Değerli ziyaretçimiz, Belçika Erasmus vizesi sayfamıza hoş geldiniz. Avrupa'da eğitim her gencin hayalidir, bizler de bu hayali gerçekleştiriyor, vizenizi sizin yerinize biz alıyoruz! Erasmus vize başvurusunda bulunmak için hazırlamanız gereken evraklar, yapmanız gerekenler ve ödeyeceğiniz vize ücretleri Belçika sayfamızda! Sizler de profesyonel destek eşliğinde hiçbir sıkıntı yaşamadan Belçika Erasmus vizesi almak isiyorsanız alanına uzman temsilcilerimizi çağrı merkezlerimizden arayabilirsiniz.
Erasmus Nedir?
Erasmus, üniversite ve yükseköğretim kurumlarının birbirleri ile işbirliği yapmalarını teşvik etmeye yönelten bir Avrupa Birliği programıdır. Yükseköğretim kurumlarının birlikte ortak projeler üretip hayata geçirmelerine imkan veren Erasmus programı, üniversitelerin kısa süreli öğrenci ve personel değişimi yapabilmeleri için karşılıksız mali destek sağlamaktadır. Almanya Erasmus programının amacı Avrupa’da üniversite ve yüksek öğretimin kalitesini yükselterek, farklı ülkelerdeki üniversitelerin bilimsel ve kültürel çalışmalarda iş birliğinde bulunmalarını sağlamaktır.
Belçika Erasmus Başvurusu Nasıl Yapılır?
Üniversiteler, öğrencileri Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik programı merkezinin kriterlerine göre belirler. Öğrencinin toplam not ortalaması önemli bir değerlendirme ölçüsüdür. Başvurular öğrencinin Erasmus kapsamında bulunan yüksek öğrenim kurumuna yapılır. Ancak üniversitenin Erasmus üniversite beyannamesine sahip olması gerekir. Öğrencinin okumakta olduğu üniversitenin ve gideceği üniversitenin Erasmus kapsamında olması şarttır. Her üniversite Erasmus başvuru, seçim ve sınav tarihlerini kendi takvimine göre düzenler. Türkiye’deki yüksek öğrenim kurumu Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığının kriterlerine göre öğrenci seçmesini yapar ve başvuruları kabul eder.
Belçika Erasmus Vizesi Şartları
Belçika erasmus vizesi şartları olarak sağlanması gereken bir takım durumlar söz konusudur. Öncelikle eğitim görmekte olduğunuz üniversitenin Belçika için erasmus programının olup olmadığı bilinmelidir. Gitmek istediğiniz ülke ile kayıtlı olduğunuz üniversitenin erasmus hakkı tanıdığı ülkeler ile eşdeğer olmalıdır.
Erasmus vizesi Belçika alabilmek için yapmanız gereken ilk şey gerekli evrakları bir araya getirmektir. Yani; yurt dışına eğitim almak amacıyla gideceğiniz ülkede kontak kurmuş olduğunuz bir üniversite ve bölüm olmalıdır. Okula erasmus başvurusu yapılmadan önce gitmek istediğiniz bir okuldan kabul almış ve buna ilişkin bir belge olarak kabul mektubu almış olmanız gereklidir. Dolayısıyla okul erasmus programı başvurusu öncesi yurtdışındaki okul ile iletişimde olmanız ve sonucunda da gerekli belgeyi almış olmanız, okula yapacak olduğunuz başvuruda sunacağınız evraklar açısından büyük önem teşkil etmektedir.
Erasmus vizesi Belçika ilk şart olarak kabul mektubunu sayarsak diğer tüm koşullar bağlı olduğunuz üniversiteye göre değişmektedir. Erasmus programına hak kazanabilmeniz için okulunuzun erasmus kabul şartlarına da uymanız gerekmektedir.
Öte yandan üniversitenin ilk yılında öğrenim gören öğrenciler ne yazık ki erasmus programından faydalanamamaktadır. Üniversite birinci sınıftan sonraki lisans öğrencileri ile doktora yapmakta olan öğrenciler programa başvurabilektedir.
Tüm bu kriterler sağlandıktan ve üniversite tarafından da erasmus programına kabul edilmiş öğrenciler Erasmus için vize başvurusunda bulunabilmektedir. Buradaki en önemli husus evraklarınızın özenle ve eksiksiz hazırlanmış olması, aynı zamanda kabul mektubunuzun olmasıdır.
Kısacası erasmus programı ile yurtdışında eğitim almak isteyen öğrenciler ilk önce gitmek istedikleri okulla bağlantı kurup kabul mektubu almalı, ardından öğrenim görmekte oldukları üniversite programından faydalanmaya hak kazanmış olmalı, son olarak da gerekli tüm belgeleri bir araya getirerek vize başvurusunda bulunmalıdır.
Belçika erasmus vizesi şartları olarak en önemlileri bunlardır. Schengen vize başvurularınızda profesyonel destek almanız tavsiye olunur. Sıkıntısız bir vize süreci geçirmek için ülke uzmanlarımızı çağrı merkezlerinden arayabilir, destek alabilirsiniz.
Erasmus Hibesi
Erasmus programında yararlanacak olan öğrencilere yurt dışında öğrenim gördükleri süre zarfında kaldıkları süre boyunca finansal destek verilir. Erasmus hibesi olarak bilinen bu destek kredi statüsünde olmayıp öğrencilerden geri talep edilmez. Öğrenci Erasmus hibesi ile yurt dışında konaklama ve benzeri tüm masraflarını karşılayacak yeterlilikte değildir. Bir yıllık akademik sürede (3-12 ay arasında) Erasmus programı kapsamında Erasmus hibesi alırlar. Erasmus kontenjanından yararlanamayan öğrenciler ise bütün masraflarını kendileri karşılamaları koşuluyla hibesiz Erasmus programına başvuru yapabilirler. Erasmus programı kapsamında öğrenciye konaklama yeri okulun sorumluluğunda değildir. Bununla birlikte öğrenci AB ofislerinden konuyla ilgili danışmanlık alabilir.
Erasmus Vizesi Başvuru Evrakları
- Pasaport –eski pasaportlar (En az 1 yıl geçerliliği olmalı)
- Kabul mektubu (İmzalı mühürlü olmalı, dönem başlangıcını ve bitişini içermeli)
- Harç dekontları (Okul kabul belgesinde de gösterilebilir. Ön ödeme yaptıysanız buna dair bir belge)
- Hibe yazısı- Erasmus koordinatörlüğünden alınacak. Hibelendirileceğiniz tutar ile kalış süresini mutlaka içermeli
- Tam vukuatlı nüfus İkametgâh belgesi (Orjinal belge)
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- Öğrenci belgesi (İngilizce belge)
- Vize başvuru dilekçesi
- Gidiş-dönüş uçak bileti rezervasyonu
- Belçika’da konaklama rezervasyonu
- Sağlık Sigortası: Belçika’da kalış süresinin tamamını kapsayan geniş kapsamlı seyahat sağlık sigortası ve fotokopisi (30.000 Є teminatlı olmalıdır)
Başvuru sahibi, sponsor olacak velisine ait aşağıda belirtilen evraklardan uygun olanları sunmalıdır:
İşveren ise:
- Sponsor yazısı (Konsolosluğa hitaben, şirketin antetli kağıdına sponsor olacağı kişinin yakınlık derecesini ve seyahat tarihlerini belirten, ıslak imzalı vize talep dilekçesi)
- 4B detaylı Hizmet dökümü veya BAĞ-KUR hizmet dökümü (e-devlet şifrenizle temin edebilirsiniz)
- Güncel tarihli şirket evrakları (Orjinal faaliyet belgesi 1 aydan eski olmamalı, sicil gazete, vergi levhası, imza sirküleri fotokopileri)
- Banka hesap dökümü (Son 3 aylık, en az 35.000 TL bakiyesi olan, bankanın antetli kağıdına basılan, kaşe, imza ve banka imza sirküleri ile birlikte / belge orjinal ıslak kaşeli olmalı)Çalışan ise:
- Şirket yazısı (Konsolosluğa hitaben, şirketin antetli kağıdına, kaşe ve ıslak imzalı olmalı, çalışanın görev başlangıç tarihi, şirketteki pozisyonu)
Çalışan ise;
- Sponsor yazısı (Konsolosluğa hitaben, sponsor olacağı kişinin yakınlık derecesini ve seyahat tarihlerini belirten, ıslak imzalı vize talep dilekçesi )
- Güncel tarihli şirket evraklarınız (Orjinal faaliyet belgesi 1 aydan eski olmamalı, sicil gazete, vergi levhası, imza sirküleri fotokopileri)
- SGK işe giriş bildirgesi ve BARKODLU 4A hizmet dökümü (e-devlet şifreniz ile temin edebilirsiniz)
- Son 3 aylık maaş bordrosu (ıslak imza ve kaşeli)
- Banka hesap özeti (Son 3 aylık, en az 35.000 TL bakiyesi olan, kaşe, imza ve banka imza sirküleri ile birlikte bankanın antetli kağıdına çıktısı alınarak sunulacaktır)
Devlet Memuru ise;
- Çalışma belgesi (Meslek ve görev bilgilerinizi içeren, kaşe ve ıslak imzalı)
- Son 3 aylık maaş bordrosu (ıslak imza ve mühürlü veya e-imzalı)
- Banka hesap özeti (En az 35.000 TL bakiyesi olan, kaşe, imza ve banka imza sirküleri ile birlikte /belge orjinal haliyle bankanın antetli kağıdına çıktısı alınarak sunulacaktır) )
- Sponsor yazısı (Konsolosluğa hitaben, sponsor olacağı kişinin yakınlık derecesini ve seyahat tarihlerini belirten, ıslak imzalı vize talep dilekçesi )
- Görev kimlik kartı fotokopisi (ön ve arka yüz)
Emekli ise:
- Sponsor yazısı (Konsolosluğa hitaben, sponsor olacağı kişinin yakınlık derecesini ve seyahat tarihlerini belirten ıslak imzalı vize talep dilekçesi )
- Emekli maaşının yattığı banka hesap dökümü ve diğer banka hesap dökümü (Son 3 aylık, emeklilik maaşının yattığını gösterecek şekilde, en az 35.000 TL bakiyesi olan, kaşe, imza ve banka imza sirküleri ile birlikte / belge orjinal ıslak kaşeli olmalı)
- Emekli kart fotokopisi veya e-devletten alınmış Emekli olduğunuzu gösterir belge
*Vize sonuçlanma süreleri 15 -20 iş günüdür. Konsolosluk resmi tatil günlerini ve yabancı pasaportları kapsamaz.
**Değerli yolcularımız; Ücretleriniz nakit olarak ödenir ve işlem iptali halinde ücret iadesi bulunmamaktadır.
Belçika Erasmus Vizesi ile ilgili Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Yukarıda belirttiğimiz evrak listesi, vize başvurunuzu gerçekleştirebilmemiz için Konsolosluk tarafından belirlenen evrakların bilgisini içerir. Başvuru sahibinin durumuna bağlı olarak Konsolosluk Vize Bölümü’nce yeni evraklar talep edilebilir.
- Hazırlamış olduğunuz belgeleri lütfen adresimize ulaştırınız. Evrak teslim alındı bilgisini sizlerle paylaşacağız. Kargo ve kurye hizmetinden yararlanacak yolcularımız, masrafları kendileri karşılayacaklardır.
- Başvuru belgelerini eksiksiz olarak tamamlamış yolcularımızın randevuları uygun olan ilk iş gününde alınacaktır. Randevu saati ve tarihi sizlerin onayına sunulacaktır.
- Değerli yolcularımız; temsilcilerimiz, başvuru işlemlerinizin sorunsuz gerçekleşmesi için parmak izi alımı sırasında sizlere eşlik edecektir. 25 Eylül 2014 tarihi itibariyle Schengen üye ülkelere yapılacak vize başvuruları için başvuru sahiplerinin biometrik verilerini ibraz etmesi zorunlu hale gelmiştir.
- Başvuru belgelerinin tamamlanmış olması, mutlaka vize verileceği anlamına gelmemektedir. Belçika vize başvurularınız hakkında verilecek kararlar tamamen Belçika Konsolosluğu’nun inisiyatifindedir. Vize başvurularınızın sonucu ve vize çıkış süresiyle ilgili nihai karar Konsolosluk tarafından verilecektir.
- Belçika vizesi veya tüm dünya ülke vize işlemlerine dair ayrıntılı bilgiler için web sitemizi ziyaret ediniz.