Vize Merkezi temsilcilerimizi arayarak iiletişim kurduğunuzda Avusturya kültürel vizesi 2024 yılına dair en güncel evrak listesi e-posta adresinize gönderilecektir. Avusturya Schengen vizesi evrakları güncel koşullara göre değişiklik gösterebilmektedir. Doğru evraklarla eksiksiz bir vize başvurusu yapmak için lütfen temsilcilerimizi arayın.
Avusturya Kültürel Vize Başvurusu
Avusturya kültürel amaçlı vize, yabancı ülke vatandaşlarının belirli sınırlı bir süre Avusturya’yı ziyaret etmesine izin vermek amacını taşımaktadır. Bu vize kategorisi, kültürel etkinlikler amacıyla Avusturya’yı ziyaret etmek isteyen kişiler içindir. Avusturya kültürel vize başvurusu yapan kişiler, işlem sürecinin uzamaması için bu kategoriye ait gerekli evrakları beyan etmelidir. Avusturya İstanbul Başkonsolosluğu ek evrak talep etme hakkına sahiptir.
Avusturya kültürel, spor ve konferans vizesi 6 ay içinde ancak en fazla 90 günlük bir süre için verilebilir ve sadece kültürel ya da sportif etkinliklerine veya kongrelere katılım amaçlı alınabilir. Her durumda Avusturya’da herhangi bir işe girmeniz ve çalışmanız yasaktır.
Vize başvurularının seyahat başlangıcından en az 4 hafta önce yapılmış olması gerekmektedir. Başvuru en erken seyahat başlangıcından 3 ay önce yapılabilir. Bütün yabancı dilde olan evrakların Almanca veya İngilizce tercümesi yaptırılmalıdır. Vizelerin işlemleri seyahatin niteliğine bağlı olup, 6 ila 14 iş günü sürmektedir. Bazı özel durumlarda birkaç haftayı da bulabilmektedir.
Schengen vizesi, yabancıların Avusturya’yı ve Schengen Bölgesi’ndeki diğer ülkeleri sınırlı bir süre ziyaret etmesine izin vermek amacıyla verilmektedir. Avusturya Schengen vizesi ile tek seferde 90 günden fazla Schengen Bölgesi’nde kalınamamaktadır. Eğer Schengen Bölgesi’nde uzun bir süre (90 günden fazla) kalmak istiyorsanız direkt olarak elçilik veya başkonsolosluktan uzun dönem vizeye başvuru yapmanız gerekmektedir.
Avusturya kültürel vize sonuçlanma süresi konsolosluğun ek evrak veya mülakat talepleri, resmi gün/tatiller, yoğun dönemlere göre değişiklik göstermekle birlikte ortalama olarak 15-20 iş günüdür. Verilen kararlar tamamen konsolosluğa aittir ve Vize Merkezi'nin vize kararlarında herhangi bir yaptırımı bulunmamaktadır. Vize reddi alınması durumunda başvuru sahiplerinin yeniden başvuru yapma hakkı vardır ancak ücret iadesi yapılamamaktadır.
Avusturya Kültürel, Spor ve Konferans Vizesi için Gerekli Evraklar
- Vize başvuru formu: Başvuru formunun el ile yazılmış büyük harflerle veya daktilo ile yazılmış, eksiksiz, gerçeğe uygun doldurulmuş ve vize başvuru sahibi tarafından imzalanmış olması gerekmektedir.
- Vize talep dilekçesi: Konsolosluğa hitaben yazılmış vize talep dilekçesi.
- Pasaport: Seyahat sonrası en az 3 ay geçerli olan pasaport. Pasaportun veriliş tarihi 10 yılı aşmamalıdır. Güncel diğer pasaportunuz ve eski pasaportunuzun ve daha önce alınan vize fotokopileri başvuruya muhakkak eklenmelidir. Pasaport fotokopisi ve daha önce alınan vize fotokopileri de eklenmelidir.
- Fotoğraf: 2 adet yeni çekilmiş renkli biyometrik (3,5 x 4,5 cm) fotoğraf. Bir tanesi başvuru formun sağ üst köşesinde yer almalıdır. Fotoğrafın arka planı aydınlık olmalıdır.
- Seyahat sağlık sigortası: Tüm Schengen ülkelerinde geçerli, en az 30.000 euro teminatlı seyahat sigortası.
- Davetiye: Kültürel etkinlik veya kongreye katılımda: Etkinliği düzenleyen firmanın davetiyesini veya kültürel hizmet sağlayıcısı ile imzalanan sözleşme veya yaratıcı bir eserde yeralmaya hak kazanmıș olanlar için gönderilen davetiye.
- Spor etkinliklerine katılımda: Spor etkinliklerine katılım: Avusturyalı spor kulübünün davetiyesi ya da spor etkinliğine katılım onay belgesi veya masraf üstlenme onay belgesi veya elektronik taahüt beyanı (EVE). Türk spor kulübünün Avusturya'da bir spor etkinliğine katılacağına dair yazılı onay belgesi. (Gerektiğinde: Türk spor kulübünün masraf üstlenme onay belgesi ve hesap özeti)
- Uçak/tren/otobüs seyahatlerinde: Rezervasyon belgesi veya bileti.
- Özel araçlı seyahatlerde: Ruhsat fotokopisi, yeşil kart ve uluslararası sürücü belgesi ve seyahat güzergahinin detaylı beyanı.
- Otel rezervasyonlarını gösteren belgeler
- Seyahat sağlık sigortası: Bütün Schengen ülkelerinde geçerli, en az 30.000 euro teminatlı seyahat sigortası.
Başvuru sahibi çalışan ise:
Antetli kâğıda yazılmıș çalışma belgesi. Bu belgenin orjinal almanca veya İngilizce olması gerekir. Belgenin içeriğinde bulunması gerekenler şunlardır:
- İşverenin adresi ve telefon numarası
- Çalışanın göreve başlangıç tarihi
- Çalışanın pozisyonu
- Seyahat süresi
- İmzalayan kişinin ismi ve pozisyonu
- Son 3 ayın maaş bordrosu
- SGK (sosyal güvenlik) işe giriş bildirgesi ve SGK "hizmet dökümü"
Başvuru sahibi öğrenci ise:
Orijinal öğrenci belgesi, tatil ya da yokluğuna dair belge (okulların resmi tatillerinde gerekli değildir)
Başvuru sahibi emekli ise:
Emekli maaşını gösterir belge (banka hesap özeti veya emekli cüzdanı)
Başvuru sahibi çiftçi ise; bağlı olduğu ziraat odası tarafından verilmiş çiftçi belgesi
Başvuru sahibi çalışan veya şirket sahibi ise:
Şirketin ticaret odasındaki kaydı/faaliyet belgesi ve ticaret sicil gazetesinin kopyası; vergi levhası
- Ziyaret sebebini ve dönüş niyetini inandırıcı biçimde uygun kanıtlarla açıklamak müracaatçının sorumluluğundadır. Kendi gelirleri olmayan başvuru sahipleri (ev hanımları, öğrenciler vb.) eşinin, ebeveynlerin ya da başka bir aile üyesinin çalışma belgesini/ evraklarını sunabilirler.
- Taahhütnamenin yazılı olarak orjinal (Almanca veya İngilizce) sunulması taahhüt eden kişi/sponsor tarafından imzalanması gerekir. Taahhütnamenin yanı sıra taahhüt eden kişinin/sponsorun pasaport fotokopisininde eklenmesi gerekmektedir.
- Seyahat masraflarının nasıl karşılanacağını gösterir belgeler (son üç aylık hesap hareketlerini gösterir banka hesap dökümü, seyahat çeklerinin orjinali ve fotokopisi veya hesap cüzdanlarının orjinali ve fotokopisi)
- Muvafakatname: Başvuru sahibi reşit değil ise/18 yaş altında ise ve yalnız veya sadece bir ebeveyn veya yasal velisi ile seyahat ediyorsa: Ebeveyninden noter tasdikli ve almanca veya İngilizce tercümeli muvafakatname (seyahat eden ebeveyn evli değil ise veya ebeveynlik yetkisi sadece kendisindeyse bu koşul geçerli değildir. Bu durumun ispat edilmesi gerekmektedir) gerekmektedir. Yalnız seyahat eden çocuklarda ayriyeten beraberinde seyahat eden ve reşit olan kişiye ait noter tasdikli vekaletname gerekmektedir. Orijinal ve fotokopisi.
Vize Merkezi ile Avusturya Kültürel Vizesi
Vize Merkezi ile Avusturya kültürel vizesi almak için başvuru sahiplerinin yerine getirmesi gereken bir takım şartlar bulunmaktadır. Bu şartlar ve aşamalar maddeler halinde aşağıda özetlenebilir.
Birinci aşamada, seyahat amacınıza ve sürenize göre başvuracağınız vize türünü belirlemeniz gelmektedir. Avusturya kültürel vize başvurusu yapmaya karar verdikten sonra Vize Merkezi ofislerimizle iletişime geçerek Avusturya vize uzmanımızdan gerekli profesyonel bilgiyi ve başvuru için gereken evrakların listesini alırsınız. Liste size sms ya da mail yoluyla iletilecektir.
İkinci aşamada aldığınız evrak listesindeki tüm evrakları eksiksiz şekilde tamamlayıp dosya haline getirerek ofislerimize şahsen ya da kargo yoluyla iletmeniz gerekecektir. Kargo yolunu seçtiğinizde kargo takip numaranızı daha sonra gerekebileceği için not etmenizi tavsiye ederiz.
Hazırlamış olduğunuz başvuru dosyasında eksik ya da hatalı kısımlar olması durumunda uzmanlarımız tarafından yine mail ile bilgilendirilecek ve eksik belgeleri tamamlamanız istenecektir. Herhangi bir eksik belgesi bulunmayan başvuru sahipleri Avusturya kültürel vize randevusu için gün ve saat konusunda bilgilendirilecektir.
Son 5 yıl içerisinde Schengen sisteminde parmak izi bulunmayan başvuru sahiplerinin başvuru merkezindeki vize randevusunda bizzat bulunarak parmak izi vermeleri gerekmektedir. Vize Merkezi ekibinden bir yetkilimiz bu randevu esnasında sizlere eşlik edecektir. Parmak izi (biyometrik) bilgileri Schengen sisteminde 5 yıl boyunca saklı tutulduğundan, son 5 yıl içinde parmak izini vermiş kişilerin yeniden bu bilgiyi ibraz etmelerine gerek bulunmamaktadır.
Vize Merkezi ile Avusturya kültürel vizesi alma sürecinde son aşama ise vize sonuçlanma aşamasıdır. Avusturya kültürel vize başvurusu sonuçlanma süresi yaklaşık 15 ila 20 gün aralığındadır. Konsolosluk resmi tatil günleri, yoğunluk, evrak talebi gibi bazı faktörler bu süreyi etkileyebilmektedir. Vizeniz sonuçlandıktan sonra pasaportlarınızı şahsen ofislerimizden teslim alabileceğiniz gibi, kargo yoluyla tarafınıza ulaştırılmasını talep edebilirsiniz.