Sanat ve sanatçı odaklı vize tipleri içerisinde en sık merak edilen vize çeşidi, Almanya sanatçı vizesi olarak bilinmektedir. Sanatçı vizesi almak isteyen pek çok insan, tıpkı diğer vize türlerinde de olduğu gibi benzer sorular sormaktadırlar. Örneğin; Almanya sanatçı vizesi nasıl alınır, gerekli evraklar nelerdir, vize ücreti ne kadar, kaç günde alınır veya Almanya sanatçı vizesi ile oturum izni alınabilir mi gibi sorular soruyor olabilirsiniz. İşte tüm bu sorularınızın cevaplarını, bu yazı içerisinde bulabileceksiniz. Ayrıca, merak edebileceğiniz diğer vize türleri ve işlemleri hakkındaki detaylı bilgiye ise internet sitemiz üzerindeki Almanya vize işlemleri sayfasından erişebilirsiniz.
Sanatçı Vizesi Nedir?
Bu vize türü, genellikle serbest çalışma vizesi olarak da bilinen bir vize türüdür. Dolayısıyla Almanya freelance sanatçı vizesi olarak da geçtiğini duyabilirsiniz. Öte yandan bu vize türü, kısa süreli bir vize çeşididir ve C tipi vize grubuna dahil edilmektedir. Almanya sanatçı vizesi başvurusu yapacak olan kişilerin mutlaka sanatçı kimliklerini ve Almanya içerisinde katılacakları etkinlikleri belgeleyerek ispat etmeleri gerekmektedir.
Ayrıca Almanya sanatçı vizesi başvuru talebinde bulunacak olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının, kısa süreli turistik veya herhangi bir etkinlik katılımcıları olmaları durumunda; şayet Türkiye’de sanatsal veya görsel bir meslek icra ediyorlarsa, Schengen vize başvurusunda bulunabileceklerini de bilmelidir. Fakat turistik bir seyahat amaçlayan ve seyahati mesleğiyle ilişkili olmayan sanatçıların, Sanatçı vizesi yerine Almanya turistik vize başvurusunda bulunmaları gerekmektedir.
Almanya Sanatçı Vizesi Nasıl Alınır?
Almanya sanatçı vizesi almak isteyen kişilerin bu konuda danışmanlık hizmeti alması, bilinen en muhtemel ve kolay yoldur. Bu nedenle vize almak için konsolosluklar tarafından yetkilendirilen vize başvuru merkezlerinden destek alabilirsiniz.
Bu noktada ilgili kurum ve personelleri sizi yönlendirerek, işlemlerinizden haberdar edecek ve süreci yönetmeniz konusunda destek sağlayacaklardır. 90 günü aşmayacak tüm Almanya sanatçı vize başvurusu işlemleri için öncelikle başvuru merkezine gittiğiniz takdirde; ilk adım, Almanya sanatçı vize başvuru formu doldurmak olacaktır. Bu form seyahat amacınızı, kişisel bilgilerinizi, maddi kaynak ve sponsorlarınızı, mesleki bilgilerinizi ve kurumun belirteceği diğer detayları içermektedir.
Başvuru formu dışında sizden istenecek olan diğer belgeler ise yine başvuru merkezi tarafından size bildirilecektir. Aynı zamanda vize başvurusunda bulunurken; Türkiye bağlı olunan herhangi bir ajans var ise bu ajansla olan ilişkinizi tanımlayan sözleşmenin de sunulması zorunludur. Fakat böyle bir ajansa bağlı değilseniz ve herhangi bir ajansta giriş bildirgeniz yoksa; sizden, kendinizi anlatan detaylı bir dilekçe yazmanız istenecektir. Dilekçe içerisinde Türkiye’deki mesleğinize ilişkin açıklama yapmanız ve seyahat amacınız ile ilgili ek bilgiler sunmanız istenmektedir.
Almanya Sanatçı Vizesi Evrakları
Almanya sanatçı vizesi başvuru evrakları, diğer vize tipleriyle benzer nitelikler de taşımaktadır fakat bazı ek bildirilerin de ayrıca talep edileceği mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Bunun nedeni, başlıca seyahat amacınızın mesleki etkinlikler kapsamında oluşuyla doğrudan alakalıdır fakat sanatçı vizesi almak da tıpkı başvuru merkezleri üzerinden alınan diğer vize türlerinde olduğu gibi kolaydır. Vize evrakları ve evrak detaylarına ilişkin gerekli bilgiyi aşağıdaki maddeler üzerinden inceleyebilirsiniz. İşte gerekli tüm evraklar:
- Başvuru formu
Başvuru formunda yer alması gereken bilgilerin tümü bireysel olarak bile kolaylıkla doldurabileceğiniz detayları kapsamaktadır. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi vize başvuru formu içerisinde; ad soyad, uyruk, cinsiyet, doğum tarihi, doğum yeri, medeni durum, seyahat belgesi türü, numarası, pasaport bilgileri (düzenlenme tarihi, geçerlilik tarihi ve alındığı kurum), iletişim bilgileri, oturum izni bilgileri, meslek, işveren firma, seyahat amacı, seyahat edilecek şehir, seyahat süresi, diğer seyahat bilgileri (başlangıç ve bitiş tarihleri), davet eden firmanın bilgileri ve diğer konaklama, uçuş bilgilerinin tümünün bulunması gerekmektedir.
- Pasaport
Tüm vize türlerinde olduğu gibi sanatçı vizesi başvurusunda da pasaportunuzun güncel olması önemlidir fakat daha da önemlisi; pasaportunuzun Almanya seyahatinizden sonra en az 3 ay daha geçerliliğinin bulunması ve iki adet boş sayfa barındırmasıdır.
- Mesleki evraklar
Meslek ve meslek detaylarınıza ilişkin diğer bilgi ve belgelerin yanında eğer var ise sanatınız ile ilgili görseller veya yine var ise yayınlanmış makale ve örnekler sunmanız istenebilmektedir.
- Finansal durumu gösteren belgelerin dökümü
Finansal durumu gösterecek belgeler içerisinde özellikle banka hesap dökümleri yer almaktadır. Kişinin seyahat masraflarının kim tarafından karşılanacağı, o kişinin bilgileri, sponsor teminatı ve banka hesabında günlük olarak harcanabilecek en az 80 Euro bulunması istenmektedir. Yanı sıra eğer varsa kira gelir belgesi, tapu senedi ya da araç ruhsatı da sunulacak diğer belgelerdendir.
- Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği
- Nüfus cüzdanının arkalı önlü fotokopisi
- 2 adet biyometrik fotoğraf
- İkametgah belgesi
- Mevcut seyahatin amacı olarak gösterilen etkinliğin davetiye mektubu
- Seyahat edecek olan kişinin kendini aktaracağı başvuru dilekçesi
- Otel, uçak ve diğer tüm konaklama/seyahat bilgilerini içeren belgeler
Sanatçı Vizesi Ücreti Ne Kadardır?
Almanya sanatçı vizesi ücreti yıllarla orantılı bir biçimde sürekli olarak güncellenmektedir. Dolayısıyla kesin bir rakamdan bahsetmek mümkün değildir. Bu ücretler, konsolosluklar tarafından belirlenen vize harçlarıdır ve konsolosluk başvuru bedeli olarak doğrudan talep edilmektedirler. Bu ücrete ek olarak talep ettiğiniz danışmanlık hizmeti için vize başvuru merkezlerine de belirli bir ücret ödemek durumundasınız. Fakat ek hizmetler için ek ödemeler yapmamak adına bize ulaşarak, profesyonel danışmanlık hizmetimizden yararlanabilirsiniz.
Almanya Sanatçı Vizesi Kaç Günde Alınır?
Vize başvurusunda bulunacak olan kişilerin en sık sordukları sorulardan biri de Almanya sanatçı vizesi kaç günde alınır sorusudur. Bu soruya genel bir cevap vermek adına tüm vize türlerinde yaklaşık olarak; 10-15 iş günü denilebilir. Elbette bu süre, ilgili kuruma başvuru yapmanızdan sonraki zaman dilimini kapsamaktadır.
Fakat konsoloslukların yoğunluk durumlarına ve istisnai ek belge taleplerine bağlı olarak; belirtilen sürenin uzayabileceği de unutulmamalıdır. Özellikle yabancı pasaportlarda sürenin epey uzayabildiği de bilinenler arasında yer almaktadır. Bu nedenle planladığınız seyahati aksatmamak ya da sekteye uğratmamak adına; vize başvuru işlemlerinizi, seyahat tarihinizden en az 14 gün önce yapmanız fayda sağlayacaktır.
Sanatçı Vizesi ile Oturum İzni Alınabilir mi?
Gel gelelim en merak edilen bir başka soruya: Almanya sanatçı vizesi ile oturum izni alınabilir mi? Almanya hükümetinin aldığı kararlar neticesinde; Almanya vize türlerinden biriyle başvuru yapan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından bazıları, özellikle belirtilen şartları yerine getiren ve yaratıcılığının keşfedilmesi esnasında Almanya içerisinde geçerli bir ortam yaratabilecek olanların, özel olanaklara sahip olması söz konusu olabilir. Ki Almanya sanatçı vizesi de bu ayrıcalıklardan bir tanesi olarak görülmektedir. Fakat bunun yanı sıra asıl soruya gelecek olursak, Almanya tarafından alınan kararın özeti şu şekildedir:
Avrupa Birliğine üye olmayan ülkelerin vatandaşları da sanatçı olmaları ve sanatı yayma amacı gütmeleri kaydıyla Hamburg’da 1 yıl süreyle ikamet edebilmektedirler.
Fakat elbette bu konuda bazı şartlar da bulunmaktadır. Öncelikli olarak kişilerden, Almanya içerisinde kurdukları iş bağlantılarını ve bu bağlantılar doğrultusunda çalışan görünümlerini ispat etmeleri istenmektedir. Ayrıca meslek eğitimi almış olduklarını ve sanatçı olarak faaliyette bulunduklarını da belirtmeleri zorunludur. Bazı durumlarda ise bu sanatçılara kefil gösterilmesi istenmektedir. Yine, sanatçının yıllık gelirinin Almanya’da ikamet edeceği süreyle orantılı olması da koşulan şartlar arasındadır.
Tüm bu mevzuatın tamamlanması ve şartların tamamlanması dahilinde sanatçı kimliğiyle oturum izni alınabilir. Ancak tek başına sanatçı vizesi başvurusunda bulunmak veya tek başına sanatçı vizesi almış olmak, oturum izni için yeterli değildir.
Tüm bunlara ek olarak; eğer Almanya’da kalıcı olarak ikamet etmek istiyorsanız, Almanya vatandaşlık işlemleri ile ilgili genel bilgiye internet sitemiz üzerinden ulaşabilirsiniz.