Değerli ziyaretçimiz, Bulgaristan vatandaşlık prosedürlerine dair telefonda hiçbir bilgi aktarımı yapılmamaktadır. Aşağıda yer alan bilgiler genel Bulgar vatandaşlığı mevzuatına ve Bulgaristan vatandaşı nasıl olunur sorularına kısmen de olsa yanıt vermek ve bilgilendirme amacıyla yazılmıştır. Bulgar vatandaşlığı şartları güncel bilgisini Bulgaristan Konsolosluklarından öğrenebilirsiniz.
İsim denklik belgesi ile ilgili detaylı bilgi için ilgili bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz. Denklik belgesi hususunda detaylı bilgiyi ilgili bağlantıda bulabilirsiniz. Belge ile ilgili yetkili birimler İlçe Nüfus Müdürlükleridir.
Bulgaristan Vatandaşlığı Nasıl Alınır?
Bulgaristan vatandaşlığı nasıl alınır konusu merak edilen konuların başında geliyor. Bulgaristan vatandaşlığı, Türkiye’de yaşayan Bulgar Türklerini yakından ilgilendirmekte olan bir konudur. Bulgaristan ve Türkiye devleti arasında bulunan yüzlerce yıllık ilişkinin neticesinde Türkiye’ye yerleşmiş çok sayıda Bulgaristan doğumlu Türkiye vatandaşı bulunurken özellikle 1989 ve 1978 göçü sonrası Bulgaristan göçmenlerinin gündemini Bulgar vatandaşlığı meşgul etmektedir.
Bulgar vatandaşlığına geçmek isteyen Türkiye vatandaşları için ise birden fazla vatandaşlığa geçme prosedürü mevcuttur. Sayfamızın devamında Bulgaristan vatandaşlığı almak için gerekenlerin detaylı listesini bulabilirsiniz.
Bulgaristan vatandaşlığına geçmek için gerekenler uzun bir süreci kapsamaktadır. Vatandaşlık başvurunuzu hangi gerekçeye dayandırarak yapacaksanız ona göre belirli evraklar hazırlamanız ve ilgili birimlere sunmanız gerekecektir. Sayfamızda çocuklarınız için Bulgar vatandaşlığı ve evlilik yolu ile Bulgar vatandaşlığı ile bilgileri bulabilirsiniz.
Bulgaristan Vatandaşlığı Alma Aşamaları
1 – Türkiye doğumlular için Bulgaristan vatandaşlığı alma 2 – 78 göçmenlerinin Bulgaristan vatandaşlığı alma 3 – Bulgaristan vatandaşı ile evlilik yolu ile Bulgar vatandaşlığı alma
Bulgaristan Vatandaşlığı Alma Şartları (Genel)
- Bulgaristan vatandaşlığı için öncelikle kişinin kesintisiz olarak Bulgar’da 5 yıl süresiz oturma izni olması gerekmekte
- Bulgar vatandaşlığı alımında bulunacak olan Türkiye vatandaşları veya yabancılar hüküm giymemiş olmalı
- Bulgaristan çifte vatandaşlık alımında bulunacak olan Türkiye vatandaşlarının Bulgaristan eğitim bakanlığı onaylı Bulgarca bildiğine dair belgesi olmalıdır.
- Türkiye doğumlu kişiler için Bulgaristan vatandaşlığı prosedürleri çok çeşitlidir. 14 veya 18 yaşından küçük olan kişiler için Bulgar vatandaşlığı hakkına sahiptir.
Bulgaristan Vatandaşı ile Evlilik
Bulgaristan vatandaşı ile evlilik gerçekleştirmiş olan kişilerin Bulgaristan vatandaşlığı alımı için öncelikle bu kişinin evlilik sonrası Bulgaristan D vize alması gerekmektedir. Bulgaristan D vize ile Bulgaristan’a giriş yapılması sonrası yine bu kişi eşinin Bulgaristan adres kaydının olduğu mahalledeki yabancılar şubesine gidip evlilikten dolayı geçici oturum dilekçesi vermesi gerekmektedir. Bulgaristan Yabancılar Şubesine verilmiş olan bu Bulgaristan geçici oturum dilekçesi maksimum 7 mesai gününde neticesi açıklanacaktır. Açıklanmış olan bu netice ise Bulgar Polisinin inisiyatifine göre 3 – 6 – 12 ay süreli geçici oturum izni verilecektir. Bulgaristan vatandaşı ile evlilik yolu ile Bulgaristan geçici oturum izni ise maksimum 5 yıldır. Geçici oturum izni ile beş yılın devam etmesi halinde Bulgar devleti söz konusu evliliği göz önünde bulundurarak sabit oturum izni verecek aynı zamanda verilmiş olan Bulgar sabit oturum izni (postoyanno prebivavane) ise Bulgaristan vatandaşlığının alınmasını da sağlayacaktır
Bulgaristan Pasavan Nedir?
Tek sayfalı pasaport - seyahat belgesidir. Sadece Bulgaristan konsolosluğundan alınabilir. Sadece Bulgaristan'a seyahat edebilir.
Hangi durumlarda pasavan verilir?
- Pasaportun suresi bitmiş acil Bulgaristan gitmesi gerekene
- Pasaportu Türkiye’de çalınmış olanlara verilir
Pasaportu Türkiye’de Kaybolan Kişinin Pasavan Çıkarması İçin Hangi Evraklar Gerekmektedir?
- TC Emniyet Müdürlüğü'nden ya da karakolda pasaportu çalındığına dair tutanak
- Pasaport ve liçna kart fotokopisi
- 3 adet resim
Bulgaristan Konsolosluğundan Nasıl Pasavan Alınır?
1-Pasavan almak için öncelikle konsolosluğu arayarak randevu almaktayız. saat 14:00 den sonra 0212 281 01 14-15 ya da 281 05 42 randevuyu ortalama 1 ila 5 gün sonraya verecekler (yoğunluk durumuna gore değişiyor) Pasavan için randevu aldığınız gün Bulgaristan konsolosluğuna geldiğinizde size doldurmak üzere 1 zaevlenie verecekler zaevlenieyi doldurup üzerinde başvuru yapabileceğiniz tarih yazmakta, O tarihte tekrar konsolosluğa gelecek konsolosluğa girebilmeniz için biraz kuyrukta içeri girerek evraklarınızı tam ve eksiksiz ise başvurunuzu kabul edecekler pasavanı 3 ila 10 gün içinde yoğunluk durumuna göre verecekler. Daha fazla bilgi için Bulgaristan Vatandaşlığı sayfamızı devamını okumanızı tavsiye ederiz.
Pasavan için hangi belgeler gerekli?
18 yaşından küçük ise:
- Akt za rajdane
- Bir adet biometrik fotoğraf
- Anne babanın Bulgaristan kimlik kartı fotokopi ve aslı (liçna kart) TC vatandaşı ise birisi TC kimlik kartı
- Anne baba çocuk ile birlikte Bulgaristan Konsolosluğuna gelmek zorundadır. Boşanmış yada ebeveynlerden biri yok ise Bulgaristan Konsolosluklar makamlarınca vekalet vermesi gerekir.
Pasavan için Bulgaristan Konsolosluğun talep ettiği ücretler: 1 - 2 şahit için noter ücreti. 2 - Pasavan ücreti
Bulgaristan'dan 1989'da gelmiş ise eski aktza rajdanesi olan pasavan:
- Akt za rajdane
- Biometrik fotoğraf
- Bulgaristan vatandaşı olup geçerli pasaportu olan 1. derece akrabası 2 şahit getirmesi gerekmektedir
Pasavan için Bulgaristan Konsolosluğun talep ettiği ücretler
- 2 şahit için noter ücreti.
- Pasavan ücreti
Bulgaristan Pasavan Hangi Şartlarda ve Kimlere Verilir?
Bulgaristan konsolosluğu Pasavan'ı aşağıdaki durumlarda verir.
- Bulgaristan vatandaşı olup hiç Bulgaristan’a gitmemiş iseniz Bulgaristan’da pasaport çıkartmanız için size pasavan verilir
- Bulgaristan vatandaşı olup pasaportunu kaybeden kişi Bulgaristan Konsolosluğu’ndan pasavan alabilir
- Türkiye’de doğmuş olup anne ya da baba Bulgar vatandaşı ise Bulgaristan’dan akt za rajdane dedikleri Bulgaristan doğum belgesi ya da diğer adı ile EGN belgesi olanlar Bulgaristan Konsolosluğu’ndan Pasavan alabilirler.
Bulgaristan Konsolosluğu Pasaport İşlemleri (2024)
- Bulgaristan pasaportu almak için öncelikle konsololuğun aranarak randevu alınması gerekmektedir. saat 14:00 den sonra 0212 281 01 14-15 ya da 281 05 42 numaralı hattan randevu alabilirsiniz. Bulgaristan pasaport alımı için Bulgaristan Konsolosluğu randevuyu ortalama 1 ila 5 gün sonraya vermektedir. Randevu tarihi Bulgaristan Konsolosluğunun randevu tarihine göre değişmektedir.
- Bulgaristan pasaport alımın ikinci adımı olarak pasaport için Bulgaristan Konsolosluğu randevu gününüzde, Bulgaristan Konsolosluğu’na geldiğinizde size doldurmak üzere 1 zaevlenie verilecektir.
- Zaevlenieyinin üzerinde başvuru yapılacak tarih yazacaktır. Söz konusu tarih 1-3 ay arasıdır. Belirtilmiş olan tarihte tekrar Bulgaristan Konsolosluğuna gelmeniz gerekecektir. Bulgaristan Konsoloslukları önlerinde konsolosluğun yoğun olduğu zamanlarda sıra olabilmektedir. Sıra size geldiğinde evraklarınız belirlenen formatlara uygun olarak hazırlanmış ve tam olarak hazırlanmış ise başvurunuz işleme alınacaktır. Bu işlemin ardından pasaport takibini yapabilmeniz için size tarafınıza takip fişi verilecektir.
- Tüm bu işlemlerin ardından Bulgaristan Pasaportu ortalama olarak 2 ila 4 ay içerisinde yoğunluk durumuna göre çıkmaktadır.
Bulgaristan Vatandaşlığı sayfamızda pasaport ile ilgili bilgiler alt kısımda yer almaktadır.
Bulgaristan Pasaportu Çıkartmak İçin Hangi Belgeler Gereklidir
Başvuru sahibi 18 yaşından küçükse:
- Akt za rajdane
- 3 adet biometrik fotoğraf
- Anne babanın Bulgaristan kimlik kartı fotokopi ve aslı (liçna kart) T.C. vatandaşı ise birisi T.C. kimlik kartı
- Anne baba çocuk ile birlikte Bulgaristan konsolosluğuna gelmek zorundadır. boşanmış yada ebeveynlerden biri yok ise Bulgaristan konsolosluklar makamlarınca vekalet vermesi gerekmektedir.
Pasavan İçin Bulgaristan Konsolosluğunun talep ettiği ücretler
- 2 şahit için noter ücreti.
- Pasavan ücreti
1989 Göçmenleri Pasaport İşlemleri İçin Gerekli Evraklar
Bulgaristan'dan 1989’da gelmiş ise eski aktza rajdanesi olan pasaport
- Akt za rajdane
- 3 adet biometrik fotoğraf
- Bulgaristan vatandaşı olup geçerli pasaportu olan 1. derece akrabası 2 şahit getirmesi gerekmektedir
- Bulgaristanda oturduğunuz ikamet belgesi (adresna registratsya)
Pasaport İçin Bulgaristan konsolosluğun talep ettiği ücretler
- 2 şahit için noter ücreti.
- pasaport ücreti
Türkiye’de Çocuğu Olan Bulgar Vatandaşlarının Çocukları İçin Bulgar Vatandaşlığı
Çocuğunuz için Bulgar vatandaşlığı başvurusunda bulunacaksanız ilk olarak Bulgaristan Doğum Kayıt Belgesi (EGN) çıkartmanız gerekecektir.
Türkiye Doğumlu 14 – 18 Yaş altı Çocuklar İçin Bulgar Vatandaşlığı Alma Şartları?
Türkiye doğumlu 18 yaşından küçük çocukların Bulgaristan vatandaşlığı alımının gerçekleşebilmesi için söz konusu çocuğun ebeveynlerinden birinin Bulgar vatandaşlığının olması gerekmektedir. Ebeveynlerden birinin Bulgar vatandaşı olması halinde bu kişi Bulgaristan vatandaşlığına geçebilirken ancak iki ebeveyninde yazılı izni olması gerekmektedir. Anne veya babanın yazılı izni olmaksızın söz konusu kişilerin Bulgaristan vatandaşlığı alması ise söz konusu değildir.
Çocuklar için Akt Za Rajdane (EGN) Belgesi Çıkartmak
Çocuğunuz için ilk defa Bulgar Pasaportu veya Pasavan (geçici pasaport) başvurusunda bulunuyorsanız, EGN bulundurulması gereken önemli bir belgedir. Bulgaristan Doğum Belgeniz yok ise Bulgaristan vatandaşlığı başvurusu gerçekleştirilememektedir. Çocuklar için EGN Belgesi için aşağıdaki belgelerle birlikte Bulgaristan’a gidilmelidir. Belgeler Bulgar yeminli tercüman tarafından tercüme ettirilmeli ve akabinde noterden tasdik ettirilmelidir ve akabinde Sofya Dışişleri Bakanlığı’na onay ve apostil yaptırılmalıdır. Apostil işlemi ortalama 1 hafta sürmektedir. Ardından ikamet edilen ildeki belediyeye başvuru yapılmalıdır. İşlem süreci 1 hafta 10 gün sürmektedir. Tüm bu koşuşturmaca ile uğraşmak istemiyorsanız veya uğraşacak vaktiniz yok ise Bulgaristan’a gitmenize gerek kalmadan sizin adınıza tüm işlemlerinizi Vize Merkezi olarak halletmekteyiz. Yetkilimize vereceğiniz vekaletname ile tüm bu koşuşturmacayı sizin adınıza biz yapmaya hazırız. Aşağıdaki belgeleri Vize Merkezi Bulgar departmanı yetkililerine iletmeniz halinde sizin adınıza çocuğunuz için EGN başvurusu yapmakta ve tüm süreci takip etmekteyiz.
- Kaymakamlıktan alınan Apostilli vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği
- Kaymakamlıktan apostilli alınan çocuğunuzun Doğum Kayıt Belgesi ( 50€)
- Bulgar Vatandaşlığına sahip olan velinin Apostilli İsim Denklik Belgesi(50€)
- Bulgar Vatandaşlığına sahip olan velinin Bulgar Pasaportu ve Bulgar Kimlik kartı (liçna karta) fotokopisi
- Bize vermeniz gereken vekaletname (Şenay Türkay’dan alacaksınız ) apostilli