Öğrencilere, Lihtenştayn seyahatlerinin asıl amacı Lihtenştayn’nın eğitim kurumlarından birinde öğrenim görmek olması halinde geçiçi oturma izni verilmektedir. Oturma izni alabilmek için, öğrencinin, konaklamasına ve eğitimine yetecek finansal kaynağa sahip olduğunu belgeleyebilmesi gerekir.

Oturma izni aşağıdaki özellikleri taşıyan başvurular için verilebilir:

- Başvuru sahibinin bir Lihtenştayn üniversitesi veya mesleki eğitim kurumu tarafından öğrenci olarak kabul edilmiş olması durumunda,

- Başka bir eğitim kurumunun bir derece programında veya bir mesleki eğitim programında öğrenim görmek için,

- Üniversite seviyesinde Almanca öğrenimi görmek için,

- Öğrencinin bir Lihtenştayn eğitim kurumu tarafından kabul edilmiş olması ve Alman dili ve kültürünü önceden öğrenmek istemesi nedeniyle kısa süreli dil kursları için,

- En fazla bir yıl süreyle bir Lihtenştayn üniversitesinde veya başka bir yükseköğretim kurumunda, politeknik, mesleki eğitim ya da lise sonrası eğitim veren kurumların birinde öğrenimlerini yurtdışında bir eğitim kurumunda takviye etmek isteyen değişim öğrencileri için,

- Onaylanmış bir değişim programına katılmış olan değişim öğrencileri için oturma izni verilebilir. Onaylanmış öğrenci değişimi ve eğitim programları şunlardır: AFS Intercultural Programs, Asse International, EF High School Year, Comenius, FIMSIC, ICYE, I.V.S.A., Lions, Rotary International, STS High School Foundation, Youth for Understanding ve 4H. Başvuru sahipleri belirtilen programlarla ilgili daha fazla bilgiyi kendi eğitim kurumlarından ya da Lihtenştayn’daki eğitim kurumlarından alabilirler.

GİRİŞ SINAVLARINA KATILMAK İÇİN

Öğrencinin, bir eğitim kurumuna kabul edilebilmek için öncelikle giriş sınavlarına katılması istenebilir. Giriş sınavlarına katılabilmek için oturma iznine gerek yoktur, ancak öğrencinin vatandaşı olduğu ülkenin vize gerektirip gerektirmediğine bağlı olarak vize alması gerekebilir. Vizeler Lihtenştayn’nın yurtdışındaki diplomatik misyonları tarafından verilir ve vize koşullarıyla ilgili bilgiler de bu misyonlardan edinilebilir.

EĞİTİM ESNASINDA YAPILACAK HARCAMALAR

Oturma iznini alabilmek için, öğrencinin burs, hibe ya da farklı kaynaklardan, Lihtenştayn’daki kalış süresi boyunca harcamalarını karşılamasına yetecek güvenli bir kaynağının olması gerekir. Öğrencinin, ayda en az 560 Avro ya da yılda en az 6720 Avroyu karşılayabilecek maddi imkanı olduğunu kanıtlayabilmesi gerekir. Eğitim kurumu ücretsiz eğitime ek olarak konaklamayı ve yemeği de ücretsiz sağlıyor ise, gösterilmesi gereken finansal kaynak miktarı düşürülebilir.

Değişim programına katılan bir öğrenci için maddi destek, program vasıtası ile sağlanabilir.

OTURMA İZNİ KAPSAMINDA ÇALIŞMA

Öğrencinin alacağı eğitime ya da final proje çalışmasına pratik eğitim de dahilse, öğrenim için verilen oturma izni kapsamında sınırlı bir oranda ücretli olarak çalışması mümkündür. Yarım zamanlı çalışma da mümkündür; ancak haftalık ortalama çalışma süresi en fazla 25 saat olabilir. Tatil dönemlerinde, özellikle yaz ve Noel tatillerinde tam zamanlı çalışma için çalışma saatlerinde herhangi bir kısıtlama yoktur.

Dönem içinde yarım zamanlı çalışmadan elde edilecek gelir, kurumların insiyatifine bağlı olarak, oturma izni için gerekli olan maddi kaynaklara dahil edilebilir. Fakat bu, başvurulan ilk oturma izni için mümkün değildir.

ÖĞRENCİLERİN SAĞLIK SİGORTASI

1.9.2007 tarihinde veya sonrasında oturma izni başvurusu yapan öğrencilerin kapsamlı sağlık sigortalarının ayrıntılarını gösteren belgeleri başvurularıyla birlikte sunmaları gerekmektedir. Kapsamlı sağlık sigortası, yerel sağlık hizmetlerinin ve sağlık sigortası sisteminin kapsadığı tedavi şekillerini ve masrafları içeren sigorta demektir. Sigorta olmadan oturma izni verilemeyeceğinden, öğrencinin başvurudan önce sigortasını yaptırmış olması gerekir.

- İki yıldan az süreyi kapsayan öğrenim için, öğrencinin, 100.000 Euro’ya (2007 yılı maliyetleri) kadar tedavi masrafını karşılayan özel sigortası olması gerekir.

- Öğrenim süresi iki yıl ya da daha fazla olduğunda, öğrenci genelde Lihtenştayn’nın yerel sağlık sigortasına tabi olur ve böylece yerel sağlık hizmetlerinden faydalanabilir. Bu durumda, sigortanın 30.000 Euro’ya (2007 yılı maliyetleri) kadar ilaç masraflarını karşılaması (genellikle doktor masrafları, tedavi ve muayene masrafları da bu kapsama girer) yeterli olacaktır.