Romanya seyahatiniz için aklınıza takılan çok soru mu var? Romanya transit vize hakkında bilgi mi almanız gerekiyor? Transit vizenizin başvurusu konusundan vize ücretine kadar merak ettiğiniz her şeye makalemizden ulaşabilir; transit vize şartları ve daha fazlası hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Romanya’ya herhangi bir amaçla gerçekleştireceğiniz seyahatinizde ülkeye giriş için seyahat amacınıza ve sürenize göre en uygun Romanya vizesini almanız gerekmektedir. Romanya vizesi; belirli bir süre için, transit geçmek ya da geçici olarak Romanya’da ikamet etmek için talepte bulunmanız gereken ve Romanya sınır noktalarından geçerken gösterdiğinde sahibine geçiş izni veren belgedir.
Romanya vizesi, sadece kendi ülke sınırları içinde geçerli bir vizedir ve bu sebepten Romanya’ya seyahat etmenize izin verir. Romanya’nın Avrupa Birliği’ne üye ülkelerden biri olması, Romanya seyahatleri için Schengen vizesi almak gerektiğini düşündürebilir. Bu sık düşülen hatalardan biridir. Çünkü Romanya, Schengen grubuna üye ülkelerden biri değildir.
Yani Romanya seyahati için alacağınız Romanya vizenizin türü ne olursa olsun, size Avrupa’nın diğer devletlerine giriş yapma hakkınız vermez. Örneğin, Almanya’ya gideceksiniz ancak önce Romanya’ya gitmeniz gerekiyor. Bu durumda Romanya’ya gitmek için Romanya vizesi, Almanya’ya gitmek için de Almanya Schengen vizesi almanız gerekmektedir. Zira Romanya’dan çıkış yaptığınız anda ülkenize dönmeniz gerekecektir.
Romanya üzerinden üçüncü bir ülkeye seyahat etmek istiyorsanız, bu durumda da Romanya transit vizeye ihtiyacınız olacaktır. Makalemizin de konusunu oluşturan Romanya transit vizeyi sizler için detaylı bir şekilde anlatmaya çalışalım.
Romanya Transit Vize Nedir?
Tek girişli, çift girişli veya çok girişli olarak alabileceğiniz, Romanya üzerinden üçüncü bir ülkeye yapacağınız seyahatlerde 5 güne kadar konaklama izni veren vize, Romanya transit vize olarak tanımlanmaktadır. Balkanlar, Moldova, Belarus veya amacınıza göre başka ülkelere seyahat edecekseniz, Romanya’dan yapacağınız aktarma veya ülkeden transit geçmeniz gerekiyorsa, transit vize başvurusunda bulunmalısınız.
Umuma mahsus (bordo) pasaport sahibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, kararlaştırdıkları seyahatlerinde transit geçiş için Romanya topraklarını kullanacaklarsa, transit vize almakla yükümlüdür. Bu vize, giriş sayısına göre olmak üzere, sahibine 5 gün konaklama hakkını ülkeden her geçişte vermektedir.
Romanya Transit Vize Türleri
Romanya diplomatik temsilcilikleri tarafından tanzim edilen Romanya vize türlerinin 4’ünden 2’si transit vize türleridir.
Havaalanı Transit Vizesi (A tipi)
Romanya üzerinden başka bir ülkeye seyahat edecek kimselerin, Romanya havaalanında, gideceği ülkenin uçağına bininceye dek kalışını sağlayan, Romanya Konsolosluğu’nun sunduğu vizedir.
Romanya Transit Vizesi (B Tipi)
5 günü geçmemek kaydıyla ülkede kalabildiği ve kişinin Romanya üzerinden üçüncü bir ülkeye geçişini sağlayan vizedir.
Romanya Transit Vize Başvurusu
Romanya’ya gitme konusunda vize muafiyeti olmayan ülkelerden gelen yabancıların, gitmek istedikleri ülkeye Romanya üzerinden geçerek seyahat etmek için transit vize alımı zorunludur. Haliyle Romanya seyahati için vize muafiyeti olmayan ülkelerden biri olan Türkiye için, umuma mahsus (bordo) pasaporta sahip Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Romanya üzerinden Slovakya, Macaristan, Ukrayna, Sırbistan, Karadağ, Belarus veya Moldova’ya seyahat etmek istiyorsa, transit vize almakla mükelleftir.
Romanya transit vize başvurusunda bulunacak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları veya Türkiye’de yaşayan yabancıların vize almak için yapması gerekenleri maddeler halinde açıklayalım.
Öncelikle vize başvurusu için vize başvuru merkezlerinden destek mi alacaksınız, yoksa vize başvurunuzu şahsen mi yapacaksınız karar vermelisiniz.
Zorunlu evrakları doğru, eksiksiz ve çelişkisiz bir şekilde hazırladığınızdan emin olun. Bu evrakları renkli bir şekilde tarayarak PDF ve JPEG formatında kaydedin.
Aktif kullandığınız mail adresinizle Romanya Konsolosluğu tarafından oluşturulan E-vize online sistemine kaydolun. Bir sonraki adım olarak Romanya vize başvuru formunu eksiksiz, doğru ve çelişkisiz bir şekilde ve İngilizce olarak doldurun.
“Diğer evraklar” kategorisinden de Romanya seyahat sağlık sigortanızı E-vize sisteminize yükleyin. Her işlemden sonra değişiklikleri “save” butonuna tıklayarak kaydetmeyi unutmayın.
Daha önce de belirttiğimiz gibi, bilgilerinizin doğru olması çok önemlidir. Bunun için özellikle vize başvuru formunu gösterir dosyanızı bilgisayarınızın masaüstüne indirerek son bir kez kontrol etmenizi tavsiye ederiz. Tüm bilgilerinizi ve evraklarınızı doğru ve eksiksiz yüklediğinizden emin olduğunuzda ise, “submit” butonu ile Romanya transit vize başvurunuzun ilk adımını onaylayabilirsiniz. Şimdi vize başvuru formunuzun çıktısını alarak teslim edeceğiniz evraklarınızın arasına ekleyebilirsiniz.
Romanya Transit Vize Başvurusu Sonuçlanma Süresi
Artık yapmanız gereken, ikinci adım için beklemek olmalı. Ortalama 1-2 hafta içinde mail adresinize randevu onay maili gelecektir. Bunun için maillerinizi sürekli kontrol etmeyi ihmal etmeyin. Randevu onay mailinizin de çıktısını alarak orijinal evraklarınızın bulunduğu dosyaya ekleyin.
Gelelim üçüncü adıma: Randevu günü ve saatinde vize başvuru dosyanız, pasaportunuz ve vize ücretinizle birlikte Romanya Konsolosluğu’nda şahsen bulunmanız elzemdir.
Randevu sıranız gelip hazırladığınız evrakları teslim ettiğinizde konsolosluk görevlisi size bir fiş verecektir. Bu fişle konsolosluğun anlaşmalı bulunduğu bankaya giderek transit vize ücretini ödeyin ve ödediğinizi gösterir dekontu aynı gün içinde dönerek Romanya Konsolosluğu’na teslim edin. Dekontun bir nüshasını da vize başvuru işleminiz tamamlanana dek saklayın. Hatta onay aldıktan sonra dahi Romanya ülke sınırında yapılacak kontrolü de hesaba katarak, dekontunuzu diğer evraklarınızla birlikte seyahatiniz boyunca da saklamanızı ve yanınızda bulundurmanızı tavsiye ederiz.
Son adım olarak ise, konsolosluğun belirttiği gün ve saatte teslim fişini, ödeme dekontunuzu ve kimlik kartınızı göstererek vize işlemleri tamamlanan pasaportunuzu teslim alabilirsiniz.
Romanya vize başvuru formu dosyasına, internet sitemizi ziyaret ederek ulaşabilirsiniz.
Romanya Transit Vize Başvurusu Hakkında Önemli Notlar
Romanya transit vize başvurusu hakkında üzerinde durmak istediğimiz birkaç önemli notu maddeler halinde açıklayalım.
- Vize randevunuzun geç bir tarihte gelmesi veya belki de E-vize başvuru sürecinizde yaşayabileceğiniz sorunlar nedeniyle vize başvurularınızı mümkün olduğunca erken yapmaya özen göstermenizi tavsiye ederiz.
- Öyle ki konsolosluklarda da herhangi bir sebepten yaşayabileceğiniz aksilikleri göz önünde bulundurarak, vize başvurunuzu belirlediğiniz seyahat tarihinizden en geç 30 gün önce yapmış olmayı isteyebilirsiniz. En erken ise 90 gün önce yapabilirsiniz. Unutmayın ki konsolosluklar ek evrak talebinde de bulunabilmektedir ve bu da zaman alacaktır.
- Romanya transit vize başvurularınızın sonuçlanma süresi başvuru yapılacak konsolosluğa veya başvuru yapan kişinin uyruğuna göre değişecektir.
- Vize başvurunuzda her adımı eksiksiz yerine getirdiyseniz, ilgili merkezlere göre vizenizin sonuçlanma süresi ortalama olarak şöyle olacaktır:
İstanbul merkezli başvurular için 5 ila 15 iş günü,
Ankara merkezli başvurular için 2 ila 5 iş günü,
İzmir merkezli başvurular için 2 ila 5 iş günü.
- Türkiye’de yaşayan yabancıların yapacağı vize başvuruları, yukarıda belirttiğimiz sürelerden farklı olarak daha uzun süreçte sonuçlanabilir.
- Acil durumlar için Romanya ekspres vize hizmetinin bulunmadığını da belirtmek isteriz.
Romanya Transit Vizesi için Gerekli Evraklar
Transit vize başvurularında, Romanya sınırlarını belirtilen en fazla 5 günlük süreçte terk etmeyi ve esas seyahat edeceğiniz ülkeye giriş yapmanızı destekleyecek evrakları sunmanız şarttır. Romanya transit vize için gerekli evraklar konusunda en önemli noktalardan birinin, teslim edeceğiniz evrakların güncel tarihli olması gerektiğini hatırlatırız. Şimdi maddeler halinde gerekli evrakları açıklayalım.
- Seyahatiniz bittiğinde geçerliliği 6 ay daha devam eden pasaport
- Romanya’nın istediği şartlara göre 35x45 mm ve beyaz fonda, gözlüksüz, şapkasız, üniformasız ve dişlerin görünmeyeceği şekilde çekilmiş 2 adet güncel biyometrik fotoğraf istenir. Eğer başörtünüz var ise alın, çene, şakaklar ve kulaklarınız görünür olmalıdır.
- Bilhassa “Romanya” ibaresi ile alınması zorunlu kılınan, adınıza düzenlenmiş ve Romanya transit seyahat sürenizi kapsayan seyahat sağlık sigortası
- Eğer Romanya üzerinden transit geçiş, karayolları vasıtasıyla sağlanacaksa, Romanya karayolu üzerinden geçiş yapacak şoförlerin uluslararası ehliyet, araç kayıt evrakları ve yeşil kartlarını yanlarında bulundurmaları elzemdir. Yolculuğunuzu otobüsle yapıyorsanız, otobüs biletlerinizi ibraz etmelisiniz.
- Romanya vizesi için gerekli evraklar konusunda ihtiyaç duyabileceğiniz diğer Romanya vize türleri de dahil olmak üzere, hepsi için internet sitemizin ilgili linklerini ziyaret ederek detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Romanya Vizesi Gerekli Evraklar Konusunda Önemli Notlar
Romanya transit vize için gerekli evraklar konusunda belirtmek istediğimiz birkaç önemli not var. Bunları da yine maddeler halinde verelim.
Hazırlanacak evraklarda, konsoloslukların yetki alanlarına göre farklılıklar olabilmektedir. Burada özellikle Ankara Büyükelçiliği ile İzmir Konsolosluğu yetki alanına dahil edilmiş illerden yapılan başvurularda, randevudan önceki son 2 gün içinde bankadan temin edilecek hesap dökümlerinin de talep edildiğini belirtmek isteriz.
Vize başvurusunda bulunan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, ikamet adreslerine göre ilgili diplomatik temsilciliğin görev alanını dikkate almalıdır.
İşte konsolosluklara göre başvuru yapabileceğiniz illerin listesi…
Romanya İstanbul Başkonsolosluğu’ndan başvuru yapabilecek iller:
Marmara Bölgesi illeri dahildir: İstanbul, Kocaeli, Tekirdağ, Bolu, Bilecik, Bartın, Düzce, Kırklareli, Karabük, Kütahya, Sakarya, Yalova, Zonguldak, Yozgat
Romanya Ankara Büyükelçiliği’nden başvuru yapabilecek iller:
Akdeniz Bölgesi, Karadeniz Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi, Güney Doğu Anadolu Bölgesi, Doğu Anadolu Bölgesi, dahildir: Ankara, Adana, Ağrı, Adıyaman, Aksaray, Amasya Antalya, Ardahan, Batman, Artvin Bayburt, Bingöl Bitlis, Bursa, Çankırı, Çorum, Edirne, Diyarbakır, Elazığ, Erzurum, Erzincan, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Malatya, Hakkari, Iğdır, Hatay, Kahramanmaraş, Karaman, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırıkkale, Kilis, Kırşehir, Konya, Mardin, Muş, Nevşehir, Niğde, Ordu, Osmaniye, Rize, Samsun, Siirt, Sinop, Sivas, Şırnak, Şanlıurfa Tokat, Tunceli, Trabzon, Van
Romanya İzmir Konsolosluğu’ndan başvuru yapabilecek iller:
Ege Bölgesi dahildir: İzmir, Manisa, Muğla, Balıkesir, Aydın, Çanakkale, Afyonkarahisar, Burdur, Denizli, Isparta, Uşak, Mersin
Bu 3 şehirde bulunan konsolosluk görev alanları dışında Romanya vizeleri alınmamaktadır. Antalya, Bursa, Edirne, Gaziantep ve Trabzon’da bulunan vize başvuru merkezleri, Romanya vizeleri için işlem yapamamaktadır.
Romanya Transit Vize Şartları
Transit vize şartlarından söz edeceğimiz bu başlığımızı da yine maddeler halinde açıklayalım.
- Romanya üzerinden bir ülkeye geçiş yapacak umuma mahsus (bordo) pasaportu bulunan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları transit vize almakla yükümlüdür. Buna karşın, siyah/ kırmızı, gri ve yeşil pasaportu bulunan vatandaşlar, bu vizeden muaftır.
- Pasaportunda halen geçerliliğini koruyan çok girişli Schengen vizesi bulunan vatandaşlar, vize almak zorunda değildir.
- Romanya transit vize Türkiye’den alınmalıdır.
- Vize başvurunuzda yukarıda da detaylı açıkladığımız üzere, işlemlerinizi ikamet ettiğiniz şehre hizmet veren konsoloslukta yapmanız zorunludur.
- Romanya transit vize de pasaportunuza işlenecektir. Bu nedenle pasaportunuzda en az 2 adet boş sayfa yer almalıdır.
- Romanya transit vize veya kısa süreli (C tipi) Romanya vizesi talebinde bulunan vatandaşlar, Romanya Konsolosluğu tarafından oluşturulmuş E-vize sisteminde kaydedecekleri başvuru formunun basılı kopyasına ek olarak; geçerli pasaportuyla birlikte önceki pasaportunda bulunan işlenmiş sayfaların fotokopilerini, kalış süresini ve bu süre boyunca masraflarını karşılamaya yetecek maddi yeterliliği olduğunu kanıtlayan belgeleri, transit veya kısa süreli seyahat fark etmeksizin, her iki halde de seyahat amacını oluşturan ülkeye seyahatini kanıtlayan belgeleri doğru ve eksiksiz bir şekilde sunmakla yükümlüdür.
Romanya Vize Şartlarında Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Schengen, Amerika, İngiltere gibi vize başvurularında biyometrik işlem sırasında verilen parmak izi beyanları, Romanya transit vize de dahil hiçbir Romanya vize başvurusunda geçerli değildir.
- Romanya konsoloslukları, aracı firmalarla çalışmaz.
- Romanya konsoloslukları randevu ile çalışmaktadır. Randevularınız yine Romanya Konsolosluğu’nun oluşturduğu ve sizin de başvurunuzu başlattığınız E-vize online sistemi üzerinden otomatik atama yöntemi ile mailinize iletilir. Vize randevunuzu siz belirleyemezsiniz.
- Daha önce belirttiğimiz ve bir üstteki maddeden de anlamış olduğumuz gibi, Romanya E-vize sistemi üzerinden yapılan bu başvuru, başvurunun sadece online olarak yapıldığını göstermektedir. Elbette vize başvuru merkezlerinden danışmanlık alabilir ve işlemlerinizi birlikte yürütebilirsiniz. Ancak randevu günü konsoloslukta şahsen bulunmak zorundasınız.
- 12 yaş altı çocukların randevuya şahsen gitmesi gerekmez. Bu yaş grubu çocukların vize başvuruları, ebeveynleri tarafından yapılabilmektedir.
- Transit vize başvurusu yapmak isteyen vatandaşlar, Romanya üzerinden gidecekleri ülkeye seyahatlerinin gerekçesini ispat etmek zorundadır.
- Transit vizenizi karayolları üzerinden transit geçerek kullanacaksanız vize başvurunuzda, otobüs biletleri; aracınızla geçiyorsanız, aracınıza ait evrakları eksiksiz bir şekilde sunmanız şarttır.
- Bu vize başvurusunu yapan vatandaşların mesleki, finansal ve ailevi durumlarını ispat etmeleri gerekir.
- Romanya transit vize ve bununla birlikte kısa süreli (C tipi) Romanya vizeleri, istisnai durumlar dışında uzatılamaz. Ayrıca Romanya transit vize veya kısa süreli vizeyi esas alarak Romanya’ya giriş yapan kişi, ülkede kalış süresince seyahatinin amacını değiştiremez.
- Schengen bölgesinde geçerli olan seyahat sağlık sigortaları, Romanya’da geçerli değildir. Bunun için Schengen ülkesinden Romanya’ya geçecek vatandaşların Romanya’da geçerliliği olan sigorta poliçelerini almalarını tavsiye ederiz. Sunulacak bu seyahat sağlık sigortasında “Romanya” ibaresi kesinlikle bulunmalıdır.
- Romanya vize başvurularınızda karar yetkisinin sadece Türkiye’de bulunan Romanya diplomatik temsilciliklerine ait olduğunu unutmayınız.
- Romanya transit vizenizin olması ülkeye girişinizi garanti etmez. Burada vizenizle birlikte ülkeye girişinize karar veren Romanya sınır polisidir.
Romanya Transit Vize Ücreti
Transit vize (B tipi vize), siz vize sahiplerine Romanya topraklarında 5 günü geçmeyen konaklama hakkı verir. Romanya vize türlerine göre vize ücretleri değişkenlik gösterdiği gibi, Romanya transit vize ücreti bilgileri de dönem dönem güncellenmektedir. En sağlıklısı, seyahatinizi planlayıp başvurunuzu yapacağınız dönemde güncel vize ücret bilgisini vize başvuru merkezlerinden öğrenmektir.
Burada Romanya vize ücreti ve almak isteyebileceğiniz ek hizmetler ile ilgili ücretler konusunda daha detaylı bilgiye ulaşmak isterseniz, internet sitemizi ziyaret etmenizi öneririz. İyi yolculuklar dileriz.