Öğrencilere, Finlandiya seyahatlerinin asıl amacı Finlandiya’nın eğitim kurumlarından birinde öğrenim görmek olması halinde geçici oturma izni verilmektedir. Oturma izni alabilmek için, öğrencinin, konaklamasına ve eğitimine yetecek finansal kaynağa sahip olduğunu belgeleyebilmesi gerekir.

Oturma izni aşağıdaki özellikleri taşıyan başvurular için verilebilir:

  • Başvuru sahibinin bir Finlandiya üniversitesi veya mesleki eğitim kurumu tarafından öğrenci olarak kabul edilmiş olması durumunda,
  • Başka bir eğitim kurumunun bir derece programında veya bir mesleki eğitim programında öğrenim görmek için,
  • Üniversite seviyesinde Fince ya da İsveççe öğrenimi görmek için,
  • Öğrencinin bir Finlandiya eğitim kurumu tarafından kabul edilmiş olması ve Fin dili ve kültürünü önceden öğrenmek istemesi nedeniyle kısa süreli dil kursları için,
  • En fazla bir yıl süreyle bir Finlandiya üniversitesinde veya başka bir yükseköğretim kurumunda, politeknik, mesleki eğitim ya da lise sonrası eğitim veren kurumların birinde öğrenimlerini yurtdışında bir eğitim kurumunda takviye etmek isteyen değişim öğrencileri için,
  • Onaylanmış bir değişim programına katılmış olan değişim öğrencileri için oturma izni verilebilir. Onaylanmış öğrenci değişimi ve eğitim programları şunlardır: AFS Intercultural Programs, Asse International, EF High School Year, Comenius, FIMSIC, ICYE, I.V.S.A., Lions, Rotary International, STS High School Foundation, Youth for Understanding ve 4H. Başvuru sahipleri belirtilen programlarla ilgili daha fazla bilgiyi kendi eğitim kurumlarından ya da Finlandiya’daki eğitim kurumlarından alabilirler.

GİRİŞ SINAVLARINA KATILMAK İÇİN

Öğrencinin, bir eğitim kurumuna kabul edilebilmek için öncelikle giriş sınavlarına katılması istenebilir. Giriş sınavlarına katılabilmek için oturma iznine gerek yoktur, ancak öğrencinin vatandaşı olduğu ülkenin vize gerektirip gerektirmediğine bağlı olarak vize alması gerekebilir. Vizeler Finlandiya’nın yurtdışındaki diplomatik misyonları tarafından verilir ve vize koşullarıyla ilgili bilgiler de bu misyonlardan edinilebilir.

EĞİTİM ESNASINDA YAPILACAK HARCAMALAR

Oturma iznini alabilmek için, öğrencinin burs, hibe ya da farklı kaynaklardan, Finlandiya’daki kalış süresi boyunca harcamalarını karşılamasına yetecek güvenli bir kaynağının olması gerekir. Öğrencinin, ayda en az 560 Avro ya da yılda en az 6720 Avroyu karşılayabilecek maddi imkanı olduğunu kanıtlayabilmesi gerekir. Eğitim kurumu ücretsiz eğitime ek olarak konaklamayı ve yemeği de ücretsiz sağlıyor ise, gösterilmesi gereken finansal kaynak miktarı düşürülebilir.

Değişim programına katılan bir öğrenci için maddi destek, program vasıtası ile sağlanabilir.

Finlandiya'da Eğitim

Finlandiya'daki çalışmalarınız 90 günden uzun sürerse, çalışmalar için ikamet iznine ihtiyacınız vardır. Oturma izniniz yoksa Finlandiya'da en fazla 90 gün çalışabilirsiniz. Finlandiya'da 90 günden daha az kalsanız bile bir vizeye ihtiyacınız olabilir.

Finlandiya Göçmenlik Servisi, bir dereceye veya mesleki yeterliliğe yol açan çalışmalar için oturma izni vermektedir. Kabul edilen eğitim kurumları, örneğin, üniversiteler, uygulamalı bilimler üniversiteleri ve mesleki eğitim kurumları gibi temel eğitimden sonra eğitim veren kurumları içerir. Kendi ülkenizde yüksek öğrenim derecesini tamamlamış olsanız bile oturma izni alabilirsiniz.

Ayrıca, daha önce çalışmalarınızı tamamlamanız, mesleğinizle ilgili daha ileri eğitim veya Finlandiya'da özel eğitim gibi bunun için önemli bir nedeniniz varsa yukarıda bahsedilen çalışmalara da oturma izni alabilirsiniz. Açık üniversitelerde çalışma izni verilmemektedir.

Eğer sadece staj için Finlandiya'ya geliyorsanız, staj için ikamet iznine başvurmalısınız.

Oturma izninizin geçerlilik süresi boyunca Finlandiya'da yaşamak için yeterli imkanınız olmalıdır. Konaklama, yemek ve diğer ihtiyaçlarınızı karşılamak için her ay 560 Avro'ya sahip olmanız gerekmektedir. Diğer bir deyişle, Finlandiya'da bir yıl boyunca eğitim görebilmek için 6,720 Avro'ya sahip olmanız gerekmektedir. Eğitim kurumunuz Finlandiya'da yaşamanızı destekleyecekse kendinize ait daha az paraya sahip olmanız gerekir.

Öğrenim Ücretleri

Finlandiya'daki yüksek öğretim kurumları, AB ve AEA dışından gelen öğrencilerden öğrenim ücreti almaktadır. Başvurunuzda, öğrenim harçlarınızı ödemek için gerekli fonlara sahip olduğunuzu kanıtlamanız gerekir.

Eğer İşiniz Çalışmalarınızla İlgiliyse Finlandiya'da Çalışmanıza İzin Verilir

Çalışmalar için ikamet izni, işinizle ilgiliyse, kısıtlama olmadan çalışmanıza olanak tanır. Bu pratik eğitim ve tez çalışması anlamına gelir. Ayrıca başka işlere sahip olma hakkına sahipsiniz ancak aşağıdaki kısıtlamalar geçerlidir:

Akademik şartlarda sadece haftada ortalama 25 saat çalışabilirsiniz.

Çalışma saatleri haftalık olarak sınırlandırılmamıştır. Bu, haftalık çalışma saatlerinizi, ortalama olarak haftada 25 saat çalıştığınız sürece, akademik dönem boyunca ayarlayabilirsiniz.

Eğitim kurumunuzun hiçbir talimat vermediği, yani yaz ve Noel tatillerinde kısıtlama olmadan çalışabilirsiniz.

Öğrenciler Sigortaya Sahip Olmalı

Bir öğrenci olarak Finlandiya'da hastalanırsanız kişisel olarak masrafları karşılamanız gerekir. Oturma izni almak için tıbbi ve ilaç masraflarınızı karşılayacak özel sigortayı yaptırmanız gereklidir.

Aile Üyeleri

Çalışmalar için ikamet izni almışsanız aileniz genellikle aile bağları temelinde oturma izni başvurusunda bulunabilir.

Mezuniyetten Sonra

Finlandiya'da bir dereceyi tamamladıysanız ve bir işiniz varsa çalışma iznine başvurmak için belirli bir başvuru formu kullanabilirsiniz. Çalışmalar için geçerli bir oturma izniniz olduğunda zaten çalışıyorsanız yeni oturma izni başvurunuzla ilgili bir karar verene kadar çalışmaya devam edebilir veya yeni bir işte çalışmaya başlayabilirsiniz.

Yakın zamanda mezun olmuş ve iş aramak için Finlandiya'da kalmak istiyorsanız, iş aramak için ikamet iznine başvurabilirsiniz.