Estonya ticari vize ülkeye iş, fuar, toplantı, seminer için gitmek isteyen kişiler için özel olarak kategorilendirilmiş vize türüdür.

Estonya ticari vizesi

Estonya ticari vizesi nasıl alınır sorusunun yanıtından önce Estonya ile olan ticari ilişkilerimize dair bilgi verelim. Türkiye ile Estonya arasındaki ticaret hacmi, 2016’da toplam 408 milyon ABD Doları olarak gerçekleşti. Bu toplam hacmin içinde ihracatın payı 171 milyon ABD Doları, ithalatın payı ise 237 milyon ABD Doları olarak gerçekleşti. Tekstil ve mensucat ürünleri, motorlu kara taşıtları, çeşitli makine ve cihazlar Estonya’ya ihracatımızda gerçekleşen başlıca kalemler olarak sayılıyor. İthalat kalemleri ise demir ve çelik, elektrikli makine ve cihazlar ile mücevherat olarak sayılıyor. 2002-2016 Kasım döneminde Estonya ile doğrudan yatırım 11 milyon ABD Doları oldu. Söz konusu dönem için Türkiye’den Estonya’ya yaklaşık 2 milyon ABD doları yatırım gerçekleşti. Bu rakamlar ışığında Estonya ticari vizesine başvurmak isteyen yolcularımızın başvuru dosyalarını hazırlarken evrakların güncel olmasına özen göstermelerini öneriyoruz.

Estonya ticari vizesine başvururken Estonya Schengen ülkesi olduğundan Schengen vize başvurusu yapılması beklenir. Diğer vize türleri şöyle sıralanabilir: Havaalanı transit vize (A tipi), Ulusal Vize (D tipi) . Uzun süreli kalımlarda D tipi vize başvurusu yapmak daha doğru olacaktır. Schengen vizesi kısa süreli vize olarak da bilinir. Estonya ticari vizesi ile Estonya’da 180 gün içinde en fazla 90 gün kalınabiliyor.

Estonya ticari vizesine başvururken hazırlayacağınız başvuru dosyasında başvuru formunun da yer alması gerektiğini hatırlatmak isteriz. Başvuru formunu doldururken dikkat etmeniz gereken hususlardan biri de Türkçe karakter kullanmamanız olacaktır.

Estonya seyahatiniz süresince seyahat masraflarının nasıl karşılanacağını da belgelemeniz gerekecek. Banka hesap dökümünü ibraz ederken Estonya’da geçirilecek her gün için 84 Euro toplamının bakiyenizde bulunması gerektiğini bilmenizi isteriz.

Kimler C tipi vize zorunluluğundan muaftırlar

Estonya ticari vize başvurusu yaparken dikkat edilmesi gereken hususlardan biri de vizeden muaf olanlar konusudur. Aşağıda sıralanan kişiler Estonya Schengen vizesinden muaf tutulmuştur:

-0-6 yaş aralığında olan çocuklar,

-AB Ülkelerinin, Avrupa Ekonomik Topluluğu ülkelerinin ya da İsviçre Konfederasyonunun vatandaşlarının aileleleri,

-Öğrenciler, yükseklisans öğrencileri ve eğitim veya eğitime bağlı staj amacıyla eğitimlere eşlik eden öğretmenler.

-Bilimsel araştırmalar gerçekleştirmek üzere Avrupa Birliği içinde seyahat eden araştırmacılar.

Yukarıda sayılan kişiler vizesiz Estonya’ya giriş yapabilirler.

Estonya ticari vizesi için başvuruda bulunacakların dikkat etmesi gereken diğer bir husus da ticari ilişki içinde bulunulan şirketten alınacak olan davet mektubudur. Bu mektupta ziyaretin detayları ayrıntılı olarak belirtilmelidir. Ziyaret süresi, ziyaretin gerekçesi ve davet mektubunu gönderen kişinin kimlik bilgileri de davetiyede bulunması gereken bilgiler arasında yer alıyor.

Estonya ticari vize başvurusunu Vize Merkezi aracılığıyla da yapabilirsiniz. Ülke temsilcilerimiz başvuru dosyasını hazırlarken danışmanlık vermekten memnun olacaklardır. Daha önce alınmış VIS’li Schengen vizeniz varsa ofise gelmeden posta yoluyla evraklarınızı bize ulaştırdığınız andan itibaren başvuru sürecinizi takip ediyor olacağız. Evraklar ile pasaportunuz bize ulaştığında başvurunuzun değerlendirilmesi için randevunuzu alıyor olacağız. Belgeleriniz bize ulaşmadan önce ödeme talep etmediğimizi de hatırlatmak isteriz.

Estonya Ticari Schengen Vizesi başvuruları sırasında hazırlanması gereken belgeler
 
1. Vize Talep Dilekçesi (şirketin antetli kağıdına, Konsolosluğa hitaben, kaşe ve imzalı)
2. Pasaport (seyahat sonrası en az 3 ay geçerli)
3. 2 Adet Biyometrik Fotoğraf (güncel, 35x45 mm, beyaz fon arkalı)
4. Ticari Davetiye (Estonyalı şirketin antetli kağıdına, davetiye gönderen kişinin pasaport ve kimlik kartı fotokopileri ile)
5. Güncel Şirket Evrakları (orijinal Faaliyet Belgesi, Sicil Gazetesi, Vergi Levhası, İmza Sirküleri fotokopileri)
6. SGK/BAĞ-KUR Hizmet Dökümü
7. Şirketin Banka Hesap Dökümü (son 3 aylık, şirkete ait, en az 25.000TL bakiyeli, kaşe ve imzalı) Tek Kalemde yüklü miktar yatırımlar gelir kaynağı ispatlanamama durumunda vize başvurunuzda sorun teşkil edebilmektedir.
8 Gelir Belgeleri (kira, tapu, araç ruhsatı fotokopileri)
9. T.C. Kimlik Fotokopisi
 
Estonya Ticari Vize Başvuru Sahipleri SSK'lı Çalışanlar ise yukarıdaki belgelere ek olarak hazırlanması gereken belgeler;
 
1. SGK İşe Giriş Bildirgesi
2. Maaş Bordrosu (orijinal, son 3 aylık, imza ve kaşeli)

Estonya Ticari Vize Ücreti 2024

Estonya ticari vize için ücret hesabı seyahat süresi, ülkeye giriş çıkış sayısına göre gerçekleştirilmektedir. Ayrıca başvurular Estonya vize işlem merkezleri aracılığıyla yapılmaktadır. Dolayısıyla ücretlendirmeler alınacak hizmete göre de başvuru dosyasına göre değişecektir. Estonya Vize Merkezi uzmanlarına ulaşarak Estonya ticari vize ücretini kalem kalem hesaplatabilirsiniz. Estonya için alınacak vize ücreti vize reddi durumunda konsolosluk işlemleri için verilen harç ücreti iade edilmeyecektir. Bu nedenle ticari vize başvurunuzu talep edildiği gibi gerçekleştirmeniz son derece önemlidir.

Estonya Ticari Vizesi Kaç Günde Çıkar?

Estonya ticari vizesi başvuruları standart şartlarda yani sistem arızası yaşanmaz, vize dosya yükü çok değilse ve resmi tatillere denk gelmiyorsa ortalama 15 gün içerisinde cevaplanmaktadır. Ancak bu sürenin olası uzayabilmesi de mümkündür bu nedenle 1 ay öncesinde başvuru Estonya ticari vize dosyanızı işleme vermenizi öneriyoruz. Estonya Konsolosluğu seyahatten 3 ay öncesine kadar ticari vize başvurusunu kabul etmektedir.