Umre vizesi için onaylı bir Umre seyahat acentesi aracılığıyla başvurmalıdırlar. Suudi Arabistan Umre vizesi için Umuma Mahsus (Bordo), Diplomatik (Siyah), Hizmet (Gri), Hususi (Yeşil) pasaport sahibi T.C. Türk Vatandaşlarının vize alması gerekmektedir. Umre ziyareti yapabilmek için Suudi Arabistan vize uygulamaları yerine getirilmelidir.
Suudi Arabistan Umre Vizesi Şartları
- Gayrimüslim bir isme sahip olan kişinin, bir camiden veya İslami bir merkezden, başvuranın Müslüman olduğuna dair bir belge sunması gerekir.
- Başvuru güncel ve arka fonu beyaz renkli vesikalık fotoğraf eklenmelidir. Fotoğraf, doğrudan kameraya baktığı tam yüz görünümü olmalıdır. Yandan veya açılı görünümler kabul edilmez.
- Pasaportlar, başvuru formunun teslim edildiği tarihten itibaren en az 6 ay geçerli olmalıdır.
- Onaylı ve iade edilmeyen uçak bileti. Suudi Arabistan'dan hareket, giriş tarihinden itibaren iki hafta içinde olmalıdır.
- Kadınlara ve çocuklara koca/baba veya erkek bir akraba (Mahram) eşlik etmelidir. İlişki kanıtı gereklidir (bir eş için evlilik cüzdanı, çocuk için her iki ebeveynin isimlerini gösteren doğum belgesi). Mahram, eşi ve çocuklarıyla aynı uçakla Suudi Arabistan'a giriş çıkış yapmalıdır.
- Not: Bir kadın 45 yaşında veya daha büyükse, organize bir grup veya aile ile seyahat ederse ve mahreminden noter tasdikli İtiraz Edilmez Belgesi ibraz ederse, mahremsiz gitmesine izin verilir.
- Not: Başvuru sahibi, başvurduğu ülkenin vatandaşı değilse, başvuru ile birlikte geçerli bir oturma izni sunulmalıdır.
- Menenjitine karşı aşı sertifikası eklenmelidir. Aşı sertifikası Suudi Arabistan'a giriş tarihinden en fazla üç yıl ve en az 10 gün önce verilmiş olmalı ve üç yıl geçerli olmalıdır. Aşı sertifikası Suudi Arabistan'a girişte başvuru sahibinin yanında olmalıdır.
Umre Vizesi Geçerlilikleri
Umre vizesi sadece 2 hafta geçerlidir. Bu 2 hafta içinde, Suudi Arabistan'dan çıkışınızın giriş tarihinden itibaren iki hafta içinde olduğundan emin olarak umre yapmalısınız.
Not: Ramazan umre vizesi ramazan ayının son gününü aşamaz. Ramazan ayının sonunda Suudi Arabistan'dan ayrılmalısınız ve orada Ramazan Bayramı olamaz.
Suudi Arabistan Umre vizesinin 30 gün geçerliliği bulunur. Suudi Arabistan Umre ziyaretine belirli bir tarihte gidilme zorunluluğu olmayıp sayı olarak da bir sınırlama bulunmamaktadır. Umre ziyaretinde Kabe ziyaret edilir, Müslüman vatandaşlar dini görevlerini yerine getirmiş olur. 45 yaşın altındaki kadınlar birinci derece yakını olmadan Suudi Arabistan’a giriş yapamaz. Ancak eş veya baba eşliğinde ülkeye girebilir, Umre ziyaretinde bulanabilirler.
Suudi Arabistan hükümeti bir düzenleme yaparak Umre ziyaretinde bulunacak kişilere turizm programı hazırlamıştır. Bu programın amacı dini amaçla ülkeyi ziyaret eden kişilerin ülkede daha fazla kalmalarını sağlayarak, tarihi, turistik yerleri görmelerine vesile olmaktır. Bu sayede Müslüman vatandaşlar, umre ziyaretlerinin ardından ülkenin kültürünü daha yakından tanıyabilmektedirler. Suudi Arabistan vizesine sahip olmak isteyen kişilerin pasaport bilgileri online sistem üzerinden Suudi Arabistan’a iletilmektedir. Alınacak onay ile birlikte kayıt işlemleri başlamış olacaktır. Hac vizesi başvuru işlemlerinize seyahat tarihinizden 1 ay önce başlamanız tavsiye edilir.
Suudi Arabistan Hac Vizesi Nasıl Alınır?
Başvuru formu size en yakın Suudi Konsolosluğundan temin edilebilir. Ancak vizeyi, seyahatinizi ve konaklama yerinizi ve Hac yapmak için ihtiyaç duyabileceğiniz diğer her şeyi ayarlayacak lisanslı bir seyahat acentesi atamanız tavsiye edilir. Seyahat acentesi başvuru formunuzu Suudi Konsolosluğuna gönderecektir.
Suudi Arabistan Konsolosluğu, Hac vizesi başvurularını direkt olarak kabul etmez. Suudi Arabistan Umre vizesi başvuruları konsolosluğun yetki verdiği seyahat acenteleri aracılığıyla yapılır.
Arabistan kısa süreli vize başvuruları Suudi Arabistan Konsolosluğu tarafından yetki verilmiş vize merkezleri üzerinden yapılır. Özel bir durum olmadığı müddetçe kısa süreli vize başvuruları direkt Arabistan Konsolosluğuna/Büyükelçiliğine yapılmamaktadır.
Başvuru Tarihleri
Hac vizeleri Şevval ortasından her yıl 25. Zilkade'ye kadar verilir.
Suudi Arabistan vizesine başvuracak kişinin Suudi Arabistan resmi kurumlarından davet mektubu temin etmiş olmalıdır. Suudi Arabistan vizesi için gereken davetiye mektubu İstanbul Başkonsolosluğu'na veya Ankara Büyükelçiliği'ne geldiği takdirde vize başvurusu yapılmalıdır.
Hac Vizesi Şartları
Başvuru sahibi, en az altı ay daha geçerli bir pasaporta sahip olmalıdır; pasaportun yan yana en az iki boş vize sayfası olmalıdır.
Her başvuru sahibi, beyaz bir arka plana sahip bir adet yeni vesikalık renkli fotoğraf sunmalıdır. Fotoğraf, doğrudan kameraya baklan tam yüz görünümü olmalıdır. Yandan veya açılı görünümler kabul edilmez. (Bazı seyahat acenteleri, biri vize başvurusu için, diğeri grup kimlik kartı için olmak üzere iki renkli fotoğraf ister).
Başvuru sahibi, siyah tükenmez kalemle doldurulmuş veya basılı olarak doldurulmuş bir başvuru formu sunmalıdır; form yetkili seyahat acentesi tarafından imzalanmalı ve kaşelenmelidir.
Mahrem, başvuru formlarına eşi ve çocukları veya seyahat ettiği herhangi bir akrabası hakkında eksiksiz bilgi yazmalıdır. Ayrıca evlilik veya doğum belgelerinin kopyalarını da sağlamalıdır.
Not: Kadınların Mahrem ile Hac için seyahat etmeleri gerekmektedir. Başvuru formu ile birlikte akrabalık kanıtı da ibraz edilmelidir. 45 yaşını doldurmuş her kadın, mahremi tarafından kendisine hac için seyahat etmesine izin veren bir itiraz mektubu ibraz etmesi koşuluyla, organize bir grupla mahremsiz seyahat edebilir. Bu mektup noter tasdikli olmalıdır.
Başvuru sahibi, rezervasyonları onaylanmış, iade edilmeyen bir gidiş-dönüş biletine sahip olmalıdır.
Başvuru sahibi menenjit ve ACYW135 için aşı kanıtı sunmalıdır. Bebekler ve 15 yaşına kadar olan çocuklar için çocuk felci ve menenjit için aşı raporu gereklidir. 15 yaşından büyük çocuklar, yetişkinler için istenen aşıların aynısını yapmalıdır. Aşı sertifikası Suudi Arabistan'a girişten en fazla üç yıl ve en az 10 gün önce verilmiş olmalıdır.
Her hacı, hac hizmetleri (rehberler, Zemzem su acenteleri, Mina ve Arafat'ta çadır konaklama ve ulaşım masrafları) için Cidde'deki 'Birleşik Acenteler Ofisine' ödenecek iki onaylı çek veya kasiyer çeki sunmalıdır. Bu kontroller hacının adını ve pasaport numarasını, veriliş tarihini ve yerini içermelidir. Her başvuru sahibi uygun ücretleri ödemek zorundadır. Hacılar, her iki ücreti birleştiren bir çek gönderme seçeneğine sahiptir.
Çocuklar Hacca Giden Ebeveynlerine Eşlik Edebilir mi?Çocuklar ebeveynlerine eşlik edebilir. Vize başvurusunda bulunurken isimlerini ebeveyn pasaportuna yazmaları ve doğum belgelerini eklemeleri gerekmektedir. 45 yaşın altındaki çocuklara ve kadınlara Mahrem (bir erkek akraba) eşlik etmelidir.
Not: Reşit olmayan on sekiz yaşını doldurmamış hiçbir başvuru sahibine, ailesi yanında değilse Hac vizesi verilmeyecektir.
8 yaşından küçük olan çocukların hac ziyaretinde yanında annesinin olması zorunludur. Yanlarında 1. Dereceden yakın akrabaları olmadığı takdirde hac ziyaretine gidemezler. Eğer 9-18 yaş aralığındaki çocukların hac ziyaretleri sırasında yanlarında anne veya babasından biri olmayacaksa 1.derede akrabalarından birinin bulunması gereklidir. Bu kişiler için de noterden onaylı muvafakatname, aynı zamanda vukuatlı kağıt örneğinin alınması gereklidir. 18-45 yaş arasında olan, tek başına hac ziyaretine gitmek isteyen kadınlara Arabistan kanunlarına istinaden hac vizesi verilmez. Hac vizesi alabilmeleri için yanlarında 1. Dereceden akrabalarının olması gereklidir. Beraber gidilecek kişinin de vukuatlı nüfus kağıdı örneği sunmaları zorunludur.
Arabistan Konsolosluğu vize başvuru işlemlerini Pazartesi ve Perşembe günleri saat 09:00-15:00 saatleri arasında kabul etmektedir. Cuma günleri Suudi Arabistan Konsolosluğu’nun tatil günü olması dolayısıyla başvuruları kabul etmemektedir. Vize başvurusunda bulunacak kişilerin pasaportlarında İsrail vizesi yani İsrail’e giriş ve çıkış damgası olması halinde vize başvuruları kabul edilmez.
Not: Başvurdukları ülkenin vatandaşı olmayan adaylar, yasal ikamet durumunu gösteren belgeli kanıt sunmalıdır.
Başvuru sahibi İslam'a geçmişse, İslam Merkezi tarafından noter tasdikli olması gereken İslami bir sertifika ibraz edilmelidir
Suudi Arabistan Krallığı'ndaki pasaport makamları, ikametgahları hakkında yanlış veya yanlış bilgi veren herhangi bir hacıyı (masrafları kendisine ait olmak üzere) iade etme hakkını saklı tutar.
Suudi Arabistan Hac ve Umre Vizesi için Gerekli Evraklar
Suudi Arabistan Umre ve Hac Vizesi genel başvuru evrakları;
- Pasaport: Hac ve Umre ziyareti için kullanacağınız pasaportunuzun seyahat tarihinden itibaren en az 1 yıl geçerliliği ve çipli olması gereklidir. Hac ve Umre vizenizin pasaportunuza işlenebilmesi için en az 2 sayfasının boş olmalıdır. Kullanmış olduğunuz pasaportların geçerlilik süresini kontrol etmenizi tavsiye ederiz. Eğer pasaportunuzun süresi dolmuşsa vize başvuru işlemlerine başlamadan önce yenilemeniz gerekmektedir.
- Fotoğraf: Hac vizesi evrakları arasında 2 adet vesikalık fotoğraf yer almaktadır. Fotoğrafın arka fon rengi beyaz ve güncel olması gerekir.
- Nüfus Cüzdanı Fotokopisi: T.C. kimlik numarasının yazılı olduğu nüfus cüzdanının arkalı önlü fotokopisi gerekmektedir.
- Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği: Suudi Arabistan Hac ve Umre vize başvuruları için aile ve adres bilgilerinin yer aldığı vukuatlı kayıt nüfus örneği sunulmalıdır. Eşi ile gidecek olanlara vukuatlı nüfus kayıt örneği, akrabaları ile gidecek olanlar için akrabalığı gösterecek vukuatlı nüfus kayıt örneği gerekir.
- Suudi Arabistan Hac ve Umre vize işlemlerinizi acenta aracılığıyla yapabilirsiniz. Arabistan hac ve umre vize başvurusu için şahsen bir başvuru gerçekleştirmenize gerek yoktur. Evraklarınızı hazırlayıp kargo ile ofisimize gönderebilir, başvuru için gerekli işlemleri sizin için tamamlayabiliriz.
Suudi Arabistan Hac ve Umre Vizesi Ücretleri
Suudi Arabistan’a hac ve umre ziyareti amacıyla seyahat edecek Türk Vatandaşlarının, ülkeye seyahatleri öncesinde vize başvurusunda bulunmaları gerekmektedir. Hac ve Umre vizesi ücreti Suudi Arabistan Konsolosluğu tarafından belirlenmektedir. Suudi Arabistan vize ücreti planlanan seyahatin amacına göre değişebilmektedir.
Suudi Arabistan çalışma vizesi, aile ziyareti vizesi ve işçi vizesi başvuru işlemleri kendi içlerinde değişiklik gösterdiğinden dolayı vize ücretleri farklılık göstermektedir. Umre vizesi de bu vize türleri arasında özel olan bir kategoridedir. Çalışma vizelerine, aile ziyareti ya da ticari vize başvuru işlemlerinde daha değişik, özellikle kadınlara yönelik daha özel belge çeşitleri gerekmektedir.
Suudi Arabistan vize ücreti başvurulan vize türüne ve ülkede kalış süresine göre değişiklik göstermektedir. Mesela; davetiye belgesinin içinde tek giriş, çift giriş, çok giriş ve çalışma vizesi kategorilerinden biriyle vize başvuru işlemi yapılması durumunda Suudi Arabistan vize fiyatları değişiklik göstermektedir.
Eksik veya hatalı belgeler işe vize başvuru işlemi yapılırsa sonuçlanma süresi daha uzun sürer. Yabancı pasaportlarla yapılan vize müracaatlarının sonuçlanma süresi biraz uzayabilir. Suudi Arabistan Konsolosluğu Suudi Arabistan ve Türkiye resmi tatil günlerinde vize işlemlerini kabul etmemektedir. Suudi Arabistan Hac vize işlemlerini sonuçlandırma ve onaylama yetkisi sadece Suudi Arabistan Büyükelçiliği’ndedir.
Umre vize başvuru şartlarını yerine tam getirmediğiniz takdirde Suudi Arabistan Umre vizeniz ret ile sonuçlanabilir. Eğer vizeniz onaylanmaz ret ile sonuçlanırsa tarafınıza vize ücretinin geri ödemesi yapılmamaktadır. Fakat yeniden başvuru evraklarınızı temin edip başvuru işleminiz tekrarlayabilirsiniz. Yanlış, hatalı veya eksik evraklarla Suudi Arabistan Hac vizesi başvurusu yapmanız halinde planladığınız seyahatin gecikmesine neden olabilirsiniz.
Suudi Sağlık Bakanlığı İhtiyaçları- Suudi Arabistan'a Gidip Gelen Uluslararası Seyahat Edenler İçin Aşı Gereksinimleri ve Öneriler
- Sarıhumma
- Suudi Arabistan'a gelen yolcular Suudi Arabistan'dan kalkan yolcular
- UST (2005) Ek 7 kapsamında bir Taraf Devlete giriş koşulu olarak, sürekli veya periyodik sarıhumma bulaşı olan ülkelerden gelen 9 aylıktan büyük tüm yolcular için sarıhumma aşısı zorunludur (1). 12 saatten az havalimanı geçişi için aşı kanıtı gerekli değildir. Aşı sertifikası ömür boyu geçerlidir.
- Seyahat edenlere Uluslararası Aşı Sertifikası verilmelidir (2). Uygun aşı belgelerine sahip olmayan yolcular, taşıma araçlarına (örn. karayolu, hava, deniz) bakılmaksızın giriş noktalarında kısıtlanabilir.
- Çocuk felci aşısı
- Suudi Arabistan'a gelen yolcular Suudi Arabistan'dan kalkan yolcular
- Suudi Arabistan'a gelen her yaştan vahşi poliovirüs (WPV1) (3) veya dolaşımdaki aşı kaynaklı poliovirüs (cVDPV1 veya cVDPV3) (4) bulaşan tüm sakinler ve uzun süreli ziyaretçiler (yani 4 hafta veya daha uzun süre kalanlar) uluslararası seyahatten 4 hafta ila 12 ay önce bir doz bivalan oral poliovirüs aşısı (bOPV) veya inaktive poliovirüs aşısı (IPV) almalıdır. Son 4 hafta ila 12 ay içinde bir doz bOPV veya IPV almamış olan ve acil seyahate çıkan (yani 4 hafta içinde) yolcular, en azından hareket zamanında bir doz çocuk felci aşısı almalıdır.
- Dolaşan aşı kaynaklı çocuk felci virüsü (cVDPV2) (5) bulaşan eyaletlerden gelen tüm sakinler ve uzun süreli ziyaretçiler (yani 4 hafta veya daha uzun süre kalanlar) Suudi Arabistan'a gelen her yaştan sakinler ve uzun süreli ziyaretçiler bir doz almalıdır. IPV, uluslararası seyahatten 4 hafta ila 12 ay önce veya acil seyahat edenler için (yani 4 hafta içinde), en azından hareket zamanına kadar bir doz.
- Yolculara Uluslararası Aşı Sertifikası (2) verilmelidir. Uygun çocuk felci aşısı belgesine sahip olmayan yolcular, taşıma araçlarına (örn. karayolu, hava, deniz) bakılmaksızın giriş noktalarında kısıtlanabilir.
Seyahat Etmeden Önce İncelenmesi Gereken Diğer Aşılar
Tüm gezginlerin bebeklerin, çocukların, ergenlerin ve yetişkinlerin aşı durumunu gözden geçirmeleri için seyahat öncesi teselli önerilir.
Belirli destinasyonlar için aşıları (Kolera, Hepatit A ve B, Japon ensefaliti, Meningokok, Polio (yetişkin rapel dozu), Tifo ateşi, Sarıhumma, Kuduz) ve rutin aşı güncellemelerini (Difteri, tetanoz ve boğmaca, Hepatit B, Hepatit B, Haemophilus influenzae tip b, İnsan papilloma virüsü, Grip (mevsimsel), Kızamık, kabakulak ve kızamıkçık, Pnömokok, Çocuk Felci, Rotavirüs, Tüberküloz, Suçiçeği). Hac bölgesi Mekke, Medine ve Cidde şehirlerini içerir.
Sağlık Eğitimi: Sağlık yetkilileri, hacılarına her türlü bulaşıcı hastalık, semptom, komplikasyon ve özellikle grip salgını olmak üzere bulaşma ve korunma yöntemleri hakkında farkındalık sağlamalıdır.
Gıda: Hacca gelen hacıların valizlerindekiler de dahil olmak üzere getirdikleri yiyeceklerin, kaplarda paketlenip mühürlenmedikçe veya muayene için kolayca açılmadıkça ve sadece yol mesafesine yakın yeterli miktarda arazi olmadıkça, ülkeye girmesini engeller.
Gelecekteki Diğer Tedbirler: Bir hacıdan gelen herhangi bir ülkedeki uluslararası sağlık düzenlemelerine ilişkin uluslararası bir hastalık endişesini ortaya çıkaran bir sağlık acil durumu durumunda, Suudi Arabistan Krallığı sağlık yetkilileri, söz konusu ülkeden gelen hacılara karşı ek önlemler alabilir. HAC ve UMRE hacıları arasında enfeksiyonun yayılmasını önlemek veya enfeksiyonun ülkelerine ulaştırılması için zamanında Dünya Sağlık Örgütü ile koordineli olarak.
Genel Yönergeler
- Yolcular, giriş limanında Suudi Otoritesi tarafından kontrol edilmek üzere yanlarında aşı sertifikaları taşımalıdır.
- Suudi Arabistan Krallığı'na hiçbir gıda ürününün girmesine izin verilmemektedir.
- Cidde'deki Kral Abdülaziz Havalimanı'na Hac amacıyla giriş yapmak için son gün her yıl 4 Zilhicce'dir.
- Varışta, hacılar pasaportlarını Birleşik Acente Ofisi temsilcilerinin Mekke ve Medine'ye tüm seyahat formalitelerini tamamlamalarını sağlamak için nezaretine teslim edeceklerdir.
- Hacıların pasaportlarını kaybetmeleri durumunda, kayıplarını Hac sırasında kendilerine bakmakla görevli aynı ofise derhal bildirmeleri gerekir. Başvuru sahipleri Birleşik Temsilciler Ofisinden pasaport kaybının belirtildiği bir rapor almalıdır.
- Tüm hacılar Hacdan sonra her yıl Muharrem ayının en geç 10'unda Suudi Arabistan Krallığı'ndan ayrılmalıdır. Suudi Arabistan Krallığı'nın kuralları ve düzenlemeleri, hacıların Hac tamamlandıktan sonra ülkede kalmasını yasaklamaktadır.
Suudi Arabistan Umre ve Hac Vizesi için bilgi vermeye çalıştık. Suudi Arabistan vizesi başvuruları için bizleri arayabilirsiniz. 0212 970 02 89