Portekiz'e kültürel, sportif ve konferans/araştırma amaçlı gidecek olan yolcuların başvurması gereken vize türü Portekiz kültürel-sportif-konferans vizesidir. Portekiz'i ziyaret etmek isteyen Türk vatandaşları ve Türkiye’de en az dönüş tarihi itibari ile 2 ay geçerli yasal oturma izni olan yabancı uyruklu kişilerin, Schengen vizesi almaları gerekmektedir. Schengen vizesi her 180 günlük dönemlerde en fazla 90 gün Schengen bölgesinde kalma hakkı verir. Pasaportun dönüş tarihi itibari ile en az 90 gün geçerli olması gerekmektedir. T.C. hususi, hizmet ve diplomatik pasaportları 90 güne kadar olan kalışlarda vizeden muaftır.
Portekiz Schengen vizesi evrakları güncel koşullara göre değişiklik gösterebilmektedir. Vize Merkezi temsilcilerimizi arayarak Portekiz vizesi güncel evrak listesi isteyiniz. Portekiz vize güncel evrak listesi e-posta adresinize gönderilecektir. Doğru evraklarla eksiksiz bir vize başvurusu yapmak için lütfen temsilcilerimizi arayınız.
Portekiz Kültürel-Sportif-Konferans Vizesi Başvurusu
Bir Schengen vize türü olan ve kısa süreli olarak alınabilen kültürel-sportif-konferans vizesi Portekiz’e sergi, spor karşılaşması, seminer ve konferans gibi etkinliklere katılmak üzere seyahat edecek kişilerin alabileceği bir vizedir. Portekiz kültürel-sportif-konferans vizesi başvurusu Vize Merkezi aracılığıyla kolaylıkla şekilde yapılabilmektedir. Konsolosluklar direk olarak başvuru kabul etmemektedir.
Portekiz kültürel-sportif ve konferans vizesine sanatçı, sporcu, eğitimci gibi çeşitli meslek gruplarından bireyler ya da topluluklar sergi, sanat organizasyonları, spor müsabakaları, seminerler, konferanslar, eğitim ve araştırma gezileri gibi amaçlarla Portekiz’e seyahat etmek üzere başvurabilmektedirler. Ayrıca Avrupa Birliği eğitim ve araştırma programlarına katılacak kişiler de bu vize türüne başvurmaktadırlar.
Portekiz kültürel-sportif ve konferans vizesi almak için hazırlanması gereken bazı zorunlu evraklar vardır. Bu evraklar meslek grubuna, seyahatin amacına ve süresine göre farklılık gösterebilir. Bunların arasında en önemlilerinden biri, seyahat edilecek organizasyon tarafından gönderilen davetiye belgesidir. Belgede gezinin amacı, süresi, yapılacak faaliyetler gibi açıklamalar bulunmalıdır. Yalnız ya da ebeveynleri ile seyahat edecek olan 18 yaşından küçük başvuru sahipleri noter onaylı ve yasal velilerinin imzaladığı orijinal muvafakatname belgesini sunmalıdır.
Portekiz kültürel-sportif ve konferans vize başvurusu yaparken evrakların yanı sıra biyometrik verilerin ibraz edilmesi de zorunludur. Schengen sisteminde 2020 ve sonrasında herhangi bir biyometrik kaydınız yoksa parmak izinizi vermek üzere biyometrik merkezinden randevu alarak bu işlemi şahsen yaptırmanız gerekmektedir. Bu tarihten sonra parmak izlerini vermiş başvuru sahiplerinin merkezde şahsen bulunmalarına gerek yoktur.
Portekiz kültürel-sportif-konferans vizesi başvurusu yaptıktan sonra sonuçlanma süresi 7 ila 15 gün aralığındadır. Yoğunluk, resmi tatiller, farklı evrak talepleri gibi konsolosluk özel durumlarında bu süre değişebilmektedir. Vize Merkezi tüm vize başvuru süreci boyunca yanınızda olmakta ve işlemlerinizi sorunsuz bir şekilde tamamlamanıza yardım etmektedir. Daha detaylı bilgi almak için ofislerimizi arayabilir; Portekiz vize uzmanlarımızla iletişime geçebilirsiniz.
Portekiz Kültürel-Sportif-Konferans Vizesi Evrakları
- Pasaportun aslı: 10 yıldan eski olmamalı, içerisinde 2 adet boş vize sayfası bulunmalı ve planlanan dönüş tarihinden itibaren en az 3 ay daha geçerli olmalıdır.
- Vize Başvuru Formu: Başvuru sahibi tarafından kişisel olarak eksiksiz, dikkatlice doldurulmuş ve imzalanmış Schengen vize başvuru formu. Başvuru sahibi 18 yaşının altındaysa başvuru formuna her iki velinin (veya yasal velinin) imzası gerekmektedir.
- Bir adet biyometrik fotoğraf: Standartlara uygun (yüz görünür), yeni çekilmiş (6 aydan daha eski olmayan), fon beyaz bir adet biyometrik fotoğraf (35x45 ebat)
- Vize ücreti: Vize ücreti nakit olarak başvuru merkezinde ödenmektedir. 0-6 yaş arası ücretsizdir.
- Acente/Firma Yetkilendirme Yazısı: Başvuru sahibi tarafından doldurulmuş ve imzalanmış olmalıdır. (Başvuru şahsen yapıldığında gerek yoktur.)
- Seyahat Sağlık Sigortası: Tüm seyahat süresini kapsayan, ülkeye geri dönüş, acil tıbbi bakım ya da acil hastane bakımı masraflarını kapsayan, 30000 € teminat tutarında, Schengen bölgesinde geçerlidir ibaresi bulunan bir seyahat sağlık sigortası.
- Uçak Bileti Rezervasyonu: (Satın alınmış) Gidiş dönüş uçak rezervasyonu veya ulaşım aracına ilişkin diğer kanıtlayıcı belgeler (ruhsat,ehliyet,araç sigortası).
- Otel Rezervasyonu: (Satın alınmış) Tüm seyahat süresini kapsayan onaylı otel rezervasyonu, otel rezervasyon tarihlerinin, rezerve edilen gidiş -dönüş uçuş tarihleri ile uyumlu olması gerekir. Diğer Schengen ülkeleri de ziyaret edilecekse lütfen seyahat programını da dosyanıza ekleyiniz.
- Muvafakatname: Reşit olmayan başvuru sahipleri için gerekli noter onaylı yazı. Anne veya babası ya da her ikisi olmadan seyahat edecek çocuklar için yeni tarihli ve noter tarafından onaylanmış orijinal muvafakatname. Ebeveyn(ler)in kimlik fotokopisi ile birlikte sunulmalıdır.
- Sanat amaçlı Portekiz’e seyahat ediliyor ise: Portekiz’den gönderilmiş, faaliyetleri belirten davetiye. 4 haftadan fazla kalma durumunda izin belgesi gerekmektedir.
- Spor amaçlı Portekiz’e seyahat ediliyor ise: Portekiz’den davet yazısı ve varsa lisans belgesi. 4 haftadan fazla kalma durumunda izin belgesi gerekmektedir.
- Eğitim amaçlı Portekiz’e seyahat ediliyor ise: Portekiz’deki davet eden kurumdan gezinin amacı ve süresini belirten yazı. Türkiye’deki okuldan/kurumdan yazı.
- AB eğitim ve araştırma programları / projeleri: Portekiz’deki üniversite veya araştırma biriminden orijinal davetiye. Türk Ulusal Ajans veya TÜBİTAK tarafından yazılmış.
- AB programlarından burs/destek alındığına dair yazı. Türkiye’deki eğitim kurumundan yazı.
- Grup halinde gitmek isteyenler: Portekiz’deki federasyondan davet yazısı ve Türkiye’deki federasyondan açıklayıcı yazı.
Başvuru sahibi çalışan ise:
- İşvereninizden görevinizi de belirtilmiş olan izin belgesi, SGK işe giriş bildirgesi ve hizmet dökümü.
- Maaş Bordroları: Son 3 aylık olmalıdır.
- İş yeri sahibi ise: Vergi levhası, ticaret gazetesi kaydı, ilgili meslek odası sicil kaydı ve imza sirküleri.
Kamu personeli ise:
- Çalıştığınız kurumdan yazı.
Çiftçi ise :
- Ziraat odası sicil kaydı, ekili tarım alanınızın veya toprağınızın bulunduğuna dair belge.
Emekli ise:
- Emeklilik belgesi/emekli banka cüzdanı. (emekli maaşının yattığı son 3 aylık minimum 35.000 TL bakiyeli banka hesap dökümü alınmalıdır.
Öğrenci ise:
- Türkiye’deki okulundan öğrenci olduğunu gösterir evrak. Resmi tatiller dışında seyahat etmek isteyen ve devam zorunluluğu bulunan öğrencilerden okuldan izin yazısı.
Çalışmayan kişilerden: Geçiminizi sağlayan kişinin evrakları.
- Finansal Durumu Gösterir Belgeler: Mali durumunuzu gösteren son dönemlere ait evraklar: banka hesap dökümleri, tapular, ruhsatlar, kira kontratları vb.
- Pasaport fotokopileri: Yeni pasaportun ve, varsa, eski pasaportların bütün işlenmiş sayfalarının fotokopileri (kimlik bilgileri, geçerlilik süreleri, varsa vizeli ve mühürlü sayfalar, vb.) varsa eski Schengen, İngiltere, Amerika ve Kanada vizelerinin fotokopileri.
- Yabancılar için ikamet belgesi: Türk vatandaşı olmayanlardan oturum izni
Vize Merkezi Aracılığıyla Portekiz Kültürel-Sportif-Konferans Vizesi
Bir Schengen vize türü olan Vize Merkezi aracılığıyla Portekiz kültürel-sportif-konferans vizesi rahatlıkla alınabilmektedir. Portekiz’e kültürel, sportif ve araştırma/konferans amaçları ile seyahat etmek isteyen bordo pasaport sahibi Türk vatandaşları bu vize türüne başvurmaktadırlar. Kısa süreli bir vize türü olan Portekiz kültürel-sportif ve konferans vizesi 180 gün içinde en fazla 90 gün boyunca konaklamaya izin vermektedir.
Vize Merkezi ile Portekiz kültürel-sportif-konferans vizesine başvurduğunuzda takip edeceğiniz yollar aşağıdaki şekilde sıralanmaktadır.
İlk olarak Portekiz Vize Merkezi vize danışmanlarımızla telefon yoluyla iletişime geçip tarafınıza yöneltilen soruları yanıtladıktan sonra seyahat amacınıza, sürenize ve çalışma durumunuza uygun evrak listesini mail ya da kısa mesaj yoluyla almaktasınız. Bu listede hazırlamanız gereken zorunlu evrak listesi ayrıntılı şekilde açıklanmaktadır.
Evrak listesindeki maddeleri eksiksiz olarak toplayıp bir dosya haline getirdikten sonra Portekiz vize bölümümüzdeki uzmanlara iletilmek üzere şahsen ya da kargo yoluyla ulaştırmanız gerekmektedir. Evraklar uzmanlarımızın eline ulaştıktan sonra titizlikle kontrol edilecek ve eksik ya da hatalı bir evrak olup olmadığı kontrol edildikten sonra tarafınıza bilgilendirme yapılacaktır. Eksik evraklarınız mevcutsa tamamlayarak yeniden alimize ulaştırmanız gerekmektedir. Eğer tüm evraklarınız tam ve hatasızsa vize randevusu için gün ve saat belirlenecek ve onayınız istenecektir.
Schengen yönetmeliğine göre 25 Eylül 2014 yılından itibaren başvuru sahiplerine parmak izi kayıt işlemi zorunluluğu getirilmiştir.Portekiz Vize Merkezi vize danışmanlarımız randevunuzu sizin adınıza alacak ve merkezdeki kayıt işlemleri sırasında sizlere bir uzmanımız eşlik edecektir.
Biyometrik kayıt işlemi sonrası başvurunuz Portekiz Büyükelçiliği/Konsolosluğu’na gönderilmek üzere iletilir. Vize Merkezi aracılığıyla Portekiz kültürel-sportif-konferans vizesi başvurusunun sonuçlanma süresi, konsolosluğun ek evrak talepleri ve tatil günleri de göz önünde bulundurularak (gecikmeler yaşanabilir) ortalama 7-15 gün içinde sonuçlanmaktadır. Vize kararlarının tamamen konsolosluğa ait olduğu ve Vize Merkezi’nin konuyla ilgili hiçbir yaptırımının olmadığı unutulmamalıdır. Vize reddi durumunda yeniden başvuru yapılabilmekte ancak ücret iadesi yapılmamaktadır.