Bangladeş'te 6 aydan uzun sürecek vize ve oturum işlemleri için Bangladeş oturum izninden yararlanmanız gerekmektedir. Bangladeş'te daha uzun bir süreyi kapsayan bu izin için belli başlı bazı kural ve belgeler bulunmaktadır. Bangladeş aile birleşimi de aynı şekilde diğer türler gibi birçok belge ve kanunu beraberinde getirmektedir. Bangladeş aile birleşimi olabilmesi için iki ülke arasında eşler, ebeveynler, çocuklar (18 yaşın altında) gibi durumların gerçekleşmiş olması lazımdır.
Bangladeş Oturum İzni Başvurusu İçin Evraklar
Bangladeş Polis otoritesi ya da nüfus müdürlüklerinden alınmış belgeler ile Türkiye’de bulunan Türk vatandaşlarının doğum ya da kimlik bilgileri. Bu belgeler akrabası olunan kişilerin her iki ülkedeki yasal varis ya da akrabalık derecelerini öğrenmek ve Bangladeş aile birleşiminin gerçek kişiler arasında olup olmadığını kanıtlaması için verilmesi son derece gerekli belgelerdir.
Bangladeş Oturum İzni Vizesi Genel Evraklar
Bangladeş’teki kişilerin ailesinden olan kişilerin Türkiye’de kaldığına dair verilmiş olan belgeler pasaporta iliştirilip verilmelidir. Böylece yasal izin çıkması için gerekli adımlardan biri sağlanmış olup aynı zamanda aile birleşimi için gerekli düzenlemeler sağlanır. Bu kişilerin asıl doğum yerleri ve bu yerlere ait ikamet bilgisi belgeleri ile o bölgelerde bulunurken nüfusa kayıtlı olduğu kimlik bilgileri fotokopileri de eklenmelidir. (varsa) Başvuru sahiplerinin her iki taraftaki kişiler olmak üzere pasaportlarını da belgeleri arasına eklemeleri gerekmektedir. Varsa bu kişilerin mevcut içinde bulundukları o ülkede konaklama ve ikamet etme izinlerini içeren belgeler de pasaportlara iliştirilmelidir.
Her iki tarafın da resmi kimlik kartları fotokopileri olmalı ve bunlar şüphe uyandıracak şekilde olmamalıdır. Yırtılmamış olması ve okunabilir şekilde kopyalanması önemlidir. Eğer Bangladeş ya da Türkiye olsun hangi ülkede yaşanıyorsa o ülkedeki bireyler ikamet izinlerinin olduğu yerlere dair adres belgelerini getirmeli ve bu kişiler arasında evlilik gibi bir durum varsa evlilik cüzdanı gibi bu akrabalık derecesini kanıtlayan belgeleri de bulundurmalıdır. Karı ya da kocadan biri Türkiye’de bulunuyorsa sponsor olduğu eşi için gerekli izinleri aldığına dair belgeleri vermelidir.
Türkiye’de ikamet eden birey ailesinden getireceği kişinin akrabalık derecesini kanıtlayan belgeleri bulundurmalıdır. Aynı şekilde bu kişi eğer Bangladeş’ten istek yapıyorsa o zaman Bangladeş’teki nüfus birimlerinden bunları halletmelidir.
Başvuru sahiplerinin her biri için doğum belgeleri (eşler ve çocuklar için), bu belgelerin İngilizce ve mümkünse yanında Türkçe de içerecek şekilde olması önemlidir. Yerel idareler tarafından onaylanmış olması da istenen zorunluluklardan biridir. Türkiye’de bunlar genelde nüfus müdürlüğünden alınıyor. Bangladeş’te Aile Bakanlığına bağlı birimlerden alınır.
Sponsor Evrakları
Sponsor eş durumu ile ise evlilik cüzdanı olmalıdır. Eğer kişi ya da kişiler üçüncü derece akraba ise sponsor olan kişinin bunları maddi ve manevi destekleyebilecek belgeleri veya ispatları yapabilecek durumda olması. (Bankada ya da resmi bir kurum üzerinden yeterli maddi desteği olduğuna dair belge ile tutuklanma, suç, mahkeme gibi durumlar olmuşsa bunlara dair sebepleri açıklayıcı belgeler)
Çocuklara Dair Evraklar
Eğer aile birleşimi çocuklar için oluyorsa okullarını mevcut içinde bulundukları ülkeden terk edeceğine dair okullardan verilmiş başvuru belgesi. Bu durum genellikle doğum belgesi olmayan çocuklar için de kabul edilebiliyor.
Çocukların asıl anne ve babaları ölmüş ise bunların resmi olarak öldüğüne dair belge. Bu şekilde uluslararası insan kaçakçılığının önü tutulmaya çalışılıyor. Her iki ülke için de ikamet izni olanların ayrıca ailelerinin kimlik bilgileri fotokopilerini de eklemeleri istenen belgeler arasındadır. Mümkünse bu belgeler İngilizce ya da Türkiye’deki kişi tarafının en azından Türkçe de olması istenmektedir. Çünkü Bangladeş dilini herkes okuyamıyor. Bu bireylerin transfer paralarının ispat belgeleri dosyada bulunmalıdır. Bu bireylerin transfer zamanlarını ve hangi hava yolu ile geleceklerse uçuş bilgilerini içeren belgelerin de yapılması gerekmektedir.
Sağlık Durumuna Dair Evraklar
Ayıca kişi Türkiye’den gidecekse gerekli aşıları olduğuna dair doktor raporu ya da kişi Bangladeş’ten gelecekse bulaşıcı hastalık taşımadığına dair belge bulundurmalıdır. Kişi hastalık taşıyan biri ise özel durumlara girdiği için doktor önergesi altında yolculuk etmeli ve diğer insanlara bu hastalığı bulaştırmamalıdır. Çünkü doğrudan insan ölümüyle sonuçlanacak bu durum tüm izinleri ortadan kaldıracağı gibi ayrıca hapis gibi durumların da meydana gelmesine neden olur.
Yukarıda sayılan tüm belgeler Türkiye içinde ise Türkçe ve İngilizce olarak sunulmalıdır. Bangladeş içinde ise İngilizce ve istenmesi durumunda Bangladeş diline de çevrilmiş olması gerekmektedir.
Bangladeş vize işlemleri için ilgili sayfamızı inceleyebilirsiniz.