Değerli ziyaretçimiz, Vize Merkezi'ne hoş geldiniz. Çek Cumhuriyeti vize başvurusunda bulunurken seyahat tarihlerinizi göz önüne alarak başvuru yapmanızda fayda vardır. Doğru bir zamanlama ile yapılan başvuru her zaman için süreci sıkıntısız ilerletecektir. Zamanında yaptığınız başvuru sonrasında Çekya vizesi onay ya da reddi için kesin olmamakla birlikte ortalama bir süre mevcuttur. Bu süre Çek Cumhuriyeti Konsolosluğu'na, yoğunluğuna veya tatillerine göre değişkenlik gösterebilmektedir.
Çekya Vizesi Kaç Günde Çıkar?
C Tipi Vize (Kısa Süreli Vizeler)
Kısa süreli Çekya (Çek Cumhuriyeti) ziyaretlerinde kullanabileceğiniz C Tipi Schengen Vizesi için geçecek süreyi ortalama 5 -15 iş günü olarak hesaplayabilirsiniz. Bununla birlikte Konsolosluğun randevunuzdan sonra sizden ek evrak talep etme hakkı olduğunu ve böyle bir durumun süreci uzatabileceğini unutmayın. Ayrıca başvuruların yoğun olduğu dönemlerde de sürecin uzayabileceğini hesaba katmalısınız. Bu durumda vize sürecinizle ilgili kötü bir sürprizle karşılaşmamak adına başvurunuzu seyahatinize 30 gün kala yapmanız en uygun zamanlama olacaktır.
Çekya (Çek Cumhuriyeti)'ya yapacağınız ziyarete 90 günden fazla süre varsa Başvuru Merkezleri vize başvurunuzu işleme almayacaktır. Dolayısıyla seyahatinize 30 gün ile 90 gün arasında bir süre varken başvuru yapmanız süre açısından en idealidir.
Burada sözü edilen c tipi vize veya diğer adıyla kısa süreli vize her 180 gün içerisinde 90 güne kadar süreyle ilgili ülkede kalabilmeyi ifade eder ve Turistik, Ticari, Aile ve Arkadaş Ziyareti, Kültürel ve Sportif aktivitelere katılım veya Eğitim ve Araştırma gibi amaçlarla alınan vizedir.
D Tipi Vize (Ulusal Vizeler)
Ulusal Vize adıyla da anılan Çalışma İzni, Öğrenci Değişim ve Erasmus Vizesi, Yüksek Lisans ve Doktora Vizesi gibi uzun süreli vizelerde başvuru süreci daha da uzun olacaktır. Bu süreye de kısa bir hesapla 15 iş günü ile 90 iş günü arasında diyebiliriz.
Vize başvurunuz ile vizenizi almanız arasında geçen sürenin uzamasına sebep olabilecek etkenlerden belki de en önemlisi beyan ettiğiniz evrakların hatalı veya eksik olması olabilir. Bu gibi durumlarda Konsolosluklar ek evraklar talep edebilir, sizi başvuru merkezinde yüz yüze görüşmeye çağırabilir veya hakkınızda detaylı incelemeler yapmak için biraz daha zaman harcayabilir. Başvurularınızı Vize Merkezi danışmanlığında yapmanız başvuru dosyanızdaki olası hatalara ve tutarsızlıklara karşı önlem almış olmanızı sağlar. Temsilcilerimiz tecrübelerine dayanarak incelediği evrak dosyanızı konsolosluğun talep ettiği formatta hazırlamanıza yardımcı olacaklardır.