Suudi Arabistan çalışma vizesi başvurusunda bulunabilmeniz için öncelikle Suudi Arabistan'da faaliyet gösteren şirketten davet (kabul) mektubunu temin etmeniz gerekmektedir. Davetinizin içeriğine göre Suudi Arabistan çok girişli ve tek girişli vize başvurusu yapmanız gerekecektir. Davetiyenizi bize göndermeniz halinde başvurunuzu zaman kaybetmeden gerçekleştirme yetkisine sahibiz. İstanbul dışında faaliyet gösteren firmalar dilekçelerini bağlı bulundukları il valiliği ve il ticaret odasından onaylatmaları gerekmektedir.
Yine aynı dilekçe İstanbul valiliğine de onaylatılmalıdır. İstanbul Valiliği onayı da tarafımızdan yapılmaktadır. Suudi Arabistan çalışma vizesi evrak listesini sayfamızın devamında bulabilirsiniz. Suudi Arabistan vize ücreti kişisel durumunuza göre değişiklik göstermektedir. Güncel Suudi Arabistan vize ücretleri için Suudi Arabistan departmanımız müşteri temsilcimizi arayabilirsiniz.
Suudi Arabistan Çalışma Vizesi Başvurusu
Suudi Arabistan çalışma yasaları işçi ve işveren arasında dengeleri kuracak şekilde düzenlenmiş ve kapsamı geniş ve gerekli yasalarla çalışma hayatı sınırları belirlenmiştir. Suudi ve yabancı firmalara bir esneklik ve kolaylık gösterilmezken çalışma yasalarına özen gösterilmesi karşılıklı iş ilişkilerinde istikrarı sağlamaya yönelik girişimdir. Suudi Arabistan çalışma vizesi başvuru işlemleri konsolosluk tarafından yetki verilmiş Vize Merkezi aracılığıyla yapılabilmektedir. Vize Merkezi sizin adınıza Suudi Arabistan çalışma vize başvurunuzu en kısa sürede, sorunsuz bir şekilde gerçekleştirmek için hizmet vermektedir. Suudi Arabistan çalışma izni 50 yaş ve üzeri kişilere verilmezken çalışma izni almak için Suudi veya ülkede çalışan yabancı bir şirketten kefalet alınması gereklidir. Kefalet sistemine göre ülkeden çıkış, ev kiralama, banka hesabı açtırma, hastane, tedavi ve telefon açtırma gibi işlemler kefil olan kişinin izni ile yapılabilmektedir.
Suudi Arabistan’da kefalet sistemi zorunludur. Kefaleti olmayan bir yabancı kişi ülkeye giriş yapamazken Suudi Arabistan’da iş yapan bir yabancı firmanın çalışacak kişiye kefil olması gereklidir. Suudi Arabistan’da çalışacak kişinin ülkeye giriş çıkışı iş değiştirme ve ülkeden ayrılabilmesi için kefil ile anlaşması gereklidir. Suudi Arabistan çalışma vizesi için kefil olacak kişi veya firma Suudi Arabistan çalışma ofisine başvurur çalışma ofisinin uygun bulması durumunda Suudi Arabistan Büyükelçiliği veya Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’na bildireceği talimat ile işlemleri hakkındaki kararı bildirilir. Çalışma vizesi ile gelen kişiler 90 gün içinde oturum izni almaları gereklidir. Suudi Arabistan çalışma izni süresi 1 veya 1 yıldır. Çalışma izninin süresi uzatılmak istenirse işçi ile işverenin anlaşarak yine 1 veya 2 yıl uzatılabilir. Suudi Arabistan çalışma izni süresi bittiğinde yenilenmeli, bir gecikme durumunda Suudi Arabistan ve iş yasası kurallarına göre cezai yaptırım uygulanmaktadır.
Suudi Arabistan çalışma vizesi için başvuru yapacak Türk vatandaşlarının Suudi Arabistan’da çalışacakları kurum ve kuruluşlardan davet mektubu almaları gereklidir. Çalışma vizesi başvuru işlemleri için davet mektubu zorunludur.
Suudi Arabistan Çalışma Vizesi için Gerekli Evraklar
1. İngilizce olarak yazılmış vize talep dilekçesi (Şirketin antetli kağıdına, Konsolosluğa hitaben, T.C. Ticaret odası onaylı) Güncel Şirket Evrakları (İmza Sirkleri, Faliyet Belgesi, Vergi Levhası, Sicil Gazete Fotokopileri
2. Pasaport (Seyahat sonrası en az 1 yıl geçerli)
3. Pasaport renkli fotokopisi (A4 formatında ve 1 adet resim pasaport fotokopisi üzerine tutturulacaktır)
4. 2 Adet Biometrik Fotoğraf (Arka fonu beyaz ve güncel)
5. Barkod (Kurumumuz tarafımızdan temin edilmektedir)
6. Davetiye (Suudi Arabistan firmasının antetli kağıdına, kaşe ve imzalı)
7. Davet eden firmanın Şehadetnamesi (Şehadet Şerike)
8. Yetki yazısı. (Şirket antetli kağıdına yazılacak, imzalanacak)
9. Geçici iş Sözleşmesi (Davetiye gönderen S.A firması ile Türkiyede çalıştığı firma veya işçi arasında yapılan geçici iş sözleşmesi S.A Ticaret Odası onaylı)
10. Teknisyenler için Şirket antetli kağıdına 2 yıllık tecrübe yazısı veya hangi meslek türünde gidecekse o meslekte ustalık belgesi veya diploma fotokopisi. Mühendisler için ise diplama fotokopisi (Noter Tasdikli)
11. SGK İşe giriş bildirgesi (Şirket tarafından kaşelenmiş
12. Sabıka kaydı. Aslı Cumhuriyet Savcılığından alınmalıdır.
13. A4 Renkli Nüfus Cüzdanı fotokopisi
14. Sağlık Raporu. Hbs, hbc, hıv, kan testi.
Suudi Arabistan Çalışma Vizesi Kaç Günde Çıkar?
Suudi Arabistan çalışma izni vizesi evrakların hazırlanması ve konsolosluğun değerlendirme süresine göre 4 veya 5 iş günü içinde sonuçlanmaktadır. Ancak Suudi Arabistan Konsolosluğu’nun yoğun olması, resmi tatil günlerine denk gelmesi veya ek evrak istesi durumunda bu süre uzayabilmektedir.
Önemli Notlar
- Suudi Arabistan çalışma izninde İşveren Suudi Arabistan’a istihdam sağlamak amacıyla getirttiği işçinin ülkeye girişinden itibaren 90 içinde çalışma ve oturum iznini almalıdır. İşveren bu izinleri almazsa kendisine Suudi Arabistan kanunlarınca belirlenen ceza uygulanır.
- Suudi Arabistan Umre ve Hac Vizesi için başvuruya şahsen gelmeniz gerekmemektedir. Şirketimiz Konsoloslukta sizin adınıza başvuru ve takip yetkisine sahiptir.
- Suudi Arabistan vize başvurularınız hakkında verilecek olan kararlar Suudi Arabistan Konsolosluğunun inisiyatifi altında olacaktır.