Uzun dönem ikamet izni nedir konusunda başvurusu yapacak kişiler 8 yıl aralıksız olarak Türkiye’de yaşamış ve son 3 yıl içerisinde herhangi bir devlet desteği almamış olmalılardır. Bu kategori defalarca kısa dönem ikamet izni ile Türkiye’de kalmış kişilere tanınan bir haktır. Bunun yanı sıra kendi geçimlerini sağlıyor olmaları ve bunu belgeleyebilmeleri en önemli şartlardandır. Bu kategoriye başvuru yapacak yabancının mülteci, ikincil koruma statülü, insani ikamet izinli ya da şartlı mülteci olmaması gerekmektedir. Geçerli sağlık sigortasının olması ve eğer var ise ailesinin de geçimini sağlayabilecek gelire sahip olduğunu belgelendirebilmelidir.
İkamet izni uzun dönem başvurularında kişi Türk vatandaşından bazı haklar ile ayrılmaktadır. Bunlar;
- Zorunlu askerlik;
- Kamu hizmetinde çalışma hakkı
- İthal edilen araçlar için vergiden muaf tutulmak
- Seçme ve seçilme hakkına sahip olmaktır.
Kişi uzun süreli ikamet izni alarak yukarıda bahsi geçen haklar hariç geri kalan Türk vatandaşlığı haklarına sahip olacaktır. Kendisinin yanı sıra eğer varsa bu statü ile başvuru yaptığı aile fertleri aynı başvuru sahibi birey gibi ortak eşdeğer haklardan faydalanabilecektir.
Uzun Dönem İkamet İzni Nasıl Alınır?
Uzun dönem ikamet izni nasıl alınır başvuruları için başlangıç noktası online ön başvuru formudur. Göç İdaresi resmi sitesi üzerinden gerekli adımları takip ederek başvuru için size özel bilgilerin sunulduğu ön başvuru formu doldurulmalıdır. Buradaki size özel sorulara en net ve doğru şekilde cevap vermeniz başvurunuzun devamı için çok önemlidir. Sonrasında sunacağınız kategorinize özel belgeler ile uyuşmazlık tespit edilir ise başvurunuzun güvenilirliği zarar görecektir. Bu da sizi istenmeyen bir duruma sokabileceğinden sorular şeffaflıkla doldurulması oldukça önemlidir.
Ön başvuru formu tamamlandıktan hemen sonra size sunulan en yakın kurum üzerindeki randevulardan kendinize en uygun olanı seçerek ilerleyebilirsiniz. Seçtiğiniz randevu gün ve saatinde sizden istenen evrakların tamamını yanınızda bulundurarak hazır olmanız gerekmektedir. Her ne kadar sonradan eksik belge talep edilebiliyor olsa da durumunuzun yanlış değerlendirilerek olumsuz bir sonuçla karşılaşmamanız adına her evrakın gerekirse tercümeli ve noter onaylı olduğundan emin olarak hazırlamanız gerekmektedir. Başvurunuz olumlu sonuçlandığı taktirde sizden istenen ikamet adresinize posta yolu ile gönderilmektedir.
Uzun Dönem İkamet İzni İçin Gerekli Belgeler
İkamet izni uzun dönem başvuru yaparken sön başvuru formu ile başlayan süreç randevu günü sizden istenen evrakları resmi olarak sunmanızla devam etmektedir. Burada sunduğunuz belgelerin gerekirse noter onaylı ve türcümeli olup; eksiksiz olduğundan emin olunmalıdır. Uzun dönem ikamet izni için gerekli belgeler aşağıda maddeler olarak açıkladık;
- Göç idaresi sitesi üzerinden doldurulan online ön başvuru formu
- Talep edilecek yeni ikamet izni süresinin bitimini takiben 60 gün daha geçerliliği olan pasaport ya da eşleniği resmi belgenin kendisi ve kopyası
- 4 adet beyaz fonda ve son 6 içerisinde çekilmiş biyometrik fotoğraf
- Türkiye’de ikamet edilecek süre zarfında kendisinin varsa ailesinin geçimini sağlayabilecek miktarda birikimi ve geliri olduğuna dair belge
- Geçerliliği devam etmekte olan sağlık sigortası
- İkamet ettiği süre boyunca kalacağını beyan ettiği adresin kira kontratı ya da tapu senedi
- 8 yıl aralıksız ikamet ettiğine dair eski ikamet kartları
- Bir suça karışmadığını belgelemek için adli sicil kaydı
- Adres kayıt sisteminde kaydı olduğunu belgeler imzalı evrak sunulmalıdır.
Uzun Dönem İkamet İzni Ücreti
Uzun dönem ikamet izni ücreti ödemelerinde bağlı olduğunuz uyruğa ve ülkede ikamet edeceğiniz süreye bağlı olarak farklı harç miktarları çıkmaktadır. Bunun haricinde bir de ülkede kalış sürenizi kapsayan sağlık sigortası ödemeleri bulunmaktadır.
Harçlar çoğunlukla her yıl güncellenmekte olup sitemizdeki iletişim bilgilerinden danışmanlarımıza ulaşarak Türkiye ikamet izni harç ücretleri hakkında bilgi alabilirsiniz.
Uzun dönem ikamet izni ve diğer ikamet izni başvuruları için uzmanlarımızdan danışmanlık alabilirsiniz.