Bulgaristan Emekli Oturum İzni yani Emekliler için Bulgaristan oturum izni için ücretsiz bilgilendirme e-maili talep edebilirsiniz. Tarafınıza yönlendirilen ücretsiz bilgilendirme e-mailinde en güncel gerekli evrak listesiyle birlikte D vize ücreti, Vize Merkezi hizmet bedeli, seyahat sağlık sigortası ücreti total olarak tarafınıza bildirilecektir.
Bulgaristan Emekli Oturum İzni İçin Gerekli Evraklar
- Bulgaristan Emekli Oturum Vizesi için emekli olduğunuzu ispatlayan belgede, Emeklinin Bulgaristan Emekli Oturum Vizesi için Emekli Belge Tahsis Numarası. Bulgaristan Emekli Oturum Vizesi için Türkiye Cumhuriyeti’nde emekliliğe ayrılmaya hak edilen tarih.
- Bulgaristan Emekli Oturum Vizesi için Türkiye Cumhuriyeti’nde emekli maaş tutarının belirtilmiş olmasına dikkat edin.
- Pasaport emekli kişilerin Bulgaristan Oturum Vizesi başvurusu için gerekli. En az iki (2) yıl geçerli.
- Biometrik fotoğraf, İki (2) adet 35x45 milimetre ölçülerinde son üç (3) ay içerisinde çekilmiş.
- Adliyelerden alınmış Adli Sicil Kaydı Sorgulaması Sonucu Adliyeden apostilli Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği. Son bir (1) hafta içerisinde Nüfus Müdürlüğü'nden alınmış.
Yukarıda belirtilen evraklar Bulgaristan Emekli Oturum Vizesi için başvuruda bulunacak kişinin Türkiye Cumhuriyeti’nde bağlı olduğu Valilik ve ya Kaymakamlık tarafından Apostillenecek. Bulgaristan’a tercüme edilmek üzere gönderilecek. Bulgaristan’da tercüme edilen bu evraklar Bulgaristan – Sofya, Dışişleri Bakanlığı tarafından tasdiklenecek.
Türkiye’de Bulgaristan Emekli Oturum Vizesi için başvuran kişinin bağlı olduğu Bulgaristan Elçiliği veya Bulgaristan Konsolosluğuna Bulgaristan Emekli Oturum Vizesi için başvuru yapma hakkı elde etmiş olacak.
- Bulgaristan Vizesi İşlemi Takip Belgesi. Eksiksiz doldurulmuş, Bulgar Emekli Oturum Vizesi başvurusunda bulunan kişi tarafından imzalanmış olmalı.
- Bulgaristan Emekli Oturum Vizesi için başvuruda bulunmak isteyen kişinin adına Bulgaristan’da kalacak yerinin olduğunu ispatlayan Kalacak şehirdeki bir adreste Bulgaristan Emekli Oturum Vizesi için başvuruda bulunmak isteyen kişinin adına düzenlenmiş Kira Kontratı. Kira Kontratı var ise taahhütnameye gerek yok. Emekliler için Bulgaristan oturum izni başvurusu için başvuruda bulunmak isteyen kişi tanıdık veya akraba yanında kalacak ise Kira Kontratı yapmasına gerek yok, yanında kalacağı kişi adından bunu beyan eden Taahhütname.
- Bulgaristan bankasından alınan Banka Referans Mektubu: Bulgaristan Emekli Oturum Vizesi için başvuruda bulunmak isteyen kişinin adına herhangi bir Bulgar bankasında açılmış olmalı ve hesabında minimum 4.000 Euro bulunmalıdır.
Emekliler İçin Bulgaristan Oturum İzni İçin Önemli Notlar
Bulgaristan Emekli Oturum Vizesi başvurusunda bulunabilmeniz için Türkiye Cumhuriyeti’nde "emeklilik" hakkını elde etmiş olduğunuzu ispatlamanız gerekmektedir. Bulgaristan Emekli Oturum Vizesi başvurusunda bulunabilmeniz için evrakların orijinalleri ve aslı gibi Noterden tasdiklenmiş şekilde iki nüsha şeklinde teslim edilmeli.
Emekliler İçin D Vize Sonuçlanma Süresi
Bulgaristan Oturum İzni Vizesi işlem süresi ortalama bir (1) aydır. Bulgaristan D Vize işlemleriniz için vize prosedürleri zaman kaybetmeden başlatmak ve sorunsuz bir şekilde en kısa sürede oturum izninizi edinmek istiyor iseniz Vize Merkezi Bulgaristan D vize işlemleri departmanını arayabilirsiniz.
Emekliler İçin Bulgaristan Oturum İzni
Alanında uzman personeli ile Bulgaristan konsolosluk hizmetleri veren Vize Merkezi, sunduğu geniş hizmetlerle tüm vize çeşidi işlemlerini başvuru sürecinin öncesinde başlamak üzere, vize ve pasaportun alınmasına kadar tüm süreci her aşamasında takip ediyor ve başvuru sahibini yönlendiriyor.
Bulgaristan uzun ve kısa süreli vizelerin yanı sıra, ülke için talep edilen Oturum İzni ve Vatandaşlık gibi işlemlerle ilgili de kapsamlı danışmanlık hizmeti veren Vize Merkezi Bulgaristan Departmanı, tüm talepleri yılların birikimi ile en güvenli şekilde sunuyor. Bulgaristan Konsolosluk işlemleri ile ilgili en güncel bilgilere web sitemiz üzerinde konunun kendi sayfasından ulaşabilirsiniz. Bunun yanında telefon ile arayarak veya ofislerimizde konuşma fırsatı olan müşteri temsilcilerimizden ulaşabilirsiniz.
Emekliler İçin Bulgaristan Oturum Vizesi Nedir?
Bulgaristan’a seyahat edecek olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının ülke sınırlarına girebilmesi için remi bir temsilcilikten seyahat amaçlarına göre vize alması gerekir. Talep edilen vize türleri kalış süresine göre de ayrı bölümlere ayrılıyor. 90 günden az ve 90 günden fazla kalış sürelerine göre ayrılan ve Kısa Süreli Bulgaristan Vizeleri ile Uzun Süreli Bulgaristan Vizeleri olarak adlandırılan bu izinlerin arasında sadece belirli özelliklere sahip olanların alabileceği türler vardır.
Bunlardan biri de artık çalışmayan, yani emeklilik hakkı kazanmış olan kişilerdir. Bulgaristan emekliliğini ispatlayan her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşına ülkede uzun süreli konaklama izni verir. 90 günden fazla ülkede kalınmasına izin veren Bulgaristan “D” vize aynı zamanda Oturum Vizesi olarak da adlandırılır. Çünkü bu izin türü ile ülkeye gidildiğinde başvuru sahibi Bulgaristan Oturum İzni almaya da hak kazanır. Oturum izni sahibi olan her yabancı ülke vatandaşı ise Bulgaristan’da belirlenen süre boyunca ülkede yaşayabilir.
Emekliler İçin Oturum Vizesi Nasıl Alınır?
Emekli olan Türkiye vatandaşlarının Bulgaristan Oturum İzni alabilmeleri için öncelikle yerine getirmeleri gereken en önemli şart elbette artık çalışmamaları ve bu durumlarını resmi belgelerle ispatlamaları. İşlemlerin ilk aşaması Türkiye’de kişinin yaşadığı yerin en yakınında bulunan Bulgaristan Konsolosluğu’nda başlar. İçerisinde adayın emeklilik durumunu da kanıtlayan belgenin bulunduğu tüm istenen evraklar, “emeklilik” nedeniyle talep edilen Bulgaristan “D” vize başvuru dosyasına eklenir. Bulgaristan Oturum İzni Vizesi talepleri ortalama 1-2 ay arasında değişen sürede sonuçlanıyor. Değerlendirmeyi yapan Bulgaristan temsilciliği gerekli gördüğü takdirde ek belge isteme hakkını da kullanabilir. Bu gibi durumlarda ise vize talebinin karara bağlanması uzayabilir. Bulgaristan’a gidecek olan kişinin talebi ile ilgili tek karar mercii olan bu ülke temsilcilikler cevaplarını olumlu olarak verildikten sonra ise süreç Bulgaristan’da devam eder.
Oturum Vizesi alan Emekli Bulgaristan’a gittikten sonra diğer gerekli ek işlemleri tamamlayarak yaşayacağı şehrin Yabancılar Şubesi’ne başvurarak Bulgaristan Oturma İzni ve Bulgaristan Oturum Kartını alabiliyor. Bu işlemler tamamlandıktan sonra da bazı hususlara dikkat etmek gerekir. Çünkü Bulgaristan’da yaşama izni alındıktan sonra yetkili polis biriminin memurları başvuru sahibinin beyan ettiği adresi kontrol amaçlı ziyaret edebilir. Bu denetimde yapılan araştırmada komşulardan veya ev sahibinden de bilgi alınabiliyor ve araştırılan kişinin orada yaşamadığı belirlenirse verilen izin iptal edilebiliyor. Ayrıca verilen bu Bulgaristan Oturma İzni elbette kalıcı da değildir. Sadece üzerinde belirtildiği süre kadar geçerliliğe sahiptir. Sahibi ise eğer Bulgaristan’da yaşamak istiyorsa izin süresi bitmeden önce onu yenilemesi gerekir.
Emekliler İçin Bulgaristan D Vize Başvurusunda Bulunurken Hangi Belgeler Hazırlanmalı
Emeklilere oturma izni veren ülkeler arasında yer alan Bulgaristan Emekli Oturum Vizesi başvurusunda bulunabilmek için Türkiye’de hazırlanacak olan tüm evrakların orijinalleri ve aslı gibi noterden tasdikli ve iki nüsha şeklinde olması isteniyor. Daha sonra ise Valilik veya Kaymakamlık tarafından da apostillenmesi ve Bulgaristan’da yeminki bir tercüman tarafından çevrilmesi de isteniyor. Bir sonraki aşamada çevrilen bu belgeler yine bu ülkede Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı tarafından tasdiklenecekler. Tüm evrakların başvuru sahibi tarafından imzalanması gerektiği de unutulmamalı.
Bulgaristan'da yaşamak için başvuru sürecinin aksamaması için talep edilen tüm evrakların eksiksiz olması önemlidir ve içeriklerinin doğru bilgilerle doldurulması gerekir. En küçük uyuşmazlık durumunda dahi iletilen vize talebi reddedilir. Emekli olup Bulgaristan’da bu nedenden dolayı yaşamak isteyenlerin hazırlayacağı standart başvuru belgeleri arasında Adliyelerden alınmış Adli Sicil Kaydı Sorgulaması Sonucu ile Başvuru öncesinde son bir hafta içerisinde Nüfus Müdürlüğü'nden alınan Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği bulunuyor
Tabii geçerli en azında iki yıl daha geçerli olan bir pasaport ile Bulgaristan Vize Başvuru formu için istenen biometrik fotoğraflar da ilgili dosyaya eklenmeli. Bulgaristan vizesi fotoğraf ölçüleri Bulgaristan’ın talep ettiği şekilde çekilmeli ve kişinin en güncel halini göstermeli.
Başvuru dosyasının en öne çıkan belgesi olan kişinin emekli olduğunu ispatlayan belgede ise Emekli Belge Tahsis Numarası, Türkiye’de emekliliğe ayrılmaya hak edilen tarih ile Türkiye’de Emekli maaş ücreti de belirtilmiş olmalı. Bulgaristan Emekli Oturum İzni isteyen kişinin ayrıca Bulgaristan’da da hazırlaması gereken bazı evraklar bulunuyor. Bunlardan bir bu ülkede kalacağı yerin adresi ve adına düzenlenen Kira Kontratı. Bir yakının yanında kalınacaksa ise ikamet edeceği yer yerin sahibi buna izin verdiğini bir taahhütname ile beyan etmesi gerekir. Bulgaristan’da yaşamak isteyen emekli bu ülkenin bir bankasında hesap açarak kanunlarca belirlenen miktarda para yatırması da gerekir. Daha sonra bu bankadan alınacak Banka Referans Mektubu’nu da başvuru dosyasına eklemesi gerekiyor.
Oturum İzni ile Avrupa
Bulgaristan D vizesi ile Romanya'ya vizesiz giriş yapılabilmektedir. Bulgaristan Oturum İzni ile Avrupa'ya yani Bulgaristan D vizesi ile Schengen ülkelerine giriş yapılamamaktadır.
2024 yılı güncel D vize ücreti ve başvuru şartları için danışmanlık hizmeti alabilirsiniz. 0212 970 05 22