Cezayir Demokratik Halk Cumhuriyeti, yüz ölçümü ve sahip olduğu insan ve ticaret sirlükasyonu ile Afrika’nın en büyük ülkesi konumundadır. Akdeniz’e kıyısının olmasıyla liman ticareti yanı sıra Avrupa ve Afrika arasında köprü konumu olması dolayısıyla da Dünya’da önemli bir konuma sahiptir. Ticari hacminin genişliği, doğal güzellikleri, kültürel ve tarihi geçmişi ile turist kapasitesi de üst düzeydedir.
Cezayir, sadece kurulduğu günden itibaren değil, Osmanlı zamanından itibaren Türkiye ile iyi ilişkiler içerisinde olmuş bir ülkedir. Dolayısıyla ticaret ve kültürel paylaşım anlamında Türkiye ile sürekli ilişkiler kurmuş durumdadır. Günümüzde de Türkiye’den çok sayıda insan turizm ya da ticaret amacıyla Cezayir’e seyahat etmektedir.
Bölgenin siyasi istikrarı da arttıkça Türkiye’den Cezayir’e seyahatler oldukça artmaya devam etmektedir. Türkiye’den Cezayir’e turistik, ticari, kültürel gezi gibi amaçlarla seyahat etmek isteyen vatandaşlar vize uygulamasına tabi tutulmaktadır.
Vize uygulamasına tabi olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından; umuma mahsus (bordo) pasaport sahibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları vizeye tabidir. Bunun yanında hususi (yeşil), hizmet (gri) ve diplomatik (siyah) pasaport sahibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Cezayir’e yapacakları 90 günü geçmeyen seyahatlerde vize uygulamasından muaf tutulmaktadırlar.
Cezayir vizesine tabi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ve Türkiye’de yasal ikamet sahibi yabancı uyruklu kişiler Cezayir seyahatlerinden önce Türkiye’deki Cezayir dış temsilciliklerine Cezayir vize başvuru formu ve destekleyici dokümanlarla birlikte Cezayir vize başvurusu yapabilirler.
Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Cezayir’e giriş ve çıkışlarda döviz ithali ve ihracı Cezayir yasalarınca denetlemeye tabidir. Cezayir’e girişte, döviz miktarı ne olursa olsun ülkeye girişte gümrük kapılarında mevcut döviz miktarı yetkililere beyan edilmelidir.
Cezayir’e girişte beyan edilen döviz miktarı kadar ülkeden çıkarken döviz çıkarılabilir. Girişte beyan edilen döviz miktarı harcamaya bağlı olarak azalmış veya tamamen bitmişse, Cezayir’deki döviz ofislerinde bozdurulan dövize ilişkin imzalı kaşeli bozdurma belgeleri de gümrük yetkililerine ibraz edilmelidir. Cezayir yasalarına göre döviz yönetmeliğine uymayanlar hakkında hapis ve para cezası öngörülmektedir.
Cezayir vize başvurusu öncesinde ülkeye yapılacak olan giriş hangi vize türüne başvurmayı gerektiriyorsa o vize türüne başvurulmalıdır. Başvurulacak olan vize türü gerekli evrakları eksiksiz ve doğru beyanları içerecek şekilde hazırlanmalıdır. Hazırlanan evrakların doğru bilgileri içermemesi vize başvuru sahibinin cezai yaptırımlara maruz kalması söz konusu olabilmektedir.
Cezayir vize başvuru formu dikkatlice ve eksiksizbir biçimde hazırlanmalıdır. Cezayir vizesi için istenen evraklar güncel olmalı, seyahatin amacına uygun olmalı ve yanlış bilgi içermemelidir. Bu evraklardan en önemlisi davetiyedir.
Cezayir’in her ne kadar turistik vize uygulaması olsa da başvuru esnasında Cezayir’den alınmış bir davetiye de sunulmalıdır. Cezayir’e ticari amaçla seyahat etmek isteyen kişiler de yine davetiye sunmalıdır. Davetiye sizin adınıza ve pasaport bilgilerinize göre düzenlenmiş olmalıdır.
Cezayir vize başvurusunda bulunurken İngilizce hazırlanmış ve eksiksiz doldurulmuş vize başvuru formu sunmanız talep edilir.