Malta turistik ve tarihi özelliklerinin yanında dil eğitimi ve Erasmus programıyla öğrencilerin tercih ettiği Schengen ülkeleri arasında yer alır. Malta dil okullarının popülerliği ve fiyat avantajları ülkeyi eğitim açısından bir cazibe merkezi konuma getirmiş durumdadır. Erasmus, üniversite ve yükseköğretim kurumlarının birbirleri ile işbirliği yapmalarını teşvik etmeye yönelten bir A.B. programıdır ve Malta'da da bu program çerçevesinde Erasmus eğitimi alınabilmektedir. Yükseköğretim kurumlarının birlikte ortak projeler üretip hayata geçirmelerine imkan veren Erasmus programı, üniversitelerin kısa süreli öğrenci ve personel değişimi yapabilmeleri için karşılıksız mali destek sağlamaktadır. Erasmus programının amacı Avrupa’da üniversite ve yüksek öğretimin kalitesini yükselterek, farklı ülkelerdeki üniversitelerin bilimsel ve kültürel çalışmalarda iş birliğinde bulunmalarını sağlamaktır. Yabancı dil kursları, diploma programları, öğrenci değişim programları Erasmus’un kapsamı içinde değildir.
Malta Erasmus Vize Başvurusu
Yurt dışındaki üniversiteler, öğrencileri Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programı merkezinin kriterlerine göre belirler. Öğrencinin toplam not ortalaması önemli bir değerlendirme ölçüsüdür. Başvurular öğrencinin Erasmus kapsamında bulunan yüksek öğrenim kurumuna yapılır. Ancak üniversitenin Erasmus üniversite beyannamesine sahip olması gerekir. Öğrencinin okumakta olduğu üniversitenin ve gideceği üniversitenin Erasmus kapsamında olması şarttır. Her üniversite Erasmus başvuru, seçim ve sınav tarihlerini kendi takvimine göre düzenler. Türkiye’deki yüksek öğrenim kurumu Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı'nın kriterlerine göre öğrenci seçmesini yapar ve başvuruları kabul eder.
Malta Erasmus Vizesi İçin Ne Zaman Başvuru Yapılmalı?
Erasmus öğrencisi olmaya hak kazandıktan sonra Türkiye’deki Malta Konsolosluğu'na başvuru yapmanız gerekir. Malta Erasmus vizesinin veriliş süresi 7- ila 10 iş gün içindedir. Ancak Erasmus programına başvuruları 5 ay önceden yapılması ve kabul edilmesi halinde bu süre geçerli olmaktadır.
Erasmus Uzatma İşlemi Nasıl Yapılır?
Erasmus süresini uzatmak isteyenler Türkiye’de okudukları kuruma bildirimde bulunmalıdırlar. Okulun onayından sonra ilgili uzatma işlemine dair yeterli hibe mevcutsa uzatma işlemi yapılmakla birlikte Erasmus biriminin yetkisinde Erasmus vizesi hibesiz olarak da uzatılabilir. Erasmus dönemini uzatmak isteyen öğrenciler eğitim aldığı okulu değiştiremezler.
Erasmus Hibesi
Erasmus programından yararlanacak olan öğrencilere yurt dışında öğrenim gördükleri süre zarfında kaldıkları süre boyunca finansal destek verilir. Erasmus hibesi olarak bilinen bu destek kredi statüsünde olmayıp öğrencilerden geri talep edilmez. Öğrenci Erasmus hibesi ile yurt dışında konaklama ve benzeri tüm masraflarını karşılayacak yeterlilikte değildir. Bir yıllık akademik sürede (3-12 ay arasında) Erasmus programı kapsamında Erasmus hibesi alırlar. Erasmus kontenjanından yararlanamayan öğrenciler ise bütün masraflarını kendileri karşılamaları koşuluyla hibesiz Erasmus programına başvuru yapabilirler. Erasmus programı kapsamında öğrenciye konaklama yeri okulun sorumluluğunda değildir. Bununla birlikte öğrenci AB ofislerinden konuyla ilgili danışmanlık alabilir.
Malta Erasmus Programı Vizesinin Süresi Ne Kadardır?
Malta Erasmus programında kapsamında öğrenciler 3 ila 12 ay arası öğrenci değişim programından faydalanabilirler. Bu süre daha sonradan Malta ve Türkiye’deki resmi kurumlara başvurularak uzatılabilir. Lisans, önlisans, yüksek lisans ve doktora seviyesindeki öğrenciler Malta Erasmus programından faydalanabilirler.
Malta Erasmus Programı İçin Sponsor Şart mı?
Erasmus programı kapsamında hibe alan öğrencilerin sponsorlu gitmesine ve sponsor evrakları sunmasına gerek yoktur. Erasmus dışında bir eğitim programıyla Malta’ya eğitim almaya gidiyorsanız, sponsor evraklarını sunmanız gerekecektir. Sponsorunuzun birinci dereceden yakınınız olması ve Malta’da kaldığınız süre zarfında eğitim ve konaklama masraflarınızı karşılayacak finansal yeterlilikte olması gerekir. Erasmus kapsamında hibe alındıysa, hibenin alındığına dair yazının üniversiteniz tarafından Malta Konsolosluğu'na bildirilmesi gerekmektedir.
Malta Erasmus Vizesi için Gerekli Evraklar
- Uzun süreli vize talep formu (İmzalamanız yeterli olacaktır)
- Pasaport (Son 10 yıl içerisinde alınmış olmalı ve fotokopisiyle birlikte ibraz edilmelidir)
- 2 adet biyometrik fotoğraf (3.5 x 4.5 cm ölçülerinde, güncel, beyaz fon üzeri)
- Diploma (Kişinin mezun olması halinde)
- Öğrenci belgesi veya transkript (Kaşeli, imzalı ve güncel)
- Muvafakatname (18 yaşından küçük olanlar için, ebeveyn imzalı)
- Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi
- Eğitim programı sertifikası
- Eğitim programının masraflarının karşılanabileceğine dair teminatlar
- Konaklama masrafları ve eğitim bursunu belgeleyen teminatlar
- Seyahat sağlık sigortası; 30 bin € teminatlı, uluslararası geçerliliğe sahip
- Otel ve uçak bileti rezervasyonu
Erasmus programı dışında Malta’ya eğitim amaçlı gidenlerden istenen belgeler
- Pasaport (Seyahat sonrası en az 6 ay geçerli)
- Öğrenci belgesi (Güncel, imza ve kaşesi olan)
- 2 adet biyometrik yeni fotoğraf (35x45 ölçülerinde, beyaz fonlu, güncel)
- Kimlik fotokopisi ve tam vukuatlı nüfus kayıt örneği (Aile ve adres bilgilerini içeren)
- Muvafakatname (Kişinin 18 yaşından küçük olması halinde, anne, baba imzalı, orjinal belge)
- Öğrencinin başvurusunu gerçekleştirdiği okuldan aldığı kayıt kabul belgesi.
Malta öğrenci vizesi için sponsorun (velilerin) hazırlaması gereken evraklar:
A - İşveren ise;
- Sponsor yazısı (Şirketin antetli kağıdına, konsolosluğa hitaben, sponsor olunacağı ve yakınlık derecesi belirtilmiş kaşe ve imzalı)
- SGK hizmet dökümü
- Güncel şirket evrakları (Orjinal faaliyet belgesi, sicil gazete, vergi levhası, imza sirküleri fotokopileri)
- Banka hesap dökümü (Son 3 aylık, en az 25.000 TL bakiyesi olan, kaşe, imza ve banka imza sirküleri ile birlikte / belge orjinal ıslak kaşeli olmalı) Tek Kalemde yüklü miktar yatırımlar gelir kaynağı ispatlanamama durumunda vize başvurunuzda sorun teşkil edebilmektedir.
B- Çalışan ise,
- İşveren yazısı (İşveren tarafından, şirketin antetli kağıdına, konsolosluğa hitaben, kişinin bu iş yerinde çalıştığını belirten kaşe ve imzalı)
- Sponsor yazısı (Konsolosluğa hitaben, sponsor olunacağı ve yakınlık derecesi belirtilmiş, ıslak imzalı)
- Güncel tarihli şirket evraklarınız (Orjinal faaliyet belgesi, vergi levhası, imza sirküleri, sicil gazete fotokopileri)
- SGK işe giriş bildirgesi ve hizmet dökümü (kaşeli ve imzalı)
- Maaş bordrosu (Son 3 aylık, imza ve kaşeli)
- Banka hesap özeti (Son 3 aylık, en az 25.000 TL bakiyesi olan, kaşe, imza ve banka imza sirküleri ile birlikte) Tek Kalemde yüklü miktar yatırımlar gelir kaynağı ispatlanamama durumunda vize başvurunuzda sorun teşkil edebilmektedir.
C - Devlet memuru ise
- Çalışma ve resmi izin belgesi (Bağlı bulunulan kurumdan alınmış)
- Görev kimlik kartı fotokopisi (Ön ve arka yüz)
- Maaş bordrosu (Son 3 aylık, imza ve kaşeli)
- Banka hesap özeti (En az 25.000 TL bakiyesi olan, kaşe, imza ve banka imza sirküleri ile birlikte/belge orjinal ıslak kaşeli olmalı) Tek Kalemde yüklü miktar yatırımlar gelir kaynağı ispatlanamama durumunda vize başvurunuzda sorun teşkil edebilmektedir.
- Sponsor yazısı (Konsolosluğa hitaben, sponsor olunacağı ve yakınlık derecesi belirtilmiş, ıslak imzalı)
D - Emekli ise
- Sponsor yazısı (Konsolosluğa hitaben, sponsor olunacağı ve yakınlık derecesi belirtilmiş, ıslak imzalı)
- Maaş bordrosu (Son 3 aylık, imza ve kaşeli)
- Banka hesap özeti (Son 3 aylık, en az 25.000 TL bakiyesi olan, kaşe, imza ve banka imza sirküleri ile birlikte/belge orjinal ıslak kaşeli olmalı) Tek Kalemde yüklü miktar yatırımlar gelir kaynağı ispatlanamama durumunda vize başvurunuzda sorun teşkil edebilmektedir.
- Emeklilik kartı fotokopisi
Vize Merkezi ile Malta Erasmus Vizesi
Erasmus; Avrupa Birliği tarafından desteklenen, üniversite ve yüksekokul gibi kurumların ülkeler arası iş birliği yaparak eğitimi teşvik etmesini sağlayan bir programdır. Vize Merkezi ile Malta Erasmus vizesi alınabilmektedir.
Erasmus ile 90 günden kısa sürecek şekilde Malta’da bir eğitim programına katılmanız durumunda Schengen vizesi almanız gerekmektedir. Malta’da eğitim için kısa süreli vize başvuruları direk olarak konsolosluklara yapılmamaktadır. Yetkili vize danışmanlık firmaları ve acenteler üzerinden başvurularınızı gerçekleştirebilirsiniz.
Vize Merkezi üzerinden Malta’da eğitim vizesi için başvuru yapmaya karar verdiğinizde müşteri temsilcilerimizde detaylı bir görüşme yaparak; mesleki/sosyal durumunuza, seyahatinizin amacına ve süresine göre vize türünüzü öğrenirsiniz. İlgili vizeye uygun zorunlu evrakların listesi uzmanlarımız tarafından size mail ve kısa mesaj yoluyla gönderilir.
Evrak listesini aldıktan sonra yapmanız gereken, tüm evrakları eksiksiz ve doğru şekilde hazırlayıp dosya haline getirerek Vize Merkezi’ne iletmektir. Malta vize uzmanlarımız dosyanızı inceleyerek herhangi bir hata ya da eksiklik varsa sizi bilgilendirecek ve eksik belgeleri yeniden hazırlamanızı isteyecektir. Belgelerinizde eksik yoksa uzmanlarımız yetkili vize başvuru merkezlerinden adınıza randevu alınmak üzere onayınızı alacaktır.
Randevuya onay verdikten sonra belirlenen gün ve saatte başvuru merkezinde bulunarak parmak izi vermeniz gerekmektedir. Son 5 yıl içinde bu bilgiyi verdiyseniz merkezde şahsen bulunmanıza gerek kalmayacaktır. Bu işlem esnasında Vize Merkezi’nden bir görevlimiz sizlere eşlik edecektir. 12 yaşından küçük çocukların bu randevuya şahsen gelmelerine gerek yoktur.
Randevu aşaması da geçtikten sonra vizenin sonuçlanması beklenecektir. Vize Merkezi ile Malta Erasmus vizesi sonuçlanma süresi ortalama 7 ila 10 iş gün aralığındadır. Konsolosluk bazı durumlarda ek evrak talep edebilmekte, yoğunluk yaşayabilmekte ve resmi tatillerde kapalı olabilmektedir. Bu durumda sonuçlanma süresi uzayabilmektedir. Vize reddi her zaman olasılıklar arasındadır. Malta vize reddi alınması durumunda yeniden başvuru yapma hakkı bulunmakta ancak ücret iadesi olmamaktadır.