.
Avusturya’ya seyahat edecek kişinin mesleki durumu, öğrenci, şirket sahibi ya da emekli olması gibi faktörler, vize başvurusu için gerekli evraklarda da değişiklik oluşturacaktır. Avusturya vize türleri arasında yer alan vize türlerinden biri olan Avusturya aile ziyareti vizesi başvuru işlemleri ortalama 6 ila 14 iş günü içinde sonuçlanmaktadır.
Avusturya aile ziyareti vizesi başvurunuzu planladığınız seyahat tarihinizden en az 4 hafta önce başlatmaya dikkat etmenizi tavsiye ederiz. Başvuru yapılabilecek maksimum süre ise, Schengen vizeleri için 3 aydır. Bu bilgileri lütfen dikkate alınız. Zira seyahat tarihinize 2 haftadan daha az bir süre kalmış ise vizenizin seyahat tarihinize yetişmeme ihtimalinin çok yüksek olduğunu hatırlatmak isteriz.
Eğer vize başvuru işleminiz henüz sonuçlanmadı ise, Avusturya konaklaması ve ulaşımı için vize onayını almadan ödeme yapmamanız yerinde olacaktır. Ancak bunun yanında ön rezervasyon yaptırarak başvuru dosyanıza eklemeyi lütfen unutmayınız.Vize ücreti, Avusturya vize başvuru merkezi tarafından başvuru sırasında Euro bazında ve nakit olarak tahsil edilmektedir.
Avusturya Aile Ziyareti Vizesi için Gerekli Evraklar
Vize başvurusu için talep edilen evraklardan bütün yabancı dilde olanların İngilizce veya Almanca tercümesi yaptırılmalıdır. Avusturya aile ziyareti vizesi için gerekli evraklar konusunu maddeler halinde açıklayalım.
- Büyük harflerle ve elle veya daktilo ile yazılmış, doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurularak vizeye başvuracak kişi tarafından imzalanmış vize başvuru formu ibraz edilmelidir.
- Konsolosluğa hitaben yazılmış vize talep dilekçesi evraklar arasında sunulmalıdır.
- Veriliş tarihi 10 yılı aşmamış, seyahatin bitiminden sonra da en az 3 ay daha geçerliliği olan güncel pasaportunuz ile birlikte eski pasaportunuzun ve varsa daha önce almış olduğunuz vize fotokopilerini de vize başvurunuza muhakkak eklemelisiniz.
- Bir tanesi başvuru formunun sağ üst köşesinde yer almak ve diğeri de başvuru dosyasına eklenmek üzere, aydınlık fonda, kişinin yüzü, alnı, kulağı ve boynu açık ve net görünür şekilde, 35 x 45 mm boyutlarında çekilmiş, güncel 2 adet biyometrik fotoğraf ibraz edilmelidir.
- Tüm seyahatinizi kapsayacak otel rezervasyonu ile uçak, tren ve otobüs seyahatlerinizin gidiş ve dönüş rezervasyon belgelerini ibraz etmelisiniz.
- Özel aracınızla seyahat edecekseniz, aracınızın ruhsat fotokopisi, yol güzergâhının detaylı beyanı ve uluslararası sürücü belgesi ibraz edilmelidir.
- En az 30 bin Euro teminatlı ve tüm Schengen ülkelerinde geçerli seyahat sağlık sigortası ibraz edilmelidir.
- Ziyaret edilecek yakın akraba ise, tam vukuatlı nüfus kayıt örneği ibraz edilmelidir.
- Uçak, tren ve otobüs seyahatlerinizin gidiş ve dönüş rezervasyon belgelerini ibraz etmelisiniz.
- Konaklama için EVE davetiyesi bulunmuyorsa, davet eden kişiden davet yazısı veya otel rezervasyonu, davet eden kişinin pasaport fotokopisi, kira kontratı ve ikamet sureti ibraz edilmelidir.
- Özel aracınızla seyahat edecekseniz, aracınızın ruhsat fotokopisi, yol güzergâhının detaylı beyanı ve uluslararası sürücü belgesi ibraz edilmelidir.
- Çocuklar için Avusturya vatandaşlığı konusunda bilgi almak isterseniz, merak ettiğiniz her şeye internet sitemizin ilgili linklerinden ulaşabilirsiniz.
Avusturya Aile Birleşimi Vizesi
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, Avusturya vatandaşı olan bir kişi ile evlenerek Avusturya’ya kalıcı olarak gidebilmektedir. Bu şekilde ülkeye giriş yapılabilecek Avusturya vize türü ise Avusturya aile birleşimi vizesi olarak tanımlanmaktadır.
Uzun süreli Schengen D tipi Avusturya vize türleri arasında yer alan Avusturya aile birleşimi vizesi için pek çok farklı başvuru kriteri bulunmaktadır. Size en yakın yetkilendirilmiş vize başvuru merkezine giderek detaylı bilgi alabilirsiniz. Zira kapsamlı bir başvuru süreci ve evrak listesi gerektiren bu vize türü için destek almanızı tavsiye etmekteyiz.
Burada da kısaca bahsetmemiz gerekirse; Avusturya vize türleri arasında yer alan Avusturya aile birleşimi vizesi ile Avusturya’da ikamet edecek Avusturya vatandaşı olmayan eşin, temel düzeyde dil yeterliliğini gösteren A1 Almanca sınavından geçerli puan alması gerekmektedir. Dil şartı, özellikle kişinin Avusturya toplumuna katılmasında hızlandırıcı bir etken olarak istenmektedir. Ayrıca Avusturya’daki sürekli ikamet durumunda ve çalışma koşullarının daha iyi olması bakımından da önem arz etmektedir.
Bunun yanında şunu da belirtmek isteriz ki, 21 yaşını doldurmuş Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları aile birleşimi vizesi başvurusunda bulunabilmektedir. Ayrıca Avusturya’da yaşayan eşin de uzun süreli oturum izninin veya oturum vizesinin bulunmasının yanında şu kriterlerden birini de karşılamalıdır.
- Avusturya vatandaşı olmak
- Kırmızı- beyaz- kırmızı kart sahibi olmak
- Avrupa Birliği mavi karta sahip olmak
Avusturya Aile Birleşimi Vizesi için Gerekli Evraklar
Vize başvurusu için talep edilen evraklardan bütün yabancı dilde olanların noter tasdikli Almanca tercümesi yaptırılmalıdır. Ayrıca evrakların orijinalleri ve fotokopileri birlikte sunulmalıdır. Avusturya aile birleşimi vizesi için gerekli evraklar konusunu maddeler halinde açıklayalım.
- Avusturya aile birleşimi formu, doğru ve eksiksiz bir şekilde ibraz edilmelidir.
- Formda kullanılmak üzere, aydınlık fonda, kişinin yüzü, alnı, kulağı ve boynu açık ve net görünür şekilde, 35 x 45 mm boyutlarında çekilmiş, güncel 1 adet biyometrik fotoğraf ibraz edilmelidir.
- Veriliş tarihi 10 yılı aşmamış olan güncel pasaportunuzu ve fotokopisini vize başvurunuza muhakkak eklemelisiniz.
- İkametgâh belgesi, nüfus cüzdanı sureti, uluslararası doğum kayıt örneği ve evlenme cüzdanı fotokopisi ibraz edilmelidir.
- 1 aydan eski olmamak üzere e-devletten de alabileceğiniz sabıka kaydı ibraz edilmelidir.
- Avusturya’da ikamet edilecek evin kira kontratı aslı ve fotokopisi veya ev mülk ise, tapusu ibraz edilmelidir.
- Avusturya’da bulunan kişinin geçerli oturma izninin bulunduğu sayfa da dahil olmak üzere, noter tasdikli pasaport fotokopisi ibraz edilmelidir.
- Davet eden kişinin sigorta kart fotokopisi ibraz edilmelidir.
- Avusturya’da bulunan eşin son üç aya ait maaşının bordroları ibraz edilmelidir.
Avusturya Schengen Vizesi
Schengen bölgesi dahilinde bulunan tüm Avrupa Birliği’ne üyelerde geçerli olan Avusturya Schengen vizesi ile bu ülkede 180 günlük süreçte 90 günlük konaklama hakkı elde edebilirsiniz. Ayrıca Schengen bölgesi dahilindeki 26 Avrupa ülkesinde de yine bu vize ile dolaşım hakkı kazanmış olursunuz.
Ancak burada hemen bir dikkat etmeniz gereken bir konuda uyarıda bulunmak isteriz: Avusturya vize türleri arasından Avusturya Schengen vizesi aldığınızda vizeniz ile ilk olarak Avusturya’ya giriş yapmanız zorunludur. Başka Avrupa ülkelerine de gitmek gibi bir planınız var ise, Avusturya Schengen vizesi alırken tüm planlarınızı bu bilgiye göre yapmanızı tavsiye ederiz.
Avusturya Schengen vizesi başvurunuzu yetkilendirilmiş vize başvuru merkezleri veya seyahat acentelerinden yapabilirsiniz. Planlamış olduğunuz seyahatin amacı ve süresine göre size uygun olan vize türünü belirledikten sonra başvuru işlemlerinizi hızlandırabilirsiniz.
Avusturya Schengen vize başvurularınızı seyahatinizden 15 gün önce yapmış olmanızı tavsiye ederiz. Bununla birlikte belirtmek isteriz ki, 3 ay öncesinden yapılan başvurular da kabul edilecektir. Burada dikkat etmeniz gereken Türkiye’deki Avusturya konsolosluklarının ve Avusturya’daki yetkili makamların resmî tatil günleri ve yaşanabilecek yoğunluklardır.
Avusturya Schengen vizesine acil bir şekilde ihtiyacınız varsa randevu tarihinizden sonra 48 saat içinde sonuç alabileceğiniz bir seçenek bulunmaktadır. Avusturya ekspres vizesi olarak tanımlanan bu uygulamanın ekstra ücretler içerdiğini de ayrıca belirtmek isteriz.
Avusturya Schengen Vizesi için Gerekli Evraklar
Avusturya Schengen vizesi için yapacağınız başvurularda seyahatinizin amacı ve sürecine göre belirlenen vize türünüz ne olursa olsun, bazı evrakların her koşulda bulunması zorunludur.
Ancak bunun yanında Avusturya Schengen turistik vize, Avusturya Schengen ticari vize, Avusturya Schengen aile ziyareti vizesi gibi türlerin evrak listesi de kişilerin ve amacın durumuna göre değişkenlik göstermektedir. Burada özellikle her koşulda bulunacak evraklardan söz etmemiz gerekirse, Avusturya Schengen vizesi için gerekli evraklar başlığını maddeler halinde şöyle açıklayabiliriz.
- Büyük harflerle ve elle veya daktilo ile yazılmış, doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurularak vizeye başvuracak kişi tarafından imzalanmış Avusturya Schengen vize başvuru formu ibraz edilmelidir.
- Konsolosluğa hitaben yazılmış Avusturya Schengen vize başvuru dilekçesi evraklar arasında sunulmalıdır.
- Veriliş tarihi 10 yılı aşmamış olan güncel pasaportunuz ile birlikte eski pasaportunuzun ve varsa daha önce almış olduğunuz vize fotokopilerini de vize başvurunuza muhakkak eklemelisiniz.
- Bir tanesi başvuru formunun sağ üst köşesinde yer almak ve diğeri de başvuru dosyasına eklenmek üzere, aydınlık fonda, kişinin yüzü, alnı, kulağı ve boynu açık ve net görünür şekilde, 35 x 45 mm boyutlarında çekilmiş, güncel 2 adet biyometrik fotoğraf ibraz edilmelidir.
- Banka hesap dökümleri ibraz edilmelidir.
Avusturya Yatırımcı Vizesi
Avusturya’da girişimci olarak yer almak, belirli bir iş koluna yatırım yapmak veya farklı meslek dallarında iş yapmak istiyorsanız, yapmanız gereken uzun süreli Schengen D tipi Avusturya vize şartlarını sağlamaktır. Zira Avusturya’ya yatırımcı veya girişimci olarak gitmek istiyorsanız, bu konu için özel bir Avusturya yatırımcı vizesi türü bulunmamaktadır.
Avusturya’ya ziyaretiniz 180 günlük süreçte 90 günü aşmayacaksanız kısa süreli C tipi Avusturya vizesine, eğer seyahat planınıza göre bu 90 günlük süreyi aşıyorsanız da uzun süreli Schengen D tipi Avusturya vizesine başvurmanız gerekmektedir. Burada altını çizeceğimiz bilgi, uzun süreli Avusturya vize başvurularının direkt Avusturya konsolosluklarınca yapıldığını hatırlatmak olacaktır.
Ancak Avusturya yatırımcı vizesi diye bir vize olmadığından Avusturya vize işlemleri konusunda yetkilendirilmiş vize başvuru merkezlerinden destek almanızı ve hangi vize türünün size uygun olacağına danışmanınız ile birlikte karar vermenizi tavsiye ederiz.
Avusturya Öğrenci Vizesi
Avusturya’ya lise, üniversite öğrenimi için veya dil eğitimi almak için gitmek istiyorsanız almanız gereken vize türü, Avusturya öğrenci vizesi olarak tanımlanmaktadır.
Yine de Avusturya’da alacağınız eğitimin ülkede kalacağınız süreye bağlı olarak değişeceğinden; Avusturya vize türlerinden hangisinin sizin için uygun olduğuna doğru karar vermeniz için yetkilendirilmiş vize başvuru merkezlerinden danışmanlık almanızı tavsiye ederiz.
Ülkede alacağınız eğitim süresi 180 günlük süreçte 90 günü aşmayacaksa; Avusturya vize türleri arasından kısa süreli Schengen C tipi Avusturya öğrenci vizesi türü için başvuru yapabilirsiniz. Ancak daha uzun süreli bir eğitim planınız var ise, başvurmanız gereken vize türü Avusturya öğrenci vizesi olmalıdır.
Oldukça geniş kapsamlı bir evrak hazırlama süreci geçirmeniz gereken bu vize türünde bulunması elzem olan evraklar; öğrenim göreceğiniz okuldan almanız gereken kabul mektubu, seyahat sağlık sigortası ve seyahatinizi karşılayacak sponsorun bilgilerini içeren belgelerdir. Avusturya öğrenci vizesi başvuru işlemleriniz ortalama 10 ila 15 iş günü içinde sonuçlanmaktadır.
Vize başvurusunda bulunacaksanız, ortalama 1 ay öncesinden evraklarınızı hazırlamanızı ve vize randevusu almanızı tavsiye ederiz. Öğrenci vizesi başvurunuzu, Avusturya vize başvuru merkezinin resmî internet sitesinden vize başvuru formunu online doldurarak randevunuzu alabilir ve vize başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.
Avusturya vize türleri arasından Avusturya öğrenci vize başvurusu konsolosluklarca yetkilendirilmiş vize başvuru merkezlerinden online olarak yapılmaktadır.
Dolayısıyla vize ücreti kapsamında konsolosluk harcı ile birlikte Avusturya vize başvuru merkezi ücreti de bulunmaktadır. Dönem dönem güncellenen vize ücretini, başvuru yapacağınız süreçte öğrenmeniz en sağlıklısı olacaktır. Avusturya öğrenci vizesi ücretini, vize başvurusu sırasında vize başvuru merkezinde Euro bazında ve nakit olarak yapabilirsiniz.
Avusturya Öğrenci Vizesi için Gerekli Evraklar
Avusturya öğrenci vizesi için gerekli evraklar konusunu maddeler halinde açıklayalım.
- Vize başvuru formu online olarak doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurulmalıdır.
- Noter tasdikli pasaport tercümesi ibraz edilmelidir.
- Emniyet Müdürlüğü’nden temin edebileceğiniz, ilk kez pasaport alındığına dair tasdik belgesi ibraz edilmelidir.
- Aydınlık fonda, kişinin yüzü, alnı, kulağı ve boynu açık ve net görünür şekilde; 35 x 45 mm boyutlarında çekilmiş, güncel 1 adet biyometrik fotoğraf ibraz edilmelidir.
- Noter tasdikli ikametgâh tercümesi ibraz edilmelidir.
- Noter tasdikli nüfus cüzdanı sureti tercümesi ibraz edilmelidir.
- Noter tasdikli aktüel sabıka kaydı tercümesi ibraz edilmelidir.
- Avusturya’da konaklayacağınız yurdun kabul belgesi veya evde kalacaksanız evin kira kontratı ile yanında kalacağınız kişiden alacağınız davet/ kefalet mektubu ibraz edilmelidir.
- Başvuru sırasında hesabınızda en az 6 bin 550 Euro görünmesi gerekmektedir.
- Maddi imkânınızı kanıtlamak üzere bu durum belge olarak ibraz edilmelidir.
- Muayene için konsolosluktan özel bir belge verilmek üzere, sağlık muayenesi raporu ibraz edilmelidir.
- 3 aylık seyahat sigortası yaptırılmalıdır.
Avusturya vize başvuru formu konusunu incelemek için lütfen internet sitemizi ziyaret ediniz.
Avusturya Erasmus Vizesi
Avusturya’ya Avrupa Birliği destekli Erasmus öğrenci değişim programı ile gitmek isteyen öğrencilerin alması gereken vize türü, öğrenci vizesi ile de benzer şartlar gerektiren Avusturya Erasmus vizesi olarak tanımlanmaktadır. Schengen vize türleri arasında sayılan Avusturya vize türleri arasından Avusturya Erasmus vizesi, ülkede bulunma süresine göre kısa süreli C tipi veya uzun süreli D tipi olarak değişmektedir.
Belirtmek isteriz ki, diğer kısa süreli vize türlerinde de olduğu gibi Schengen vizesi kapsamında olan Avusturya Erasmus vizesi için de Türkiye Cumhuriyeti umuma mahsus (bordo) pasaport sahibi vatandaşlar dışındaki hususi (yeşil), hizmet (gri) ve diplomatik (kırmızı/ siyah) pasaport sahibi vatandaşlar, vize alımı zorunluluğundan muaf tutulmuştur.
Avusturya’da Erasmus öğrenci değişim programı kapsamında 180 günlük süreçte 90 günü aşmayacak şekilde kalacaksanız kısa süreli C tipi Avusturya vizesi, 90 günü aşan bir süre kalacaksanız da uzun süreli D tipi Avusturya vizesine başvuru yaparak ülkeye giriş yapabilirsiniz. Erasmus vize başvuruları konsolosluklarca yetkilendirilmiş vize başvuru merkezleri aracılığıyla yapılmaktadır.
Avusturya vize türleri arasından Avusturya Erasmus vizesi başvuru işlemleri ortalama 7 ila 15 iş günü içinde sonuçlanmaktadır. Unutmamak için altını bir kez daha çizmek isteriz ki, vize değerlendirme süreci sadece konsolosluğun inisiyatifindedir. Vizeniz ret ile sonuçlanırsa yeniden başvuru yapma hakkınız vardır. Ancak bilmelisiniz ki vize ücretiniz hiçbir koşulda tarafınıza iade edilmeyecektir.
Avusturya Erasmus Vizesi için Gerekli Evraklar
Avusturya Erasmus vizesi için gerekli evraklar başlığını maddeler halinde açıklayalım.
- Büyük harflerle ve elle veya daktilo ile yazılmış, doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurularak vizeye başvuracak kişi tarafından imzalanmış vize başvuru formu ibraz edilmelidir.
- Konsolosluğa hitaben yazılmış vize talep dilekçesi evraklar arasında sunulmalıdır.
- Veriliş tarihi 10 yılı aşmamış, seyahatin bitiminden sonra da en az 3 ay daha geçerliliği olan güncel pasaportunuz ile birlikte eski pasaportunuzun ve varsa daha önce almış olduğunuz vize fotokopilerini de vize başvurunuza muhakkak eklemelisiniz.
- Bir tanesi başvuru formunun sağ üst köşesinde yer almak ve diğeri de başvuru dosyasına eklenmek üzere, aydınlık fonda, kişinin yüzü, alnı, kulağı ve boynu açık ve net görünür şekilde, 35 x 45 mm boyutlarında çekilmiş, güncel 2 adet biyometrik fotoğraf ibraz edilmelidir.
Avusturya Transit Vize
Avusturya üzerinden üçüncü bir ülkeye geçiş yapacaksanız, Avusturya’ya iniş yapmanız ve burada zaman geçirmeniz gerekiyorsa almanız gereken vize türü, Avusturya transit vize olarak tanımlanmaktadır. Burada en elzem olan şey, hangi ulaşım aracını kullanarak hangi ülkeden geldiğinizi ve hangi ülkeye geçiş yapacağını tüm detaylarıyla belirterek belgelemeniz ve Avusturya transit vize için gerekli evraklar arasına eklemeniz gerektiğidir.
Avusturya transit vizenizin olması, sadece o ülkenin havalimanındaki ilgili bölümde aktarmalı uçuşunuzu bekleyebileceğiniz anlamına gelmektedir. Avusturya transit vize başvuru işlemleri ortalama 15 ila 20 iş günü içinde sonuçlanmaktadır.
Yukarıda belirttiğimiz şartlar sadece Türkiye Cumhuriyeti umuma mahsus (bordo) pasaport sahibi vatandaşlar için geçerlidir. Zira Türkiye Cumhuriyeti hususi (yeşil), hizmet (gri) ve diplomatik (kırmızı/ siyah) pasaport sahibi vatandaşlar, Avusturya transit vize alımı zorunluluğundan muaftır.
Avusturya vize türleri arasında sayılan vizelerden biri olan transit vize kısa süreli bir vize türüdür. Bunun yanında özellikle belirtmek isteriz ki, Avusturya bir Schengen ülkesi olduğundan, transit vize alabilmeniz için Avusturya Schengen vizenizin de olması gereklidir. Bu, atlamamanız gereken çok önemli bir detaydır. Avusturya transit vize başvurularını yetkilendirilmiş vize başvuru merkezleri veya seyahat acenteleri üzerinden yapabilirsiniz.
Avusturya Konsolosluğu direkt başvuru almadığından, Avusturya transit vize ücreti de konsolosluk harcı ve vize başvuru merkezi ücreti olarak 2 kategoride ödenmektedir. Vize ücreti, Avusturya vize başvuru merkezinden Euro bazında ve nakit olarak tahsil edilmektedir. Vizenizin ret ile sonuçlanması durumunda ödediğiniz ücret hiçbir koşulda tarafınıza iade edilmeyecektir.
Avusturya Transit Vize için Gerekli Evraklar
Avusturya transit vize için gerekli evraklar konusunu maddeler halinde açıklayalım.
- Konsolosluğa hitaben Türkçe olarak yazılmış transit vize talep dilekçesi evraklar arasında sunulmalıdır.
- Veriliş tarihi 10 yılı aşmamış olan güncel pasaportunuzu ibraz etmelisiniz.
- Aydınlık fonda, kişinin yüzü, alnı, kulağı ve boynu açık ve net görünür şekilde, 35 x 45 mm boyutlarında çekilmiş, güncel 2 adet biyometrik fotoğraf ibraz edilmelidir.
- Asıl gidilecek ülkenin vizesi veya oturum izni ibraz edilmelidir.
- Kimlik fotokopisi ile aile ve adres bilgilerini de içeren tam vukuatlı nüfus kayıt örneği ibraz edilmelidir.
- Uçak bilet rezervasyonu belgesini ibraz etmelisiniz.
- Şahsi aracınızla gidecekseniz araç ruhsat fotokopisini sunmanız gerekmektedir.
- En az 35 bin TL bakiyesi olmak üzere, son 3 aylık banka hesap özetinizi kaşeli ve ıslak imzalı bir şekilde, ayrıca e-banka imza sirküleri ile birlikte ibraz etmelisiniz.
- Seyahat sağlık sigortası yaptırmanız gerekmektedir.
Avusturya konsolosluk resmî tatil ve özel günler hakkında bilgi almak için internet sitemizin ilgili linklerini ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.
Avusturya Kültürel, Sportif ve Konferans Vizesi
Avusturya, daha önce makalenin yukarıda kalan bölümlerinde de yer verdiğimiz üzere, Avrupa’da sanatın kalbinin attığı ülkeler arasında yer almaktadır. Hal böyle olunca Avusturya’ya kültürel bir gezi planlamak isteyebilir, ayrıca bu ülkede düzenlenen kültürel etkinliklere katılmak, dünyaca ünlü müzelerini, eşsiz mimarisini görmenin yanında sportif faaliyetlerine ve düzenlenen konferanslarına da katılmak isteyebilirsiniz.
Tüm bunlar için almanız gereken vize türü, Avusturya kültürel, sportif ve konferans vizesi olarak tanımlanmaktadır. Ya da tek başına Avusturya kültür vizesi olarak da anılmaktadır. Ancak böyle anılması örneğin sportif etkinlere sporcu olarak katılırken ya da Avusturya’da pek çok konuda düzenlenebilecek konferanslara katılırken de alınması gerektiği gerçeğini değiştirmemektedir.
Bu saydığımız etkinliklerden herhangi birine katılmak istiyor olabilirsiniz. Buradaki en önemli nokta, vize başvurusunda bulunmadan önce katılım amacınızı detaylı bir şekilde açıklamanız gerektiğidir. Ayrıca bu açıklamalar belgelenmeli ve gerekli evraklar arasında sunulmalıdır.
Bilinmelidir ki Avusturya kültürel, sportif ve konferans vizesi için gerekli evraklar, farklı statü ve meslek gruplarındaki kişiler için değişiklik göstermektedir. Size düşen en önemli görev, talep edilen evrakları doğru ve eksiksiz bir şekilde sunmaktır.
Avusturya vize türleri arasından kısa süreli Schengen C tipi Avusturya vizesi kategorisinde yer alan Avusturya kültürel vize ile ülke içerisinde 180 günlük süreçte 90 günü aşmayacak şekilde bulunabilirsiniz. Avusturya kültürel vize başvuru işlemleri ortalama 6 ila 14 iş günü içinde sonuçlanmaktadır.
Önceden planlanan spor ya da kültürel etkinliğiniz veya konferansınız var ise, işlemlerin uzayabilme ihtimalini de göz önünde bulundurarak en az 4 hafta öncesinden işlemlere başlamanızı tavsiye ederiz. En erken ise 3 ay öncesinden başlayabilirsiniz.
Avusturya vize türleri arasında yer alan bu vize ile ülkede herhangi bir işte çalışmanız kesinlikle yasaktır. Vizeniz ret ile sonuçlanırsa tekrar başvuruda bulunabilirsiniz. Ancak unutmayın ki ödediğiniz vize ücretiniz hiçbir koşulda tarafınıza iade edilmeyecektir.
Avusturya Kültürel, Sportif ve Konferans Vizesi için Gerekli Evraklar
Avusturya kültürel, sportif ve konferans vizesi için gerekli evraklar konusunu maddeler halinde açıklayalım.
- Büyük harflerle ve elle veya daktilo ile yazılmış; doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurularak vizeye başvuracak kişi tarafından imzalanmış vize başvuru formu ibraz edilmelidir.
- Konsolosluğa hitaben yazılmış vize talep dilekçesi evraklar arasında sunulmalıdır.
- Veriliş tarihi 10 yılı aşmamış, seyahatin bitiminden sonra da en az 3 ay daha geçerliliği olan güncel pasaportunuz ile birlikte eski pasaportunuzun ve varsa daha önce almış olduğunuz vize fotokopilerini de vize başvurunuza muhakkak eklemelisiniz.
- Bir tanesi başvuru formunun sağ üst köşesinde yer almak ve diğeri de başvuru dosyasına eklenmek üzere; aydınlık fonda, kişinin yüzü, alnı, kulağı ve boynu açık ve net görünür şekilde; 35 x 45 mm boyutlarında çekilmiş, güncel 2 adet biyometrik fotoğraf ibraz edilmelidir.
- Tüm seyahatinizi kapsayacak otel rezervasyonu ile uçak, tren ve otobüs seyahatlerinizin gidiş ve dönüş rezervasyon belgelerini ibraz etmelisiniz.
- Özel aracınızla seyahat edecekseniz, aracınızın ruhsat fotokopisi, yol güzergâhının detaylı beyanı ve uluslararası sürücü belgesi ibraz edilmelidir.
- En az 30 bin Euro teminatlı ve tüm Schengen ülkelerinde geçerli seyahat sağlık sigortası ibraz edilmelidir.
- Kültürel etkinlik veya kongre katılımlarında etkinliği düzenleyen firmanın/ kurumun davetiyesi; kültürel hizmet sağlayıcısı ile imzalanan sözleşme veya yaratıcı bir eserde yer almaya hak kazanmış kimseler için gönderilen davetiye ibraz edilmelidir.
- Spor etkinliklerine katılımda, Avusturyalı spor kulübünün davetiyesi ya da söz konusu etkinliğe katılım onay belgesi veya masraf üstlenme onay belgesi veya elektronik taahhüt beyanı (EVE); Türk spor kulübünün Avusturya’da bir spor etkinliğine katılacağını kanıtlayan yazılı onay belgesi ibraz edilmelidir. Gerekirse, Türk spor kulübünün masraf üstlenme onay belgesi ile hesap özeti de istenmektedir.
- Başvuru sahibinin meslek durumuna göre bu saydıklarımıza ek evraklar da istenmektedir.
Avusturya Şoför Vizesi
Avusturya’ya kara yolları ile yolcu veya yük taşıyan bir sürücü olarak giriş yapacaksanız almanız vizeniz türü, Avusturya şoför vizesi olarak tanımlanmaktadır.
Taşımacılık veya nakliye için Avusturya’da 180 günlük süreçte 90 günü aşmayan konaklamalarınız için kısa süreli Schengen C tipi Avusturya vizesi başvurusunda bulunmanız gerekmektedir. Burada önemli olan nokta, vize başvurusunda bulunurken çalıştığınız şirket/ kurum ile ilgili tüm bilgiler ile seyahatinizin amacına ve güzergâhına ait tüm bilgileri belgeleyerek Avusturya şoför vizesi evrakları arasında sunmalısınız.
Bir Schengen vize türü olan Avusturya şoför vizesi, diğer kısa süreli Avusturya vize türlerinden farklılık göstermektedir. Oldukça geniş kapsamlı bir evrak hazırlama süreci gerektiren şoför vizesi için yetkilendirilmiş vize başvuru merkezi danışmanlarından mutlaka destek almanızı tavsiye ederiz.
Avusturya vize türleri arasında sayılan vizelerden biri olan Avusturya şoför vizesi başvuru işlemleri ortalama 10 ila 15 iş günü içinde sonuçlanmaktadır. Ayrıca dönem dönem güncellenen vize ücretini de vize başvurusunda bulunacağınız süreçte öğrenmeniz en sağlıklısı olacaktır.
Avusturya şoför vizesi başvuru ücreti de konsolosluk harcı ile vize başvuru merkezi hizmet bedeli olmak üzere 2 kategoride ödenmektedir. Vize ücreti, Avusturya vize başvuru merkezi tarafından Euro bazında ve nakit olarak tahsil edilmektedir. Yine belirtmek isteriz ki, vizeniz ret ile sonuçlanırsa ödediğiniz vize ücreti hiçbir koşulda tarafınıza iade edilmeyecektir. Avusturya vize reddi konusunda bilgi almak için lütfen internet sitemizi ziyaret ediniz.
Avusturya Şoför Vizesi için Gerekli Evraklar
Avusturya şoför vizesi için gerekli evraklar başlığını maddeler halinde açıklayalım.
- Büyük harflerle ve elle veya daktilo ile yazılmış, doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurularak vizeye başvuracak kişi tarafından imzalanmış vize başvuru formu ibraz edilmelidir.
- Konsolosluğa hitaben yazılmış vize talep dilekçesi evraklar arasında sunulmalıdır.
- Veriliş tarihi 10 yılı aşmamış, seyahatin bitiminden sonra da en az 3 ay daha geçerliliği olan güncel pasaportunuz ile birlikte eski pasaportunuzun ve varsa daha önce almış olduğunuz vize fotokopilerini de vize başvurunuza muhakkak eklemelisiniz.
- Bir tanesi başvuru formunun sağ üst köşesinde yer almak ve diğeri de başvuru dosyasına eklenmek üzere, aydınlık fonda, kişinin yüzü, alnı, kulağı ve boynu açık ve net görünür şekilde, 35 x 45 mm boyutlarında çekilmiş, güncel 2 adet biyometrik fotoğraf ibraz edilmelidir.
- Detaylı seyahat rotası ibraz edilmelidir.
- Şoförün ulusal ve uluslararası sürücü belgesi ibraz edilmelidir.
- En az 30 bin Euro teminatlı ve tüm Schengen ülkelerinde geçerli seyahat sağlık sigortası ibraz edilmelidir.
- İşverenin şirketin antetli kâğıdına yazması gereken ve Almanca veya İngilizce olması zorunlu olan çalışma belgesi ibraz edilmelidir. Bu belge; işverenin açık adresi ile sabit hat telefon numarası, çalışanın göreve başlama tarihi, şirket içerisindeki pozisyonu ile izinli olduğu gün sayısı, belgeyi imzalayan yetkilinin adı, soyadı ve görevi, şirkete ait faaliyet belgesi, Ticaret Sicil Gazetesi, vergi levhası, imza sirküleri ile ihracat izni (C2 sertifikası) bilgilerini içermelidir.
- Şirketin garanti belgesi ile üye ise UND (Uluslararası Nakliyeciler Derneği) belgesi ibraz edilmelidir.
- Çalışanın 3 aylık maaş bordrosu ve SGK’lı ise giriş bildirgesi ile SGK hizmet dökümü ibraz edilmelidir.