Küba Vatandaşlık

Küba sonradan vatandaşlık hakkı istisnai durumlar haricinde sonradan kazanılmamaktadır. Küba vatandaşlığı yalnızca doğumla elde edilmektedir. Küba’da doğmuş olsa da başka ülkede ikamet eden kişiler geri dönüş yasasından faydalanabilmektedir. Bu kategoriden başvuru yapacak kişilerden doğum belgesi ve süresi birmiş kimlik belgesini göç durumuzun kanıtı olarak talep edilebilir.

Küba daimi oturum iznine sahip olan kişiler vatandaşların yararlandığı tüm haklarda yararlanabilir. Küba daimi oturum izni almaya hak kazanmış kişiler Küba’da ikamet etmeseler de (24 aya kadar) ülkeye olan aidiyetlerini kaybetmezler ve geri döndüklerinde aynı haklardan faydalanabilirler. 2011’de göç yasalarında yapılan değişikliklerle Küba daimi oturuma sahip yabancılar ev, araba alabilmekte ve ülkeye yatırım yapabilmektedir. Küba daimi oturum iznine sahip olan kişiler ülke vatandaşları gibi ücretsiz sağlık sigortasına sahip olurlar ve devletten talep etmeleri halinde günlük yiyecek ihtiyaçlarını karşılayabilirler.

Küba daimi oturum hakkına sahip olan kişilerin CUP (ulusal para)’a bağlıdır. Küba kalıcı oturum iznine Küba vatandaşlarıyla evlenen kişiler ve Küba’da kalıcı oturum iznine sahip 1. dereceden bağı olan kişiler sahip olabilmektedir. Küba kalıcı ikamet için eşin veya yakının ikametgahında yaşamak zorunluluğudur. Küba’da 1. dereceden yakının ikamet adresinde yaşamak istemeyen yabancı ancak bir ev alması koşuluyla ayrı yaşayabilir. Küba vatandaşları veya kalıcı oturum iznine sahip kişiler en fazla iki tane ev alabilmektedir. Küba kalıcı oturum iznine başvuracak kişiden ayrıca ekonomik bağımsızlığını kanıtlaması veya Küba’da bir yerde yasal olarak çalıştığını beyan etmesi beklenmektedir.

Küba kalıcı ikamet talep eden kişilerden pasaportunun kimlik bilgilerinin olduğu sayfanın ve varsa tüm vizelerin olduğu sayfaların fotokopisi istenecektir. Ayrıca biyometrik fotoğraflar ve tıbbi muayene sonucunun da ibraz edilmesi gerekecektir. Tıbbı muayene testinin içinde HIV testi, bir seroloji testi ve torastik radyografi bulunmaktadır. Bu testleri bir Cira Garcia’da, CIMEX Hastanesinde ya da Camilo Cienfuegos’da yaptırmanız istenecektir. Küba kalıcı ikamet başvurusu oldukça zahmetli görünse de belgelerin tercümesi gibi ekonomik destek zorunluluğu gerektiren adımlar aşıldığında size sadece beklemek kalacaktır. Tüm şartlar yerine getirildikten sonra Küba kalıcı ikamet başvurusu 2-6 ay arası gibi bir sürede sonuçlanmaktadır. Başvurunuz onaylandıktan sonra bir Küba vatandaşıyla eşit haklara sahip olabilirsiniz.

Küba Kalıcı Oturum İzni Almak İçin Gerekli Belgeler

Küba’da vatandaşlık yalnızca doğuştan kazanılabilir fakat kalıcı oturum iznine sahip kişi bir Küba vatandaşıyla eşit haklara sahip olur. Küba kalıcı oturum izni için Kaba vatandaşıyla evliliğin gerçekleştirilmiş olması veya Küba’da kalıcı ikamet hakkına sahip 1. Dereceden yakın ile aynı adreste ikamet etmek gerekir. Küba kalıcı ikamet iznine sahip çocuğu bulunan kişiler de Küba kalıcı oturum iznin başvurabilir. Küba kalıcı oturum izni için istenen belgelerin güncel olması gerekmektedir (6 aydan eski olmamalıdır). 16 yaşından küçükler Küba kalıcı ikamet iznine başvuramamaktadır.

Kalıcı İkamet İzni İstek Dilekçesi

Küba’da ikamet etmek istediğiniz sebepleri açıklayan, ilgili birime hitaben, şahsen bir dilekçe yazmalısınız. Yazılacak dilekçe Küba hükümetine neden Küba’da ikamet etmek istediğinizi açıklayıcı nitelikte olmalıdır.

Biyografi

Bu biyografi modeli kişisel bilgilerinizi, verilerinizi içermelidir. Ayrıca bu belgede kişisel bilgileriniz dışında daha önceki yurt dışı seyahatleriniz, sizi Küba’da ziyaret etme ihtimali olan kişilerin isimleri ve adresleri, çalışma deneyiminiz, diploma/mezuniyet belgeleriniz, yabancı dil bilgileriniz de bulunmalıdır. Bu belge İspanyolca olarak hazırlanmalıdır. Bu belge başvuru formu niteliğindedir.

Sabıka Kaydı ve Doğum Belgesi

Küba doğumluların Küba’da yürüteceği prosedür yabancılar için farklıdır. Türkiye’den başvuru yapan kişiler doğum belgesi ve sabıka kaydını Türkiye’den temin etmeli, tercümesini yaptırmalı ve Küba Büyükelçiliğinde tasdikletmelidir.

Küba’da Yaşayacağınız Evin Noter Anlaşması

Küba noter bürosunda yapılan bu anlaşma, yabancı ülke vatandaşının bir evde ikamet edeceğinin resmi beyanına dayanmaktadır. Eş veya akraba yanında kalacak kişilerin yanında eşinin veya akrabasının bulunması gerekir.

Küba Kanunlarına Uygun Evlilik Belgesi

Küba vatandaşı ile evlenmiş olan kişilerden talep edilen bu belge başvuru tarihinden önceki üç ay içinde alınmış olmalıdır. Bu belge ikamet adresinin bağlı bulunduğu noterden alınmalıdır. Örneğin Santiago de Cuba’da evlendiyseniz ve Havana’da yaşıyorsanız bu kağıdı Santioga’dan almanız gerekecektir, Havana’dan aldığınız evlilik belgesi geçerli olmayacaktır.

Küba kalıcı oturum izni, Küba kalıcı oturum izni ile gereken hakların aranmasında kişinin kendi kültürüyle ortak paydaların bulunması gerekir Küba’da belli süre yaşamış ve belli yaşam standartları oluşturulmuş bireyler için sağlanan Küba kalıcı oturum almak için gereken koşulları eksiksiz olarak tamamlamalıdır.