Değerli ziyaretçimiz, Bulgaristan pasaportu yenileme ve vatandaşlık prosedürlerine dair telefonda hiçbir bilgi aktarımı yapılmamaktadır. Aşağıda yer alan bilgiler genel Bulgar vatandaşlığı mevzuatına aittir.
Bulgaristan Konsolosluğu Pasaport Sorgulama
89 göçmenleri için vatandaşlık işlemleri, pasaport ve Liçna kartı çıkarttırma pasaport değiştirme ve yenileme Bulgaristan’da doğmuş ve 1989 yılında göç etmiş olanlardansanız vatandaşlığınızı geri almak için Bulgaristan Konsolosluğu’ndan randevu alarak, şahsen başvuru yapmak zorundasınız.
Vize Merkezi olarak bize vereceğiniz vekaletname ile Bulgaristan’daki gerekli yasal prosedürler temsilcilerimiz tarafından yürütülebilmektedir. Yardım almak ve durumunuza uygun güncel evrak listelerinin tarafınıza gönderilebilmesi için lütfen temsilcilerimizle iletişime geçmekten çekinmeyin. Vize Merkezi Bulgaristan Konsolosluğu işlemleri konusunda uzman kadrosuyla size yardımcı olmaktan memnuiyet duyar.
Bulgaristan Vatandaşlığı Başvurusu için Gerekli Evraklar
- Başvuru Formu (Zayavlenie)
- Bulgaristan’da doğduğunuz şehrin İlçe Nüfus Müdürlüğü tarafından onaylanmış, güncel tarihli Doğum Tasdik Belgesi ( Akt za Rajdane) ( Slujba ‘GRAO’ – Grajdanska Registratsiq i Administrativno Obslujvane)
- Bulgaristan’da belirlenmiş sabit adres ( Adresna registratsiq)
- Vatandaşlık başvurusunda bulunacak kişinin yanında şahitlik edecek kişi olarak 2 Bulgar vatandaşı olan birinci dereceden akrabası.
- İki adet Biyometrik fotoğraf
- Pasaport harç ücreti
Zayavlenie formunu indirmek için linke tıklayın: Başvuru Formu (Zayavlenie)
Bulgaristan Vatandaşlığı Başvurusu
Bulgaristan vatandaşlığı için randevu günü ve saatinizden önce Bulgar Konsolosluğu’nun önünde olmalısınız. Yanınızda getirmiş olduğunuz başvuru formu, gerekli evraklarınız ve sürece tanıklık edecek bir şahidiniz ile birlikte, kapıda görevli olan memur sizi işleminiz için içeri kabul edene kadar sıranızı beklersiniz.
18 yaş altı kişilerde şahitlerin anne-baba olmaları tercih önceliğidir. 14 yaş altı bireylerde imza yetkisi olmadığı gibi, 18 yaş altı bireylerin de yasal sorumlulukları ebeveynlerinde olduğu için Bulgar vatandaşı olan anne- babanın çocuklarına eşlik ediyor olmaları süreç açısından en sağlıklı olanıdır.
Başvurunuz sırasında sizden istedikleri evrakları görevli memura teslim edip kaydınızı yaptırdıktan sonra, sizi yönlendirmeleri çerçevesinde dijital ortamda parmak izi alınır, fotoğrafınız konsolosluk görevlisi tarafından çekilir ve imza yetkisi olan bireylerin yine dijital ortamda elektronik imzaları sisteme kaydedilir. Bulgaristan pasaportu yenileme web sayfamızda daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.
Bulgaristan Vatandaşlık Başvuru Sırasında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Vatandaşlık başvurunuz sırasında Bulgaristan Konsolosluğu’na, talep edilen evraklarınızı sunarken dikkat etmeniz gereken en önemli husus evraklarınızın eksiksiz olmasıdır. Evrakların içerdiği bilgiler arasındaki tutarlılık da en az eksiksiz olmaları kadar önemlidir. Özellikle Bulgaristan’dan çıkartılan doğum belgesi ile Türkiye’deki kimlik bilgilerinin tutarlı olması çok önemlidir. İsimler , doğum tarihleri ve doğum yerleri gibi bilgiler özellikle kontrol ediliyor olacaktır. Ayrıca sürece yardımcı olması açısından, yanınızda getireceğiniz Bulgar vatandaşı olan şahidin Bulgarca biliyor olması sürecinizi kolaylaştıracaktır.
Bulgaristan Vatandaşlık Başvuru Ne Kadar Zamanda Sonuçlanır?
Başvuru işlemleriniz tamamlandıktan sonra, Görevli memur tarafından size takip belgesi verilecektir. Takip belgesinde kayıt numarası ve tahmini çıkış tarihi yazılmaktadır ve sizi, onlarla nasıl irtibat kuracağınız yada sonucu nasıl takip etmeniz gerektiği ile ilgili bilgilendireceklerdir.
Pasaport ya da Liçna Kartı taleplerinizin sonuçlanması ortalama 60 ile 90 gün arasındadır.
Bulgaristan Pasaportu Çıkarttırmak ya da Yeniletmek için Başvururken
Bulgar Pasaportu çıkarttırmak yada var olan pasaportunuzu bitmeden yada bittikten uzun bir süre sonra Bulgaristan kırmızı pasaportu yenileme 2024 için izlenmesi gereken prosedür aşağıdaki gibidir.
Öncelikle yapacağınız işlem yukarıdakilerden hangisi olursa olsun Bulgaristan Konsolosluğu’ndan, resmi sitelerinde bildirilen mail adresi üzerinden başvuru formunuz (Zayavlenie) ve istenen diğer evrakların taratılmış hallerini göndererek randevu talebinde bulunmalısınız.
Pasaportunuzun süresi bittikten sonra Bulgar pasaportu yenileme işlemleri için başvuruda bulunuyorsanız, pasaport bitiminden itibaren geçen süre ile doğru orantılı olarak talep edilen cezanızı ödemek durumundasınız.
Bulgaristan Pasaportu Yenileme Başvurusunda Gerekli Evraklar
- Eski Pasaport ve Liçna Kartı fotokopileri
- 1 adet Biyometrik fotoğraf
- Başvuru Formu (Zayavlenie)
- Pasaport Harç Bedeli ( bireyin yaşına göre değişiklik gösterdiği gibi, bitiş süresinden itibaren oluşan toplam cezaları ile birlikte hesaplanır)
Bulgaristan Pasaportu İçin İlk Başvuru Sırasında Gerekli Evraklar
- Doğum Belgesi ( Akt za Rajdane)
- Bulgaristan’da sabit adres, ikametgah ( Adresna Registratsiq )
- 2 tane Bulgar vatandaşı şahit (1. Derece akraba, mümkün değilse 2. Derecedekiler eşlik edebilir)
- 1 adet Biyometrik fotoğraf
- Başvuru Formu ( Zayavlenie)
- Pasaport Harç Bedeli ( başvuran bireyin yaş ortalamasına göre değişkenlik gösterir)
Türkiye’de Doğan Çocukların Bulgaristan Vatandaşı Anne-Baba Üzerinden Vatandaşlık Başvurusu
Türkiye’deki Bulgaristan Konsolosluklarından Bulgaristan Pasaportu Yenileme başvuru işlemleri için Gerekli Belgeler:
Konsolosluğa yapacağınız başvuruda Konsoloslukta şahsen bulunmanız zorunludur. Bulgaristan pasaportu yenileme ve vatandaşlık başvuruları bireysel yapılmaktadır. Fakat Bulgaristan’a gidebilecek vaktiniz yoksa çocuğunuzun Doğum Belgesi’ni ( Akt za Rajdane) adımıza imzalayacağınız vekaletname ile bizler çıkarttırabiliriz. Sizlere sadece onaylanmış evrakları Konsolosluğa sunmak kalır. Detaylı bilgi için lütfen telefon numaralarımızdan müşteri temsilcilerimize ulaşınız.
- TC doğumlu olan çocuğun Doğum Kayıt Örneği – Apostilli ( TC Kaymakamlık’tan alınan Form A)
- Anne- baba Evlilik Kayıt Örneği – Apostilli ( TC Kaymakamlık’tan alınan Form B – anne, baba evli değillerse, babalık tanıma belgesi düzenlenmelidir)
- Ebeveynlerden Bulgar vatandaşı olanın Bulgar Pasaport ve Liçna Kartı fotokopileri
- Ebeveynlerden Türk vatandaşı olanın Türk Pasaport ve Kimlik fotokopileri
- Tam Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği – Apostilli ( Nüfus Müdürlüğü’nden aile bilgilerini içeren, kaşeli ve imzalı)
- Çift vatandaşlığı olan ebeveyninin İsim Denklik Belgesi – Apostilli ( İlçe Nüfus Müdürlüğünüz veremiyorsa, Ankara’dan Nüfus Genel Müdürlüğü’nden talep edilmelidir)
- Başvuruya ebeveynlerden biri katılamayacaksa, diğer ebeveynine verdiği noter onaylı taahhütname ile onu Konsoloslukta yapılacak başvuru açısından yetkilendirmelidir – Apostilli
- Başvuru için hazırlanan tüm evraklar Bulgaristan tercümanları tarafından tercüme edildikten sonra, Bulgar noterlerince onaylanmalıdır.
- Noter onaylı belgeler Bulgaristan Dış İşleri Bakanlığı tarafından da tasdik edilmelidir.
- Tüm yetkili mercilerce onaylandıktan sonra gerekli evraklar ile birlikte Bulgaristan Büyükelçiliği’ne yada Konsolosluklarına başvuruda bulunabilirsiniz.
- Başvurunun sonuçlanma süreci yaklaşık 6 aydır.
Başvuruyu Bulgaristan’dan yapmak isteyenler için
- Bulgaristan’a gidip Bulgaristan vatandaşı ebeveynin kayıtlı olduğu ilçenin Nüfus Müdürlüğü’nden Slujba ‘’GARO’’ – Grajdanska Registratsiq i Administrativno Obslujvane başvurusunda bulunulmalıdır.
- Bulgaristan Adalet Bakanlığı ( Ministerstvo na Pravosıdieto) tarafından, Türkiye doğumlu Bulgar vatandaşlığına başvurusundan bulunulacak çocuk için Bulgar kimlik no ( Edinen Grajdanski Nomer) verilir.
- Çocuğa verilen EGN üzerine, ebeveynin kayıtlı olduğu İlçe Nüfus Müdürlüğü ( Slujba ‘’GRAO’’ – Grajdanska Registratsiq i Administrativno Obslujvane) tarafından çocuğa Doğum Tasdik Belgesi ( Udostoverenie za Rajdane) düzenlenmektedir.
- Udostoverenie za Rajdane ile İç İşleri Bakanlığı İlçe Emniyet Müdürlüğü ( MVR’nin Pasaportna Slujba'ya) pasaport başvurusunda bulunulmaktadır.