Avrupa’nın en batı ülkesi olan Portekiz, dünyanın en gelişmiş ülkelerinden biri olmasının yanı sıra en huzurlu 4. ülkesi de seçilmiştir. Avrupa’nın en eski ülkelerinden biri olan Portekiz’de yaşayanlar klasik mimariyi, derin bir kültürü tecrübe ediyor ve dünya çapında 300 milyondan fazla Portekizce konuşan insan ile iletişim kurabiliyor. Portekiz’de oturma izni alınıp vatandaşlık elde edildiği takdirde 26 AB ülkesi ve toplamda 162 ülkeye vizesiz erişim hakkı elde edilmiş oluyor.

Portekiz oturum vizesi, ulusal vize (D vizesi) kategorisine girmektedir. Portekiz oturum vizesi başvurusu gerekli dökümanlar için aşağıdaki listeyi dikkatle inceleyiniz. Başvuru esnasında belirtilen belgeleri doğru ve eksiksiz olarak sunmadığınız sürece başvurunuz alınmayacak ve randevunuz yanacaktır. Vize başvurusunda evrakların tam, başvuru formunun tam doldurulmuş ve evrakların A4 boyutunda dosyasız, zımbasız, ataçsız ve sıralı olması gerekmektedir. Tüm belgelerin yeminli tercüman tarafından İngilizce'ye tercüme edilmiş olması ön koşuldur. Tercüme edilmiş evraklar için apostile veya noter onayına gerek yoktur. Bankaların verdiği imza sirkülerinin de tercümesi gerekmemektedir. Ulusal vize başvuruları sadece Ankara Portekiz Büyükelçiliği'nden bireysel olarak yapılmaktadır.

Portekiz Oturum Vizesi Evrakları

  • Başvuru Formu: Formun tamamı büyük harflerle, okunaklı ve İngilizce olarak doldurulmalı, şahsen imzalanmış olmalıdır. Başvuru formu olarak (Ulusal vize için de bu formu doldurmanız gerekmektedir.) linkteki form doldurulmalıdır.
  • 2 Adet Fotoğraf: 3,5x4,5 cm ölçülerinde, Portekiz vize başvuru sahibinin güncel halini temsil eden, maksimum son 3 ay içerisinde çekilmiş, fonu beyaz ve kişinin pasaportunda bulunan daha önce almış olduğu herhangi bir vize işleminde kullanılmamış olmalıdır. (Vesikalık boyutunda olmayan veya fonu beyaz olmayan fotoğraflar kabul edilmez.)
  • Davet Mektubu: Portekiz´deki kişi/kurumdan gelen davet mektubu - Kabul belgesinde ad-soyad, Portekiz´de kalınacak süre ve davet eden kurumun adresi yazmak zorundadır.
  • Türkiye´deki Gönderen Kuruluştan Yazı: Türkiye´de ulusal ajanstan alınan konsolosluğa yazılmış yazının orjinal hali.
  • Mali Durumu Gösterir Belge: Portekiz´de kalacağınız süre boyunca sizi destekleyebilecek, düzenli geliri olan bir yakınınızdan imzalı, İngilizce (tercihen bilgisiyar çıktısı) sponsorluk dilekçesi, kendisinin son 3 aylık imzalı damgalı banka hesap dökümünü getirebilirsiniz. Size sponsor olan kişinin 1. dereceden akrabanız olması gerekmektedir. Lütfen nüfus kayıt belgesi ile İngilizce tercümesini getiriniz. Tercüme yeminli tercüman tarafından olmak zorundadır. Hesaba düzenlı para girişi olmalı ve bakiyesi sizin orada kalacağınız süre boyunca size yetecek ve tüm masraflarınızı ö deyebilecek miktarda olmak zorundadır.

DİKKAT: SPONSORLUK BELGELERİ HERKES İÇİN ZORUNLU OLMUŞTUR!

Hibe Hesabı Fotokopisi: Avrupa Birliği´nden proje kapsamında hibe alıyorsanız; kendi adınıza açılmış ve içerisinde en az 1 aylık hibe miktariniz kadar paranın olduğu Euro hesabı. Banka hesap dökümü istenmektedir, dekont ya da makbuz geçersizdir.

Proje Antlaşması: Portekiz ve Türkiye´deki kuruluşlar ile katılımcının imzaladığı proje antlaşması

Öğrenci Belgesi: Öğrenci iseniz öğrenci belgeniz ve yeminli tercümandan İngilizce tercümesi. Proje süresince okuldan izinli olduğunuza ya da okulu dondurduğunuza dair belgeyi de beyan etmeniz gerekiyor.

Mezunsanız (mezun olup çalışmıyorsanız ve Portekiz'e eğitim amacıyla gidiyorsanız); apostil yaptırılmış diplomanızın ya da geçici mezuniyet belgenizin fotokopilerini ve yeminli tercümandan çevrilmiş İngilizce tercümesini göndermeniz gerekmektedir. Diplomanız Türkçe ise yeminli tercümandan İngilizce'ye çevirtmeniz gerekmektedir. Diplomanın fotokopisini veya çevirisini onaylatmanız yeterlidir.

Sabıka Kaydı: Eğer 90 günden fazla gidiyorsanız sabıka kaydınız ve yeminli tercümandan İngilizce tercümesi (Sabıka kaydınızın orjinali ve yeminli tercümandan çevirttiğiniz İngilizcesini getirmeniz gerekiyor. Sabıka kaydınızı İngilizce olarak aldığınız zaman çevirttirmenize gerek yoktur. Sabıka kaydınıza veya çevirinize apostil yaptırmanıza gerek yoktur. (90 günden az giden kişilerin sabıka kaydı almasına gerek yoktur.)

Pasaport ve Pasaport Fotokopisi: Pasaportunuzun ilk sayfası ve vizeli sayfalarının fotokopisi. Pasaportunuzun (ve oturum izniniz) bitiş tarihi, Türkiye´ye dönüş tarihinizden 3 ay daha fazla geçerli olmak zorundadır. Talep edilen vizenin bitiş tarihinden en az 3 ay sonrasına kadar geçerli olmalıdır. Pasaport 10 yıldan eski olmamalı (uzatma kabul edilmemekte) ve en az iki boş sayfası olmalıdır. Pasaportun resimli sayfası ve son 3 yıl içerisindeki vizelerinize (Schengen, AB, Birleşik Krallık, ABD, Kanada) ait birer adet fotokopi. Geçerliliği sona ermiş eski pasaportlar da başvuru sırasında ibraz edilmelidir.

Requerimento: (Konsolosluk görevlisi tarafından verilecektir – Sadece 90 günden fazla gidecek olan başvuru sahiplerinin doldurması gerekmektedir.)

Türkiye´deki Derneğin Kuruluş Yazısı

Konaklama Yeri Bilgisi: (Davetiyede yazabilir yoksa otel rezervasyonu olmalıdır) (Eğer kabul belgenizde kalacak yeriniz herhangi bir şekilde belirtilmiyorsa, en az 1 haftalık otel rezervasyonu yaptırmanız gerekmektedir.)

Seyahat Sağlık Sigortası: Gidiş tarihinizden 1 gün öncesini ve dönüş tarihinizden 1 gün sonrayı kapsaması gerekmektedir.

Nüfus Cüzdan Fotokopisi

Uçak Bilet Rezervasyonu: (Vizenizin olası çıkış tarihini göz önünde bulundurarak gidiş uçak rezervasyonu getirmeniz gereklidir.)

Beyan edilen tüm belgeler arşivlendiği için, hiçbir belge geri teslim edilmeyecektir.

NOT: Portekiz Konsolosluğu, gerek görmesi halinde ek evrak talep edebilirken yine bu belgelerin Portekizce tercümesini de isteyebilecektir.

Portekiz Konsolosluğu, Portekiz aile birleşimi vize işlemlerinde yukarıda bulunan belgelerin orijinal ve fotokopisi olarak ibraz edilmesini istemektedir.

Portekiz Konsolosluğu, gerek görmesi halinde daha önceki eşlerin boşanma kararı ve ilanının evraklar arasında bulunmasını istediği gibi yine eski eşlerin olması halinde ölüm kayıtlarını da evraklar arasında görmek isteyebilecektir.

2024 Portekiz Kalıcı Oturum İzni Başvuru Şartları

Golden Visa sahibi olan başvuru sahipleri 5 yıl sonra Portekiz kalıcı oturum izni başvurusu gerçekleştirilebilir.

  • Golden Visa kapsamında gerçekleştirilen yatırımın satılmamış olması
  • Bu kapsamda 2 yıl süresince en az 14 gün Portekiz’de bulunmak
  • Başvuran kişinin en az 5 yıl süreyle oturum kartına sahip olması
  • Başvuru sahibinin sicil belgelerinin temiz olması
  • A2 seviyesinde Portekizce bilmek

Yukarıdaki şartların tamamını karşılayanlar Portekiz kalıcı oturum izni başvurusunda bulunabilirler. Ayrıca 5 yıl süreyle geçerli olacak bir oturum izni kartına da sahip olabilirler.

Portekiz oturum izni aldıktan sonra Portekiz vatandaşlığına başvurulabilir mi?

Portekiz Golden Vize kartını aldıktan 5 yıl sonra Portekiz vatandaşlığına başvurulabilir.

Portekiz Golden Vize başvurusuna aile bireyleri de dahil midir?

Başvuru sahibinin eşi, 18 yaşının altındaki çocukları ek bir yatırım yapmadan programa dahil olabilir. Ayrıca, 25 yaşından küçük, ekonomik olarak bağımlı olan ve eğitimleri devam eden çocuklar da programa dahil edilebilir.

Portekiz ev alana oturum izni veriyor mu?

Portekiz Golden Vize programına en az 280 bin Euro tutarında gayrimenkul yatırımı yapan kişiler ve tüm aile bireylerine Portekiz oturum izni veriliyor.