Yabancı uyruk sahibi bir kişi ülkemizde gelir elde ederek çalışmak amacı güderse o halde Türkiye çalışma izni başvuru formu doldurması gerekmektedir. Çalışma izni kişinin yasal olarak Türkiye’de çalışması ve bunun yanı sıra ikamet edebilmesi hakkını sağlamaktadır. Çalışma izni sahibi olmak için öncelikle gerekli şartların sağlanması ve prosedürlerin yerine getiriliyor olmasıdır. Burada öncelikle ne üzerinden başvuru yapılacağının irdelenmesi ve doğru kategori seçimi önemli olmaktadır.
Kategori bazında seçim yapmadan önce çalışma izni başvurusu için yurt içi çalışma izni ya da yurtdışı çalışma izni başvurusu farklı başvuru şekilleri bulunmaktadır.
Yurt İçi Çalışma İzni Başvurusu Formu Nasıl Doldurulur?
Yurt içi çalışma izni başvurusu işlemlerinde ilk kural başvuru adayının ilk başvurduğunda en az 6 ay ikamet izni hakkı almaya uygun görülmüş ve hala geçerliliği devam eden bir ikamet izninin olmasıdır. Bu ikamet izni olmadan yurt içi çalışma izni başvuru formu yapılamamakla birlikte iznin bitimine kalan süre bir anlam ifade etmemektedir. Burada başvuru için işlemler Çalışma Bakanlığı sistemi üzerinden şirket için kayıt oluşturularak başvuru adımları takip edilmektedir. Burada önemli olan işverenin elektronik imzası olmaktadır. Bu imza üzerinden yetkili olarak başvuru işlemleri yürütülebilmektedir. Başvuru formunun doldurulmasının akabinde de başvuru yapılan kategori özelinde hazırlanması gereken tüm evrakların başvuru sistemine yükleniyor olması gerekmektedir. Sonrasında ise sürecin sonlanmasını takiben değerlendirme yapılacak ve sonrasında eğer onay alınır ise çalışma izni kartınız size verilecektir.
Yurt Dışı Çalışma İzni Başvurusu Formu Nasıl Hazırlanır?
Türkiye’de ikamet izni sahibi olmayan kişiler için ikamet izni başvurusu süreçleri ile ekstra bir süreç ve emek kaybı yaşamamak adına kendi yaşadıkları ülke üzerinden başvuru işlemlerini yürütebilmektedirler. Burada başvuru sürecinin iki farklı ayağı olup hem kişinin anavatan ülkesindeki Türk dış temsilciliklerinde hem de Türkiye’de online sistem üzerinden başvuru süreçleri yürütülmektedir. Kişi konsolosluk üzerinden çalışma izni başvurusu işlemlerine başlayacak; burada şirket ile imzaladığı iş sözleşmesini ve pasaportunu sunması gerekmektedir. Başvuru için ilk onayla birlikte kişinin başvurusuna bir referans kodu atanacak bu kod eşliğinde Türkiye’den çalışma izni başvurusu için şirket işlemlere başlayacaktır.
Yine aynı online sistem üzerinden başvuru işlemleri yürütülecek ve kategori içeriğine bağlı olarak gerekli evraklar sisteme yüklenecektir. Başvuru sonucu olumlu olur ise kişiden pasaportu istenerek çalışma izni vizesi basılacaktır. Çalışan kişi bu basılı vize ile Türkiye’ye giriş yapabilecek sonrasında bu vize çalışma izni kartına çevrilecektir. Çalışanın ülkeye giriş yapışını takiben 30 gün içerisinde SGK kaydı oluşturularak yasal olarak çalışması sağlanabilmektedir.
Türkiye Bakıcı Ve Hizmetli Çalışma İzni Başvuru Formu Nasıl Düzenlenir?
Çalışma izni için başvuru olarak en çok talep gören kategoridir. Bu kategoride bahsi geçen kişiler ülkemizde 12 yaş altı bir çocuğa bakıcılık hizmeti ya da 65 üstü bir yaşlı için refakat hizmeti üzerinden başvuru yapılmaktadır. Bu şartları sağlayan işverenler üzerinden kişiler için Türkiye çalışma izni başvuru formu doldurularak işlem yapılmaktadır. Başvurular için bu iki şartın yanı sıra çok ender oluyor kabul görüyor olsa da engelli biri için refakat ve bakım hizmetleri için de işlem yapılabilmektedir. Burada engelli kişinin engel oranı heyet raporu ile belgelenmiş şekilde en az %60 olması gerekmektedir. Burada engel durumu, rahatsızlığı ve raporlar göz önünde bulundurularak başvurunun onay alıp almayacağı belirlenmektedir. Bu kategoride ancak kadın çalışanlar için onay verilmektedir.
Buradan sonra Türkiye çalışma izni başvuru formu doldurularak işlemleri yürütülmelidir. Başvurular için kişinin pasaportu ve iki taraf arasında imzalanmış olan süreli iş sözleşmesini sunması gerekmektedir. Çalışma izni başvurusu için işverenin e-devlet üzerinden elektronik imzası ile başvuru süreçlerini yürütmesi gerekmektedir. Bakıcı çalışma izni alınması için başvuranın belirli bir gelir seviyesi olması beklenmekte olup ne bir gelir beyan edilmemektedir. Burada önemli olan kendinin, bakmakla yükümlü olduğu kişilerin ve aynı zamandı bakıcı hizmeti verecek olan yabancının masraflarını sağlayacak seviyede bir gelir beyan ediyor olması gerekmektedir.
Türkiye Şirket Çalışma İzni Başvuru Formu Nasıl hazırlanır?
Türkiye’de şirket açarak ya da bir şirkete ortak olarak çalışma izni başvurusu yapılabilmektedir. Burada şirket için kurallar 5 Türk çalışan ve 100.00TL ödenmiş sermaye olmasıdır. Türkiye şirket çalışma izni söz konusu olduğunda farklı bir başvuru durumu ortaya çıkmaktadır. Burada şirket ilk açıldığı anda başvuru yapılır ise 5 Türk çalışan şartı için bir esnetme söz konusu olmaktadır. İlk açıldığı anda Türkiye çalışma izni başvuru formu doldurularak işlem yapılırsa ilk 6 ay için bahsi geçen 5 Türk için taahhüt alınarak süre tanınmaktadır. Başvuru yaparken bu kişilerin sonra 6 ayda çalıştırılacağına dair beyanda bulunup sonrasında çalışma izni uzatma başvurusu yaparken bu kişilerin sigortalı olarak gözüküyor olması gerekmektedir. Aksi bir halde uzatma başvurunuz ret ile sonuçlanacaktır.
Başvuru yapan yabancı uyruklu kişi eğer Türk soylu ise o halde bu 5 Türk çalışan şartı bu kişiler için aranmayacaktır. Türkiye çalışma izni başvuru formu doldurulduktan sonra onay işlemleri tamamen yetkili makamlarca olup başvuru yapılmasının akabinde sistem üzerinden düzenli olarak takip ediliyor olması gerekmektedir. Başvurunuzla ilgili ek evrak, eksik belge gibi taleplerde bulunursa bu belirttiğiniz iletişim bilgisi üzerinden sizlere deklare edilecek ve size belirtilen sürede temin etmeniz istenecektir. Bu süreç doğru takip edilemez ise başvurularınız olumsuz sonuçlanabilmektedir.
Çalışma izni sahibi kişiler onlara verilmiş süreli çalışma izni ile Türkiye’de aynı süre zarfında ikamet etme hakkına sahip olmuş olurlar. Çalışma izni uzatma başvuru formu da aynı önemi taşımakta olup ikamet hakkının bitimine 60 gün kala uzatmak için başvuru yapılması gerekmektedir. Kişinin çalışma izninin bitimini takiben 10 iş günü içerisinde ülkeyi terk etmesi gerekmektedir. Aynı durum kişinin işten çıkarılması ya da ayrılması durumunda sigorta çıkışı yapılması ile de geçerlidir. Çalışma izni biten kişi ancak ülkeden çıkıp geri geldikten sonra yeni bir ikamet başvurusu yapıyor olabilmektedir.
Çalışma İzni Olan Kişinin Ailesi İçin İkamet İzni Nasıl Alınır?
Çalışma izni başvuru formu doldurularak izin alınmış kişi eşini ve 18 yaş altı çocuklarını da aile ikamet izni kapsamında yanında ülkeye getirebilmektedir. Kendisi sponsor olmak koşulu ile onlar için de ikamet izni alabilir. Başvuru için yabancı çalışanın gelirinin başvuruda sponsor olacağı her birey için en az asgari ücretin 3te biri kadar oluyor olması gerekmektedir. Çalışma izni sahibi olan kişiler 5 yıl ara vermeksizin çalışma izni alırlarsa Türk Vatandaşlığı için başvuru hakkı kazanırlar. Burada önemli olan alınan çalışma izinlerinin arasında boşluk verilmeden uzatma başvuruları ile ilerlenmiş olmasıdır. Aynı şekilde aile ikamet izni ile getirilen aile fertleri için de 3 yıl aralıksız aile bu ikamet ile vatandaşlık başvurusu için hak kazanmış olurlar.
Türkiye çalışma izni başvuru formu doldurularak işlem yapılmadan önce başvuru yapılmak istenen iş kategorisinde Türkiye’de kişinin görev yapıp yapamayacağının kontrol ediliyor olması gerekmektedir. Belirli meslek gurupları Türkiye’de çalışmak söz konusu olduğunda yabancılara yasaklı meslekler kategorisinde yer alabiliyor olmaktadır. Özel bir meslek gurubu üzerinden yapılacak başvurularda kişinin önceki eğitimleri ile üniversite diploması transcriptleri ile birlikte öncelikle denklik başvurusu yapılması gerekmektedir. Bu başvurunun sonrasında ancak o meslek kategorisi için aldığı eğitimin ülkemizde çalışmak için yeterliliği ve uygunluğu saptanabilmektedir. Öğretmenler için çalışma izni başvurularında da süreç benzer şekilde işlemekte ve ön onay öncesi denklik için alınan eğitimler belgelenmektedir.
Türkiye çalışma izni başvuru formu doldurularak izinlerinizin başvuruları, uzatma işlemleri ve ikamet işlemleri süreçlerinin tamamında uzman danışmanlarımız ile birlikte size profesyonel hizmet vermekte olup size özel daha ayrıntılı bilgiye erişmek isterseniz web sitemizdeki e-posta adreslerimizden bize ulaşabilirsiniz. Ankara 0312 963 13 47, İstanbul 0212 706 53 62, Antalya 0242 255 56 27, İzmir 0232 335 13 91, Bursa 0224 322 28 92 numaralarından bizlere ulaşabilirsiniz.