İsrail Oturum izinleri uzun süreli vize kategorilerine ayrılmıştır. İsrail oturum izinlerinin süresi bir yıldır. A/1 Vize yalnızca İsrail İçişleri Bakanlığı tarafından verilmektedir. İsrail'e öğrenci olarak seyahat edecekseniz A/2 vizesine başvurmanız gerekecektir. Diğer bir uzun süreli oturum izni imkânı sunan A/3 tipi vize, genellikle Süryani, Rum ve Ermeni din insanlarına verilen bir vizedir. 

İsrail uzun süreli oturum izni verilen vize kategorileri aşağıda listelenmiştir.

  • Göçmenlik vizesi
  • A / 1 Geçici ikamet vizesi
  • A / 2 Öğrenci Vizesi
  • A / 3 Din İnsanı vizesi
  • Eşler ve çocuklar için A / 4 vizesi
  • B / 1 Çalışma vizesi
  • İsrail Göçmen Vizesi

İsrail Göçmen Vizesi

Geri dönüş yasası 5710-1950 Dönemi Kanunu, her Yahudi'nin İsrail'e göç etme hakkını belirlemiştir. Yasa Yahudi halkı ve vatanları arasındaki bağlantıyı ifade etmektedir. İsrail'den uzakta yaşamak zorunda kalan Yahudiler İsrail Göçmen vizesi ile vatanlarına geri dönebilmektedirler. Göçmenlik yasası başvuru koşullarına “Yahudi bir anneden doğan Yahudi, daha sonradan Yahudi olmuş kişi veya başka bir inancın üyesi olmayan kişi” sınırlılığı getirilmiştir.

İsrail Devleti ve Yahudi Makamları arasında yapılan anlaşmaya istinaden Yahudi Makamları İsrail’e göç konusuyla ilgilenmektedir. Adayları, kontrol etmek, öneriler vermek ve danışmanlık yapmak göç merkezlerine, çalışma ya da istihdam yerlerine yönlendirerek Yahudi makamının kişinin göçü ile öneride bulunan bir Aliyah özel görevli başvurusu İsrail Devleti’nin resmi bir temsilcisine yazılı tavsiyeleriyle beraber gönderir. Bu bilgiler hem başvuru yapandan hem de göç temsilcisinden olabilir.

Herhangi bir şüphede kalınması durumunda diplomatik konsolosluk temsilcisi başvuruyu karar verilmesi için Dışişleri Bakanlığı’nın konsolosluk bölümüne gönderebilir. İsrail’e göç süresini başlatmak isteyen kişiler Yahudi Kurumunun ikamet ettikleri bölgeden sorumlu olan Aliyah Temsilcisi ile irtibata geçmelidirler. Yahudilerin kalıcı olarak yerleşmek amacıyla bir bölgeden bir bölgeye göç etmesine Aliya denmektedir. İsrail Devleti Yahudilerin İsrail’e olan göçüne öncelik tanımaktadır.

İsrail oturum izni talep eden Yahudi yaşadığı ülkenin İsrail Konsolosluğuna başvurusunu yazılı dilekçesiyle birlikte yapabilir. İsrail Göçmenlik Yasasına göre, göçmenlik vizesi vermek yetkisi yalnızca İsrail Konsolosluğu görevlilerine aittir.  İsrail Konsolosluğu temsilcileri hem İsrail oturum izni başvurusunda bulunan kişiden hem de göçmen temsilcisinden ek bilgi talebinde bulunabilir.  

A / 1 İsrail Geçici Oturma İzni

İade yasası uyarınca İsrail göçmenlik şartlarına uygun olan başvuru sahiplerinin başvuruları değerlendirmeye alınmaktadır.  Göçmenlik şartlarına uyan kişiye A/1 Geçici Oturum vizesi verilmektedir. İsrail Konsolosluğu’ nun İsrail Devleti’ nden aldığı yetkiye istinaden belirlemiş olduğu vize evrakları vize türüne göre değişlik gösterebilmektedir. İsrail turistik vizesi, İsrail ticari vizesi, İsrail çalışma vizesi, İsrail öğrenci vizesi, İsrail aile ve arkadaş ziyareti vizesi evrakları seyahatin amacındaki değişiklikten dolayı farklı ya da ek evrak hazırlanmasını gerektirebilmektedir.

İsrail vizesi başvurusunda bulunurken gerekli evrak listesi ve takip edilecek adımlar noktasında vize danışmanlarımızdan yardım alabilirsiniz. Konsolosluk tarafından adınıza işlem yapma noktasında yetkilendirilmiş olan merkezimiz aracılığı ile vize başvurusu talebinde bulunabilirsiniz.
 

A / 2 İsrail Öğrenci Vizesi

  • A/2 İsrail Öğrenci Vizesi İsrail’deki eğitim kurumlardan 90 günü aşan öğrenim süreleri için verilmektedir. 
  • A/2 İsrail Öğrenci Vizesi bir yıla kadar birden çoklu giriş-çıkış ve oturum için geçerlidir.
  • A/2 İsrail öğrenci vizesine sahip olan kişilerin İsrail’de çalışmasına izin verilmemektedir. 
  • A/2 İsrail öğrenci vizesi sahiplerine İsrail’de çalışma izni verilmemektedir.

İsrail öğrenci vizesi talebinde bulunan kişi 18 yaşını doldurmamışsa her iki ebeveyninin veya kanuni vasisinin yazılı muvafakat olmadan verilmemektedir.

İsrail oturum izni talebinde bulanan öğrenciler için istenen evraklar aşağıda listelenmiştir:

  • Başvuru Formu. Eksiksiz, doğru beyanlarla doldurulmalı ve ıslak imzalı olarak ibraz edilmelidir.
  • İki adet biyometrik fotoğraf.
  • Eğitim alınacak kurumdan temin edilmiş kabul sertifikasyonu.
  • Öğrencinin mali gereksinimlerini ve İsrail’de kalış süresince gerekli olan ihtiyaçlarını karşılayabileceğini destekler belgeler.
  • Kişinin başvuruda bulunacağı ülkenin İsrail’de elçiliği olması koşuluyla, en az bir yıl boyunca geçerliliği olan seyahat belgesi. Eğer İsrail’de öğrencinin geldiği ülkenin elçiliği yoksa pasaportunun tüm kalma süresinin ardından en az 1 yıl geçerliliği olmalıdır.
  • Uzun süreli öğrenci vizesinin ödendiğine dair dekont.

A/3 İsrail Din İnsanı Vizesi

A/3 İsrail Din İnsanı Vizesi İsrail’deki dini herhangi bir kurumun daveti üzerine, İsrail’deki dini topluluklar arasında ruhani görevlerini yerine getirmeleri için din insanlarına verilmektedir. Dini görevler için değil de kısa süreli seyahatler için İsrail’e giden din insanları B/2 İsrail vizesi talebinde bulunabilirler.Yalnızca İsrail İçişleri Bakanlığının A/3 vizesi vermek yetkisi vardır. Başvuru İsrail’de din insanlarını davet eden dini kurum aracılığıyla ilgili yere yapılmaktadır. İsrail Elçiliği/Konsolosluğu oturma iznini sadece İçişleri Bakanlığının onayı ile vermektedir.

A/3 vizesinin geçerliliği İçişleri Bakanlığının yönergeleri uyarınca belirlenmekte ve sadece İsrail’de yenilenebilmektedir.Başvuru sahibinin oturum izni talebi İçişleri Bakanlığı tarafından onaylanırsa uzun süreli vize elçilik tarafından aşağıdaki belgelerin ibraz edilmesi ile verilmektedir.

  • Eksiksiz doldurulmuş, imzalı ve tarihli A/3 İsrail vizesi başvuru formu.
  • En az 1 yıl geçerliliği olan pasaport.
  • Ücretin ödendiğini gösterir dekont.
  • İki adet biyometrik fotoğraf.

A/4 Vizesi

A/4 vizesi A/2 ve A/3 vize sahiplerinin eşleri ve reşit olmayan çocukları için verilen vize türüdür.  A/4 vizesi için başvuru sahibinin iki adet biyometrik fotoğrafıyla birlikte, başvuru formunu doldurup imzalayarak ibraz etmesi gerekmektedir. İsrail Konsolosluğu’ nun İsrail Devleti’ nden aldığı yetkiye istinaden belirlemiş olduğu vize evrakları vize türüne göre değişlik gösterebilmektedir İsrail vizesi başvurusunda bulunurken gerekli evrak listesi ve takip edilecek adımlar noktasında vize danışmanlarımızdan yardım alabilirsiniz. Konsolosluk tarafından adınıza işlem yapma noktasında yetkilendirilmiş olan merkezimiz aracılığı ile vize başvurusu talebinde bulunabilirsiniz.

B/1 İsrail Çalışma Vizesi

B/1 İsrail çalışma vizesi uzun süreli oturum izni sağlayan vizelerden biridir.  B/1 vizesi İsrail’de belirli bir süre iş istihdamı sağlanacağı kesinleşmiş kişilerin başvurması gereken vize tipidir. B/1 oturma izni uzmanlar, sanatçılar ve benzer işkollarında faaliyet göstermekte olan kişiler için de verilmektedir. B/1 İsrail oturum izni yalnızca İçişleri Bakanlığının onayı ile verilmektedir. İsrail Devleti Dışişleri Bakanlığı uzun süreli İsrail oturum izni prosedürlerini değiştirme hakkını saklı tutmaktadır.
İsrail Devleti İsrail’e girme koşullarını belirten Devlet kanunlarını uygulamakla yükümlüdür. Bu kanunları İsrail dışında uygulama yetkisi yalnızca İsrail diplomatik temsilciliklerine verilmiştir.

  • Geçerlilik süresi en az 1 yıl geçerli pasaport.
  • Başvuru formu
  • Kimlik fotokopisi
  • İki adet 5x5cm ebatlarında güncel fotoğraf
  • Apostil kaşeli sabıka kaydı
  • Apostil kaşeli doğum belgesi
  • Konsolosluk tarafından kabul edilen hastanelerde yapılmış tıbbı muayenelerin sertifikasyonu. Buna ilave olarak tüberküloz, hepatit ve HIV kan testlerinin sonuçlarını kapsaması gerekmektedir.

Parmak izi alımının beyanı. İsrail Devleti ülkeye çalışmak amacıyla giren yabancı kişilerden parmak izi almaya başlamıştır.