Çek Cumhuriyetini 90 günü aşan konaklama ile ziyaret etmek isteyen eğitim görecek, çalışacak ya da aile birleşimi için ülkeye giriş yapacak kişiler uzun süreli vize başvurusunda bulunarak ülkeye giriş yapmalı ve Çek Cumhuriyeti Oturum izni işlemlerini tamamlamalıdır. Çekya geçici ve kalıcı oturum izni olmak üzere 2 tür oturum izni uygulamaktadır.
Çek Cumhuriyeti Geçici Oturma İzni Nedir?
Çek Cumhuriyeti geçici oturma izni, ülkede 90 günden uzun ve maksimum 1 yıl boyunca yaşamak, eğitim görmek ve çalışmak için giriş yapmak isteyenler için oluşturulmuş bir uygulamadır. Kişinin ülkede kalış koşullarının değişmemesi durumunda, yeniden geçici oturma izni için başvuru gerçekleştirilebilir. Çek Cumhuriyeti geçici oturma izinleri, uzun süreli vize ile düzenlenmektedir. Uygulamaya farklı gerekçeler üzerinden başvuru yapılabilir.
- Eğitim için
- Çalışma için
- Aile Birleşimi İçin
Çek Cumhuriyeti Geçici Oturum İzni Başvurusu
Çek Cumhuriyeti geçici oturma izni alabilmek için, öncelikle Türkiye’den Çek Cumhuriyeti dış temsilcilikleri üzerinden uzun süreli vize başvurusunda bulunulmalıdır.
Geçici Çek Cumhuriyeti Oturma İzni Vizesi İçin Gerekli Belgeler
- Seyahatten dönüş tarihi itibarıyla en az 6 ay daha geçerli pasaport. Bu pasaportun en az 2 sayfası boş olmalıdır.
- Başvuru sahibi tarafından imzalanmış D tipi vize başvuru formu
- En fazla son 180 gün içerisinde çekilmiş 1 adet biyometrik fotoğraf
- Çek Cumhuriyeti’nde konaklama yapılacak yer hakkında belgeler,
- Finansal kaynaklara dair kanıtlar
- Çek Cumhuriyeti’nde geçerli en az 60Bin Euro teminatlı seyahat sağlık sigortası
- Çekya vize ücretinin ödendiğini gösterir evrak.
Çek Cumhuriyeti Kalıcı Oturma İzni Nedir?
Çek Cumhuriyeti kalıcı oturma izni, başvuru sahibinin ülkenin vatandaşı olmasa da Çek Cumhuriyeti’nde yasal olarak yaşamasına izin vermektedir. Kalıcı oturum izni ile eğitim alabilir, çalışabilir ve yaşayabilirsiniz. Çekya kalıcı oturum izninin süresi dolmaz ve süre sınırlaması olmadan uzatılabilmektedir.
Çek Cumhuriyeti Kalıcı Oturma İzni Başvurusu
Çekya kalıcı oturma izni başvuruları şahsen yapılmaktadır ve 15 yaşından küçük çocukların başvuruları bir temsilci aracılığıyla tamamlanır.
Kalıcı Oturum İzni için Gerekli Evraklar
Geçici oturum iznine dair ibraz edilen belgelere ek olarak;
- Son 5 yılda Çek Cumhuriyeti’nde yaşandığını gösterir belgeler.
- Ülkede ki konaklama durumunu gösterir tapu ya da kira sözleşmesi
- Kişinin ülkede geçimini sağlayacak düzeyde finansal kaynağa sahip olunduğunu gösteren evraklar,
- Çekçe dil sınavı sertifikası
- Adli sicil kaydı
Çek Cumhuriyeti Erasmus Başvurusu
Çek Cumhuriyeti Erasmus Başvurusu öğrenci değişim programı Erasmus Projesine dahil olacak öğrenciler için yapılabilmektedir. Erasmus Programı, 90 gün ve üzeri Yüksek lisans, Doktora ve Öğrenci Değişim Programları üzerinden Ulusal Vize başvurusu ile gerçekleştirilir.
Erasmus Vizesi ve Oturum İzni Başvurusu için Gerekli Olan Belgeler
Genel ulusal oturum izni vizesi evraklarına ek olarak;
Kabul MektubuÇek Cumhuriyeti'ndeki üniversiteden temin edilmiş orijinal, ıslak imzalı ve Çek dilinde kabul mektubu dosyada bulunmalıdır. Başvuru sahibi öğrencinim doğum yeri ve tarihi de belirtilmiş olmalıdır.
Hibe BelgesiBaşvuru sahibi öğrencinin Türkiye'deki üniversiteden alacağı programa katıldığını ve hibe miktarını gösteren hibe belgesi dosyada mutlaka bulunması gereken bir diğer evraktır. Bu belge öğrencinin doğum yeri ve doğum tarihini içermeli, orijinal, ıslak imzalı olmalıdır.
Hibe almayan veya hibesi başvuru sırasında henüz onaylanmayan başvuru sahibi öğrenciler kendi adlarına açılmış ve her bir sömestr için en az 7 bin Türk Lirası (güncel rakamı Vize Merkezi uzmanlarını arayarak öğrenebilirsiniz.)
Çek Cumhuriyeti Oturum izni vizesi ve Erasmus vizesi başvurusu için uzmanlarımızla iletişime geçerek işlemlerinizi kolayca tamamlayabilirsiniz.