Almanya Erasmus vizesi üniversite öğrencilerinin en çok talep ettiği vize türlerinden biridir. Erasmus'un niteliği sebebiyle hem gerekçe hem de evraklar konusunda her başvuru sahibinin dosya çeşitliliği kişisel olarak hazırlanmaktadır. Yazımızın devamında sürece dair her adıma dair bilgiye erişebilirsiniz.
Erasmus, üniversite ve yükseköğretim kurumlarının birbirleri ile iş birliği yapmalarını teşvik etmeye yönelten bir Avrupa Birliği programıdır. Yükseköğretim kurumlarının birlikte ortak projeler üretip hayata geçirmelerine imkan veren Erasmus programı, üniversitelerin kısa süreli öğrenci ve personel değişimi yapabilmeleri için karşılıksız mali destek sağlamaktadır.
Almanya Erasmus programının amacı Avrupa'da üniversite ve yükseköğretimin kalitesini yükselterek, farklı ülkelerdeki üniversitelerin bilimsel ve kültürel çalışmalarda iş birliğinde bulunmalarını sağlamaktır.
Erasmus Ülkeleri Hangileridir?
Erasmus için Schengen vizesi ile gidilebilecek ülkeler: Almanya, İtalya, Belçika, Bulgaristan, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Yunanistan, İrlanda, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Makedonya, Avusturya, Polonya, Romanya, İsveç, İsviçre, Slovakya, Slovenya, İspanya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Türkiye, İzlanda, Norveç, Kıbrıs ve Lihtenştayn. 27 Avrupa Birliği üyesi ülke ve A.B. üyesi olmayan fakat Avrupa Ekonomik Alanı içinde yer alan Norveç, İzlanda, Lihtenştayn ve Avrupa Birliği'ne aday ülkeler arasında yer alan Türkiye Erasmus programı içinde yer almaktadır.
Almanya Erasmus Vizesi İçin Ne Zaman Başvuru Yapılmalı?
Erasmus öğrencisi olmaya hak kazandıktan sonra Türkiye'deki Almanya Konsolosluğu'na başvuru yapmanız gerekiyor. Almanya Erasmus vizesinin veriliş süresi 10 ila 15 gün içindedir. Ancak Erasmus programına başvuruların 5 ay önceden yapılması ve kabul edilmesi halinde bu süre geçerli olmaktadır.
Üniversiteler, öğrencileri Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programı Merkezi'nin kriterlerine göre belirler. Öğrencinin toplam not ortalaması önemli bir değerlendirme ölçüsüdür. Başvurular öğrencinin Erasmus kapsamında bulunan yüksek öğrenim kurumuna yapılır. Ancak üniversitenin Erasmus üniversite beyannamesine sahip olması gerekir.
Öğrencinin okumakta olduğu üniversitenin ve gideceği üniversitenin Erasmus kapsamında olması şarttır. Her üniversite Erasmus başvuru, seçim ve sınav tarihlerini kendi takvimine göre düzenler. Türkiye'deki yüksek öğrenim kurumu Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığının kriterlerine göre öğrenci seçmesini yapar ve başvuruları kabul eder.
Erasmus Hibesi
Erasmus programında yararlanacak olan öğrencilere yurt dışında öğrenim gördükleri süre zarfında kaldıkları süre boyunca finansal destek verilir. Erasmus hibesi olarak bilinen bu destek kredi statüsünde olmayıp öğrencilerden geri talep edilmez. Öğrenci Erasmus hibesi ile yurt dışında konaklama ve benzeri tüm masraflarını karşılayacak yeterlilikte değildir.
Bir yıllık akademik sürede (3-12 ay arasında) Erasmus programı kapsamında Erasmus hibesi alırlar. Erasmus kontenjanından yararlanamayan öğrenciler ise bütün masraflarını kendileri karşılamaları koşuluyla hibesiz Erasmus programına başvuru yapabilirler. Erasmus programı kapsamında öğrenciye konaklama yeri okulun sorumluluğunda değildir. Bununla birlikte öğrenci AB ofislerinden konuyla ilgili danışmanlık alabilir.
Erasmus programı kapsamında 600 Euro ve üzeri hibe alan öğrencilerin sponsorlu gitmesine ve sponsor evrakları sunmasına gerek yoktur. Erasmus dışında bir eğitim programıyla Almanya'ya eğitim almaya gidiyorsanız ve çalışmıyorsanız sponsor evraklarını sunmanız gerekecektir.
Sponsorunuzun birinci dereceden yakınınız olması ve Almanya'da kaldığınız süre zarfında eğitim ve konaklama masraflarınızı karşılayacak finansal yeterlilikte olması gerekir. Erasmus kapsamında hibe alındıysa, hibenin alındığına dair belgenin üniversiteniz tarafından size kaşe ve ıslak imzalı şekilde ya da e imzalı olarak teslim edilmesi gerekir.
Erasmus için Schengen vizesi başvuru vize ücreti 90 gün üzeri ve 90 altı eğitim olarak değişmektedir. Konsolosluk, aracı kurum ve danışmanlık ücreti 230 Euro'dur. 90 gün üzeri ve 90 gün altı eğitim vizelerinde konsolosluk uygun gördüğü durumlarda kendi ücretini almamaktadır. Bu durumların ne olduğu açık değildir.
Almanya Erasmus Vize Ücreti Nereye yatırılır?
Almanya Erasmus vizesi başvuru ücreti Konsolosluğun yetkili kıldığı Vize Merkezine yatırılmaktadır. Eksiksiz hazırladığınız başvuru dosyanızı teslimi esnasında ücret ödemesi yapılmaktadır. Euro ve TL olarak ödeme alınır. Ücreti yanınızda hazır bulunmalısınız.
Almanya Erasmus Başvuru Formu
Almanya Erasmus başvuru formu içeriğinde konaklama kalış süresi ve sponsor bilgilerinin yer aldığı detaylı bir formdur. Formun eksiksiz ve doğru doldurulması gerekmektedir. Ücretsiz olan ilgili forma buradan ulaşabilirsiniz. 90 gün altı ve üstü olarak iki çeşidi vardır. İmza sayfalarının pasaporttaki imzanızla eşleşmesi gerekmektedir.
Erasmus vize için gerekli belgeler kategorilerine göre şu şekildedir;
İkamet müsaadesi başvuru formu
Almanca olarak doldurulmuş, Almanya vize başvurusu için ibraz edeceği evraklarda beyan edeceği bilgileri destekleyen, başvuru sahibi tarafından imzalanmış iki nüsha ikamet müsaadesi başvuru formu. Başvuru sahibi 18 yaşından küçük ise; kişi tarafından doldurulacak ikamet müsaadesi başvuru formunun imza bölümünü ebeveynlerin ikisi de imzalamış olmalıdır.
Biyometrik fotoğraf
Almanya vize başvuru işlemlerinde kullanılacak fotoğraflar; 2 adet, 3,5 x 4,5 cm ölçülerinde, Almanya vize başvuru sahibinin güncel halini temsil eden, maksimum son 6 ay içerisinde çekilmiş, yüzünün tamamının göründüğü, gözlüksüz olması gerekmektedir.
Pasaport
Almanya vize başvurularında kullanılacak pasaportunuzun güncel olması gerekmektedir. Ülkeye dönüşünüz sonrası en az 3 ay geçerliliği olan ve vize basım işlemlerinin gerçekleşebilmesi için en az 2 boş sayfası bulunan, deforme olmamış pasaporta sahip olmalısınız.
Acil tıbbi bakım, hastane tedavisi ve sağlık nedenleri için hazırlanmış belge
Erasmus için Schengen vizesi işlemlerinde bulunacak kişilerden Almanya'da kalış süresini kapsayan, tüm Schengen ülkelerinde geçerli ya da tüm dünya ibaresi bulunan en az 30.000 Euro teminata sahip orijinal kaşe ve ıslak imzalı ya da ödendiğine dair dekontu bulunan seyahat sağlık sigortası istenmektedir.
Teminat olarak cenaze nakli, tıbbı nakil, tıbbı tedavi gb. Teminatlar başta olmak üzere gidiş amacınıza göre ek teminatlarda istenebilmektedir. Vize başvurusunda bulunurken sunacağınız seyahat sağlık sigortası önemli bir evrak olarak görünmektedir.
Vize Merkezi, Almanya vize başvurusu gerçekleştirecek kişi ve kurumlara hizmet vermektedir. Almanya vize başvuru işlemlerinizde sizin uğraşacağınız seyahat sağlık sigortası konusunda yardımcı olarak sizlerin yükünü almaktadır. Başvurularınızı eksiksiz olarak hızlı bir şekilde gerçekleştirmek için Almanya vize departmanımıza 0212 970 05 01 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz.
Burs belgenizin aslı ve 2 fotokopisi
Almanya'daki üniversitenin dilekçe yazısı aslı ve fotokopisi
Yazı, eğitim süresini ve hangi şehirde bulunulduğunu içermelidir.
Türkiye'deki üniversiteden alınmış yazı
Başvuru sahibinin gidiş amacına ve Erasmus / Sokrates burslu olarak bir Alman üniversitesinden eğitim göreceğine dair belgeler
Pasaport fotokopisi (varsa eski pasaportlar sunulmalı)
Noter tasdikli muvafakatname ile Almanca tercümesi ve tüm gelir kanıtlarının aslı ile 2 fotokopisi
Sadece ebeveynler tarafından düzenlenen noter tasdikli bir taahhütnamenin aslı ve 2 fotokopisi ile yeminli tercümandan Almanca'ya tercümesi.
Lütfen Dikkat!
*Ebeveynler tarafından verilen taahhütname, Federal Eğitim Teşvik Kanunu'nda belirlenen garanti oranına göre düzenlenmeli ve ödemeyi garanti etmelidir.
**Verilen taahhütün ödenebileceğine dair ebeveynlerin maaşlarının yattığı hesap cüzdanları, mal varlığının bulunduğu hesap cüzdanı ve ödeme gücünü gösteren tüm maddi ve gelir durumunu gösteren evrakların aslı ve 2 fotokopisini ibraz etmelidir (Gelir evraklarının tercümesine gerek yoktur). Ayrıca taahhütnameyi veren kişinin imzası noter tarafından tasdik edilmelidir.
A - İşveren ise;
B - Çalışan ise;
C - Devlet Memuru ise;
D - Emekli ise
Staj yapmak, meslek hayatıyla ilgili bilgi edinmeye veya meslek tecrübesi kazandırmaya yardımcı olmaktadır. Almanya'da staj yapacağınız süre 90 günü aşmayacak ise, Schengen vizesi için başvurmanız gerekmektedir. Vize başvurusu için talep edilen belgeler, asılları ve birer adet fotokopileriyle birlikte ibraz edilmelidir. Almanya'da staj yapacağınız süre 90 günden fazla ise, ulusal vize başvurusunda bulunmanız gerekmektedir. Ulusal vize başvurusu için talep edilen belgeler, asılları ve ikişer adet fotokopileriyle birlikte ibraz edilmelidir.
Erasmus süresini uzatmak isteyenler Türkiye'de okudukları kuruma bildirimde bulunmalıdırlar. Okulun onayından sonra ilgili uzatma işlemine dair yeterli hibe mevcutsa uzatma işlemi yapılmakla birlikte Erasmus biriminin yetkisinde Erasmus vizesi hibesiz olarak da uzatılabilir. Erasmus dönemini uzatmak isteyen öğrenciler eğitim aldığı okulu değiştiremezler.
Avrupa Birliği destekli Erasmus programına üniversite öğrencileri 3, 6 ve 12 ay programlar kapsamında başvuru gerçekleştirebilmektedir. Erasmus programına dahil olan öğrenciler; yarım ya da tam akademik yıl bazında eğitim görmektedirler.
Erasmus programı için vize başvurusunda bulunulurken standart turistik vize veya ticari vize yerine uzun süreli Almanya ya da ilgili ülkenin ulusal vize kategorisinden başvuru yapılması gerekmektedir. D tipi vize olarak da adlandırılan bu vize için başvurular direkt ilgili ülkenin Konsolosluğu'na yapılacaktır. Erasmus programına dahil olmak için talep edilen vize için eğitim süreci başlamadan en az 6 ay öncesinde başvuru yapmak gerekmektedir.
Erasmus için Schengen vizesi işlemleri en yoğun Temmuz ve Ağustos aylarında gerçekleşmektedir. Erasmus Vize başvuru dosyası vize bölümüne ulaştıktan sonra asgari 15 iş günü süresince incelemeler devam edecektir. Erasmus vizesi için eğitim süresi baz alınır ve vize süresi de bu süreci takip eder. Eğitim süresi başlamadan evvel de eğitim alacağınız ülkede vakit geçirmek istiyorsanız ayrıca turistik vize için de başvuru yapmanız gerekecektir.
Değerli Misafirlerimiz Almanya Erasmus Vizesi ile ilgili daha fazla bilgi ve profesyonel hizmet için lütfen bizi arayabilirsiniz. 0 212 970 05 01
3 sorudan en popüler 3 soru görüntüleniyor. Tüm soruları göster
Merhaba, Erasmus vizesi Almanya için başvuru yaptım ama kabul edilmedi. Bu konuda yardım talep ediyorum. Bunu nasıl düzeltebiliriz? Belge ve ücret bilgisi de yazarsanız çok sevinirim.
Cevabı Görüntüle Yorum EkleAlmanya Erasmus vize başvurusunu eğitim döneminden ne zaman önce yapmak gerekir? Erasmus için bilgilendirme yapabilir misiniz?
Cevabı Görüntüle Yorum EkleMerhaba bu yaz Almanya'da 64 günlük erasmus stajımı yapacağım, Almanya Erasmus Vizesi İşlemleri nelerdir? Yeşil pasaporta sahibim. Bunun için hangi tür vizeye başvurmam gerekmekte ve gerekli evraklar nelerdir?
Cevabı Görüntüle Yorum EkleAlanlarında uzman danışmanlarımız sorularınızı en kısa süre içinde cevaplayacaktır.
Alanlarında uzman danışmanlarımız ile vize başvurularınızı hızlıca tamamlayın.