İsviçre vize reddi sayfamıza hoş geldiniz.
Uluslararası Hukuka göre ülke sınırları içerisinden girecek yabancı uyruklu kişilerin, ülkeye seyahat edebilmeleri onayını vermek, devletin egemenlik yetkilerindendir. Devletler ülke sınırlarından giriş kararı verirken, kendi ulusal çıkarlarını ve güvenliklerini ön planda tutmaktadırlar. Dünyadaki tüm diğer devletlerin olduğu gibi İsviçre’nin de yasaklı ve sakıncalı yabancı uyruklu kişiler listesi bulunmaktadır. İsviçre vizesi ret kararını, İsviçre Büyükelçiliği veya Başkonsolosluğu, ekonomik olarak yük olabilecek, kamu düzenini bozabilecek ve kamu sağlığını riske edebilecek kişilere vermemektedir. İsviçre vize başvurularını değerlendirirken bu genel kuralları göz önünde bulundurmaktadırlar.
Peki, İsviçre vizesi reddi almamak için nelere dikkat etmem gerekir?
- Vize başvurusu sırasında sunacağınız pasaportun yıpranmamış olmalı ve pasaportunuzun geçerlilik süresinin, seyahat bitiş tarihinden itibaren en az üç ay daha süresi olmalıdır.
- İsviçre vize başvurunuzu yaparken sunduğunuz evrakların üzerinde oynamalar yapılmamış olmalıdır.
- İsviçre Başvuru formunu doldururken yalan beyanda bulunmamanız gerekir.
- Belgelerin üzerinde tahrifat yapılması veya sahte belgeler sunmak yasalara göre bir suçtur ve ret sebebidir.
- Formdaki sorulara doğru yanıtlar vermeniz önemlidir. Yazılım hatası olmaması için formu doldurduktan sonra yazdığınız tüm bilgileri kontrol edin!
- Çalışma statünüze uygun evrakları hazırlamalı ve evraklarınızda eksik bilgi olup olmadığını kontrol edilmesi için profesyonel yardım alın. .
- İsviçre’ye yapacağınız seyahati karşılayabilecek ekonomik olanaklara sahip olduğunuzu gösteren vadesiz banka dökümleri ile ispatlamanız gerekir. Varsa vadeli hesaplarınızı ve yatırım hesaplarınızı da sunabilirsiniz.
- Maddi gücünüzü göstermek için sahibi olduğunuz taşınmaz mülklerinizin tapularının fotokopilerini, varsa araçlarınıza ait ruhsat fotokopilerini ekleyebilirsiniz. Kira geliriniz var ise kira kontratlarınızın fotokopilerini ve kiranızın yattığı banka dökümlerini sunmalısınız.
- İsviçre vize reddi ve diğer Schengen ülkelerinin belirlemiş olduğu kurallar çerçevesinde belirlenen koşulları taşımadığınızı gösterir.
İsviçre vizesi reddi neden almış olabilirim?
- İsviçre Başkonsolosluğu ya da Büyükelçiliğine, aile ziyaretine gittiğiniz halde davet mektubu sunmazsanız ve İsviçre’de birinci derece akrabanız olduğunu tespit ederlerse neden akrabanızdan hiç bahsetmediğiniz, soru işareti oluşturacak ve başvurunuzun ret olmasına sebep olacaktır. Ya da sizin iyi niyetli olduğunuzu kabul edip, dosyalarınız işlemdeyken İsviçre’deki akrabanızdan davet mektubu isteminizi talep edeceklerdir.
- Çalışmıyorsanız ya da ailenizin yaşam giderlerini karşılayabilecek düzenli ve yeterli bir gelire sahip değilseniz, Konsolosluk görevlileri sizi potansiyel göçmen olarak görebilir ve bundan dolayı ret alabilirsiniz.
- Sizi Türkiye'ye bağlayıcı herhangi bir aile bağı olmadığını tespit ederlerse ret verebilmektedirler.
- İsviçre’ye ya da herhangi bir Schengen ülkesine seyahat etmek için yolcuya verilen vizenin süresi 1 yıl veya daha fazla olsa bile 180 gün içinde 90 günden fazla kalamazsınız. Eğer bu konuda kural ihlali yaptıysanız ve bu tespit edildiyse, vize şartlarınız uygun olsa bile yeni vize başvurunuz onaylanmayacaktır.
- Kalma sürenizden daha fazla İsviçre’de kaldıysanız, yeni başvurunuz onaylanmaz.
- Vize reddi İsviçre seyahati planlayan, başvuru sahibinin sicili ile alakalı olabilmektedir. Başvuru sahibinin sicilinde veya geçmişinde herhangi bir suç işlediğine dair kayıt bulunması vize başvurunuzun olumsuz sonuçlanması neden olacaktır.
- Geçerli ve uygun seyahat sağlık sigortasına sahip olduğunuza ilişkin kanıtlayıcı belge sunmadığınızda başvurunuz ret olabilir. Sunmuş olduğunuz sigorta poliçesinin Schengen Bölgelerini kapsaması ve en az 30.000 Euro Teminatı olması gerekir.
Vize reddi İsviçre Başkonsolosluğu/ Büyükelçiliği verdiyse, bunun sebebini anlayamadıysanız, kararın tekrar incelenmesi için redde itiraz edilebilir. Şahsen itiraz edebilir veya Avukatınızı yetkilendirebilirsiniz. Sizin dışınızda başka birini yetkili kıldığınız takdirde sizin tarafınızdan imzalanmış noter onaylı bir vekâletname sunmanız gerekir. 18 yaşındaysanız veya daha küçük yaştaysanız, ebeveynleriniz sizin adınıza itiraz yapabilir.
Aldığınız redde itiraz etmek için 200 CHF İsviçre Frangı ödenmesi gerekir. Döviz kuru, periyodik olarak güncellendiğinden dolayı güncel itiraz bedelini öğrenmek için Konsoloslukla irtibata geçebilirsiniz. Değerlendirme İsviçre’de yapılacağı için itirazın sonuçlanması uzun sürmektedir. İtirazın haklı görülürse, ödemiş olduğunuz 200 CHF size geri ödenir.
İsviçre vizesi ret olduğunda, yeni bir başvuru yapmak için mutlaka vize danışmanlarımız ile iletişime geçin. Hem değerli zamanınızı kaybetmemiş, hem de tekrar ret alma riskini azaltmış olursunuz. Vize başvurusu yapmak sadece evrakları toplayıp sunmaktan ibaret değildir.
İsviçre vize reddi sayfamızdaki bilgiler dışında farklı bir konuda bilgi sahibi olmak ya da İsviçre Vize başvurusu yapmak isterseniz Vize Merkezi uzmanlarımızla iletişime geçebilirsiniz.