Yunanistan’da yatırım yapmak isteyen Türk vatandaşları Yunanistan’daki herhangi bir şehirden 250 bin Euro ve üzeri yatırım yapmaları ve gayrimenkul almaları durumunda 5 yılda bir yenilenen ve gayrimenkulünüzü satmadığınız sürece ömür boyu yenileme garanti sağlayan; Yunanistan oturma izni hakkına sahip olabilmektedirler. Dilerseniz tek kalemde 250 bin Euro değerinde Yunanistan’da mülk edinebilir, arsa veya ofis/dükkan satın alarak da 250 bin Euroyu veya üstünü tamamlamanız durumunda da aynı haklara sahip olabilirsiniz. Yunanistan’da Yatırım Yolu İle Oturum İzni alma durumunda eşler %50 -%50 şeklinde Yunanistan'a yatırım yapabilmektedirler. Ancak, bu sadece eşlere sağlanan bir imkândır ve kardeşler veya arkadaşlar ortak olarak gayrimenkul alamazlar. Bu durumlarda her bir kişi için 250.000 ve üstü şartı aranmaktadır. Altın Vize olarak da adlandırılan bu kategoride Yunanistan’da yatırım yolu İle oturum izni başvurusu yapmanın en genel yolu mülk satın alımıdır. Bunun yanı sıra ticari amaçlı Yunanistan yatırım yoluyla oturum başvuru alternatifi de tercih edilebilmektedir.
Yunanistan oturum izni ile 5 yıl içerisinde 0-365 gün kalabilme hakkına sahip olup 7 senenin sonunda vatandaşlık hakkı elde edilebilmektedir. Yunanistan’da gayrimenkul alan Türk vatandaşlarının aile bireyleri de oturma izni hakkına sahip olup eş, anne, baba, 21 yaşını geçmemiş çocuklar ve eşinizin anne ve babası da Yunanistan oturum izni hakkına sahip olabilmektedir. Yunanistan’da oturma iznine sahip olan Türk vatandaşları Schengen ülkelerinde serbest dolaşım hakkına sahip olmaktadır. Oturma izni olan kişiler Yunanistan’da iş kurma ve sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkına da sahip olmaktadırlar.
Satın almış olduğunuz gayrimenkulü dilerseniz kiralayıp gelir de sağlayabilirsiniz. Yıllık kira geliriniz 12,000 Euroya kadar %15, 12,000 Euro üzeri için ise %35 vergi ödemeniz gerekmektedir.
Yunanistan Oturum İzni Süreci
- Yunanistan’dan gayrimenkul satın almak isteyen Türk vatandaşlarının öncelikle satın almak istedikleri gayrimenkulü seçmeleri gerekmektedir. Bu nedenle ilk süreçte Yunanistan’da danışman aracılığı ile vergi dairesinden vergi numarası almanız gerekmektedir.
- Yunanistan’daki bankadan banka hesabı açmanız gerekmektedir.
- Alacağınız mülke ait yasal işlemler yapılmalıdır (vergi borcu, iskan işlemleri vb.). Bu işlemler en az 3-4 gün sürmekte olup sizin adınıza yetki vermiş olduğunuz avukatlar aracılığı ile yapılabilmektedir.
- Mülk satın alma işlemleri ön satış işlemi başlatılıyor daha sonrasında sizin yetkilendirdiğiniz danışman aracılığı ile kesin satış işlemleri gerçekleştiriliyor.
- Yunanistan’da oturum işlemleri başvuruları Atina yabancılar şubesinde yapılmakta olup elektronik imzalı olarak gerçekleştirilebilir.
Yunanistan’da Oturum ve Ev Sahibi Olmanın Maliyeti Nedir?
- En az 250.000 (İkiyüzellibin) Euro değerinde gayrimenkul maliyeti
- Mülk satın alma vergisi
- Noter ve Kadastro kayıt masrafları
- Emlak komisyon bedeli
- Avukatlık ve danışman bedeli.
Yunanistan’da Gayrimenkul almanın avantajları nelerdir?
- Yunanistan AB Schengen ülkeleri içerisinde en uygun maliyetli gayrimenkul fırsatlarını sunmaktadır.
- Oturma izninin yenilenmesi için Yunanistan'da yaşama zorunluluğunuz yoktur.
- Gayrimenkul yatırımlarında yatırımınız 15-18 yıl içerisinde fiyatını amorti eder.
- Ticari yatırımda (iş yeri alımlarında )10-12 yıl içerisinde fiyatını amorti etmektedir.
- Yedi yıl ikamet şartını tamamladıktan sonra Yunan vatandaşlığına başvurabilirsiniz..
- Schengen ülkelerinde vizesiz seyahat edebilme hakkınız doğar.
- Yunanistan'da yaşayabilir ve çalışabilirsiniz.
- Yunanistan'da eğitim ve sağlık hizmetlerine erişim sağlayabilirsiniz.
Yunanistan Altın Vize için Gerekli Belgeler
- Satın almada koşul ya da muafiyet olmadığını doğrulayan, satın alma işleminin toplam fiyatını ve ödeme yöntemini gösteren evrak.
- Sorumlu Tapu Sicili tarafından sözleşme devrinin kanıtı
- Tapu sicilinden alınmış satın alımda herhangi bir engel bulunmadığına dair belge.
- Başvuru Formu
- Biyometrik fotoğraf
- Pasaport ve vize
- İlgili devlet ücretlerinin ödediğine dair evrak.
- Kendiniz ve aile üyeleriniz için Yunanistan'da yapılmış sağlık sigortası poliçesi.
- Yatırım yapacağınız paranızın kanıtı.
Göndereceğiniz belgeler, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Tercüme Bürosu ya da Yunan barosuna kayıtlı bir avukat tarafından Yunanca diline çevrilmelidir.
Gönderdiğiniz belgeler apostilli olarak teslim edilmelidir.
Yunanistan’da Şirket Kurulumu ile Oturum İzni Alma
Yunanistan’da şirket kurulumu ile oturum izni; Yunanistan’da şirket kurmak isteyen Türk vatandaşlarına verilen, Yunanistan’da 2 yılda bir yenilenen ve ikamet mecburiyeti gerektiren bir oturum şeklidir. Yunanistan’da en az 185 gün kalma zorunluğunuz bulunmaktadır. Şirket kurulumu yapan Türk vatandaşları vergi yükümlüğüne tabi olmakta olup şirket faaliyeti süresince oturum izinlerini yenilemelidirler.
Gayrimenkul satın alma hakkına sahip olanlar gibi 7 sene sonunda mülakat ile Yunanistan vatandaşlığı hakkına sahip olmaktadırlar. Şirket kurmak isteyen Türk vatandaşları çalışma izni almak zorunda olup Yunanistan’daki sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkına da sahip olmaktadır.
Yunanistan’da şirket kurulumu ile oturum almak isteyen Türk vatandaşlarının eş ve 21 yaş altındaki çocukları da oturum izni hakkından yararlanabilmektedirler.