Yunanistan ticari vize başvurusu
Yunanistan ticari vizesi kısa süre konaklamalı bir vize türüdür. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve bordo pasaport sahibi kişiler 180 gün içinde en fazla 90 gün konaklama yapmak kaydıyla ticari vize alabilmektedir. Yunanistan ticari vize başvurusu için konsolosluklara bizzat müracaat edilememektedir. Başvurular konsolosluklar tarafından yetki verilmiş danışmanlık firmaları ve seyahat acenteleri aracılığıyla yapılmaktadır. Kişilerin ikamet ettikleri bölgeye en yakın başvuru merkezine gitmeleri gerekmektedir.
Yunanistan’a ticari vize başvurusu yapmak isteyen kişiler mesleki durumlarını, seyahat amaçlarını ve seyahat tarihlerini hazırladıkları evraklarda net olarak belirtmelidirler. İş ve ticari amaçlı toplantı, tur, fuar, seminer, sergi gibi etkinliklere katılacak olan başvuru sahipleri bu vizeye başvurmalıdır.
Ticari başvurularda hazırlanması zorunlu evraklar bulunmaktadır. Başvuran kişi bir şirkette çalışan ise işvereni tarafından yazılan ve iş seyahatinin amacını, tarihlerini, şirketteki görevini açıklayan; şirket antetli kâğıdına yazılmış ve ıslak imzalı bir yazı ibraz etmelidir. Seyahati gerçekleştirecek kişi işveren ya da şirket sahibiyse yine aynı belgeyi hazırlamalıdır. Ayrıca kişiler Yunanistan’da katılacakları etkinliği düzenleyenlerin gönderdiği davetiyeyi de evraklarına eklemelidirler. Evraklarda hata ya da eksik bulunmaması vize reddi almamak açısından çok önemlidir. Ancak işlemlerin doğru yapılması vizenin olumlu sonuçlanmasını garanti etmeyecektir.
Diğer vize türlerinde olduğu gibi Yunanistan ticari vizesinde de parmak izi verileri ibraz edilmelidir. 2014 ve sonrasına ait parmak izi veriniz bulunmuyorsa vize başvuru merkezlerinden randevu alarak bu bilgileri kaydettirmeniz gerekmektedir. Biyometrik veriler 5 yıl süreyle Schengen veri tabanında saklı tutulmaktadır.
Yunanistan ticari vize başvurularında sonuçlanma süresi ortalama 7-15 iş günüdür. Ancak bu süre konsolosluk yoğunluğu, ev evrak talebi, resmi tatil gibi durumlara göre değişebilmektedir. Bunları da göz önünde bulundurarak başvuruların en az 1 ay önce yapılması vizenin zamanında sonuçlanması açısından önemlidir.
Vize Merkezi Yunanistan ticari vize başvurusu konusunda, tecrübeli kadrosu ve güvenilir hizmet anlayışıyla sizlere her adımda destek olacaktır. Başvuru işlemlerine Vize Merkezi’yle adım attığınız andan itibaren; belge toplama, dosya oluşturma, randevu işlemleri ve vize sonuçlanması adımlarında vize danışmanlarımız sizlere titizlikle hizmet verecektir.
Yunanistan Ticari Vize Başvuru Evrakları
Değerli ziyaretçilerimiz, vize başvuruları için beyan edeceğiniz evrakların güncel tarihli olduğundan lütfen emin olunuz!
- Pasaport: (Seyahatin dönüş tarihinden itibaren en az 3 ay geçerliliği olmalıdır.)
- İki adet biyometrik yeni fotoğraf: (Güncel, beyaz fon üzeri ve 3,5x4,5 cm ölçülerinde olmalıdır.)
- Kimlik kartının ön ve arka yüzünün fotokopisi
- Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği: (Aile ve adres bilgilerini içermelidir.)
- Ticari davetiye: (E-mail veya faks yoluyla temin edilebilir.)
- Davetiye: Yunanistan Konsolosluğu’nun istediği formatta ve davet eden şirket yetkilisinin kimlik kartı fotokopisi ile birlikte temin edilmelidir. Yapılacak seyahat fuar/sergi ziyareti ise giriş bileti, katılımla ilgili belgeler veya Yunanistan fuar vizesi için fuar standına ilişkin belge gerekir. Örnek format için çağrı merkezimizi arayabilirsiniz.
- Şirketin güncel banka hesap özeti: Son 3 aylık, en az 35.000 TL bakiyesi olan kaşe, ıslak imzalı ve banka imza sirküleri ile birlikte temin edilmelidir.Bankadan alınan dökümler önlü-arkalı olmalıdır
Kişi yabancı uyruklu ise;
- En az 6 ay geçerli T.C. ikamet izni ve çalışma izni fotokopisi
- Güncel tarihli şirket evrakları
- Orijinal faaliyet belgesi, ticaret sicil gazete, vergi levhası, imza sirküleri fotokopileri
NOT: Şahıs şirketi sahibi olan başvuru sahiplerinin, şirketlerinin sadece imza beyannamelerini ve vergi levhası fotokopilerini sunmaları yeterli olacaktır.
- Schengen vize başvuru formu: (Başvurunuzu Vize Merkezi aracılığıyla yaparsanız, başvuru formu bizim tarafımızdan doldurulacaktır.)
Vize başvuru formunuzu eksiksiz bir şekilde doldurarak, ıslak imzalı olacak şekilde beyan ediniz. Başvuru formunda ''Schengen alanına ön gördüğünüz giriş tarihi'' bölümüne yazılacak tarihler, vizenizin başlangıç tarihini oluşturmaktadır. Lütfen bu bölümü dikkatli bir şekilde doldurunuz.
Başvuru Sahibinin Durumuna Göre Hazırlaması Gereken Evraklar:
Kişi Şirket Çalışanı İse;
- Şirket yazısı – Orijinal belge: Şirket yetkilisi tarafından antetli kağıda konsolosluğa hitaben yazılacak dilekçede; başvuru sahibinin şirketteki görevi, maaşı, şirkette görev aldığı süre, seyahat tarihleri, seyahat amacı ve geri dönüş taahhüttü belirtilmelidir. Belge, kaşeli ve ıslak imzalı hazırlanmalıdır.
- SGK işe giriş bildirgesi
- 4 A detaylı hizmet dökümü: (E-devlet şifrenizle temin edebilirsiniz.)
- Maaş bordroları: Son 3 aylık, ıslak imzalı ve kaşeli olarak temin edilmelidir.
Kişi Şirket Sahibi İse;
- Vize talep dilekçesi – Orijinal belge: Şirketin antetli kağıdına konsolosluğa hitaben yazılacak dilekçede seyahat tarihleri, seyahat amacı, geri dönüş taahhüttü verilmeli, belge kaşeli ve ıslak imzalı olacak şekilde hazırlanmalıdır.
- 4B detaylı hizmet dökümü veya BAĞ-KUR ödeme dökümü: (E-devlet şifrenizle temin edebilirsiniz.)
Ancak istenilen evraklarda zaman zaman değişiklikler olabilmektedir. Vize Merkezi temsilcilerimizi arayarak, Yunanistan ticari vizesi güncel evrak listesini isteyiniz. Yunanistan ticari vizesi güncel evrak listesi ücretsiz olarak e-posta adresinize gönderilecektir.
Ticari Vize Almak için Yapılması Gerekenler
Başvuru sahiplerinin dikkatine! Yunanistan vizesi için gerekli olan evrakları eksiksiz vermek ve evrak bilgilerini doğru olarak hazırlamak çok önemlidir. Eksik evrak olması halinde Yunanistan Konsolosluğu sizden ek evrak isteyebilir ve böylece vize başvuru süreciniz uzayabilir. Evraklarınızı eksiksiz olarak hazırladıktan sonra kargo/kurye ile ya da elden evraklarınızı bize teslim edebilirsiniz. Evrakları inceleme ve vize başvuru sürecini değerlendirme yetkisi tamamen Yunanistan Konsolosluğu’nda olup Vize Merkezi’nin karar alma sürecinde hiçbir etkisi ve yetkisi yoktur.
Yunanistan Ticari Vize Nasıl Alınır?
Yunanistan Schengen vize başvuruları direkt olarak Yunan Konsolosluğu’na gerçekleştirilemez. Bu yüzden Yunanistan ticari başvurularını başvuru merkezleri veya akredite seyahat acenteleri aracılığıyla yapabilirsiniz.
Yunanistan vize başvurularında bölge sınırlaması bulunmaktadır. Başvuru sahibinin ikamet etmekte olduğu şehre hizmet veren ilgili Yunan vize başvuru merkezine müracaat gerçekleştirmesi gerekecektir.
Yunanistan Ticari Vize Başvuruları Nereye Yapılır?
Yunanistan için ticari vize başvurularını yapacağınız Yunan Konsolosluğu, sizin ikamet ettiğiniz şehre göre değişmektedir. Aşağıdaki listede, bulunduğunuz ile göre hangi Yunan Konsolosluğu’na başvuru yapmanız gerektiği bulunmaktadır.
Yunanistan İstanbul Başkonsolosluğu
Balıkesir, Kocaeli, Bursa, Bolu, İstanbul, Çanakkale, Çorum, Giresun, Gümüşhane, Kastamonu, Rize, Sakarya, Samsun, Sinop, Trabzon illerinde ikamet eden kişiler, Yunanistan vize işlemleri ve diğer konsolosluk işlemleri için Yunanistan İstanbul Başkonsolosluğu’na başvuru yapmalıdır.
Yunanistan Ankara Büyükelçiliği
Adana, Adıyaman, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ankara, Ardahan, Batman, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Çankırı, Çorum, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hakkari, Hatay, Iğdır, Karaman, Kahramanmaraş, Kars, Kayseri, Kilis, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Malatya, Mardin, Mersin, Muş, Nevşehir, Niğde, Osmaniye, Siirt, Sivas, Şırnak, Tokat, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Yozgat illerinde ikamet ediyorsanız, Yunanistan vize işlemleri ve diğer konsolosluk işlemleri için Yunanistan Ankara Büyükelçiliği’ne başvuru yapmanız gerekir.
İzmir Başkonsolosluğu
Afyon, Antalya, Aydın, Balıkesir, Burdur, Denizli, Isparta, İzmir, Kütahya, Manisa, Muğla, Uşak illerinde ikamet eden kişilerin, Yunanistan vize işlemleri ve diğer konsolosluk işlemleri için Yunanistan İzmir Başkonsolosluğu’na başvuru yapması gerekir.
Edirne Konsolosluğu
Edirne, Kırklareli, Tekirdağ illerinde ikamet ediyorsanız, Yunanistan vize işlemleri ve diğer konsolosluk işlemleri için Yunanistan Edirne Konsolosluğu’na başvuru yapmanız gerekir.
Yunanistan Vize Başvuru Formu Nasıl Doldurulur?
- Yunanistan vize başvuru formu; pasaport ve kimlik bilgilerinizin yanında seyahatinizle ilgili tüm detayları içerir. Seyahat amacınızın (Turistik, ticari…), seyahatin başlangıç ve bitiş tarihlerinin, Yunanistan vize talep dilekçesinde belirttiğiniz tarihlerle tutarlı olması gerekir.
- Yunanistan Schengen vize başvuru formunda bulunan, "ilk gidilecek ülke" bölümü önemlidir. Eğer başka bir Schengen ülkesine veya ülkelerine gideceksiniz; "gidilecek üye ülke veya ülkeler" bölümünde bu ülkelerin adlarını yazmalısınız.
- Daha önceden almış olduğunuz Schengen vizesi varsa bunu da formdaki ilgili bölüme yazmalısınız. Ayrıca daha önceden aldığınız Schengen vizelerinin bulunduğu eski pasaportlarınızın sayfalarının fotokopilerini de Yunanistan turistik vize başvurusunda ibraz etmelisiniz.
- Bu formda verdiğiniz kimlik bilgilerine dair tek referans pasaportunuzdur. Diğer vize evraklarında geçen pasaport bilgileri ve numarasının geçerlilik tarihi; seyahat sonrası en az 3 ay geçerli olan son pasaportunuzla aynı olmalıdır.
- Yunanistan vize başvuru formunda beyan ettiğiniz bilgiler, Schengen anlaşması gereği VIS veri tabanına kaydedilir. 5 yıl süre ile biyometrik verileriniz bu veri tabanında saklanır.
- Schengen vize süreleri, doğru kullanım oranlarına göre kademe kademe artmaktadır. İlk Schengen vize başvuruları için uzun süreli vize alınması istisnai durumlar dışında mümkün değildir. Uzun süreli Yunanistan vize talebi sırasında lütfen bu durumu göz önünde bulundurunuz.
- Yunanistan vize başvurularınız tamamlanmadan otel ve uçak bileti satın alımları yapmanızı önermiyoruz. Satın alımı tamamlanmış otel ve uçak bileti rezervasyonları ile yapılacak vize başvurularında, kurumumuzu bağlayıcı herhangi bir unsur bulunmamaktadır.
Yunanistan Ticari Vize Talep Dilekçesi Nasıl Yazılır?
- Yunanistan’a ticari amaçlı olarak seyahat edecek kişilerin ülkeye yapacakları seyahate ilişkin Yunanistan İstanbul Başkonsolosluğu’na hitaben Yunanistan ticari vize talep dilekçesi yazması gerekir. Yunanistan ticari vizesi talep dilekçesi yazılırken dikkat edilmesi gereken hususlar şu şekildedir:
- Yunanistan’a yapılacak olan seyahatin amacı net olarak ifade edilmelidir. Örneğin; ticari bir tura, fuara katılacak kişi Yunanistan ticari vizesi talep dilekçesinde katılacağı turdan bahsetmeli ve varsa tur ile ilgili belgelerini dosyasına eklemelidir.
- Yunanistan’a gerçekleştirilecek seyahatin tarihleri net bir şekilde yazılmalıdır. C ticari vizesi başvurusunda bulunacak kişiler Yunanistan ticari vizesi talep dilekçelerinde; ülkeye giriş yapacakları tarihi, ülkeden ayrılacakları tarihi ve aynı süreç içerisinde başka bir ülkeye geçiş yapacakları bir seyahat var ise bu seyahatin tarihlerini de açıkça yazmalıdır.
- Seyahat masraflarının, kimin tarafından ve nasıl karşılanacağı net bir şekilde ifade edilmelidir. Yunanistan ticari vize talep dilekçesi yazılırken, kişinin seyahati süresince oluşacak (konaklama, transfer, hastalık, kaza, vb.) masraflarının nasıl karşılanacağı açıkça ifade edilmelidir.
- Yunanistan Konsolosluğu’na ticari vize başvurusu için sunulan belgeler ile Yunanistan ticari vize talep dilekçesinde yazılanların birbirini destekleyici nitelikte olmasına dikkat edilmelidir.
- Yunanistan ticari vizesi başvurusunda bulunacak kişi SGK’lı bir çalışan ise kişinin çalıştığı firmanın yetkilisi tarafından, şirketin antetli kağıdına kişinin seyahat tarihlerinde izinli olduğunun beyan edildiği Yunanistan turistik vizesi talep dilekçesi yazılmalıdır. Dilekçede şirket yetkilisinin kaşe ve imzası bulunmalıdır.
- Yunanistan ticari vizesi başvurusunda bulunacak kişi öğrenci ya da ev hanımı ise, seyahat masraflarının karşılanması için bir sponsora ihtiyacı olacaktır. Bu kişilerin birinci derece yakınları (anne-baba, eş, çocuk) Yunanistan Konsolosluğu tarafından sponsor olarak kabul edilmektedir. Sponsor olacak kişi Yunanistan ticari vizesi talep eden kişinin seyahat masraflarının kendisi tarafından karşılanacağını taahhüt eden Yunanistan ticari vizesi talep dilekçesi yazmalıdır.
Yunanistan Ticari Vizenizi Vize Merkezi Aracılığıyla Nasıl Alabilirsiniz?
1. Adım – Vize uzmanlarımızla irtibat kurunuz.
Vize Merkezi Yunanistan vize departmanı müşteri temsilcilerini arayarak, vize uzmanlarından durumunuza uygun olarak hazırlanacak evrak listesini içeren bilgi mailini talep ediniz. Vize uzmanlarımızın tarafınıza yönelttiği sorulara verdiğiniz doğru yanıtlar, doğru vize kategorisine başvuru yapmanızı sağlayacak ve vize başvuru işlemleri süresince yaşanabilecek olumsuz durumları engelleyecektir.
2. Adım – Bilgi mailinde bulunan gerekli evrakları hazırlayınız.
Vize Merkezi Yunanistan vize departmanı çağrı merkezi yetkililerimizin tarafınıza yönelttiği bilgi mailinde bulunan başvuru evrak listesini eksiksiz olarak hazırlayın ve vize başvuru dosyanızı tamamlayın.
Unutmayın! Eksik ve hatalı belgelerle yapılacak başvurular, vize işlem sürenizin uzamasına hatta vize başvurunuzun ret ile sonuçlanmasına neden olacaktır. Konsolosluk sizden yeni ek evrak talep edebilir.
3. Adım – Evraklarınızı kargo ile ya da elden teslim edin.
Vize Merkezi Yunanistan vize departmanı tarafından durumunuza uygun olarak size yönlendirilmiş olan bilgi mailinde bulunan evraklarınızı eksiksiz olarak tamamlayın ve bir başvuru dosyası haline getirerek bize ulaştırınız. Eğer evraklarınızı elden değil de kargo ile gönderecekseniz, kargonuzun takip numarasını bir yere not ediniz. Kargonuzun tarafımıza ulaşması sonrasında, yetkililerimiz tarafından bilgilendirileceksiniz. Kargo ve kurye hizmeti masrafları başvuru sahibi tarafından karşılanmaktadır.
4. Adım – Eksik evrak, randevu ve süreç hakkında bilgilendirme
Vize Merkezi Yunanistan vize departmanımız başvuru dosyanızı inceledikten sonra tarafınıza bir bilgi maili gönderecektir. Yönlendirilmiş olan mailde, varsa eksik veya hatalı evraklarınız paylaşılacaktır. Eksik evrağı bulunmayan başvuru sahipleri ise randevu tarih ve saati hususunda bilgilendirilecek ve sizin onayınız alınacaktır.
5. Adım – Biyometri bilgi beyanı
Vize Merkezi Yunanistan vize departmanı son 59 ayda herhangi bir Schengen üye ülkesine parmak izi beyanında bulunmamış vize başvuru sahiplerini, biyometrik bilgilerini parmak izi merkezinde beyan etmek üzere davet edecektir. Vize Merkezi yetkilileri biyometrik verilerini beyan edecek yolcularımıza süreç boyunca asistanlık gerçekleştirecek ve sorunsuz bir şekilde başvuru işlemlerinin tamamlanmasını sağlayacaktır.
Lütfen Dikkat! Pasaportunda yılında alınmış Schengen vizesine ‘’VIS’’ notu düşülmüş başvuru sahiplerinin istisnai durumlar dışında biyometrik merkezine şahsen gelmesine gerek yoktur.
6. Adım – Pasaport teslimi
Vize Merkezi Yunanistan vize departmanı, biyometrik bilgilerini beyan etmiş veya biyometrik verilerini beyan etmeye gerek olmayan başvuru sahiplerinin işlem sürecini tamamen kontrolü altında tutmaktadır.
Yunanistan turistik vize başvuru işlemleri 3 ila 15 iş günü gibi bir süre zarfında sonuçlanmaktadır. Bu süre ön görülen bir süredir. Yabancı pasaport sahiplerinin uzun işlem sürelerini, konsolosluk resmi tatil günlerini ve konsolosluğun işlem değerlendirme ek sürelerini kapsamayacaktır. Tüm işlem süreleri Vize Merkezi yetkililerimiz tarafından kontrol edilecektir. Pasaportların teslimatı ise başvuru sahiplerinin talep ettiği üzere kargo veya şahsen teslimatla olacaktır.
Yunanistan ticari vizesinde dikkat edilmesi gerekenler
Kısa süreli; iş ya da ticari nedenlerle Yunanistan’a seyahat edecek kişilerin alması gereken bir vize türü olan Yunanistan ticari vizesinde dikkat edilmesi gerekenler aşağıda yer almaktadır.
Diğer kısa süreli Yunanistan vize türlerinde olduğu gibi Yunanistan ticari vizesinde de 180 gün içinde en fazla 90 gün konaklamalı vize verilmektedir. Ancak ilk kez ticari vize alınıyorsa bu süre daha kısa olabilmektedir.
Yunanistan’da katılım sağlanacak organizasyon ya da etkinliğin tarihlerine göre alacağınız vizenin gecikmeye uğramaması için, Yunanistan ticari vize başvuru işlemlerine en az 1 ay öncesinden başlamanızı öneririz. Konsolosluklarda meydana gelen randevu yoğunlukları, resmi tatil günleri, konsolosluğun ek evrak talep etmesi gibi nedenlerle vize sürelerinde değişkenlik yaşanabilmektedir.
Yunanistan ticari vize başvurusunda zorunlu evraklar arasında yer alan başvuru formu, vize talep dilekçesi, şirket yazısı ve ticari davetiyenin eksiksiz ve doğru şekilde hazırlanması çok önemlidir. Başvuru formu detaylı olarak doldurulmalıdır. Özellikle başvuru formunda yer alan “ilk gidilecek ülke” kısmı doğru yazılmalıdır. Vize talep dilekçesi orijinal olmalı ve seyahat tarihi, amacı, geri dönüş garantisi gibi bilgileri içermesinin yanı sıra ıslak imzalı ve kaşeli olmalıdır. Başvuracak kişi şirket çalışanı ise şirketteki yetkilisinin antetli kağıda yazarak kaşeleyip imzaladığı; kişinin şirketteki görevini, seyahatin amacını ve tarihlerini içeren şirket yazısını da mutlaka ibraz etmelidir.
Davetiye belgesi Yunanistan ticari vize başvurularında diğer bir önemli belgedir. Yunanistan’da katılım sağlanacak olan ticari ya da iş amaçlı organizasyon tarafından gönderilen davetiye belgesi zorunlu evraklar arasında sunulmalıdır. Yunanistan fuar vizesi için belgede ayrıca Yunanistan’dan davet eden kişinin kimlik fotokopisi de bulunmalıdır. Fuar ya da sergiye katılım yapılacak ise giriş bileti ya da fuar standıyla ilgili belgeler de eklenmelidir.
Bu yazımızda Yunanistan ticari vizesinde dikkat edilmesi gerekenler konusunda en önemli noktalardan bahsettik. Yunanistan’a ticari vize başvurusu yapacaksanız yetkili bir danışmanlık firması olan Vize Merkezi ile ilerlemenizi tavsiye ederiz. Tecrübeli vize danışmanlarımız başvurunuzun her adımında yanınızda olacak ve süreci titizlikle takip ederek zamandan tasarruf etmenizi sağlayacaklardır.
Yunanistan Ticari Vizesi Kaç Günde Çıkar?
Yunanistan ticari vize işlemleri randevu tarihi sonrası 3 ila 15 iş günü gibi bir süre zarfında sonuçlanmaktadır. Yunanistan ticari vize başvurularınıza seyahat tarihinizden en az 4 hafta önce başlamış olmaya özen gösteriniz. Yunanistan Konsolosluğu’nun yoğunluğu ve tatil günleri de (bayram ve kutlamadan dolayı kapalı olduğu günler) çıkış süresini etkilemektedir. Ayrıca konsolosluk bazı durumlarda Yunanistan vizesi başvuru sahibinden ek evrak talebinde bulunabilir. Bu durumda vize çıkış süresi uzayabilir. Bu sebeple sunduğunuz vize evraklarının tam ve eksiksiz olduğundan ve eksik evrak talebi durumlarında lütfen hazırlıklı olduğunuzdan emin olunuz.
Vize Merkezi sizin adınıza Yunan vizesi işlemlerinizin takibinde yetkin bir kurumdur. Müşteri temsilcilerimize, web sayfamızın menüsünün sol tarafında bulunan iletişim bilgilerinden ulaşabilirsiniz.