Rusya ile Türkiye arasında imzalanan 30 günü geçmemek şartıyla karşılıklı olarak iki ülke arasında vizesiz serbest seyahat etme imkanını tanıyan anlaşma 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren Rusya tarafından askıya alınmıştı. Bu karar 25 Temmuz 2019 tarihindeki yeni karara kadar uygulandı. Yeni karar göre 1 Eylül 2019 tarihinden itibaren Hususi (Yeşil) ve Hizmet (Gri) pasaport sahibi Türk vatandaşlarının Rusya vizesi almaları gerekmemektedir. Diplomatik (Siyah) pasaport sahibi Türk vatandaşlarının da 90 günü geçmemek koşuluyla Rusya seyahatlerinde vize almalarına gerek yoktur. Sadece T.C. Umuma Mahsus (Bordo) pasaport sahipleri vize almak zorundadır.
Rusya’ya seyahat edecek bordo pasaport sahibi Türk vatandaşlarının bu ülkeye yapacakları kısa veya uzun seyahatlerinden önce Rusya vizesi almaları gereklidir. Rusya İstanbul Başkonsolosluğu ve Rusya Ankara Büyükelçiliği Rusya vize başvurularının değerlendirilmesi ve sonuçlandırılmasında tek yetkili makamdır. Rusya vize başvuru işlemleri konsolosluğa yapılabileceği gibi aynı zamanda konsolosluğun yetkilendirdiği vize merkezleri, akredite seyahat acenteleri aracılığıyla da yapılabilmektedir. Rusya vizesine şahsen başvuru yapma zorunluluğu yoktur. Rusya vizesine Vize Merkezi aracılığıyla başvuru yapıp vize işlemlerinizi kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.
2024 Rusya Yeşil Pasaporta Vize İstiyor Mu?
Rusya, yeşil (hususi) pasaport sahibi Türk vatandaşlarına 1 Eylül 2019 tarihinden sonra vize uygulanmamaktadır. Dolayısıyla yeşil pasaport sahibi kişilerin Rusya’ya seyahatlerinden önce vize almaları gerekli değildir.
Yeşil pasaport sahiplerinin pasaport geçerlilik sürelerinin Rusya seyahati sonrası için en az 6 ay olması gereklidir. Rusya 1 Ocak 2016 tarihinden geçerli olmak üzere yeşil pasaport sahibi Türk vatandaşlarına vize uygulamaktaydı. Yeşil pasaport sahibi Türk vatandaşlarına Rusya vizesi kalkmıştır. Rusya’ya her ne amaçla seyahat edecek yeşil pasaport sahiplerinin artık vize başvuru işlemlerini başlatmaları gerekmemektedir. Rusya’nın Türk vatandaşlarına kapıda vize uygulaması bulunmamaktadır. Yeşil pasaport ile Rusya’ya vizesiz seyahat etmek mümkündür. Vizesiz Rusya seyahati için yeşil pasaport geçerli olmaktadır. Rusya Devleti, T.C. Diplomatik (Siyah) pasaport sahiplerine de 90 günü aşmamak koşuluyla vize uygulamamaktadır. Rusya yeşil pasaporta vizeyi 1 Eylül 2019'dan sonra kaldırmıştır.
Rusya vizesi için gerekli evrak listesi başvuru yapacağınız vizenin türüne göre değişiklik göstermektedir. Bordo pasaport sahiplerinin ihtiyaç duydukları vize türüne istinaden başvuru evrakların tam ve eksiksiz bir şekilde hazırlanması önem arz etmektedir. Yanlış, hatalı ve eksik evraklarla yapılan vize başvuru işlemleri konsolosluk tarafından reddedilmesine neden olmaktadır. Vize Merkezi temsilcilerimiz başvuru evraklarınızı konsolosluğun istediği şekilde hazırlamanıza yardımcı olmaktadırlar. Vize Merkezi temsilcilerimizi arayarak başvurucağınız vize türü için evrak listesini tarafınıza e-posta aracılığıyla gönderilmesini talep edebilirsiniz. İkamet ettiğiniz ile en yakın Vize Merkezi Şubelerine şahsen gelerek veya kargo, kurye aracılığıyla evraklarınızı gönderebilirsiniz.
Rusya için verilen başlıca vize türleri; Rusya turistik vize, Rusya ticari vize, Rusya aile ve arkadaş ziyareti vizesi, Rusya çalışma vizesi, Rusya eğitim vizesi ve Rusya transit vize olup genellikle vize türlerinin geçerlilik süreleri 15 gün ile 90 gün arasında değişmektedir.
Rusya Konsolosluğu genelde bütün Rusya vize türleri için davetiye alınması şartı getirmektedir. Rusya vizesi için bordo pasaport sahiplerinin vize türlerine istinaden davetiye temin etmeleri vize başvurusu için gereklidir. Rusya Konsolosluğu gönderilen her davetiyeyi kabul etmeyip yalnızca Rusya’daki yetkili makamlar tarafından hazırlanıp onaylanmış davetiyeleri kabul etmektedir. Bu davetiyelerin kapsamı başvru yapılan vizenin türüne göre değişmekle berabet Rusya’daki yetkili makamlar davetiyelerin içeriğine önem vermektedirler. Rusya vizesi davetiyesi şahsen alınması yaklaşık olarak bir buçuk ay gibi uzun bir süreyi bulabilmektedir. Vize Merkezi davetiyeyi daha kısa bir sürede temin edebilmektedir. Davetiyeyi daha kısa bir zamanda herhangi bir sorunla karşılaşmadan almak için Vize Merkezimi temsilcilerimizi arayınız.
Kırım, Mart 2015 tarihinde Rusya’ya dahil olmuş olup bu tarihten sonra Kırım bölgesi, Kırım Cumhuriyeti altında resmi olarak Rusya tarafından yönetilmektedir. Kırım Cumhuriyeti’nde Rusya’nın uygulamış olduğu vize prosedürleri geçerlidir. Bu nedenle Kırım’a seyahat etmek isteyen kişilerin seyahatlerinden önce Rusya vizesi almaları gereklidir.
Yeşil Pasaport Nedir?
Pasaport, T.C. kanunlarında belirlenen yetkili makamlar tarafından verilen ve hamillerine bir ülkenin milli hudutlarından diğerine geçmek için kullanılan bir belgedir. Türkiye’de Umuma Mahsus (Bordo), Hususi (Yeşil), Hizmet (Gri), Diplomatik (Siyah) ve geçici pasaport olmak üzere 5 çeşit pasaport türü bulunmaktadır. Her pasaport türü farklı statüdeki kişilere verilmektedir. Bu pasaportlar arasındaki Yeşil (Hususi) pasaport, kamu görevlilerine ve eski bürokratlara verilmektedir. Fakat bunun için de bazı prosedürler uygulanmaktadır.
Yeşil Pasaport Kimlere Verilir?
Yeşil (Hususi) pasaport birçok ülkeye 180 gün içerisinde 90 güne kadar vizesiz seyahat etme imkanı sağlamaktadır. Fakat bazı ülkelerde yeşil pasaport sahibi olsanız da o ülkeye girişte e-vize veya kapı vizesinin alınması gereklidir. Peki, Yeşil pasaport kimlere verilir?
Eski bakanlar, Türkiye Büyük Millet Meclisi eski üyeleri, 1.2. ve 3. derece kadrolarda bulunan ya da bu kadrolar karşılık gösterilmek veya T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilip emeklilikleri bu derecelerden kesilmek şartıyla, sözleşmeli olarak çalıştırılan devlet memurları ve diğer kamu görevlilerine; diplomatik pasaport verilmesini gerektiren vazifelerden başka bir resmi vazife ile ya da kendi hesaplarına yabancı ülkelere gittikleri zaman verilir. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu üyeleri için Emekli Sandığı ile ilgilendirilme ve emekliliklerinin bu derecelerden kesilmesi şartı aranmaz. Bunlardan emeklilik veya çekilme sebepleri ile görevlerinden ayrılmış olanlara da bu tür pasaport verilebilmektedir.
İlçe ve İl belediye başkanlarına, görevleri boyunca yeşil pasaport verilir. Hususi pasaport alabilecek durumda bulunanların eşlerine de aynı tür pasaport verilir. Yeşil pasaport almaya hakkı bulunduğu sırada vefat edenlerin dul eşlerine başkası ile evlenmemiş ise aynı türden pasaport verilmesi mümkün olmaktadır. Yeşil pasaport pasaport alabilecek durumda bulunanların ergin olmayan veya ergin olsalar dahi yanlarında yaşayıp evli olmayan ve iş sahibi olmayan öğrenimi devam eden çocuklarına 25 yaşına kadar, yine ergin olsalar dahi evli olmayan ve iş sahibi olmayan, aynı zamanda zihinsel, bedensel veya ruhsal özürlerinden en az biri sebebiyle devamlı bakıma muhtaç durumda olduğu sağlık kurumlarının düzenlediği sağlık kurulu raporu ile belgelenen çocuklarına da yeşil pasaport verilir. Hak sahibi ebeveynin vefatı durumunda vefat eden ebeveynden dolayı emekli aylığı bağlanan çocuklar iş sahibi olarak değerlendirilmeyip yukarıda belirtilen diğer şartları taşımaları halinde yeşil pasaport verilebilir.
Yeşil Pasaport için Gerekli Belgeler
1. Yeşil pasaport talep formu.
2. Nüfus Cüzdanı, T.C. Kimlik Kartı veya Geçici Kimlik Belgesinin aslı
3. 2 adet biyometrik fotoğraf
4. Öğrenci belgesi
5. Daha önceden alınan, iptal olmamış geçerli, geçersiz pasaportlar
6. Pasaportun ödendi dekontu veya makbuzu
7. Ergin olmayanlar ya da kısıtlılar için veli, vasi kararı ve muvafakat belgesi.
8. Sağlık kurulu raporu
9. Emeklilik ya da çekilme nebepleri ile görevinden ayrılanlar için emekli olduğu tarihteki kadro derecesini gösteren belge, başvuru sahibinin muvafakat ve vekalet belgesi.
Rusya vizesi için farklı işlemler hakkındaki tüm bilgileri sitemizde bulabilir ve vize başvuru yapmak için müşteri temsilcilerimize ulaşabilirsiniz.