Hollanda oturum izni alabilmek için belli başlı şartlar bulunmaktadır. Hollanda’da 5 yıl aralıksız oturma izni ile ikamet etmek zorunda olmanız asli şartlardan biridir. Aynı zamanda başvuru esnasında en az 1 sene geçerli bir iş kontratınız olması gerekmektedir. Hollanda oturma izni alabilmeniz için ayda tatil parası hariç brüt €1.684,80 (heffingsloon) kazanmalısınız. Eğer işverenseniz iş yerinizin minimum 1 buçuk sene önce açılmış olması gerekmektedir. Kamu düzenine ve sağlığı risk olmamanız, yani suç işlememiş olmanız gerekmektedir. Eğer on sene süresiz oturum izniyle ikamet ettiyseniz çalışmasanız da süresiz olarak oturum izni hakkına sahip olabilmektesiniz.
Vize kaç günde çıkar
Hollanda oturum vizesi işlem süresi Konsolosluğun yoğunluğuna ve resmi tatil günlerine göre değişkenlik göstermektedir. Ortalama işlem süresi 15-20 iş günüdür. Bu süreyi konsolosluk uzatabilir ve ya kısa tutabilmektedir.
Vize ücreti
Hollanda oturma izni ücreti Konsolosluk harcı 80 € olarak tahsil edilmektedir. Hollanda çalışma izni Hollanda Konsolosluğu veya Hollanda büyükelçilikleri tarafından şahsen kabul edilmektedir. Hollanda Konsolosluğu dışında herhangi bir kurumdan vize oturum izni başvurusu yapılamamaktadır.
Vize başvuru formu
Hollanda oturma izni başvuru formu Hollanda Konsolosluğu resmi sitesinden online olarak şahsen eksiksiz ve doğru olarak doldurmanız gerekmektedir. Her başvuru dosyası için başvuru formu doldurmanız gerekmektedir. Başvuru formu bulunmayan dosyaların başvuruları kabul edilmemektedir. Bu sebeple başvuru formunuzu eksiksiz ve doğru doldurduğunuzdan emin olmanız gerekmektedir.
Hollanda Oturum İzni Başvurusu İçin Gereken Belgeler
Hollanda oturum vizesi başvurusu için gerekli belgeler eksiksiz ve doğru olarak sunulması gerekmektedir. Bu belgeler sırasıyla;
- Pasaport: Kişilerin MVV vizesinin bitmesinin tarihinden itibaren 3 ay daha geçerli bir pasaporta sahip olmaları gerekir.
- Başvuru Formu: Oturum izni için gerekli başvuru formu doldurulmalıdır.
- Fotoğraf: Güncel tarihli çekilmiş 2 adet fotoğraf ibraz edilmelidir.
- Doğum Kayıt Örneği: Uluslararası doğum kayıt örneğinin orijinali ibraz edilmelidir.
- Pasaport Fotokopisi: Eş yahut partnerin de pasaportunun tüm yazılı, damgalı sayfalarının fotokopisi ibraz edilmelidir.
- Aile Toplum Belgesi
- Evlilik Cüzdanı
- Orijinal Boşanma Evrakı
- Reşit olmayan çocuk var ise velayetini gösteren mahkeme kararının da yeminli bir tercüman tarafından tercüme edilmesi Dış İşleri Bakanlığı tarafında tasdik edilmesi gerekir. Bu evrakın daha sonra ibraz edilmesi gereklidir.
- Yerleşim Temel Bilgi sınavından yeterlilik alındığını kanıtlayan evrak ibraz edilmelidir.
- Oturum Kartı Fotokopisi
Başvurular için bölge ayrımı var mı?
Bursa, Edirne, Ankara, İzmir, Edirne, Gaziantep nerden başvurulur, konsolosluk ya da başvuru merkez üzerinden nasıl vize başvurusu yapılır
Hollanda oturum vize başvurusu Hollanda konsoloslukları ve Hollanda büyükelçiliği tarafından online randevu alarak yapılmaktadır. Hollanda oturum vize başvurunuzu Hollanda konsoloslukları dışında herhangi bir kurumdan başvuru kabul edilmemektedir.
Hollanda Oturum İzni Nasıl Alınır?
Hollanda’da uzun süreli kalmayı planlayanlar Hollanda Konsolosluğuna D tipi vize başvurusunda bulunarak oturum izni talep edebilirler. Hollanda oturum izni için gerekli evraklar Hollanda Konsolosluğuna doğrudan sunulmakla birlikte, Konsolosluğun size verdiği izin oturum izni vizesi mahiyetindedir. Hollanda’ya gittikten sonra MVV adı verilen Hollanda oturum izni başvurusunu Göçmenlik ve Vatandaşlık dairesine yapmanız gerekir. Hollanda oturum izni talebini serbest bir işte çalışma, iş kurma, ücretli bir işte çalışma, aile birleşimi, eğitim, çocuk yanında ikamet gibi amaçlarla Hollanda’da ilgili kurumdan talep edebilirsiniz.
Hollanda Oturum İzni Başvurusu Nasıl Yapılır?
Hollanda oturum iznini iki şekilde talep edebilirsin. ‘Tavsiye’ işlemiyle yapılan Hollanda oturum izni talebinde başvuru sahibine Hollanda’da referans ola kişinin Hollanda Göçmenlik ve Vatandaşlık dairesine başvurması gerekir yani sizin oturum izni talebiniz Hollanda’daki yakınınız, eşiniz, partneriniz, çocuğunuz, eğitim alacağınız kurum veya işvereniniz tarafından başlatılmış olur. Diğer bir yol olan ‘Müracaat’ işlemiyle yapılan Hollanda oturum izni isteği doğrudan Hollanda Konsolosluğuna yapılır. Hollanda Konsolosluğu veya Hollanda Büyükelçliği başvuru evraklarınızı ve talebiniz Hollanda Göçmenlik ve Vatandaşlık dairesine bildirir. Oradan onay alındıktan sonra Hollanda Konsolosluğu size oturum izni vizesi verir.
Hollanda Oturum İzni Ne Kadar Sürede Sonuçlanır?
Hollanda oturum izni başvuruları genellikle 3 aylık bir zaman zarfında sonuçlanır. Hollanda Konsolosluğunun ve Hollanda’daki resmi makamların yoğunluğu, tatil günleri gibi zamanların başvuru sırasında göz önünde bulundurulması gerekir. Aynı zamanda Türkiye’den yapılan başvurularda orijinal evraklar Hollanda’daki ilgili makamlara iletilmesi, orada Göçmenlik ve vatandaşlık dairesinin yapacağı incelemeler gibi faktörler süreyi uzatabilir.
Önemli Not:
- Hollanda Konsolosluğu, gerek görmesi halinde ek evrak talep edebilirken yine bu belgelerin tercümesini de isteyebilir.
- Hollanda Konsolosluğu, Hollanda aile birleşimi vize işlemlerinde yukarıda bulunan belgelerin orijinal ve fotokopi olarak ibraz edilmesini talep eder.
- Hollanda Konsolosluğu, gerek görmesi halinde daha önceki eşlerin boşanma kararı ve ilanının evraklar arasında bulunmasını istediği gibi yine eski eşlerin olması halinde ölüm kayıtlarını da evraklar arasında görmek isteyebilir.