İspanya Konsoloslukları, Schengen vize başvuru evraklarında değişiklik yapabilmektedirler. Konsoloslukların talep ettiği güncel evrak listesine ulaşmak için İspanya Vize Merkezi temsilcilerimiziarayabilirsiniz. Bizi aradığınız takdirde Vize Merkezi temsilcimiz ihtiyacınız olan İspanya vize işlemleri güncel evrak listesini size e-posta yoluyla gönderecektir.
Vize Merkezi, İspanya vizesi başvurularında vize danışmanlık firması olarak bireysel ve kurumsal olarak hizmet vermektedir. Vize Merkezi'nin hiçbir şubesi telefon, e-posta ya da SMS yoluyla yapılan bilgilendirmelerden herhangi bir ücret talep etmemektedir.
Şoför vizesi, uzun yol şoförlerinin uluslararası yolculuk yapması için sahip olmaları gereken bir vize türüdür. Şoför vizesi alan kişiler İspanya'da 6 aylık süreyle toplam 90 gün konaklayabilirler. Diğer İspanya Schengen vizeleri gibi şoför vizesi alabilmek için de hazırlamanız gereken evraklar bulunmaktadır. Uzun yol aracıyla İspanya Schengen bölgesine girmek ve/veya Schengen bölgesinden geçmek için gerekli olan İspanya Schengen vizesi başvurusu sırasında gereken belgeleri aşağıda bulabilirsiniz. İspanya şoför vizesi alırken dikkat edilmesi gerekenler ve detaylar konusunda Vize Merkezi'ni arayabilir, güncel evrak listesini e-posta olarak isteyebilirsiniz.
İspanya Şoför Vizesi Başvurusu
İspanya ve diğer Schengen bölgelerinin sınırları içinde uluslararası yolculuk yapacak, yük/yolcu taşıyacak kişiler ve uzun yol şoförleri İspanya şoför vizesi başvurusu yapmalıdır. İspanya şoför vizesi kısa süreli bir vize türüdür ve en çok 90 güne kadar konaklama yapılması şartıyla bu vizeye başvurulabilmektedir.
Uluslararası kara yolu seyahati yapmak üzere bu vize türüne başvuracak kişiler “İspanya şoför vizesi nasıl alınır?” sorusunun yanıtını öğrenmek istemektedir. İspanya şoför vizesi direk olarak konsolosluklara yapılmamakta; bunun yerine konsoloslukların yetki verdiği acenteler ve vize firmaları üzerinden gerçekleşmektedir.
Diğer Schengen vize türlerindeki gibi şoför vizesinde de hazırlanması zorunlu bazı evraklar bulunmaktadır. Vize danışmanınızla yaptığınız görüşme sonucunda sizden istenen belgeleri eksiksiz ve doğru şekilde tamamlayıp dosya halinde sunmanız, vize reddi durumunun önüne geçmek açısından çok önemlidir. Tüm vize türleri için hazırlanacak ortak evrakların dışında şoför vizesine özel zorunlu evraklar da bulunmaktadır. İşveren mektubu, firma yetkilendirme yazısı, iş sözleşmesi, taşıt kayıt ve izin belgesi bu belgelerden bazılarıdır. Detaylı evrak bilgisini sayfanın devamında öğrenebilirsiniz.
Daha önce Schengen sistemine parmak izi kaydını yaptırmamış olan başvuru sahipleri bu kaydı yaptırmak üzere vize başvuru merkezinden randevu almalı ve randevuda şahsen bulunarak biyometrik verilerini vermelidir.
Parmak izi ibrazından sonraki aşamada vize sonucu beklenmektedir. İspanya şoför vizesi başvurusu işlemlerinin sonuçlanma süresi konsolosluktan kaynaklanan bazı özel durumlar da göz önüne alınarak ortalama 15 ile 30 iş günü sürmektedir. Vize başvurularına en az 30 gün önceden başlanması herhangi bir gecikme yaşanmaması açısından tavsiye edilen bir durumdur. Vize kararları tamamen konsolosluğa ait olup; Vize Merkezi’nin konuyla ilgili bir yaptırımı bulunmamaktadır. Vizenizin ret alması durumunda yeniden başvuru yapma hakkınız bulunmaktadır ancak ödenen ücret iade edilmemektedir.
İspanya Şoför Vizesi için Gerekli Evraklar
- Pasaportun aslı: 10 yıldan eski olmamalı, içerisinde 2 adet boş vize sayfası bulunmalı ve planlanan dönüş tarihinden itibaren en az 3 ay daha geçerli olmalıdır.
- Vize başvuru formu: Başvuru sahibi tarafından kişisel olarak eksiksiz, dikkatlice doldurulmuş ve imzalanmış Schengen vize başvuru formu.
- 2 adet fotoğraf: Standartlara uygun (yüz görünür), yeni çekilmiş (6 aydan daha eski olmayan), fon beyaz 2 adet biyometrik fotoğraf (35x45 ebat)
- Vize ücreti: Vize ücreti nakit olarak başvuru merkezimizde ödenmektedir.
- Acente/firma yetkilendirme yazısı: Başvuru sahibi tarafından doldurulmuş ve imzalanmış olmalıdır. (Başvuru şahsen yapıldığında gerek yoktur.)
- Seyahat sağlık sigortası: Tüm seyahat süresini kapsayan, ülkeye geri dönüş, acil tıbbi bakım ya da acil hastane bakımı masraflarını kapsayan, 30000 € teminat tutarında olmalıdır. (İngilizce ve İspanyolca olmalıdır)
- Davetiye/iş ortaklığı yazısı: İspanya'daki iş ortağı tarafından yollanmış, seyahat tarihlerinin,ilgili kişilerin isimlerinin ve şirketin adresinin yazdığı, güncel tarihli davetiye. Antetli kağıtta ve kaşeli olması gerekmektedir. İş ortaklığı yazısı son 1 ay tarihi kabul edilir. İngilizce veya İspanyolca olmalıdır.
- Niyet dilekçesi: İngilizce veya İspanyolca yazılmış seyahat amacını açıklayan dilekçe.
- İşveren mektubu: İspanya Başkonsolosluğu'na hitaben yazılmış, iş yeri antetli kağıdına kaşeli ve imzalı orijinal iş veren mektubu. Seyahat tarihleri mutlaka yazmalıdır. Seyahat masraflarının şirket tarafından karşılandığı yazılmalıdır. Mektup bilgisayar ortamında hazırlanmalı, İngilizce veya İspanyolca olmalıdır.
- İşe giriş bildirgesi: Barkodlu ve İstanbul Başkonsolosluğu'na bağlı olan şehirlerden birine ait olmalıdır, merkez ofis bu şehirler dışındaysa durumu izah eden şirket yazısı sunulmalıdır.
- SGK tescil ve hizmet dökümü:E-devletten barkodlu son 1 haftada alınmış ve detaylı döküm olmalıdır.
- Maaş bordroları: Son 3 aya ait, kaşeli ve ıslak imzalı olmalıdır. Son 3 sene içerisinde Schengen vizesi alanların maaş bordrolarında ıslak imza ve kaşe olması zorunlu değildir.
- Faaliyet belgesi: Son 1 ay içerisinde alınmış, orijinal ya da elektronik imzalı sunulmalıdır.
- Resmi gazete: İş yerinin resmi gazetesi, fotokopi olabilir.
- İmza sirküleri: İş yeri bilgilerinin geçtiği ilk sayfa ve başvuru sırasında iş evraklarını imzalayan kişilerin imzalarının olduğu bölüm sunulmalıdır. Fotokopi olabilir.
- Vergi levhası: Güncel ve barkodlu olmalıdır.
- İş sözleşmesi: Başvuru sahibi sürekli çalışan değil ise nakliye firması ile yapılan iş sözleşmesi olmalıdır.
- C2/L2 yetki belgesi
- CMR belgesi: Taşıt kayıt numarası belirtilmelidir.
- Şoför listesi: Şirketin bütün kayıtlı şoförlerinin gösterildiği, antetli kağıda yazılmış, kaşeli ıslak imzalı sunulmalıdır.
- Taşıt kayıt ve izin yazısı: Türkiye'deki şirketten taşıt kayıt numaralarının belirtildiği izin yazısı, antetli kağıda yazılmış, kaşeli ve firma yetkilileri tarafından onaylanmış, İngilizce veya İspanyolca olmalıdır.
- Uluslararası Nakliyeciler Derneği üyelik yazısı
- Beynelminel ehliyet/uluslararası sürücü belgesi
- İkametgah: Sadece muhatrdan alınmış orijinal veya e-devletten alınmış barkodlu belge olarak sunulmalıdır.
- Vukuatlı nüfus kayıt örneği: E-devletten veya nüfus müdürlüğünden alınmalıdır.
- Yabancılar için oturum ya da çalışma izni fotokopisi: Seyahat dönüşünden itibaren 3 ay 15 gün geçerliliği olmalıdır.
- Vize ücreti ve servis bedeli: Vize ücreti ve servis bedeli Dolar olarak ödenmelidir.
NOTLAR:
- İstenilen belgelerin fotoğrafları çekilerek çıktı alınması kabul edilmez.
- Tüm belgeler A4 boyutunda olmalıdır. Zımba kullanılmamalıdır.
- Başvuru esnasında evraklar burada belirtildiği sıralamada sunulmalıdır.
- Başvuruya geldiğiniz gün ile seyahat tarihi arasındaki süre 90 günü aşmamalıdır. Seyahat tarihi ile başvuru tarihi arasında en az 30 iş günü olmalıdır.
- Başvuru şahsen yapılmıyorsa, evrakları getiren kişiye izin yazısı verilmelidir.