Çin aile birleşimi, Çin Halk Cumhuriyeti’nin yabancı vatandaşların ülkede ikamet etme koşullarına getirdiği uygulamalardan bir tanesidir. Aile birleşimi uygulaması ile Çin, ülkede çalışan yabancı vatandaşların aile bireyleriyle bir araya gelmelerine olanak sağlamaktadır.
Çin’de uzun süreli çalışan yabancı vatandaşların eş ve çocuklarıyla bir araya gelme, onlarla yaşama hatta hayatlarını Çin’de devam ettirme olanakları sunmaktadır. Böylelikle ülkeye yapılan giriş çıkışların kontrolü yapıldığı gibi, ülkede uzun süreli konaklama ve yaşama koşulları ile yaşayanların kontrolü de sağlanmaktadır.
Çin aile birleşimi uygulaması, esasında ülkeye yapılan ziyaretlerin sınıflandırılması amacıyla uygulanan vize kategorilerinden bir tanesi olan, vize uygulaması ile hayata geçirilmektedir.
Çin aile birleşimi ve diğer Çin vize türleri, Çin seyahati hakkında bilgi almak, gerekli evrak listesine ulaşmak ve vize başvurusunda bulunmak için uzman vize danışmanlarımız ile irtibata geçiniz. Çin'de oturum alma şartları için tıklayınız.
Çin Aile Birleşimi Vizesi
Çin aile birleşimi vizesi ile Çin’de çalışan ve uzun süreli konaklama hakkı olan yabancı vatandaşlar aile bireyleriyle Çin’de bir araya gelmek, yaşamak imkanı elde edebilirler. 2 farklı kategoriye ayrılmış olan Çin aile birleşimi vizesi ile Çin’de çalışan aile üyesi kişiyle bir araya gelmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının başvurmak zorunda oldukları vize türüdür.
Çin Q1 Vizesi
Çin’de uzun süre konaklamak, yaşamak isteyen kişiler uzun süreli vize türünü ifade eden Q1 vizesine başvurmak zorundadırlar.
Çin aile birleşimi vizesinden uzun süreli kategorisinde olan Q1 vizesi, Çin’de 6 aydan uzun süreli konaklama imkanı sağlayan vize türüdür. Çin’de çalışmakta olan aile üyesi ile bir araya gelerek onunla yaşamak, hayatını devam ettirmek, eğitim almak ve daha birçok aktivitede bulunmak mümkündür. Bu vize türüne başvurmak isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının vize onayı ve vizenin geçerlilik süresi çalışan aile bireyinin maddi durumu ve kendisinin amaç ve konumu ile alakalı olarak değişkenlik gösterebilmektedir.
Çin Aile Birleşimi Vizesi Nasıl Alınır?
Çin aile birleşimi vizesi, Q1 vizesi olarak da tanımlanmaktadır. Q1 vize türü, Çin’de çalışan, ikamet eden aile üyesi olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının başvurması gereken vize türüdür. Çin’de ikamet eden aile bireyinin yanına giderek 180 günden fazla kalma amaçlanıyor ise Q1 Çin Aile Birleşimi Vizesine başvurmak gerekmektedir.
Q1 vizesi verilen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, Çin’e gittikten sonra, 30 gün içerisinde yetkili makamlara giderek oturum izni başvurusunda bulunmalıdır. Farklı türlerde vize kategorileri bulunan Çin konsolosluğu, vize başvurularında turist vizesi gibi kısa süreli vizelerde şahsen başvuru şartı aramamaktadır. Ancak Q1 vizesi gibi farklı kategorilerde yer alan uzun süreli vize başvurularında uygulamalar farklılaşmaktadır. Bu uygulamalardan bir tanesi de mülakattır.
Çin Halk Cumhuriyeti konsolosluğu Q1 vizesi, uzun süreli vize kategorisine girdiği için başvuru sahipleri ile mülakat yapmaktadır. Yapılan mülakat, başvuru sahibine uzun süreli vizenin verilip verilmemesi noktasında konsolosluk çalışanlarına fikir verir.
Kişinin Çin’e gitme niyeti, Çin’de kalacağı süre içerisinde neler yapmayı planladığı, planları doğrultusundaki adımları sorgulanır. Konsolosluk çalışanlarının kişinin gitme niyetinde ve evraklarında herhangi bir çelişki görmemesi gerekmektedir.
Çin aile birleşimi vizesi olan Q1 vizesi başvurunu şahsen yapabileceğiniz gibi konsolosluk tarafından yetkilendirilmiş olan Vize Merkezi aracılığı ile de yapabilirsiniz. Çin aile birleşimi vizesi başvurunda bulunmak, detaylı bilgi almak için uzman vize danışmanlarımız ile irtibata geçiniz.
Çin Aile Birleşimi Q1 Vizesi Başvuru Evrakları
Çin Aile Birleşim vizesini ifade eden Q1 vizesi başvuru evrakları konsolosluk tarafında detaylıca incelenen hatta başvuru sahibi ile mülakat yapılan bir vize kategorisidir. Hayli detaylı bir incelemeden geçen Q1 vize başvuru evraklarının hiçbir çelişik ifade, eksiklik barındırmaması gerekmektedir. Ayrıca başvuruda sunulan evrakların da mülakatta sunulan ifadeleri destekleyici olması gerekmektedir.
Çin aile birleşimi vizesi, Q1 vizesi başvuru evrakları aşağıdaki gibidir:
- Pasaport: Q1 vizesinin basılacağı pasaportun son 10 yıl içerisinde alınmış olması, güncel bilgiler içermesi, yıpranmamış, geçerliliği olan ve en az 2 adet boş sayfasının olması gerekmektedir. Pasaportun geçerlilik süresinin Çin seyahatinden sonra en az 6 ay daha geçerliliğinin olması gerekmektedir.
- Nüfus Cüzdanı Fotokopisi: Q1 vizesi başvuru sahibi ile Çin’de yanına gidilecek olan aile bireyinin kimlik belgesinin ön ve arkalı fotokopisinin bulunması gerekmektedir.
- Fotoğraf: Başvuru evrakları arasında sunulacak olan fotoğraftan 2 adet olması gerekmektedir. Fotoğraf ölçülerinin Çin vize başvuru evrakları arasında yer alan kriterlere uygun olması gerekmektedir. Belirtilen ölçülere uygun olmayan fotoğrafların kabul edilmeyeceğinin bilinmesi gerekmektedir.
- Davetiye: Çin’de yaşayan aile ferdi tarafından yollanmak zorunda olan davetiye: Kişinin adı, soyadı, kimlik bilgilerini içermelidir. Ayrıca yollanan davetiye, vize almak isteyen kişi ile olan aile bağını tanımlamalıdır. Çin’e yapılacak olan seyahati tanımlamanın yanında, Çin’de konaklanacak olan süre içerisindeki yaşam masraflarının nasıl karşılanacağı ve bu seyahatin amacının belirtilmesi gerekmektedir.
- Çin vatandaşının kimlik fotokopisi: Davet eden, Çin vatandaşı kişinin kimlik bilgileri de davetiyeyi desteklemesi amacıyla belgeler arasında yer almalıdır. Bunun yanında, davet eden kişi Çin vatandaşı değilse, ikamet iznini gösteren belgelerin eklenmesi zorunludur.
- Akrabalık derecisini gösterir belge: Davetiye yollamak zorunda olan, Çin vatandaşı ya da Çin’de oturum hakkı olan kişi, davetiye yolladığı kişi ile olan aile bağını ispatlayıcı belgeyi, davetiye mektubu ile birlikte sunmak zorundadır. Çin’e yapılacak olan uzun süreli seyahat ve konaklama için verilecek olan Q1 vizesinin haklı bir dayanağı, beraber yaşamayı zorunlu tutacak bir bağının olması gerekmektedir. Bu bağı da ispatlayan belgenin, konsolosluk tarafından sunulması zorunlu tutulmaktadır.
- Adli Sicil Kaydı: Çin’e seyahat etmek isteyen kişinin herhangi bir suç kaydının olmadığını gösterir belge olan adli sicil kaydının sunulması da zorunlu evraklar arasındadır.
- Banka Hesap Dökümü: Çin’e seyahat etmek isteyen kişinin şahsi banka hesabında en az 5000 USD ya da dengi paranın bulunması gerekmektedir. Bunun ibrazı, banka hesap dökümünün ıslak imzalı ve banka kaşeli olarak yapılmak zorundadır.
Çin uzun süreli aile birleşimi vizesi olan Q1 vize başvurusu, 18 yaş altı bir çocuk için de yapılabilir. Bu durumda başvuru sahibi ve davet edenden istenecek olan ek evraklar aşağıdaki gibidir:
- Çin’deki noterden onaylatılmış olan vekaletname.
- Vekalet veren kişinin orijinal pasaportu, kimliği ve fotokopisi.
- Çocuğun vekaletini alan kişinin çocuk ile olan kan bağı- yakınlığını gösterir belge.
- Çocuğun vekaletini alan kişinin göndermesi zorunlu olan; bakım kabul dilekçesi, kimlik fotokopisi ve oturum izni belgesinin fotokopisi.
- Ebeveynler, vekalet sahibi kişilerden bir Çin vatandaşı ise, kişinin devamlı olarak ülke sınırları dışında ikamet ettiğini gösteren belge.
Çin Q2 Vizesi
Çin’de 180 günü aşmamak kaidesiyle konaklamak isteyen, Çin’de çalışan aile bireyi bulunan kişilerin başvurmak zorunda oldukları vize türü ise Q2 vizesidir.
Çin Aile Birleşimi Q2 Vizesi Nasıl Alınır?
Çin aile birleşimi Q2 vizesini ifade eden Q2 vizesi, Çin’de yaşayan aile bireyinin yanına giderek Çin’de kısa süre konaklamak için alınması gereken vize türüdür. Bu süre 180 günden fazla olmamalıdır. 180 günden az süreyle Çin’de ikamet etmek isteyen kişilerin başvurması gereken Q2 vizesi, Çin’de bulunan akrabası olan kişilerin başvurması gereken vize türü arasına girmektedir.
Çin aile birleşimi kısa süreli vizesi Q2 başvurularında Çin Halk Cumhuriyeti konsolosluğu mülakat talep etmemektedir. Çin vize başvurularında ibrazı zorunlu olan parmak izi, önceden verilmiş ise kişinin konsolosluğa gitmesine gerek yoktur. Dolayısıyla parmak izini konsolosluğa vermiş olan kişiler, Vize Merkezi aracılığıyla Q2 vizesi başvurusunda bulunabilmektedir.
Çin Aile Birleşimi Q2 Vizesi Başvuru Evrakları
2018 yılından sonra alınmış parmak iziniz yoksa, Q2 vize başvurusu sırasında konsolosluk randevusunda vize başvuru sahibinin de bulunması gerekmektedir. Çin aile birleşimi kısa süreli vize başvurusunda sunulması zorunlu belgeler aşağıdaki gibidir:
- Pasaport: Çin vizesinin bitim tarihinden itibaren en az 6 ay daha geçerliliğinin olması gerekmektedir. Ayrıca vize basılacak olan pasaportun en az 2 adet sayfasının boş olması gerekmektedir.
- Kimlik Fotokopisi: Çin vizesi başvuru sahibinin ve bu kişiyi Çin’e davet edenin kimlik fotokopileri başvuru süresinde hazır bulundurulmalıdır.
- Davetiye: Çin aile birleşimi kısa süreli vizesi için şart koşulan davetiye, davet eden ve edilenin bilgilerini içeriyor olmasının yanı sıra: davet eden kişinin, bu süreç içerisinde davet ettiği kişinin konaklama, ülkede geçireceği süre içerisinde yaşam masrafları gibi detayları net bir şekilde nasıl karşılanacağını belirtmelidir. Davetiye mektubu, Çince ya da İngilizce dillerinde yazılmış olmalıdır.
- Fotoğraf: Çin vize başvurularında kullanılacak olan fotoğraf kriterleri ile aynı kriterlere sahip olmalıdır. Belirtilen ölçülerde e arka fonu beyaz olmalıdır. Belirli ölçülerin şart olduğu fotoğrafın 2 adet olması yeterlidir.
- Davet eden kişinin oturum belgesi: Çin’e Türkiye’den akrabasını davet eden kişi çin vatandaşı ise kimlik fotokopisi yeterlidir. Kişi, Çin Halk Cumhuriyeti vatandaşı değilse, kimlik fotokopisi yerine oturum belgesini sunmalıdır.
- Akrabalık derecesi: Çin’de bulunan kişinin, davet ettiği kişi ile akrabalık derecesini gösteren belgenin de başvuru evrakları arasına konması gerekmektedir.
- Sabıka kaydı: Çin’e davet edilen kişinin sabıka kaydını gösteren, e-devletten alabileceği belgeyi de sunması zorunludur.
- Banka hesap dökümü: Çin aile birleşimi vizesi başvurusunda bulunan kişinin kendisine ait banka hesabında en az 5000 USD ya da bunun karşılığında paranın bulunması gerekmektedir. Yeterli paranın olduğu banka hesap dökümünün ıslak imzalı ve banka tarafından kaşeli olması gerekmektedir.
Çin Aile Birleşimi Vizesi Başvuru Ücretleri
Çin aile birleşimi vizesi de Çin Halk Cumhuriyeti konsolosluğu diğer vize türleri gibi, konsolosluk tarafından belirlenmektedir. Her yıl ve dönemde vize ücretleri, konsolosluk harçları değişiklik gösterebilmektedir. Vize türleri fiyatlarının belirlenmesi vize türlerinin kategorize edilirken ele alınan kriterlerine göre değişmektedir.
Başvurulan vize türü kadar başvuru yapan kişinin kişisel durumunu da bu noktada çok etkili olmaktadır. Kişinin öğrenci ya da çalışan olması, iş için mi yoksa turistik seyahat amacıyla mı gittiği gibi detaylar da önemlidir. Ülkede kalınacak süre, ülkeye yapılacak olan giriş çıkış sayısı gibi kriterler belirleyicidir.
Bu konuda tek yetkili merciin konsolosluk olduğu tekrar hatırlatılmalıdır. Çin vize ücretleri ve farklı kategorideki vizelerin hangisine başvurulacağı konusunda danışmanlık yapılması adına yetkilendirdiği acenteleri görevlendirmiş bulunmaktadır. Bu bağlamda:
Çin aile vizesi başvuru ücretleri, hangi vize türüne başvurmanız gerektiği ve vize gerekli evrakları konusunda konsolosluk tarafından yetkilendirilmiş olan Vize Merkezi danışmanlarından destek alabilirsiniz.
Çin Aile Birleşimi Vizesi Başvuruları Ne Zaman Sonuçlanır?
Çin aile birleşimi vize başvurularının sonuçlanması farklı iki kategoride olan vize türleri için değişiklik göstermektedir. Çin Aile birleşimi Q1 ve Q2 vize türleri kendi içlerinde farklı başvuru evrak ve süreçleri gerektirdiğinden sonuçlanma süreleri de farklılaşmaktadır.
Tüm vize türleri için, öngörülen sürelerin farklı nedenler nedeni ile değişebileceğini hatırlatmak isteriz. Her iki ülke resmi tatilleri, yaşanabilecek muhtemel yoğunluklar gibi durumlardan ötürü tahmini olarak verilen vize başvuru sonuçlanma sürelerinde farklılıklar olabilmektedir. Buna rağmen genel işleyiş içerisinde tahmini ve ortalama bir süre vermek gerekirse: Q1 Çin Aile Birleşimi vizesi sonuçlanma süresi tahmini olarak 10 gün iken, Q2 Çin aile birleşimi vize başvurusu sonuçlanma süresi tahmini olarak 7 iş günü olarak ifade edilebilir.
Başvuru sonuçlanma sürelerinde yaşanabilecek değişmeler göz önüne alınarak, planlanan seyahat tarihlerinden önce başvuru sürecinin tamamlanmasını, yaşanabilecek herhangi bir aksiliğin seyahat planınızı aksatmamasını önermekteyiz. Vize türleri, gerekli evrakları, vize başvuru ücreti, başvuru süreleri ve diğer detaylar ile ilgili olarak uzman vize danışmanlarımız ile irtibata geçerek bilgi alabilirsiniz.