Türkiye’de şirket kurarak ya da hali hazırda faaliyette olan bir şirket üzerinden gelir elde etmek isteyen kişilerin Türkiye şirket çalışma izni almaları gerekmektedir. Bu izin ile kişiler yasal olarak gelir elde edebilme hakkı kazanmış olurlar. Her yıl birçok yabancı uyruklu kişi yatırım yaparak Türkiye’de bir şirket kurmakta ya da ortak olarak katılmaktadır. Bu kişilerin ülkemizde kalarak gelir elde edebilmeleri için çalışma izni sahibi olmaları gerekmektedir. Çalışma iznine Türkiye’den başvuru yapmak isterseniz o halde öncelikle geçerli bir ikamet izni sahibi olmanız gerekmektedir.
Burada bir diğer önemli ayrıntı ise ikamet izni başvurusu yaptığınızda ilk başvurunuzda yetkili makamların sizi en az 6 aylık ikamet izni hakkı vermeye uygun bulmuş olması gerekmektedir. Eğer yok ise o halde öncelikle ikamet izni başvurusu yapıp onayını almanızı takiben de de çalışma izni başvurusu yapabilmeniz gerekmektedir. Türkiye içerisinden değil de yurtdışı başvurusu yapacaksanız o halde ikamet izni ihtiyacınız olmamakla birlikte başvuru süreçleri sizin vatandaşı olduğunuz ülke sınırlarındaki Türkiye dış temsilcilikleri ve burada Çalışma Bakanlığı sistemi üzerinden eş zamanlı olarak yürütülecektir. Başvuru için kişiye bağlı bulunduğu dış temsilcilik üzerinden randevu alınacak; bu randevuya da şahsen katılıyor olması gerekecektir.
Randevu akabinde işlemler oradan başlamış olacak Türkiye’den de kişi için Çalışma Bakanlığı sistemi üzerinden şirket kaydı oluşturularak dış temsilcilikteki onayı takiben buradan da eş zamanlı başvuru adımları ilerletilecektir. Bunların devamında başvuru olumlu sonuçlanır ise dış temsilcilik tarafından kişiye çalışma vizesi verilecek ve çalışan bu vize ile Türk topraklarına giriş yapabilecektir. Giriş yaptıktan sonra ise bir ay içerisinde şirket tarafından SGK’ya bildirilerek artık yasal olarak ülkemizde çalışıyor olması sağlanacaktır.
Türkiye şirket çalışma izni şartları
Çalışma izni sahibi olmak isteyen kişiler şirket üzerinden başvuru yapacak ve gerekli şartları sağladıkları takdirde başvuruları onaylanarak çalışma izni sahibi olacaklardır. Şirket çalışma izni başvurusu için başvuru yapılacak şirketin bir yabancı çalışan alabilmesi için en az 100,00 TL ödenmiş sermayesi ve Türk çalışanı bulunması gerekmektedir. Burada genel mantalite öncelikle ülkenin kendi vatandaşlarının istihdam edilmesi ve bu bağlamda bir yabancı buradan gelir elde edecek ise de Türk vatandaşlarını istihdam şartı sunulmaktadır. Bu şartları sağlayan şirket başvuruda bulunabilmektedir.
Yabancı uyruklu kişi dilerse yeni şirket kurarak dilerse de faaliyet göstermekte olan şirkete ortak olarak yatırım yapabilmektedir. Yatırımcı olan kişi eğer şirketi yeni kurdu ise o halde ilk anda yapılan çalışma izni başvurusunda 5 Türk çalışan şartı aranmamaktadır. Eğer onaylanır ise bu izin kişiye 6 aylık olarak verilmekte olup gelecek 6 ay içerisinde bahsi geçen bu personelleri iş alacağını taahhüt etmektedir. Bu taahhütte istinaden bu zorunlu şart askıya alınarak bir sonraki uzatma başvurusuna kadar şirkete zaman tanınmış olmaktadır. 6 ayın sonunda yenileme başvurusu yapıldığında istenen bu taahhüttün yerine getirilmiş olması beklenmektedir. Aksi taktirde yenileme başvurusu olumsuz olarak sonuçlanacaktır.
Farklı bir durum olarak kişiler eğer Türk soylu ise o halde bahsi geçen bu 5 Türk çalışan şartı aranmayacaktır. Bu şart olmaksızın işlemler yapılabilecek ve süreç yürütebilecektir. Başvurularda süreç online olarak yürütülmektedir. Çalışma Bakanlığı üzerinden sistemde şirket adına kayıt açılacak ve bunun üzerinden işlemler yürütülecektir. Evrakların tamamı kategorinize, şirket içeriğine bağlı olarak hazırlanıp taranarak sisteme yüklenecektir. Elden evrak teslim etme durumu söz konusu değildir. Başvuruda en önemli kısım şirketin elektronik imzasının olması ve bunun üzerinden işlemlerin yürütülmesidir. Elektronik imza PTT üzerinden ya da bu konuda çalışan özel firmalar üzerinden temin edilebilmektedir.
Başvuru süreci detayları
Başvuru işlemleri yapıldıktan sonra süreç yine sistem üzerinden ayrıntılı olarak takip edilmelidir. Çünkü dosyanızı inceleyen kişi başvurunuzun netliği, güvenilirliği ya da şirket içeriği konusunda ek belge talep etme hakkına sahiptir. Talep edilen bu belgeler için size belirli son tarih sunulacak ve bu süre zarfında istenen evrak ya da evrakları temin ederek sisteme yüklemiş olmanız beklenecektir. Size verilen sürede evrakları temin etmez iseniz o halde bu eksik evrak dolayısı ile başvurunuz olumsuz olarak sonuçlanabilir. Çalışma izni sahibi olan kişiler bu izinler arasında ara vermenden uzatma başvuruları ile 5 yılı tamamlar iseler o halde vatandaşlık başvurusu yapmaya hak kazanmış olurlar.
Bunun yanı sıra yabancı uyruklu bir kişi Türkiye’de çalışma izni sahibi ve bu izin ile gelir elde ediyor ise ve belirli gelir şartlarını sağlıyor ise o halde eşini ve 18 yaş altındaki çocuklarını da aile ikamet izni ile Türkiye’ye getirerek kendisiyle yaşamasını sağlıyor olabilecektir. Burada sunulan gelir şartı çalışma izni sahibi olan yabancının bakmakla yükümlü olduğu her kişi için asgari ücretin en az üçte biri oranında gelir sunabiliyor olmasıdır. Bu şekilde de gelen kişiler aile ikamet izinlerine 3 yıl aralıksız devam eder iseler o halde bu bahsi geçen 3 yılın sonunda vatandaşlık başvurusu yapmaya hak kazanmış olurlar.
Çalışma izni olan kişiler bu izinle birlikte kendilerine tanınan süre zarfınca ikamet etme hakkına sahip olurlar. İzin bittiğinde otomatik olarak ikamet süresi de dolmaktadır. Bu nedenle çalışma süresinin dikkatlice takip edilip uzatma başvurusunun yapılması gerekmektedir. Çalışma izni sahibi kişinin sigorta çıkışı yapıldıktan sonra 10 gün içerisinde ülkeyi terk etmeleri gerekmektedir.
Biz Vize Merkezi olarak Türkiye şirket çalışma izni, aile ikamet izni, uzatma başvuruları ve vatandaşlık işlemlerinde hizmet vermekte olup ayrıntılı bilgi almak uzmanlarımızla görüşme sağlayabilirsiniz. Danışmanlarımızla görüşme sağlamak için İstanbul’da 0212 706 79 67 numarasından ya da web sitemizdeki e-posta adreslerimizden bizlere ulaşabilirsiniz.