Yabancı uyruklu bir kişi Türkiye yasalarına göre yasal olarak gelir elde ederek çalışmak istediğinde çalışma izni başvurusu yapması gerekmektedir. Bu başvuru kapsamında da eğer sonuç olumlu olur ise de kişiye çalışma izni atanarak o süre zarfında ülkede çalışması sağlanacaktır. Başvurular için süreç kategori ve içerik bazında değişkenlik göstermekte olup sizin durumunuza bağlı olarak en doğru başvuru içeriği ile süreç yürütülmektedir. Türkiye bakıcı ve ev hizmetleri çalışma izni başvuruları da farklı bir kategori olarak değerlendirilmektedir.
Ülkemizde bu kategori alanında çalışma izni almak isteyen yabancılar oldukça teşvik edici içerikler sunulmaktadır. Bu kategoride başvuru yapabilmek için işverenin sağlaması gereken belirli şartlar bulunmaktadır. İşveren için ya 12 yaş altında bir çocuk bakımı ya da 65 yaş üstü bir yaşlının bakılıyor olması gerekmektedir. Diğer şartlarda bakıma muhtaç biri söz konusu ise ve bunun için bakım olarak çalışma izni başvurusu yapılacak ise o halde bu kişinin rahatsızlığının raporlarla belgelenmesi gerekmektedir. Belgelenecek bu durumda kişi eğer engelli ise engelin yüzde 60 oranında olması gerekmektedir. Bunun da heyet raporu ile belgelenmiş şekilde başvuruda sunulması gerekmektedir.
Başvuru işlemleri hem yurt içi hem de yurt dışı başvurusu olarak yapılabilmektedir.
Bakıcı ve ev hizmetleri çalışma izni yurt içi başvurusu nasıl yapılır?
Yurt içinden bakıcı ve ev hizmetleri için çalışma izni başvurusu yapılacaksa o halde kişinin Türkiye’de geçerli bir ikamet izni sahibi olması gerekmektedir. İkamet izni alan kişinin ilk başvurusunda en az 6 ay ikamet hakkı iznine sahip olmuş olması gerekmektedir. İkamet izni alan kişi bunu ibraz ederek çalışma izni başvurusunda bulunması gerekmektedir. Eğer kişinin geçerli ikamet izni olmamasına rağmen Türkiye’den başvuru yapmak isterse de o halde önce ikamet iznine başvurup o onaylandığında çalışma izni başvurusu yapılabilmektedir. Çalışma izni başvurusu işveren tarafından ve online olarak yapılmaktadır. Online sisteme işveren kaydı girilecek akabinde de başvuru işlemleri yürütülecektir. İşverenin elektronik imzası üzerinden başvuru işlemleri sürdürülecektir. Başvuru onaylandığında ise kişiye çalışma izni kartı gelecek ve çalışan buna bağlı olarak izin alındığı süre dahilinde ikamet etme hakkına sahip olacaktır. Başvuru esnasında ek evrak talep edilebilir; size tanınan süre zarfında da temin etmeniz istenebilmektedir.
Bakıcı ve ev hizmetleri çalışma izni yurt dışı başvurusu nasıl yapılır?
Yurt dışı başvurularında yurt içinden farklı prosedürler işlenmektedir. Bu başvuruda kişinin geçerli ikamet izni sahibi olmasına gerek duyulmaksızın başvuru işlemlerine başlanabilmektedir. Başvurunun iki farklı ayağı olup hem Türkiye’den hem de kişinin vatandaşı olduğu ülkedeki Türk dış temsilciliklerinden yürütülmektedir. Başvuru için kişinin işlemleri Türkiye’den başlanılacak sonrasında ise kişinin ülkesindeki dış temsilcilik üzerinden devam edilecektir. Kişi için konsolosluk üzerinden randevu alınacak ve şahsen katılması gerekecektir. Başvuru işlemleri devam ederken evraklar konsolosluk tarafından incelenecek başvurunun devam etmesi onaylanır ise o halde buradan da elektronik imza ile sistem üzerinden Çalışma Bakanlığı’ndan başvuru işlemleri devam edecektir. Bunu takiben de kişinin pasaportuna çalışma vizesi basılacak ve bu vize ile ülkeye giriş yapabilmesi sağlanacaktır. Kişi bu vize ile ülkeye girdikten sonra da 30 gün içerisinde SGK için girişi yapılarak artık yasal olarak çalışması sağlanabilecektir.
Bununla beraber de kişinin çalışma vizesi çalışma izni kartına çevrilecek bununla beraber ikamet izni hakkı sahibi olması da sağlanacaktır. Çalışma izni kartı ile de birlikte kişi kendisine tanınan süre zarfında yasal olarak burada ikamet edebilecektir. Çalışma izni süresi dolduğunda ise kişinin yasal olarak burada kalış hakkı otomatik olarak sonlanmaktadır. Bu nedenle de kişinin izin sürelerini doğru takip ederek izinleri bitmeden önce uzatma başvuruları yapılması gerekmektedir. Başvurular için süreçler ayrıntı ile incelenmesi gerekmekte olup ayrıntılı ve uzun süreçlerdir.
Çalışma izni başvuru süreci
Çalışma izni sahibi olan kişiler eğer dilerlerse eş ve 18 yaş altı çocukları için de aile ikamet izni başvurusu yapma hakkına sahip olup bu şekilde onların da Türkiye’de yaşaması için başvuru hakkına sahip olmaktadırlar. Çalışma izninin diğer ikamet izinlerinden farklı olarak 5 yıl aralıksız alınan çalışma izni sonrası kişi vatandaşlık başvurusu yapmaya hak kazanmış olurlar. Bu bağlamda kişi Türkiye’de uzun süreli kalış için vatandaşlık başvuru ile ilerlemesi mümkün olmaktadır.
Çalışma izni kişiler için belirli süre zarfında tanınmakta olup bitişini ya da sigorta çıkışını takiben 10 iş günü içerisinde ülkeden çıkış yapılması gerekmektedir. Biz Vize Merkezi olarak ikamet izni, çalışma izni ve vatandaşlık işlemlerinde profesyonel kadromuz ile size hizmet vermekteyiz.
Türkiye bakıcı ve ev hizmetleri çalışma izni için uzmanlarımızla güvenilir başvuru sürecini yürütmek isterseniz İstanbul’da 0212 706 79 67, Ankara’da 0312 963 10 49, Antalya 0242 255 07 24, Bursa’da 0224 322 06 46, İzmir’de 0232 335 15 78 nolu telefonlarımızdan bizlere ulaşabilirsiniz. Web sitemizde yer alan mail adreslerimizden de yazılı olarak iletişime geçebilirsiniz.