Avrupa kıtasından Afrika’ya geçişte önemli bir lokasyonda bulunan Cezayir hem dünya hem de iki kıta arasında önemli bir yere sahiptir. Doğal güzellikleri yanında iş imkanları noktasında da her geçen gün ayrı bir öneme sahip olmaktadır.
Türkiye’de özellikle nitelikli elemanlar, örneğin mühendisler için geniş ve çekici iş imkanları barındırmaktadır. Kritik bir lokasyonda bulunan Cezayir ülkeye yatırımlar arttıkça iş olanakları da artmıştır. Ayrıca Cezayir diplomalı nitelikli işçiler ve mühendislere çalışma izni için öncelik tanımaktadır.
Cezayir son yıllarda artan enerji fiyatları sayesinde mali durumunu güçlendirerek 180 milyar dolar düzeyinde döviz rezervine sahip olmuştur. Cezayir’de iş yapma zorlukları olsa da ülke geniş yatırım alanlarına sahip olduğu için alternatif iş fırsatları sunmaktadır. Cezayir iş imkanları yanı sıra turizm amaçlı da ülkeye gitmek isteyen insanların odak noktası haline gelmiş durumdadır.
Birçok ülkeye uyguladığı gibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını da vize uygulamasına tabi tutmaktadır. Kısa süreli Cezayir vizeleri daha çok turizm ve ticari amaçlı verilirken, uzun süreli çalışma izni için daha farklı bir prosedür uygulanmaktadır. Cezayir çalışma vizesi ile ilgili belgelerin Cezayir’deki şirket tarafından hazırlanması gerekir. Tüm Cezayir Çalışma vizesi başvuru sürecini tamamlayan başvuru sahibi Cezayir’e çalışma amaçlı gitmeye hak kazanır.
Cezayir’e giriş yapan işçinin bu noktadan sonra tamamlaması gereken prosedürler de bulunmaktadır. Cezayir çalışma vizesini elde eden işçi ülkede ilgili yerlere başvurarak önce çalışma izni sonrasında da süreli oturum izni için başvuruda bulunmalıdır. Cezayir çalışma izni en az üç ay en fazla iki yıl için verilmektedir.
Cezayir Çalışma vizesi aldıktan sonra Cezayir’de çalışma ve oturum izni almak isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, İçişleri Bakanlığı'na bağlı güvenlik dairesine başvuruda bulunmalıdırlar.
Cezayir’e çalışmak için seyahat etmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Cezayir vize alması gerekmektedir. Cezayir’deki işverenin de doğrudan katkısı olduğu Cezayir vizesi başvuru sürecinde Cezayir’de bulunan şirket Cezayir’de resmi olarak faaliyet gösterdiğini beyan etmelidir.
Cezayir'de bulunan işveren, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan işçiye nasıl bir istihdam alanı yaratacağını anlatan bir davet yazısı göndermeli, Cezayir çalışma izni talebinde bulunan kişi de neden çalışmak için Cezayir’i tercih ettiğini açıklamalıdır.
Cezayir çalışma vizesi sürelidir, Cezayir’de sınırsız bir oturum hakkı tanımaz. Cezayir çalışma vizesi, Cezayir Çalışma İzninin ve Cezayir Oturma İzni talebinin ilk adımını oluşturur.
Cezayir Geçici Oturma İzni
Cezayir Çalışma Vizesi ile ülkeye giren kişi Cezayir’e girişten sonra çalışma izni için başvuruda bulunmak zorundadır. Başvurunun yapıldığı işyerinin bağlı olduğu valilikten imza ile alınan onaydan sonra resmi olarak yabancı kişi Cezayir’de çalışmaya başlayabilir. Verilecek olan bu belge ile kişi, Cezayir Oturma İzni başvurusunda da bulunabilmektedir.
Oturma İzni için kişinin ikamet ettiği bölgenin emniyet müdürlüğünden istenmekte olan gerekli prosedürleri tamamlaması gerekmektedir. Gerekli işlemleri tamamlayan kişiye 3 aylık oturum izni verilir. Cezayir oturum izninin süresi dolan kişinin vakit kaybetmeden oturma izninin süresini uzatması gerekir.
Cezayir’de APT (Autorisation Provisoire de Travail) ismi verilen Geçici Çalışma İzni için işverenin bizzat kendisinin Cezayir’de başvuru yapması gerekmektedir. Cezayir’de faaliyet gösterdiği bölgedeki valilikte onaylatılan belge, şirkete geri gönderildikten sonra, çalışma izni için hazırlanması gereken evraklarla birlikte Cezayir vizesi başvurusu için Cezayir Konsolosluğuna gönderilir.
Umuma Mahsus Türkiye Cumhuriyeti Pasaportu sahiplerinin tek girişli 30 günlük, çok girişli 30 günlük ve çok girişli 90 günlük vize ücretleri değişmektedir. Cezayir uzun süreli çalışma izni ve oturma izni başvuruları Cezayir Ankara Büyükelçiliğinden ve Cezayir İstanbul Başkonsolosluğundan yapılmaktadır. Her iki diplomatik temsilciliğin idari bölgeleri farklı olduğu için başvuru sahibinin ikametine uygun Cezayir temsilciliğine başvuruda bulunmalıdır.
Cezayir Aile Birleşimi Vizesi
Cezayir aile birleşimi vizesi ise çalışma vizesinden farklı prosedürleri gerektirmektedir. Kişilerin çalışmaktan ziyade, evli olduğu ya da kan bağlı bulunduğu ve aynı zamanda Cezayir vatandaşı olan akrabasıyla birlikte yaşaması üzerine odaklanılan bir işlemdir.
Aile birleşimi başvuruları için doldurulacak vize başvuru formu, başvuru sahibi tarafından eksiksiz olarak doldurulmalıdır. Kişinin Cezayir vize başvurusu için ibraz edeceği evraklarda beyan edeceği bilgileri destekleyen resmi dayanakların ıslak imzalı gerekli yerlerden onaylı ve iki (2) nüsha şeklinde sunulmalıdır.
Cezayir Aile Birleşimi Başvurusunda İstenecek Olan Evrakların Listesi:- Biyometrik Fotoğraf: Cezayir aile birleşimi vize başvurularında kullanılacak fotoğraflar 3 adet, 3,5x4,5 cm ölçülerinde, Cezayir vize başvuru sahibinin güncel halini temsil eden, maksimum son 3 ay içerisinde çekilmiş, fonu beyaz ve kişinin pasaportunda bulunan daha önce almış olduğu herhangi bir vize işleminde kullanılmamış olmalıdır.
- Pasaport: Cezayir aile, akraba, arkadaş ziyareti vizesi başvuruları için kullanılacak pasaportlar, son 10 yıl içerisinde çıkarılmış, ziyaretçinin Cezayir seyahati dönüşü sonrası en az 3 ay geçerliliği olan ve vize basım işlemlerinin gerçekleşebilmesi için yan yana en az 2 boş sayfası bulunan, deforme olmamış olması gerekmektedir.
- Tam Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği Ve Nüfus Cüzdanı Fotokopisi: Cezayir Aile Birleşimi Vize işlemlerinde bulunacak kişi adına güncel tarihli, aile ve ikamet etmekte olduğu adres bilgilerini içerecek şekilde düzenlenmiş tam vukuatlı nüfus kayıt örneği ve ön ve arka yüz bilgilerini gösterir nüfus cüzdanı fotokopisi.
- Uluslararası Evlenme Kayıt Örneği: Yabancı uyruklu eşin bilgilerini içermelidir.
- Muvafakatname: Kişi 18 yaşından küçük ise, anne baba onaylı, orijinal belge
- 16 yaşında evlilik yapacak kişileri için mahkeme kararı: Evlenebileceğine dair, Arapça tercüme edilmiş
- Cezair doğum belgesi: Cezayir vatandaşı eş daha önceden Türk vatandaşlığı bulunmuyor ise
- Boşanma kararı ve Boşanma ilanı: Daha önce evlilik yapmış kişiler; yapmış oldukları evliliklerinin boşanma kararı ve boşanma ilanını Arapça tercüme ettirilmiş olarak hazırlanmalıdır.
- Oturma İzni, Pasaport, Kimlik Kartı: Cezayir'deki eşe ait oturma izni, Kişinin Cezayir pasaportu ve kimlik kartının fotokopisi
- Arapça bilindiğine dair belgeler: Basit ve yeterli seviye de Arapça bilindiğine dair belgeler
- Her iki eşe ait uluslararası doğum kayıt örneği: Cezayir'de evlilik yapmak için vize müracaatında bulunacak kişiler ek olarak organize etmelidir,
- Uluslararası evlenme ehliyet belgesi (Her iki eşe ait) veya Cezayir evlendirme dairesinden alınmış evlilik kaydı belgesi: Cezayir'de evlilik yapmak için vize müracaatında bulunacak kişiler ek olarak organize etmelidir.
NOT: Cezayir Konsolosluğu, gerek görmesi halinde ek evrak talep edebilirken yine bu belgelerin Arapça tercümesini de isteyebilecektir. Cezayir Konsolosluğu, Cezayir aile birleşimi vize işlemlerinde yukarıda bulunan belgelerin orijinal ve fotokopisi olarak ibraz edilmesini istemektedir.
Cezayir Konsolosluğu, gerek görmesi halinde daha önceki eşlerin boşanma kararı ve ilanının evraklar arasında bulunmasını istediği gibi yine eski eşlerin olması halinde ölüm kayıtlarını da evraklar arasında görmek isteyebilecektir. Vize başvuru süreçleriniz, evrak tasdik ve kontrol aşaması, otel rezervasyonları ve diğer tüm konularda alanında uzman danışmanlarımızdan yardım alabilirsiniz.
Oturum izni, Cezayir aile birleşimi, Cezayir vizesi ve diğer tüm konularda konsolosluk tarafından yetkilendirilmiş olan kurumumuz uzmanlık ve deneyimi taleplerinizi karşılamaya hazırdır.