Portekiz'i ziyaret etmek isteyen Türk vatandaşları ve Türkiye’de en az dönüş tarihi itibari ile 2 ay geçerli yasal oturma izni olan yabancı uyruklu kişilerin, Schengen vizesi almaları gerekmektedir. Schengen vizesi her 180 günlük dönemlerde en fazla 90 gün Schengen bölgesinde kalma hakkı verir. Pasaportun dönüş tarihi itibari ile en az 90 gün geçerli olması gerekmektedir. T.C. hususi, hizmet ve diplomatik pasaportları 90 güne kadar olan kalışlarda vizeden muaftır.
Portekiz ticari vizesi belgeleri koşullara göre değişiklik gösterebilmektedir. Vize Merkezi temsilcilerimizi arayarak Portekiz Ticari Vize 2024 güncel evrak listesiisteyiniz. Portekiz ticari vize güncel evrak listesi e-posta adresinize gönderilecektir. Doğru evraklarla eksiksiz bir vize başvurusu yapmak için lütfen Vize Merkezi temsilcilerimizi arayın.
Portekiz Ticari Vize Başvurusu
Portekiz ticari vizesi; iş görüşmesi, toplantı, ticari faaliyet, fuar ya da seminer katılımı gibi ticari amaçlarla kısa süreli Portekiz seyahati gerçekleştirecek kişilerin başvurması gereken vize türüdür. Portekiz ticari vize başvurusu, Portekiz Büyükelçiliği ve Konsolosluğu’nun yetkilendirdiği kurumlar aracılığı ile yapılmaktadır.
Ticari vize Portekiz seyahati yapacak başvuru sahiplerine ülkede 180 gün içinde en fazla 90 gün kalma hakkı verir. Bu sürenin üzerinde konaklama yapılmak isteniyorsa D tipi uzun süreli vize başvurusu yapılması gerekecektir. Uzun süreli vize başvuruları konsolosluklara direk olarak yapılmaktadır.
Her Schengen vize türünde olduğu gibi ticari vize Portekiz için de başvuru dosyasında sunulacak zorunlu evraklar çok önemlidir. Başvuru formu ve dilekçe titizlikle doldurulmalı ve hatasız olmalıdır. Temel evrakların yanı sıra ticari vize başvurusu yapacak kişilerin çalışma durumlarına göre hazırlayacakları evraklar da bulunmaktadır. Kişi maaşlı çalışansa şirketten alınan ıslak imzalı yazı, işveren ise dilekçe ve Portekiz’de davet edildiği etkinlik tarafından gönderilen davet mektubu gibi evraklar ibraz edilmelidir. Vize Merkezi evrak hazırlama sürecinde başvuru sahiplerine yardımcı olmaktadır.
Başvuruda evraklar dışında diğer bir önemli husus da biyometrik verilerdir. Daha önce parmak izi beyanında bulunmamış başvuru sahipleri Schengen sistemine kaydettirmek üzere parmak izlerini vermelidir. Bu süreçte Vize Merkezi randevu işlemlerini yürütecek ve parmak izi randevusu esnasında bir danışmanımız başvuru sahibine eşlik edecektir.
Ticari vize Portekiz için ortalama 7 ila 15 iş günü arasında sonuçlanmaktadır. Bununla birlikte bu süre konsolosluğun talepleri ve yoğunluğu doğrultusunda değişebilmektedir. Bu nedenle vizede gecikme yaşanmaması ve sürecin aksamaması için başvuru işlemlerine en az 1 ay önce başlanmasını önermekteyiz.
Portekiz ticari vize başvurusu için Vize Merkezi gibi tecrübeli bir danışmanlık firması ile çalışmak hata yapma olasılığını en aza indirecek ve zamandan tasarruf etmenizi sağlayacaktır. Detaylı bilgi almak üzere Portekiz müşteri temsilcilerimizi arayabilirsiniz.
Portekiz C tipi vize başvurusunda, seyahat ile randevu tarihi arasında en az 17 gün olması gerekir. 17 gün kuralına uymayan seyahat durumlarında konsolosluktan izin alınarak ilerlenmesi gerekmektedir. Bundan dolayı seyahat planlaması ve randevu alma sırasında 17 gün kuralına uymalısınız. Daha önce Schengen vizesi başvurusu yaparken parmak izi verdiyseniz, tekrar parmak izi vermenize gerek yoktur. Parmak izleri 3 yıl süreyle yenilenmektedir.3 yılı aşan zaman diliminde ise Portekiz vizesi için parmak izine tekrar gelinmesi zorunludur.
Portekiz Ticari Vizesi Başvuru Evrakları
- Vize Talep Dilekçesi: Şirketin antetli kağıdına Portekiz Başkonsolosluğu'na hitaben yazılmış İngilizce vize talep dilekçesi. Örnek için tıklayınız.
- Pasaport; 10 yıldan eski olmayan ve seyahatin dönüş tarihinden itibaren en az 3 ay geçerliliği olan
- 2 adet biyometrik fotoğraf; 35x45 mm ölçülerinde, son 3 ay içerisinde çekilmiş ve pasaportunuzda hiç kullanılmamış
- Ticari Davetiye (Portekiz'deki firmadan gelecek olan davetiye mail ya da faks olabilir, içeriğinde 3 ana madde belirtilmelidir.) Davet eden firmanın antetli kağıdına yazılmalıdır. Davet edilen firmanın ünvanı, adresi, telefon numaraları, belirtilmelidir.
- Davet edilen kişi/kişilerin pasaportundaki kişisel bilgiler, mesleki görevi, seyahatin sponsoru ve konaklama bilgileri
- Talep edilen vizenin başlangıç-bitiş tarihleri ve birden çok seyahat olacaksa tarih aralığı belirtilmelidir.
- Fuar/sergi ziyareti ise giriş bileti, katılımla ilgili belgeler veya fuar standına ilişkin belge.
- Son üç ay içinde bağlı bulunduğunuz ilin Ticaret Odası'ndan çalıştığınız şirket adına düzenlenmiş orijinal faaliyet belgesi. Pasaportlarında daha önce Schengen vizesi olan başvuru sahipleri faaliyet belgesinin fotokopisini kullanabilirler.
- Çalıştığınız şirkete ait bilgilerin yer aldığı Ticaret Sicil Gazetesi'nin fotokopisi. Şirketin kuruluş, sermaye arttırımı, adres değişikliği oldu ise, bunlardan sonra - son hali belirten Ticaret Sicil Gazetesi.
- Vergi Levhası fotokopisi. Bulunduğumuz yıldan bir eski yıla ait olmalı.
- Varsa Kira Gelirleri fotokopisi, Tapu fotokopisi, Araç Ruhsatı fotokopisi
- Kimlik fotokopisi
- Seyahat Sağlık Sigortası; 30 bin Euro teminatlı ve orjinal poliçe
- Gidiş - Dönüş Uçak Bileti Rezervasyonu: (Satın alınmış tercih ediliyor) Ön görülen ulasım aracına ilişkin rezervasyon ya da alındığını belirten veya ulaşım aracını belgeleyen kanıtlayıcı belgeler. (Otobüs, tren, uçak, araç, feribot vb.) Uçak rezervasyonlarında PNR numarası olması şarttır.
Portekiz vize başvuru sahibinin bulunduğu duruma bağlı ek olarak hazırlanması gereken belgeler;
Kişi şirket sahibi ise;
- Şirket adına imza atma yetkisi olan kişilere ait imza sirkülerinin fotokopisi.
- SGK/BAĞ-KUR Hizmet Dökümü
- Şirketinizin son 3 aya ait banka hesap cüzdanı veya banka hesap dökümü
- Dilekçenizde masrafları üstlenen kişi veya kurum kim ise banka hesabı ona ait olmalıdır. Hesap dökümü alınmış ise bankadan kaşeli, ıslak imzalı ve banka memurunun imza sirküleri de eklenmelidir. Minimum 35.000 TL veya karşılığı Euro / Dolar, güncel banka hesabınızda bulunmalıdır.
Kişi şirket çalışanı ise;
- Şirket adına imza atma yetkisi olan kişilere ait imza sirkülerinin fotokopisi.
- Portekiz seyahatine gidecek kişinin SGK İşe Giriş Bildirgesi.
- Portekiz seyahatine gidecek kişinin SGK Hizmet Dökümü.
- Portekiz seyahatine gidecek kişinin son 3 aylık maaş bordrolarının orjinalleri (Islak imzalı ve kaşeli olacaklar).
- Şirketinizin son 3 aya ait banka hesap cüzdanı veya banka hesap dökümü. Minimum 35.000 TL veya karşılığı Euro / Dolar, güncel banka hesabınızda bulunmalıdır.
- Dilekçenizde masrafları üstlenen kişi veya kurum kim ise banka hesabı ona ait olmalıdır.
- Hesap dökümü alınmış ise bankadan kaşeli, ıslak imzalı ve banka memurunun imza sirküleri de eklenmelidir.
Portekiz Ticari Vizesini Vize Merkezi Aracılığıyla Nasıl Alabilirsiniz?
Portekiz’e iş amacıyla seyahat etmeniz gerekiyor ve karmaşık vize işlemleriyle kendiniz uğraşmak istemiyor olabilirsiniz. Portekiz ticari vizesini Vize Merkezi aracılığıyla nasıl alabilirsiniz? Bu sorunun yanıtını aşağıdaki yazımızda bulabilirsiniz.
Vize Merkezi Portekiz Konsolosluğu ve Portekiz Büyükelçiliği’nin yetkilendirdiği tecrübeli bir danışmanlık firması olarak vize işlemlerinizi hızlı ve doğru şekilde yapmanıza yardımcı olur. Portekiz ticari vize başvurusunu Vize Merkezi ile yapmaya karar verdiğinizde öncelikle vize uzmanımızla iletişime geçersiniz. Bu ilk konuşmada seyahatinizin amacı, süresi, mesleki ve kişisel bilgiler gibi birkaç bilgiyi verdikten sonra vize uzmanımız size en uygun evrak listesini mail ya da kısa mesaj yoluyla iletir.
Evrak listesini aldıktan sonra gerekli tüm evrakları hazırlayarak dosya haline getirip tarafımıza şahsen ofislerimize gelerek ya da kargo yoluyla teslim edersiniz. Bu noktada eğer kargo seçeneğini tercih ettiyseniz kargo takip numaranızı not etmenizi tavsiye ederiz.
Dosyanız Vize Merkezi’ne ulaştıktan sonra teslim alındığıyla ilgili bilgilendirme maili alırsınız. Dosyanız uzmanımız tarafından incelenir; herhangi bir hata ya da eksik varsa yine bu mailde bilgisi verilir ve tarafımıza ulaştırmanız beklenir. Dosyada eksik ya da hata yoksa biyometrik verilerinizi ibraz ettirmek üzere uzmanlarımız tarafından vize başvuru merkezinden sizin adınıza randevu alınır. Randevu tarih ve saati alındıktan sonra bilgilendirmesi yapılarak onayınız alınır.
2014 yılı ve sonrasında biyometrik merkezine parmak izinizi kaydettirmediyseniz alınan randevuda şahsen bulunarak parmak izi kaydı yaptırırsınız. İşlem süresince Vize Merkezi Portekiz vize uzmanlarından biri sizlere eşlik edecektir. Daha önce parmak izi beyanında bulunduysanız bazı özel durumlar dışında başvuru merkezine gelmenize gerek kalmayacaktır. Verilen biyometik bilgiler Schengen sisteminde 3 yıl saklı tutulmaktadır.
Tüm işlemler tamamlandıktan sonra vize sonuçlanma süresi yaklaşık 7-15 gün arasındadır. Vizenin sonuçlanmasının ardından Vize Merkezi’ne şahsen gelerek ya da talep ederseniz kargo yoluyla pasaportlarınızı teslim alır ve süreci sonlandırırsınız.
Portekiz ticari vizesini Vize Merkezi aracılığıyla nasıl alabilirsiniz? Yanıtını yazımızda verdik. Portekiz vize işlemleriyle ilgili daha fazlasını öğrenmek ve başvuru işlemlerinizi başlatmak için vize uzmanlarımızı arayarak danışmanlık alabilirsiniz.
Portekiz Ticari Vizesi Hakkında Dikkat Edilmesi Gerekenler
En fazla 90 gün konaklamayı mümkün kılan kısa bir Schengen vize türü olan Portekiz ticari vizesi hakkında dikkat edilmesi gerekenler bulunmaktadır. Portekiz ticari vize başvurusu yaparken öncelikle seyahat amacı net olarak belirlenmeli ve evraklar buna göre hazırlanmalıdır. Evraklar hazırlanırken çalışma durumu da (maaşlı çalışan, işveren vb.) göz önünde bulundurulmalıdır.
- Portekiz ticari Schengen vizesine başvururken Portekiz'deki iş ortağı/partnerinden ya da katılım sağlanacak organizasyondan alınan davetiye belgesi mutlaka başvuru dosyasına eklenmelidir. Davet mektubu ve yazılarının ıslak imzalı olması gerekmemektedir; belgeler fotokopi olarak da ibraz edilebilir. Ancak belgenin orijinal olması gerekmese de kaşeli, imzalı ve barkodlu olduğu görünmelidir.
- Portekiz ticari vizesi başvuru işlemleri sonuçlanmadan otel ve uçak bileti satın alınmaması çok önemlidir. Bilet satın alınarak yapılan başvuruların akıbetinden Vize Merkezi'nin sorumlu olmadığını hatırlatmak isteriz.
- Portekiz'e yapılan ticari vize başvuruları ortalama olarak 7-15 iş gününde sonuçlanmaktadır. Süre; ek evrak talebi, konsolosluk tatil günleri ve yoğunluk durumu gibi bazı nedenlerle değişebilmektedir. Bu nedenle başvuru işlemlerini en erken 3 ay, en geç 1 ay öncesinde başlatmış olmanız gecikmeler yaşanmaması adına önem taşımaktadır.
- Portekiz ticari vize başvuru belgelerinin eksiksiz ve hatasız olması vizenin olumlu sonuçlanması garantisini vermeyecektir. Vize kararlarında tek yetkili kurum konsolosluklardır. Vize Merkezi’nin verilen kararlara herhangi bir etkisi bulunmamaktadır. Vize reddi alınması durumunda başvuru sahibi ret itirazı yapma ve yeniden başvurma hakkına sahiptir ancak vize ücret iadesi yapılamamaktadır.
Portekiz ticari vizesi hakkında dikkat edilmesi gerekenler ile ilgili en önemli bilgilerden yazımızda bahsettik. Konuyla ilgili daha detaylı bilgi almak ve başvuru işlemlerinizi başlatmak için Vize Merkezi müşteri temsilcilerimiz ile iletişime geçebilirsiniz.