Çin çalışma vizesi ve Çin oturum izni, Z vize kategorisindedir.
Çin'deki akrabalarını ziyaret etmek isteyen yabancılar için Q vizesi; üst düzey kalifiye yabancıların Çin'e giriş-çıkış yapmalarını kolaylaştırmak amacıyla R vizesi kategorilere eklenmiştir. Ayrıca, yabancı öğrencilerin okul dışında staj ve çalışmalarına yönelik olarak da yeni yönetmelikler uygulamaya alınmıştır. Bu nedenle seyahat sebebinize göre başvuru yapacağınız kategoriyi belirlemeniz önceliklidir.
Çin'de uzun süreli oturum izni almak isteyen başvuru sahibinin Çin sınırlarına giriş yapmalarının ardından otuz gün içerisinde ikamet edecekleri yerdeki ilçe düzeyi üstündeki Yerel Halk Hükümet Emniyet Müdürlüğü Hudut Giriş ve Çıkış İdare Şubesi'ne ikamet tezkeresi almak için başvuruda bulunmaları gerekmektedir.
Çin Oturum İzni
Çin'e vize alma adımını tamamlayarak ülkeye seyahat ettikten sonra, Çin’e ilk giriş tarihi itibarıyla 30 gün içerisinde Çin oturum izni işlemleri için başvuru yapılmalıdır. Bu süre geçirildiği takdirde, kişinin Çin'de uzun vadeli ikamet etmesi yasa dışı sayılacaktır.
Çin Oturma izni başvuru sahibi, işlemlerde kullanılacak evrakları, Çin Konsolosluk yetkilileri tarafından talep edildiği şekli ile sunmak zorundadır. Onaylanması gereken belgeler onaylatılmalı, dosyaya eklenecek olan dilekçe ve formlar doldurulmalıdır. Form ve dilekçelerin dili İngilizce ve Çince kabul edilmektedir.
Çin Oturum İzni İşlemleri
Çin vizesi başvurusuna nazaran daha fazla efor sarf edilmesi gereken Çin oturum izni işlemleri; ortalama iki hafta içinde sonuçlanmaktadır. Başvuru yapılacak Konsolosluk kapsamında resmi tatiller, sistem arızası ya da başvuru dosyanızdaki eksiklikler de göz önünde alınarak başvuru tarihi belirlenmelidir.
Çin oturma izni ve Çin vizesi başvurularında öncelikle dosyanın eksiksiz ve hatasız teslim edilmesi son derece önemlidir. Söz konusu gerekli evraklar Vize Merkezi tarafından tarafınıza atanacak vize uzmanı tarafından size iletilecektir. Çin vizesi, Çin çalışma izni ve Çin oturum izni konusunda daha fazla bilgi ve danışmanlık için 0 (212) 970 05 31 numaralı hattımızdan uzmanlarımızla iletişime geçebilirsiniz.
Çin Oturum İzni Başvurusu İçin Gerekli Evraklar
Yazımızda sunduğumuz Çin oturum izni başvurusu için gerekli evraklar genel evraklar olup talep edilme sebebi ve başvuru sahibinin özellikleri belirleyici olacaktır. Gerekli görülmesi durumunda İstanbul Konsolosluğu başvuru sahibinden gerekli evrak ve ek belge, doküman sağlamasını veya yüz yüze görüşme talep edebilir.
İnsan kaynakları ve sosyal güvenlik kurumu tarafından verilen “yabancı istihdam izin belgesi” ve “yetkilendirilen kurumdan davet mektubu” ya da “davet teyit mektubu” gerekmektedir.
- Çin’deki Yabancı Uzmanlar Dairesi tarafından verilen “yabancı uzmanlar için Çin’de çalışma izin belgesi” ve yetkilendirilen firmadan davet (istek) mektubu ya da davet teyit mektubu.
- Sanayi ve ticaret idari kurumu tarafından verilen yabancı (bölge) işletme daimi temsilcilik tescil belgesi ve yetkilendirilen kurumdan alınan davet mektubu ya da davet teyit mektubu.
- Kültür İdari Kurumu tarafından verilen “ticari nitelikli kültür-sanat onay belgesi” (Çin’e ticari gösteri yapmaya gidecek başvuranlar için) ya da ilgili eyalet hükümeti (ilçe, şehir) Dışişleri bürosu tarafından verilen “yetkilendirilen kurumdan davet mektubu” ya da “davetiye teyit mektubu”,
- Çin Deniz Petrol Şirketi Genel Merkezi tarafından verilen “yabancılar için Çin Halk Cumhuriyeti’nde denizde petrol çalışması yapmak temin edilecek davet mektubu.
- Çin Deniz Petrol Şirketi Genel Merkezi’nden temin edilecek “yabancılar için Çin Halk Cumhuriyeti’nde denizde petrol çalışması amaçlı davet mektubu.
- Çin’de çalışacak yabancı uyruklu kişiler Çin’e giriş yapmalarına müteakip otuz gün içerisinde ikamet edecekleri yerdeki ilçe düzeyi üstündeki Yerel Halk Hükümet Emniyet Müdürlüğü Hudut Giriş ve Çıkış idare şubesine ikamet tezkeresi almak için başvuruda bulunmaları gerekmektedir.
- Çin’de çalışma ve oturum izni talep edilen kişilerin alacağı davet mektubu; faks, fotokopi ya da bilgisayar çıktısı olabilir. Fakat Çin Konsolosluğu davet mektubunun aslını da sunmasını talep edebilir. Bu durumlarda davet mektubunun aslı talep edilmelidir.
Çin Konsolosluğu, başvuru sahibinin vizesini değerlendirme ve sonuçlandırma konusunda tek yetkili kurumdur. Kişinin vizesinin geçerlilik ve kalış süresi ile vizenin kaç girişli olması gerektiğine karar verecek olan tak yetkili merci de Çin Konsolosluğudur.
Çin Oturma İzni Başvurusu Sonuçlanma Süresi
Çin oturum izni işlemleri için hazırlanan dosya eksiksiz ve hatasız teslim edildiği takdirde ortalama 7-15 gün içinde cevaplanmaktadır.
Çin Konsoloslukları için dönemsel yoğunluk, resmi tatiller ve olasılık dahilinde olan aksaklıklar zamanın uzamasında belirleyicidir.
Çin Oturum İzni Başvurusu, bu sebepler de göz ününde bulundurularak, planlanmış seyahat tarihinden 1 ay önce işlemler başlatılabilmektedir.
Çin Oturum İzni Ücreti
Çin oturma izni işlemleri için ödenecek ücret de değişkenlik göstermektedir. Türkiye ve Çin Devleti arasında diplomatik ilişkiler bu konuda belirleyici bir dinamiktir.
Başvuru yapılan vizenin geçerlilik süresi ve ülkeye giriş çıkış sayısı ücret belirlemede belirleyicidir. Çin oturum izni işlemleri konusunda ödenmesi gereken ücretleri Çin vize işlemlerini yürüten uzmanlarımızdan bilgi alabilirler.
Çin’de çalışmak isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için evraklar ve ilgili işlemler ise aşağıda belirtilmiştir.
Çin Çalışma izni
Çin Halk Cumhuriyeti ülkeye çalışma sebebi ile gelmek isteyen kişilere yönelik Çin Z vizesi programını yürürlüğe almıştır. Çin Z vizesi sayfamızdan daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Çin Çalışma İzni Z Vizesi İçin Gerekli Evraklar
- Çin Vize Başvuru Formu
- Çin Ek Vize Başvuru Formu
- İki adet fotoğraf (arkası beyaz fon olmalı)
- Kişinin T.C. Pasaport aslı ve fotokopisi
- Kişinin T.C. Nüfus Cüzdanı fotokopisi
- Çin'deki yetkilendirilen kurumdan alınmış Vize Bildirim Formu aslı ( Visa Notification Form)
- Çin Çalışma Bakanlığı tarafından onaylanmış iş durumunu bildirir izin belgesi ya da uzman belgesi aslı ( Alien Employment License of the P.R.C)
- Türkiye ve Çin devlet hastaneleri tarafından son 6 ay içerisinde alınmış, kan testini de içerir Sağlık/heyet raporu aslı,
- Başvuru sahibinin Türkiye’de çalıştığı veya Çin’de çalışacağı işyeri kanıt belgesi, dilekçe/kayıt belgesi
Çin çalışma izni ve Çin oturum izni konusunda daha fazla bilgi edinmek ve danışmanlık için lütfen uzmanlarımıza ulaşın.