Malavi Afrika kıtasının güneydoğusunda bulunan bir kara ülkesidir. Denize kıyısı yoktur fakat ülke sınırlarının büyük bir kısmını kaplayan Malavi Gölü sayesinde turistik açıdan oldukça ilgi görmektedir. Bu sebeple son zamanlarda turist sayısında ciddi ölçüde artış görülmüştür. Malavi Gölü’nde yaşayan 300’den fazla canlı olması sebebiyle yalnızca turistler için değil, akademik çalışmalar yapmak isteyen bilim insanları için de uygun bir ülkedir. Ülkemiz ile Malavi arasında vize muafiyetine ilişkin bir anlaşma bulunmamaktadır. Bu sebeple pasaport türü fark etmeksizin Malavi’ye seyahat edecek tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının vize alması şarttır. Diplomatik, hizmet, hususi ve umuma mahsus pasaport sahibi herkesin ülkeye giriş yapması için Malavi vizesi alması şarttır.
Diğer Afrika ülkeleri gibi, Malavi’ye seyahat etmeden önce de dikkat edilmesi gereken bazı hususlar söz konusudur. Sağlık Bakanlığı tarafından belirtilen aşıların, seyahatten önce yapılması gerekmektedir. Malavi vize işlemleri ve Malavi vizesi için gerekli evraklar konusunda detaylı bilgi için yazının devamını okuyabilirsiniz.
Malavi Vizesi
Malavi’ye turistik, ticari, ziyaret ya da akademik gerekçeler gibi çeşitli amaçlarla seyahat edecek olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının vize almaları gerekmektedir. Malavi ile Türkiye arasında herhangi bir vize muafiyeti anlaşması bulunmadığı için, resmi pasaport (diplomatik, hususi, hizmet) ve umuma mahsus pasaport sahibi herkesin vize başvurusu yapması gerekmektedir. Malavi’nin uyguladığı vizelerden biri de elektronik vizedir. Malavi e-vize ile seyahatten önce pratik bir şekilde vize almak mümkündür.
E-vize, Malavi’ye giriş yapabilmek için gerekli bir elektronik izin belgesidir. Başvurular elektronik vize servisinden online olarak yapılmakta olup, başvurunun sonucu mail yoluyla iletilmektedir. Her ne kadar pratik bir vize süreci söz konusu olsa da başvuru esnasında dikkat edilmesi gereken pek çok husus vardır. Doğru türde bir başvuru yapmak, İngilizce başvuru formunu hatasız ve eksiksiz doldurmak, başvuru evraklarının konsolosluk şartlarını sağlayacak şekilde sisteme yüklemek gibi çeşitli konulara dikkat edilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde başvurunun olumsuz değerlendirilmesi söz konusudur. Kişinin vize başvurusunun aksamaması, zaman ve maddi kayıp yaşamaması adına bir uzmandan yardım alması son derece faydalı olacaktır.
Vize Merkezi uzmanları aracılığıyla yapılan başvurularda, başvuru sahibi güncel başvuru evrakları hakkında bilgilendirilmektedir. Başvuruda yapılması gereken tüm işlemler, başvuru sahibinin adına yapılmaktadır. Dolayısıyla konsolosluk gereklilikleri ve vize prosedürlerine ilişkin detaylarla kişinin meşgul olmasına gerek yoktur. Onaylanan vize ile Malavi’ye yalnızca tek giriş yapılabilmektedir. Vizenin geçerlilik süresi veriliş tarihinden itibaren 90 gün ve kalış hakkı ise 30 gündür.
Malavi Vizesi için Gerekli Evraklar
Malavi vizesi için gerekli evraklar başvuru esnasında bazı durumlara bağlı değişiklik gösterebilir. Malavi turistik vize ile Malavi ticari vize şartlarında ortak evraklar bulunsa da konsolosluk ek evrak talebinde de bulunabilmektedir. E-vize evrakları, başvurudan ve ödemeden sonra elektronik vize sistemine yüklenmelidir. Malavi vizesi ücreti ise konsolosluk tarafından belirlenmektedir. Ödemenin yapılması evrakların yüklenmesi ile başvuru tamamlanmaktadır. Vize sonucu genellikle ortalama 5 iş günü içerisinde iletilmektedir.
Malavi vizesi için gerekli evraklar aşağıdaki gibidir;
- Pasaport: 10 yıldan eski olmayan pasaportun, seyahat tarihi itibariyle en az 6 ay daha geçerli olmalıdır.
- Biyometrik fotoğraf: 6 aydan eski olmayan, beyaz arka fonlu ve yüz hatlarının açıkça belli olduğu fotoğraf başvuruya eklenmektedir.
- Vize Talep Dilekçesi: İlgili konsolosluğa hitaben düzenlenmektedir.
- Uçak bileti
- Konaklama belgesi
Ticari amaçlı seyahatlerde;
- Davet yazısı: Davet eden kişi tarafından hazırlanmalıdır. Davet eden kişinin ve seyahat eden kişinin bilgilerinin yer alması gerekmektedir. Davet yazısında seyahate ilişkin bilgilerin ve masrafların kim tarafından karşılanacağına dair beyan yer almalıdır.
- Şirket evrakları: Güncel şirket evraklarından vergi levhası, faaliyet belgesi, sicil gazetesi ve imza sirküleri gerekmektedir.
- Başvuruda bulunacak kişi reşit değil ise: Doğum belgesi, velisinin pasaport görüntüsü, onay formu ve kişinin velayeti öz ebebevyni dışında başka kişide ise yasal velayet belgesi sunulmalıdır.
Yukarıda bahsedilen evraklar dışında başvuru esnasında ek evrak talebinin oluşması da söz konusudur. Bazı durumda ise daha az evrakla başvuru yapılması mümkündür.
Malavi Vizesi Kaç Günde Çıkar?
Malavi'ye seyahat edecek Türk vatandaşları vize başvurusu için gerekli tüm evrakları eksiksiz bir şekilde teslim etmeleri koşulu ile vize işlemlerinin sonuçlanma süresi dosya teslimi sonrası yaklaşık olarak 5 iş günüdür. Vize dosyanızdaki eksik evrak ya da Konsolosluk yoğunluğu gibi aksaklıkları göz önünde bulundurarak seyahat planı yaptığınız tarihten yaklaşık 30 gün öncesinden başvuru yapmanızı öneriyoruz.