Norveç Oturum İzni Başvurusu
Norveç’te 90 günden uzun kalınması veya kalış süresi içinde çalışma durumu sözkonusu ise oturum izni başvurusu yapmak gerekmektedir.
Norveç Oturma iznine başvurmadan önce ne tür bir oturma iznine ihtiyacınız olduğunu belirlemelisiniz; örneğin, iş, eğitim, aile göçü veya Norveç’te çocuk bakıcısı olarak kalmak.
Norveç’e eğer çalışmak için gidilmek isteniyorsa, bir oturum iznine ihtiyaç vardır. Normal şartlarda öncelikle iş bulunması gerekmektedir. Başvuru yapılacak oturum izni, kişinin yeterliliğibe ve Norveç’te çalışılacak işe bağlıdır. Norveç’te eğer üç aydan uzun bir süre için eğitime veya okula gidilmesi durumunda, eğitim iznine başvuru yapılması gereklidir. Eğitim vizesinin alınması halinde eğitim alırken haftada 20 saate kadar, tatillerde ise tam zamanlı olarak çalışılabilmektedir.
Au pair olarak, Norveçli bir aileyle yaşayarak, dil bilgisi geliştirilebilir ve Norveç toplumu ile bilgi edinilebilir. Buna karşılık olarak kişiyi ağırlayan aileye ev işlerinde yardım ve çocuk bakma gibi servisler sağlanabilir. Vize başvuru merkezlerinden çalışma, eğitim ve diğer oturum izninlerine Türk vatandaşları ve Türkiye’de oturum izni olan vatandaşlar başvuru yapabilir.
Kimler başvurabilir?
Türkiye’den Norveç’te oturma iznine başvurabilmek için Türk vatandaşı veya Türkiye’de oturma iznine sahip olunmalıdır. Türk vatandaşlarının vize başvurularını Ankara, Antalya veya İzmir’de bulunan Vize Başvuru Merkezlerinden birine yapmaları gerekmektedir.
Suriye vatandaşları ve Türkiye’de en az 6 ay oturma iznine sahip üçüncü ülke vatandaşları da oturma izni başvurularını VFS üzerinden yapabilirler.
Irak’tan sorumlu makam Amman’da (Ürdün) bulunan Norveç Büyükelçiliğidir. Bu nedenle, Irak’ta oturan kişiler, Amman’da bulunan Norveç Kraliyet Büyükelçiliğine başvurmak zorundadır. Sadece Türkiye’de oturma izniyle 6 aydır yaşayan Irak vatandaşları vize veya aile göçü için VFS'ye başvurabilirler.