Her yıl 200.000 civarında öğrenci Kanada Öğrenci Vizesi başvurusunda bulunarak Kanada’da eğitim alma fırsatını yakalamaktadır. Kanada’da bir eğitim kurumunda okumak istiyorsanız, öncelikle mutlaka bir eğitim izni başvurusunda bulunmalısınız. Eğitim izni verilen yabancı uyruklu öğrenciler, belirtilen ders ve program süresince Kanada’da onaylanmış bir eğitim kurumunda eğitim alabilirler.
Bazı durumlarda Kanada’da eğitim almak için eğitim izni almanıza gerek yoktur. Bu durumlar:
- Katılmayı düşündüğünüz kurs veya programın süresi 6 aydan kısa ise
- Kanada'daki yabancı bir temsilcinin aile üyesiyseniz veya görevlisiyseniz
- Yabancı bir silahlı kuvvetlere üyeyseniz
Kanada vizesi ile ilgili Kanada vize ücretleri,Kanada vizesi için gerekli evrakları ve Kanada vize reddi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Kanada Eğitim İzni Nedir?
Eğitim izni, yabancı uyruklu öğrencilerin Kanada’da tanınmış öğrenim kurumlarında (DLI) eğitim imkânı sağlayan bir belgedir. Alacağınız eğitim izni ile Kanada’da eğitim görürken aşağıdaki koşulları yerine getirmelisiniz:
- Her zaman DLI kaydınız yaptırılmış olmalıdır.
- Programınızı tamamlamak için ilerleme kaydetmeniz gerekmektedir.
- Eğitim izninizde belirlenen koşullara saygı göstermelisiniz.
- Tüm gereklilikleri yerine getiremezseniz eğitiminizi bırakmalı ve
- İzniniz biter bitmez Kanada’yı terk etmelisiniz.
Eğitim izninizde durumunuza bağlı olarak, katılabileceğiniz eğitim seviyesi, Kanada’da çalışma izninizin olup olmadığı, Kanada’ya seyahat edip edemeyeceğiniz, eğitiminizin biteceği tarih gibi bazı bilgiler yer alır.
NOT: Eğitim izni bir vize değildir. Tek başına Kanada’ya seyahat etmenize izin vermez. Kanada’ya seyahat edebilmeniz için eğitim izninin yanında bir Kanada Öğrenci Vizesi veya Elektronik Seyahat İznine (eTA) ihtiyacınız olacaktır. Başvurmanız durumunda vizeniz, eğitim izni başvurunuzun bir parçası olarak aynı anda verilecektir.
Kanada öğrenci vizesi ve eğitim izni başvurusu için iletişim numaralarımız ya da online@vizemerkezi.com e-posta adresinden bize ulaşabilirsiniz. Vize uzmanlarımız Kanada öğrenci vizesi ile ilgili başvurularınızı en kısa zamanda ve en doğru şekilde gerçekleştireceklerdir.
Eğitim izni genellikle eğitim programınızın uzunluğu kadar geçerlidir. Bunun yanında fazladan bir 90 gün daha verilmektedir. Bu ilave 90 gün Kanada’yı terk etmek için hazırlanmanız veya kalışınızı uzatmak için başvurmanız için size zaman sağlar. Kursunuzu izin belgenizdeki tarihten önce bitiremiyorsanız, bir öğrenci olarak uzatma talebinde bulunmanız gerekir. Eğer kursunuzu erken bitirirseniz, eğitiminizi tamamladıktan 90 gün sonra eğitim izniniz ile Kanada öğrenci vizeniz sona erecek ve Kanada’yı terk etmeniz gerekecektir. Eğitiminizi tamamladığınız tarih, okuldan buna dair ilk bildirimi aldığınız tarih (bir e-posta, mektup veya transkript gibi) veya diploma ya da sertifika aldığınız tarih olarak kabul edilebilir. Bunlardan herhangi birine sahip olduğunuzu kanıtlamanız yeterli olacaktır.
Planlanmış bir tatil (yaz tatili, bahar tatili gibi) için Kanada’dan ayrılırsanız, geri döndüğünüzde okulunuza kayıtlı olduğunuzu gösteren bazı belgeleri ibraz etmeniz gerekebilir. Ayrıca öğrenci vizenizin geçerliliğini kontrol etmeniz gerekir veya eTA ile Kanada’ya gidiyorsanız yeni bir eTA almalısınız.
Kanada’da eğitim görebilmek için eğitim izni almanıza gerek olmayan durumlar;
- Kurs veya programınız 6 ay veya daha kısa süreli ise
- Eğitiminiz uzun bir programın parçası değilse
- Kanada’da kalışınızın onaylandığı süre içinde (genellikle 6 ay) tüm eğitimlerinizi tamamlayacaksanız
Bu durumlarda eğitim izni almanıza gerek olmasa da Kanada öğrenci vizesi almanız şarttır.
Eğitiminiz 6 aydan uzun sürecekse ve Kanada’daki eğitiminizi herhangi bir uzatma almadan bitirmeniz mümkün değilse mutlaka bir eğitim izni de almak zorundasınız.
Global Affairs Canada (GAC) tarafından akredite edilmiş bir Kanada dış temsilcisinin aile üyesi veya çalışanıysanız eğitim iznine ihtiyacınız olmayabilir. Elçilik, ihtiyacınız olup olmadığını öğrenmek için GAC ile iletişime geçebilir.
Kanada'da resmi görevde bulunan bir yabancı ülke silahlı kuvvetleri üyesiyseniz, eğitim iznine ihtiyacınız yoktur. Aile üyeleriniz (küçük çocuklar dâhil) Kanada'da öğrenim görmek istiyorsa koşullarına göre eğitim iznine ihtiyaç duyabilir.
Küçük çocuklar aşağıdaki koşullarda eğitim iznine ihtiyaç duymazlar:
- Anaokuluna gidecekse
- Mülteci ise
- Ebeveynlerinden biri veya ikisi mülteci ise
- Ebeveynlerinden biri veya ikisinin çalışma veya eğitim izni olan çocuk, okul öncesi, ilk veya orta dereceli bir okula gidecekse.
Eğitim izni olmaksızın eğitim gören küçük çocuk, yasal olarak erişkinlik yaşına gelince (Kanada’daki eyaletlere göre 18 veya 19 yaş) öğrenimine devam etmek istiyorsa mutlaka bir eğitim izni almak zorundadır.
Eğitim iznine ihtiyacınız olmadığı halde yine de bir eğitim izni için başvurabilirsiniz. Bunun için kursunuz veya programınız DLI’dan olmalıdır. Muaf olduğunuz halde eğitim izni için başvuracaksanız neden başvurduğunuzu açıklayan bir mektubu başvurunuza eklemeniz gerekecektir.Eğer Kanada’da tam zamanlı bir üniversite öğrencisiyseniz üniversite kampüsünde yarı zamanlı olarak çalışabilirsiniz.
Eğitim İzni Başvuru Öncesi Yapılması Gerekenler
- Kanada'daki bir okul, üniversite veya diğer bir eğitim kurumu tarafından kabul edilmiş olmalısınız.
- Tanınmış Öğretim Kurumları (DLI)’dan bir kabul mektubu almalısınız
- Geçerli bir pasaportunuz olmalı (seyahat tarihinizden itibaren en az 1 yıl)
- Öğrenim ücretleri, sizin ve sizinle birlikte Kanada'ya gelen tüm aile üyeleri için oluşacak masrafları ve tüm taşınma-ulaşım gibi masrafları ödemek için yeterli paranız olduğunu ispatlamalısınız.
- Herhangi bir sabıka kaydı olmayan, Kanada'nın güvenliğini tehdit etmeyen ve yasalara saygılı bir vatandaş olmalısınız. Bunun için bir polis kaydı/adli sicil belgesi almanız gerekebilir.
- Sağlıklı olduğunuzu kanıtlamalı ve istenirse tıbbi muayeneye gitmelisiniz.
- Eğitiminizin bitiminde Kanada'yı terk edeceğinize dair göçmenlik görevlisini inandıracak beyanlarda bulunmalısınız.
- Kanada’ya neden gitmek istediğinizi anlatan ve göreceğiniz eğitimle ilgili tüm bilgileri içeren Kanada öğrenci vizesi niyet mektubu yazmalısınız.
Durumunuza uygun ve en güncel evrak listesi için iletişim numaralarımızdan Kanada vize uzmanlarımıza ulaşabilirsiniz.
Kanada Öğrenci Vizesi İçin Niyet Mektubu Nasıl Yazılmalıdır?
Niyet mektubu, kişinin durumuna özel olarak düzenlenmesi gereken, konsolosluğa hitaben ve İngilizce olarak yazılması zorunlu olan bir mektuptur. Kanada vizesi için başvuru yapacak olan kişi, öncelikle kişisel bilgilerinden, eğitim derecesinden ve son durumundan (öğrenci, mezun, çalışan vb.) bahsetmelidir.
Daha sonra yeni bir paragrafta, Kanada’da hangi eğitim kurumunda eğitim almak istediğini belirtmeli ve bu kurumu tercih etmesindeki temel sebepleri tek tek açıklamalıdır. Hemen ardından tercih ettiği kurumda alacağı eğitimin gelecekteki mesleki ve kişisel yaşamında ne gibi katkılar sağlayacağından ve tüm yaşamına ne gibi olumlu değişimlerin yansıyacağından bahsetmelidir. Bu eğitimin, kişinin gelecekteki yaşamına bir yatırım olarak görüldüğü açıkça belirtilmelidir.
Ardından başka bir paragrafa geçilerek eğitim için neden Kanada’nın seçildiği açıklanmalıdır. Kanada’nın son derece güvenli bir ülke olması, barışçıl ve çok kültürlü ortamı, diğer ülkelere oranla daha ekonomik olması ve kişisel olarak vizyonunuzu genişletme fırsatı sağlayabilmesi gibi sebepler bu kısımda yazacağınız ve konsolosluk tarafından geçerli olarak kabul edilebilecek sebeplerdir.
Son paragrafta ise, Kanada’da geçireceğiniz süre boyunca okul, yurt ve kişisel masraflarınızın kim tarafından karşılanacağını belirtip, bunlar için yeterli maddi imkanlara sahip olduğunuzu açıklamalı, finansal durumunuzu gösteren belgelerin de ibraz edileceğini vurgulamalısınız.
Okulunuz, sizi ana programa kabul etmeden önce bazı dersler almanızı isterse (koşullu kabul), yalnızca bu dersler için geçerli olmak üzere bir eğitim izni alabilirsiniz. Ana programa kabul edildiğinizde kalışınızı öğrenci olarak uzatmak için Kanada’dan başvuru yapabilirsiniz.
Eğitim izni için başvuru yaptığınızda, sizden bazı ek bilgiler istenebilir. Örneğin tıbbi muayene ya da başvuranın Kanada’ya gidecek aile üyeleri için de geçerli olmak üzere polis kaydı belgesi gibi. Bu gibi durumlarda izin belgenizin çıkış süresi uzayabilir. Vize ofisi başvurunuzu inceleyecek ve eksiksiz tamamlanarak gerekli tüm belgeler ibraz edilmişse mülakata çağrılıp çağrılmayacağınıza karar verecektir.
Eğitim İzni başvurunuz kabul edilirse tarafınıza şu belgeler gönderilecektir:
- Kanada’ya gittiğinizde göçmenlik ofisine sunmanız için eğitim izni onay mektubu
- eTA izni veya Kanada Öğrenci Vizesi
Eğitim İzni başvurunuz reddedilirse, tarafınıza nedenini açıklayan bir mektup gönderilecektir. Başvurunuzun reddedilmesinin sebepleri şunlar olabilir:
- Kanada'da öğrenim görürken geçiminizi sağlayabilecek kadar paranız olduğunu ispatlayamadıysanız
- Tıbbi muayeneyi geçemediyseniz
- Vize memurunu Kanada'daki asıl amacınızın eğitim görmek olduğuna ikna edemediyseniz
- Vize memurunu öğrenim sürenizin sonunda Kanada'yı terk edeceğinize ikna edemediyseniz eğitim izni başvurunuz reddedilmiş olabilir.
Eğitim izni için uzatma talebinde bulunduğunuzda hakkınızda verilecek kararı beklerken eğitim izniniz bitebilir. Bu durumda eğitim izniniz gelene kadar Kanada’dan ayrılmadığınız sürece geçici ikamete sahip öğrenci statüsünde eğitim almaya devam edebilirsiniz.
Kanada’ya vardığınızda bir yetkili tarafından karşılanacaksınız. Yetkili memura pasaportunuzu ve vizenizi göstermeli ve sorulan sorulara cevap vermelisiniz. Kanada’ya girmeniz için gerekli olan şartları yerine getirdiğinizi ve eğitiminizin sonunda Kanada’yı terk edeceğinizi yetkililere açıklamanız gerekecektir.
Kanada’ya Girerken Göstermeniz Gerekenler
- Geçerli bir pasaport
- Eğitim izninizi onayladıklarında vize ofisinin gönderdiği izin başvuru numaranızın da bulunduğu onay mektubu
- Kanada’da kaydolduğunuz okulun size gönderdiği kabul mektubunun bir kopyası
- Kanada'daki eğitiminiz süresince geçiminizi sağlamak için yeterli paranız olduğunu kanıtlayan belgeler
- Referans mektupları veya vize ofisi tarafından istenen diğer belgeler
- Almış olduğunuz eTA izni veya Kanada öğrenci vizesi
Bu belgeleri ve diğer önemli belgelerinizle nakit paranızı seyahatiniz sırasında mutlaka yanınızda bulundurmalısınız. Kontrol edilmesi gereken hiçbir belgeyi bagajlarınızda bulundurmayın. Belgelerinizden herhangi biri eksikse ya da başvurunuzdaki herhangi bir bilgi yanlışsa Kanada’ya giremeyebilirsiniz.
Belgelerinizde herhangi bir sorun yoksa gümrük memuru pasaportunuzu damgalayacak ve Kanada’da ne kadar kalabileceğinizi söyleyecektir. Bu süre genellikle 6 aydır. Bazı durumlarda bu süre, görevli tarafından eğitim sürenizle sınırlı olarak belirlenecek veya uzatılabilecektir.
10.000 Kanada Doları’ndan daha fazla para ile Kanada’ya gidersiniz, bunu mutlaka görevli memura bildirmek zorundasınız. Aksi takdirde paranıza el konulabilir veya bir para cezasına maruz kalabilirsiniz. Bildirmeniz gereken tasarruflar nakit veya tüm menkul kıyametler için geçerlidir.
Kanada Hükümeti yabancı öğrencilerin tıbbi masraflarını karşılamamaktadır. Bu nedenle gitmeden önce sağlık sigortanızı yaptırmış olmanız gerekmektedir.
Kanada Öğrenci Vizesi ve Eğitim İznini Uzatma
Eğitim izninizin son tarihi, eğitiminizi bitirmeniz gereken tarihtir. Bu süre eğitim süreniz + 90 gün, koşullu olarak kabul edildiyseniz ön koşul derslerinin süresi + 90 gün veya pasaportunuzun süresi bitecekse bu süreden 30 gün öncesidir.
90 günlük fazladan süre toparlanarak Kanada’dan ayrılmanız veya bir uzatma talebinde bulunmanız için tanınmış bir süredir.
Eğitim izninizin süresi dolmadan en az 30 gün önce uzatmak için başvuruda bulunmalısınız. Eğitim izninizin bitiş tarihi belgenin sağ üst köşesinde bulunmaktadır. Eğitim izninizi pasaportunuzun süresinin bitiş tarihinden daha uzun bir süreyle uzatamazsınız. İzin süreniz dolmadan önce başvurursanız, bir karar alana kadar süreniz dolsa bile aynı koşullar altında Kanada’da kalabilir ve eğitiminize devam edebilirsiniz. Kanada öğrenci vizenizin süresi dolduysa ve uzatma talebinde bulunmadıysanız mutlaka Kanada’yı terk etmeniz gerekir.
Eğitiminizi beklenenden daha erken tamamlarsanız, eğitim izni belgenizde bitiş süresi olarak ne yazarsa yazsın, eğitim izninizin bittiği tarih olarak eğitiminizi tamamladığınız günden itibaren 90 gün sonrası kabul edilecektir. 90 günlük süre eğitiminizi tamamladığınıza dair eğitim kurumundan alacağınız ilk bildirimden (e-posta veya transkript gibi) ya da diploma veya sertifika aldığınız tarihten itibaren işlemeye başlar.
Eğitiminizi tamamlamanız beklenenden daha uzun sürecekse, eğitim izniniz bitmeden en az 30 gün önce bir uzatma başvurusunda bulunmanız gerekir.
Eğitiminizi tamamladığınız halde Kanada’da kalmak istiyorsanız, mezuniyet sonrası çalışma izni için uygun olmanız durumunda bir çalışma izni için veya durumunuzu ziyaretçi olarak değiştirmek için başvuru yapabilirsiniz.
Eğitim Kurumunuzu veya Programınızı Değiştirme
Kurumunuzu veya programınızı değiştirmeyi düşünüyorsanız, öncelikle eğitim izninizin tüm koşullarını yerine getirdiğinizden emin olmanız gerekir. Bu, DLI tarafından belirlenmiş bir eğitim kurumuna kaydolmayı ve aktif olarak eğitiminizi sürdürüyor olmayı gerektirir.
Ortaöğretim sonrası seviyede bir eğitim kurumuna kayıtlıysanız ve kurumunuzu değiştirmek istiyorsanız, bu gibi durumları 1 Haziran 2014’ten itibaren her zaman Kanada Göçmenlik ve Vatandaşlık Ofisi’ne (CIC) bildirmelisiniz. Aynı seviyedeki başka bir eğitim kurumuna geçiyorsanız yeniden eğitim izni almanıza gerek yoktur.
Aşağıdaki durumlarda kurumunuzu değiştirirken CIC’ye haber vermek zorunda değilsiniz:
- 1 Haziran 2014’ten önce eğitim izni başvurusunda bulunduysanız
- İlkokul veya ortaokul düzeyinde eğitim görmek için bir eğitim izni aldıysanız
- Kanada eğitim izni veya çalışma izni sahibinin aile üyesi olarak eğitim izni aldıysanız
Şu koşullarda yalnızca eğitim gördüğünüz kurumun kampüsünde ayrıca bir çalışma iznine ihtiyaç duymadan çalışabilirsiniz:
- Bir üniversite veya ortaöğretim sonrası okulda tam zamanlı olarak okuyorsanız
- %50 oranında hükümet hibelerinden finanse edilen özel bir üniversitede tam zamanlı olarak okuyorsanız
- Eyalet yasalarına göre derecesi kabul edilmiş bir özel okulda tam zamanlı olarak okuyorsanız
- Eğitim izni ve Kanada öğrenci vizesi sahibiyseniz
- Sosyal Sigorta Numaranız (SIN) varsa
Tam zamanlı olarak eğitim görmeyi bırakırsanız veya eğitim izniniz biterse çalışmayı da bırakmak zorunda kalırsınız.
Nerede Çalışabilirsiniz?Eğitim gördüğünüz okulun kampüsü dâhilindeki tüm binalarda çalışabilirsiniz. Okulunuzun birden çok kampüsü varsa genellikle sadece eğitim gördüğünüz yerdeki kampüste çalışabilirsiniz.
Bir öğretim görevlisi veya araştırma asistanıysanız ve işinizin ödemesi araştırma ödeneği ile yapılıyorsa, bu durumda kampüsün dışında olsalar bile okulunuzla ilişkili bir kütüphane, hastane veya araştırma tesisinde de çalışabilirsiniz.
- Okul
- Öğretim üyesi
- Bir öğrenci organizasyonu
- Kendiniz (kampüste serbest çalışabilirsiniz)
- Özel bir iş
- Okula kampüs içi hizmetler sunan özel bir yüklenici
Bazı programlar müfredatlarının bir parçası olarak öğrencilerin iş tecrübesi edinmelerini de sağlıyor olabilir. Aşağıdaki durumlarda staj için başvuruda bulunabilirsiniz.
Geçerli bir eğitim izniniz varsa,
- Staj, Kanada'daki eğitim programınızın önemli bir parçası ise,
- Programınızdaki tüm öğrencilerin programı başarıyla bitirebilmesi için staj eğitimlerini tamamlamak zorunda olduğuna dair okulunuzdan alınmış resmi bir yazı varsa,
- Stajınız toplam çalışma programının %50'si veya daha azını oluşturuyorsa.
Mezuniyet Sonrası Geçici Olarak Kanada’da Çalışmak
Mezun olduktan sonra Kanada’da çalışmak için bir çalışma iznine ihtiyacınız vardır. DLI’da bulunan bir öğretim kurumundan mezun olduysanız ve geçici olarak Kanada’da kalarak yaşamak istiyorsanız Mezuniyet sonrası çalışma iznine (PGWP) başvurmak için uygun olabilirsiniz. Bu çalışma izniyle elde edeceğiniz iş tecrübesi ileride Kanada’da daimi oturum hakkına sahip olmanıza yardımcı olabilir.
Kanada Öğrenci Vizesi İçin Gerekli Evraklar
Doldurulması gereken formlar:
- Eğitim İzni Başvuru Formu (IMM 1294)
- Aile Bilgilendirme Formu (IMM5707 veya IMM 5645)
- Ortak Hukuk Birliğinin Yasal Bildirgesi (IMM 5409)
- Temsilci Kullanımı Formu (IMM 5476)
- Kişisel Bilgilerini Paylaşma İzni Formu (IMM 5475)
- Bakıcı Deklerasyonu (IMM 5646) (Başvuran 17 yaşından küçükse)
- Geçerli bir pasaport (seyahatiniz sonrası en az 1 yıl geçerli)
- Eğitim alacağınız kuruluştan kabul mektubu (kabul mektubunuzda okul ve konaklama ücret bilgileri, programın haftalık ders saati, başlangıç ve bitiş tarihleri yer almalıdır)
- Kanada’daki yaşamınız boyunca geçiminizi sağlayabileceğinize dair belgeler
- Evliyseniz evlilik cüzdanınızın fotokopisi
- Kanada’ya gitme amacınızı ve alacağınız eğitim ile ilgili bilgileri içeren niyet mektubu
- Durumunuza uygun ve güncelleştirilmiş evrak listesi için iletişim numaralarımız veya online@vizemerkezi.com e-posta adresinden Kanada vize uzmanlarımıza ulaşabilirsiniz.