Yunanistan'da Mülk Satın Alarak Oturma İzni Almak Son dönemlerin en çok araştırılan ve merak edilen konularından birisi, yurt dışında mülk edinerek oturum izni almak. Türkler artık bir ayaklarının yurt dışında olmasını istiyor. Oturum izni alarak vizeden muaf olmak istiyor ve her yurt dışı seyahati öncesinde vize alabilmek için sayfalar dolusu evrakla uğraşmak istemiyor.
Bunun için birçok ülke, diğer ülke vatandaşlarına mülk satın alarak oturum izni alma imkanı sunuyor.
Son yıllarda Avrupa’da gözlenen ekonomik durgunluk hatta kimi ülkelerde yaşanan ekonomik kriz Avrupa ülkelerinin, diğer ülke vatandaşlarına mülk edinimi veya yatırım yapma yoluyla oturum izni vermelerinin önünü açmıştır.
Yunanistan Maliye ve Kalkınma Bakanlıkları'nın hazırladığı tasarıya göre; diğer ülke vatandaşlarına, Türk sahillerinin karşısındaki Ege Adaları, Batı Trakya ve Yunanistan-Arnavutluk sınırı gibi sınır sayılmayan bölgelerde, 250 bin Euro’nun üzerinde ev veya daire satın almaları halinde, her 5 yılda bir yenilenecek ikamet izni verilebiliyor.
Yakın komşumuz olan Yunanistan, 2009 yılından beri ekonomik krizle mücadele etmektedir. Yunanistan da, kendi ülkesinde belli değerde mülk satın alan kişilere beş yıllık Yunanistan oturma izni veriyor. Bu imkandan faydalanan kişiler, hem mülk sahibi oluyor hem de beş yıllık oturum izni alıyor.
Yunanistan’ın Avrupa Birliği üyesi olması nedeniyle Yunanistan’dan alınan oturma izniyle aynı zamanda Schengen vizesi sahibi olunuyor. Oturum izniyle elde edilen Schengen sayesinde, Avrupa Birliği’ne üye olan tüm Schengen ülkelerinde serbest dolaşım hakkı elde ediliyor.
Yunanistan’da Kaç Liralık Mülk Alınarak Oturum İzni Alınır?
Yunanistan'da Mülk Satın Alarak Oturma İzni Almak için 250 bin Euro ve üstü gayrimenkul satın alındığı zaman mülk sahibine beş yıllık oturum izni veriliyor. Para dışında mülk satın alımı yapan kişinin; başvuru için gerekli olan adli, sicil, sağlık vb. tüm belgeleri de sunması gerekiyor.
Yunanistan'da Mülk Satın Alarak Oturma İzni Almak Konusunda En Çok Sorulan Sorular- Bu oturum izni sadece bir kerelik mi veriliyor?
Hayır, bu oturum izni sadece bir kerelik verilmiyor. Bittikçe yenileniyor.
- Bu oturum izni kaç yılda bir yenileniyor ve yenilenebilmesi için ne gerekiyor?
Bu oturum izni, beş yılda bir yenileniyor. Oturum izninin yenilenebilmesi için evin tapusunun hala mülkü satın alan kişiye ait olması yeterli.
- Evin değerinin 250 bin Euro ve daha fazla olduğu nasıl anlaşılıyor?
Satın alım yapıldıktan sonra yapılan sözleşmede, evin değerinin 250 bin Euro olduğunun yazılması, Yunanistan'da oturum izni için yeterli oluyor.
- Mülk edinimi sonrasında 5 yıllık Yunanistan oturma vizesi'ni sadece parayı ödeyen kişi mi alıyor?
Hayır, sadece parayı ödeyen kişi oturum izni almıyor. Eşler, bakmakla yükümlü olunan kişiler ve 24 yaşın altındaki çocuklar da oturum izni alıyor.
Mülk edinimini karı-koca %50 -%50 olarak yarı yarıya yapabilir. (Sadece eşlere verilen bir imkandır. Kardeşler veya arkadaşlar, ortak olarak gayrimenkul alamazlar, alsalar yani her bir kişi için 250.000 Euro şartı aranır.)
- Yunanistan'da Mülk Satın Alarak Oturma İzni Almak için Türkler nerelerden ev satın alabilir?
Yunanistan Maliye ve Kalkınma Bakanlıklarının hazırladığı tasarıya göre; Türkler, Türk sahillerinin karşısındaki Ege Adaları, Batı Trakya ve Yunanistan- Arnavutluk sınırı gibi sınır sayılmayan bölgelerde ev satın alabiliyor.
- Oturum izni hakkının kaybolmaması için Yunanistan’da oturmak gerekiyor mu?
Bu süreç içerisinde Yunanistan’da bulunma ya da oturma zorunluluğu bulunmuyor. İstenirse, ev satın alınıp hiç evde kalınmayabilir. Bu, sizin kazanılmış hakkınızda bir sorun yaratmıyor.
- Mülk edinimi yoluyla kazandığım oturma izni ile çalışma hakkı da kazanmış olur muyum?
- Mülk yoluyla edindiğiniz oturma izniyle, Yunanistan’da çalışma izni kazanamıyorsunuz.
- Yunanistan’da mülk yoluyla oturum izni kazanmak için nereye başvurmak gerekir?
Yunanistan’daki yabancı vatandaşlar ve göçmenlik birimine başvuru yapmanız gerekiyor.
- İşlemleri mülk edindikten sonra ne kadar zamanda yapmak gerekir?
Oturum izni işlemleri başvurusunun, mülk satın alındıktan sonra 15 gün içerisinde yapılması gerekiyor.
- Bu işlemler ne kadar sürede sonuçlanır?
Oturum izni işlemleri yaklaşık sekiz hafta içinde sonuçlanıyor.
- Yunanistan’da mülk satın alma yoluyla kazanılan oturum izninden sonra Yunan vatandaşlığına geçme imkanı bulunur mu?
Yunan vatandaşlığı, yedi yıllık oturum sonrasında olabiliyor. Yedi yıllık oturum izninden sonra eğer Yunanistan’da ikamet ediyorsanız Yunan vatandaşlığına başvuruda bulunabilirsiniz.
- Yunanistan ve Türkiye çifte vatandaşlığa müsaade ediyor mu?
Evet, Yunanistan ve Türkiye çifte vatandaşlığa izin veriyor. Gerekli olan şartları yerine getirdikten sonra her iki ülkenin de vatandaşı olabilirsiniz.
Türkiye, çoklu vatandaşlık söz konusu olduğunda; Türkiye’deki Nüfus Müdürlüğü’ne bildirim yapılmasını talep ediyor. Bu bildirim ile başka bir ülkenin vatandaşlığını kazanan kişilerin nüfus aile kütüklerine, sahip oldukları çoklu vatandaşlığa dair bir açıklama yazılmaktadır.