Uganda Vize İşlemleri Vize Merkezi Temsilcileri aracılığıyla en doğru ve hızlı şekilde gerçekleştirilir.
Uganda Vize Başvurusunu Sizin Adınıza Yapalım!
Uganda Doğu Afrika’da yer alan ülkelerden biridir. Resmi adı Uganda Cumhuriyeti olan ülkenin denize kıyısı bulunmamaktadır. Doğu’sunda Kenya, Batı’sında Kongo Cumhuriyeti, Kuzey’de Güney sudan ve Güney’inde ise Tanzanya ile Ruanda’ya komşudur. Tropikal iklime sahip olan Uganda genellikle yağışlıdır. Yağış olmayan dönemleri ise Aralık – Şubat ve Haziran – Ağustos aralıklarıdır. Ortalama sıcaklık nadiren de olsa 29 dereceyi geçmektedir.
Uganda’ya seyahat edecek olan yabancı uyruklu vatandaşların ülkeye giriş yapabilmeleri için Uganda vizesi alması gerekmektedir. Uganda’ya vizesiz seyahat edebilen ülkeler ise; Angola, Antigua, Barbados, Belize, Bahamalar, Comoros, Eritre, Fiji, Gambiya, Grenada, İtalya, Jamaika, Kenya, Kıbrıs, Lesotho, Malavi, Mauritius, Madagaskar, Sierra Leone, Solomon Adaları, Ruanda, St. Vincent ve Grenadinler, Malta, Singapur, Esvatini, Seyşeller, Tanzanya, Tonga, Vanuatu, Zambiya, Zimbabve şeklindedir. Uganda’ya seyahat edecek Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ise vize uygulamasına tabiidir. Diplomatik pasaport hamili Türk vatandaşları 90 gün süre ile vizeden muafken, umumi, hizmet pasaportu ve hususi pasaport sahibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının ise vize başvurusu yapmaları gerekmektedir.
Uganda Vize Başvurusu
Uganda’ya seyahat edecek olan umuma mahsus, hizmet ve hususi pasaport sahibi Türkiye vatandaşları vize uygulamasına tabiidir. Diplomatik pasaport sahibi Türk vatandaşlarının ise vizesiz 90 güne kadar seyahat hakkı vardır. Uganda Ankara Büyükelçiliği, 2017 yılı itibariyle Uganda e-vize sistemine geçiş yapıldığını belirtmiştir. Bu sebeple 25 Mart 2019 tarihi itibariyle elle işlenen vizeler verilmemeye başlanmıştır. Vize başvuruları resmi elektronik vize servisi üzerinden online olarak yapılmaktadır.
Uganda vize başvurusu ve ödeme de dahil tüm işlemler elektronik ortamda yapılmaktadır. Uganda vize ücreti konsolosluk tarafından belirlenmektedir. Başvuru esnasında bazı durumlarda kişiden ek bilgi ya da belgelerin istenmesi söz konusudur. Başvuru evraklarının taramaları sisteme çevrimiçi olarak yüklenmelidir. Başvurunun tamamlanmasının ardından karar, mail yoluyla kişiye bildirilmektedir. Olumlu değerlendirilen başvurular e-posta yoluyla onay mektubu olarak iletilmektedir. Bu onay mektubu, kişinin Uganda’ya giriş yapabilmesini sağlamaktadır.
Uganda vize işlemleri yapılırken dikkat edilmesi gereken pek çok husus söz konusudur. Bunlardan bazıları, doğru türde bir vize başvurusu yapılması, bilgi girişlerinin eksiksiz ve hatasız bir şekilde yapılması ve gerekli istenen şekillerde yüklenmesine ilişkin hususlardır. Başvuru esnasında güncel olmayan ya da istenen ölçütlerde hazırlanmamış evraklar başvurunun geçersiz olmasına sebep olacaktır. Onaylanan Uganda vizesinin geçerliliği, vizenin veriliş tarihinden itibaren 3 aydır. Bu sebeple seyahatten önce doğru bir zamanlama ile başvuru yapılmasına da dikkat edilmesi gerekmektedir. Dolayısıyla bir uzmandan yardım alınmasında fayda bulunmaktadır. Vize Merkezi uzmanları ile yapacağınız görüşmeler doğrultusunda seyahatinize uygun hızlı bir şekilde vize almanız mümkündür.
Doğu Afrika Vizesi
Doğu Afrika vizesi Kenya Cumhuriyeti, Ruanda Cumhuriyeti ve Uganda Cumhuriyeti'ne seyahat etmeyi mümkün kılan bir izin belgesidir. Dolayısıyla Uganda vizesi türlerinden söz ederken, Doğu Afrika vizesini de belirtmek gerekmektedir. Doğu Afrika Topluluğu bölgesinin 3 ülkesinde seyahat etmeyi sağlayan vize, 1 Ocak 2014 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Kenya, Uganda ve Ruanda’ya turistik amaçlı giriş yapmak isteyen herhangi bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ya da diğer ülke vatandaşları için başvuruya açıktır.
Doğu Afrika vizesi 90 gün geçerliliği olan ve söz konusu ülkelere çoklu giriş hakkı tanıyan bir vize türüdür. Bu vize için başvurular, Uganda Cumhuriyeti, Ruanda Cumhuriyeti ya da Kenya Cumhuriyeti dış temsilciliklerine çevrimiçi olarak yapılmaktadır. Seyahat edecek herkes için ayrı ayrı başvuru yapılması gerekmektedir. Başvuru yapacak kişilerin, planladıkları seyahatin dönüş tarihi itibariyle en az 6 ay daha geçerli bir pasaportlarının olması gerekmektedir.
Uganda Vizesi için Gerekli Evraklar
Uganda vize başvurusunda gereken belgeler, Uganda online vize başvuru sayfasında çevrimiçi olarak yüklenmektedir. Dolayısıyla başvuru evraklarının, başvurudan önce taranması gerekmektedir. Uganda vize işlemleri yapılırken pek çok hususa dikkat edilmesi gerekmektedir. Başvuru formu ve diğer işlemler İngilizce olarak düzenlenmiştir. Elektronik form doldurulurken yapılacak en ufak hata, başvurunun olumsuz değerlendirilmesine sebep olacaktır. Bu sebeple bir uzmandan yardım alınması oldukça önemlidir.
Uganda vizesi için gerekli evraklar genellikle aşağıdaki gibidir. Başvuru esnasında bazı durumlarda kişiden ek bilgi ya da belgeler istenebilir.
- Pasaport (Seyahat itibariyle en az 6 ay geçerliliği olan)
- Biyometrik fotoğraf
- Uganda'da konaklama kanıtı
- Sarı humma aşı kartı
- Uçuş bilgileri
- Adli sicil belgesi
Başvuru sahibi ziyaret için gidiyorsa ya da konferansa katılacaksa davet yazısı gerekmektedir. Çoklu giriş hakkı tanıyan vize başvurularında ise;
- Uganda'da bulunan 2 kişiden referans yazısı
- Çoklu vize talep dilekçesi (Gerekçesi ile)
- Son 1 sene içerisinde yapılan Uganda giriş – çıkışları gerekmektedir.