Erasmus öğrenci değişim programı veya asıl adıyla Erasmus Projesi, farklı ülke yükseköğretim kurumlarının iş birliğini, öğrenci ve akademisyenlerin kısa süreli olarak bu iş birliği çerçevesinde tecrübe kazanmasını teşvik eden Avrupa Birliği projesidir. 90 gün ve üzeri Yüksek lisans, Doktora, Erasmus ve Öğrenci Değişim Programları Ulusal Vize kategorisine girmektedir ve şahsen başvuru yapılması gerekir. İtalyaErasmus Vizesi başvurunuzu doğru ve hızlı şekilde yapabilmek için Vize Merkezi İtalya temsilcilerimizeulaşabilirsiniz.
İtalya Erasmus Vizesi için gerekli olan evraklar kişisel, finansal ve mesleki evraklardan oluşmaktadır. Kişisel evrakları her başvuru sahibinin şahsen hazırlaması gerekirken, mesleki evraklar ise her meslek grubuna göre farklılık göstermektedir. Vize Merkezi, İtalya Erasmus vizesi başvurularında vize danışmanlık firması olarak Türkiye'nin her şehrinden yapılacak başvurular için doğru evrakları toparlama, form doldurma, dilekçe hazırlama, föy açma ve randevu alma desteği verir. Vize Merkezi'nin hiçbir şubesi telefon, e-posta ya da SMS yoluyla yapılan bilgilendirmelerden herhangi bir ücret talep etmemektedir. İtalya vizesi için gerekli vize evrakları (kişisel, mesleki, finansal) başvuran durumuna göre ve döneme göre değişebilmektedir.
İtalya Erasmus Vizesi İçin Gerekli Evraklar
- Kişisel Evraklar: Pasaport, kimlik fotokopisi, biometrik fotoğraf, seyahat sağlık sigortası, ulaşım, konaklama bilet dokümanları ya da rezervasyonları, İtalya vize başvuru formu, pasaportta vize işlenmiş sayfaların fotokopisi vb.
- Finansal Evraklar: 6 aylık Banka hesap dökümü, tapu, araç ruhsatı vb.
- Mesleki Evraklar: Çalışan, işveren, çiftçi, serbest meslek sahibi, şoför, devlet memuru gibi farklı meslek gruplarına göre temin edilmesi gereken evraklar vardır.
- Ek Evraklar: Schengen vize başvuruları için yapılması zorunlu seyahat sağlık sigortası, ulaşım, konaklama rezervasyonlarını ek hizmet olarak siz değerli yolcularımıza sunmaktayız. Otel rezervasyonları nasıl yapılmalı, uçak, tren, otobüs biletlerini vize başvurularından ne kadar önce alınmalı gibi merak ettiğiniz her konuyu çağrı merkezimizi arayarak vize yetkililerimize detaylı olarak sorabilirsiniz.
- Uzun süreli vize talep formu (İmzalamanız yeterli olacaktır)
- Pasaport (Son 10 yıl içerisinde alınmış olmalı ve fotokopisiyle birlikte ibraz verilmelidir)
- 2 adet biyometrik fotoğraf (3.5 x 4.5 cm ölçülerinde, güncel, beyaz fon üzeri)
- Diploma (Kişinin mezun olması halinde)
- Öğrenci belgesi veya transkript (Kaşeli, imzalı ve güncel)
- Muvafakatname (18 yaşından küçük olanlar için, ebeveyn imzalı)
- Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi
- Eğitim programı sertifikası
- Eğitim programının masraflarının karşılanabileceğine dair teminatlar
- Konaklama masrafları ve eğitim bursunu belgeleyen teminatlar
- Seyahat sağlık sigortası; 30 bin € teminatlı, uluslararası geçerliliğe sahip (Kurumumuzdan temin edebilirsiniz)
- Otel ve uçak bileti rezervasyonu (Kurumumuzdan temin edebilirsiniz)
Erasmus programı dışında İtalya’ya eğitim amaçlı gidenlerden istenen belgeler;
- Pasaport (Seyahat sonrası en az 6 ay geçerli)
- Öğrenci belgesi (Güncel, imza ve kaşesi olan)
- 2 adet biometrik yeni fotoğraf (35x45 ölçülerinde, beyaz fon arkalı, güncel)
- Kimlik fotokopisi ve tam vukuatlı nüfus kayıt örneği (Aile ve adres bilgilerini içeren)
- Muvafakatname (Kişi 18 yaşından küçük olması halinde, anne, baba imzalı, orjinal belge)
- Öğrencinin başvurusunu gerçekleştirdiği okuldan aldığı kayıt kabul belgesi.
Erasmus Nedir?
Erasmus, üniversite ve yükseköğretim kurumlarının birbirleri ile işbirliği yapmalarını teşvik etmeye yönelten bir A.B. programıdır. Yükseköğretim kurumlarının birlikte ortak projeler üretip hayata geçirmelerine imkan veren Erasmus programı, üniversitelerin kısa süreli öğrenci ve personel değişimi yapabilmeleri için karşılıksız mali destek sağlamaktadır. Erasmus programının amacı Avrupa’da üniversite ve yüksek öğretimin kalitesini yükselterek, farklı ülkelerdeki üniversitelerin bilimsel ve kültürel çalışmalarda iş birliğinde bulunmalarını sağlamaktır. Yabancı dil kursları, diploma programları, öğrenci değişim programları Erasmus’un kapsamı içinde değildir.
Erasmus programı ile gidilebilecek ülkeler: Almanya, İtalya, Belçika, Bulgaristan, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Yunanistan, İrlanda, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Makedonya, Avusturya, Polonya, Romanya, İsveç, İsviçre, Slovakya, Slovenya, İspanya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Türkiye, İzlanda, Norveç, Kıbrıs ve Lihtenştayn. 27 Avrupa Birliği üyesi ülke ve A.B. üyesi olmayan fakat Avrupa Ekonomik Alanı içinde yer alan Norveç, İzlanda, Lihtenştayn ve Avrupa Birliği’ne aday ülkeler arasında yer alan Türkiye Erasmus programı içinde yer almaktadır.
İtalya Erasmus Başvurusu Nasıl Yapılır?
Üniversiteler, öğrencileri Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik programı merkezinin kriterlerine göre belirler. Öğrencinin toplam not ortalaması önemli bir değerlendirme ölçüsüdür. Başvurular öğrencinin Erasmus kapsamında bulunan yüksek öğrenim kurumuna yapılır. Ancak üniversitenin Erasmus üniversite beyannamesine sahip olması gerekir. Öğrencinin okumakta olduğu üniversitenin ve gideceği üniversitenin Erasmus kapsamında olması şarttır. Her üniversite Erasmus başvuru, seçim ve sınav tarihlerini kendi takvimine göre düzenler. Türkiye’deki yüksek öğrenim kurumu Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığının kriterlerine göre öğrenci seçmesini yapar ve başvuruları kabul eder.
Erasmus Uzatma İşlemi Nasıl Yapılır?
Erasmus süresini uzatmak isteyenler Türkiye’de okudukları kuruma bildirimde bulunmalıdırlar. Okulun onayından sonra ilgili uzatma işlemine dair yeterli hibe mevcutsa uzatma işlemi yapılmakla birlikte Erasmus biriminin yetkisinde Erasmus vizesi hibesiz olarak da uzatılabilir. Erasmus dönemini uzatmak isteyen öğrenciler eğitim aldığı okulu değiştiremezler.
Erasmus Hibesi
Erasmus programında yararlanacak olan öğrencilere yurt dışında öğrenim gördükleri süre zarfında kaldıkları süre boyunca finansal destek verilir. Erasmus hibesi olarak bilinen bu destek kredi statüsünde olmayıp öğrencilerden geri talep edilmez. Öğrenci Erasmus hibesi ile yurt dışında konaklama ve benzeri tüm masraflarını karşılayacak yeterlilikte değildir. Bir yıllık akademik sürede (3-12 ay arasında) Erasmus programı kapsamında Erasmus hibesi alırlar. Erasmus kontenjanından yararlanamayan öğrenciler ise bütün masraflarını kendileri karşılamaları koşuluyla hibesiz Erasmus programına başvuru yapabilirler. Erasmus programı kapsamında öğrencinin konaklama yeri, okulun sorumluluğunda değildir. Bununla birlikte öğrenci AB ofislerinden konuyla ilgili danışmanlık alabilir.
İtalya Erasmus Programı Vizesinin Süresi Ne Kadar?
İtalya Erasmus programında kapsamında öğrenciler 3 ila 12 ay arası öğrenci değişim programından faydalanabilirler. Bu süre daha sonradan İtalya ve Türkiye’deki resmi kurumlara başvurularak uzatılabilir. Lisans, önlisans, yüksek lisans ve doktora seviyesindeki öğrenciler İtalya Erasmus programından faydalanabilirler.
İtalya Erasmus Programı İçin Sponsor Şart Mı?
Erasmus programı kapsamında hibe alan öğrencilerin sponsorlu gitmesine ve sponsor evrakları sunmasına gerek yoktur. Erasmus dışında bir eğitim programıyla İtalya’ya eğitim almaya gidiyorsanız, sponsor evraklarını sunmanız gerekecektir. Sponsorunuzun birinci dereceden yakınınız olması ve İtalya’da kaldığınız süre zarfında eğitim ve konaklama masraflarınızı karşılayacak finansal yeterlilikte olması gerekir. Erasmus kapsamında hibe alındıysa, hibenin alındığına dair yazının üniversiteniz tarafından İtalya konsolosluğuna bildirilmesi gerekmektedir.