Uzun dönem (90 günü aşan) Erasmus Öğrencileri için Gereken Belgeler
- Pasaport: pasaport(hususi-yeşil ve hizmet-gri pasaportları de dahil) süresi Çek Cumhuriyetinden Türkiye’ye dönüş tarihi itibariyle en az 90 gün daha geçerli olmak zorunda. Geçerlilik süresi yeterli olmayan pasaportun süresi mutlaka başvuru yapılmadan önce ilgili kurumdan uzatılmalı/ yenilenmelidir.
- Başvuru formu: doldurulmuş ve üzerine uygun ebatta (3, 5 x 4, 5 cm) biometrik olmayan (biometrik fotoğraf kabul edilmemektedir) ve 6 aydan eski olmayan resim yapıştırılmış form. Form vize bölümünden başvuru esnasında edinebilir.
- Kabul belgesi: çek cumhuriyetindeki okuldan alınmış, okulun antetli kağıdına; öğrencinin adı soyadı ve öğrenim göreceği kesin tarihlerin belirtildiği orijinal belge. Taratılmış / faks / suret belge kesinlikle kabul edilmeyecek. Belge çek dilinde değil de sadece İngilizce dilinde gelmiş ise çek diline noter onaylı tercüme yaptırılmalıdır.
- Kalınacak yer ile ilgili belge: Çek cumhuriyetindeki okuldan alınmış, okulun antetli kağıdına; öğrencinin adı soyadı ve kalış tarihlerinin belirtildiği orijinal ve çek dilinde belge. Belgenin üzerindeki yetkili kişi imzası ilgili çek kurumundan tasdik edilmiş bir halde gelmeli. Şayet belge sözleşme/kontrat şeklinde gelmiş ise yetkili kişi imzası tasdikli olmak zorunda değildir.
- Finansal (hibe) belge: Türkiye’de ki okuldan alınmış, okulun antetli kağıdına; öğrencinin aylık alacağı burs miktarının belirtildiği bu belge temin edildikten sonra, şayet belge Türkçe veya İngilizce dilinde ise çek diline tercüme ettirilip, notere onaylatılacaktır. taratılmış /faks /suret belge kesinlikle kabul edilmeyecek.
- Sağlık seyahat sigortası – 60.000 Euro teminatlı olma zorunluluğu bulunmasından dolayı Türkiye’de değil yurtdışındaki sigorta şirketlerinden temin edilmesi gerekmektedir. Bunun dışında Sgk’lı olanlar (Bağkur veya emekli sandığı değil) sgk’dan tr/cz 111 nolu form temin edebilirler.
- Sabıka kaydı belgesi(adli sicil kaydı): belgeyi temin edilirken doğum tarihini açık biçimde(gün/ay/yıl) ve doğum yerini bilgisinin bulunması zorunludur. bu şekilde hazırlanmayan belgeler kabul edilmeyecektir.bu belgeye adliye veya valliklerce verilen apostıl mühürü yaptırılıp, mühür dahil tercüme ofisinden çek diline çeviri yaptırılıp, daha sonra notere onaylatılacaktır. Daha önce (son 3 yıl içerisinde) başka ülkede uzun süreli oturum/eğitim vb. amaçlı bulunanlar daha önce bulundukları ülkeden de adli sicil kaydı isteyecek ve bu adli sicil kaydı da tercüme ofisince çek diline tercüme ettirilip noter onaylı bir şekilde teslim edilecektir.
Ek olarak;
- Yukarıda belirtilen tüm belgelerin 1’er adet fotokopisi
- Pasaport fotokopisi: pasaportun sadece işlem görmüş (dolu) sayfalarının fotokopisi iki kez çektirilecektır.
- Başvuru formunun fotokopisi: başvuru formunun fotokopisi a4 kağıdına, orijinal boyutunda olduğu gibi çektirilecektir.
- Bir adet ek fotoğraf. (3,5 x 4,5 cm) . biyometrik fotoğraflar kesinlikle kabul edilmeyecektir.
DİKKAT:
- Uzun dönem vize prosedürün yabancılar polisi tarafından yaklaşık olarak 60 gün içerisinde sonuçlandırdığını göz önünde bulundurulmalıdır. bundan dolayi başvuruların erkenden yapılması faydalı olacaktır. Tüm belgeler 180 günden (6 ay) eski olmamalıdır.
- Tercüme süresı – tercüme edilmesi gereken belgelerin tercümesinin bir kaç gün sürebileceği göz önünde bulundurulması gerekmekte ve bundan dolayı tercümelerin randevu tarihinden bir kaç gün öncesindenyaptırılmasında fayda vardır.
- Kabul belgesi ve konaklama belgesi iki (2) ayrı belge halinde olacaktır tek belge halinde gelen kabul ve konaklama belgesi kesinlikle kabul edilmeyecektir.
- Hibe almayan öğrenciler - hibe almayan öğrenciler herhangi bir bankadan tl/euro/usd hesaplarına ve sadece kendı adlarına açılan bir banka hesap yazısının çek diline tercüme edilmiş ve noter onayından geçmiş halini getireceklerdir. bunun haricinde ayrıca yine kendi adını taşıyan yurtdışında kullanılması mümkün olan uluslararası kredı kartı fotokopısını teslim etmeleri gerekmektedir.