Avrupa Ülkelerinde Serbest Dolaşım Sağlayan Vize: Schengen Vizesi

Schengen Vizesi

Yazıyı Daha Hızlı Okuyabilirsiniz

1- Nasıl Alınır?

2- Başvuru Formu

3- Gerekli Evraklar

4- Ücreti ve Fiyatı

Schengen Vizesi Nedir?

Schengen vizesi Avrupa’daki 29 Schengen üye ülkesinin sınırları içinde geçerli olan, tek, çift veya çok girişli olarak verilen ve 180 günlük süre içinde 90 günü aşmayan süre ile verilen kısa süreli C Tipi vize kategorisinde yer almaktadır. Schengen uygulaması Schengen bölgesinde transit geçişleri de içermektedir.

Schengen Vizesi vizesi nasıl alınır

Schengen Vizesi Nasıl Alınır?

Vize şartları ülkeden ülkeye değişiklik göstermekte olduğundan seyahat edilecek ülkenin vize başvuru koşulları dikkatle incelenmelidir. Schengen vizesi nasıl alınır sorusuna verilebilecek en kısa yanıt; ilgili üye devletlerin Büyükelçilik ve Konsolosluklarına vize başvurusu yapılması gerektiği yönündedir.

Vize Merkezi, Schengen vizesi başvuru süreci ile ilgili ülke departmanlarıyla vize işlemlerini hızlı, kolay ve güvenilir yollardan gerçekleştirmekte, başvuru sahibinin önceliklerine, seyahat planlarına ve amacına uygun çözümler üreterek Schengen prosedürleri doğrultusunda vize müracaatlarını gerçekleştirmektedir. Burada önemle vurgulamakta fayda var ki vize onayına veya reddine karar veren yegane kuruluşlar, başvuru yapılan ülkenin Konsolosluk ve Büyükelçiliklerinin vize departmanlarıdır. Bu birimler dışında hiçbir kuruluş vize sonucu hakkında karar verme yetkisine sahip değildir.

Schengen üye devletlerin Konsoloslukları ve Büyükelçililikleri, vize başvuru sahiplerini vize işlemleri için kendilerinin akredite ettiği ve resmi olarak yetkilendirdiği vize başvuru merkezlerine yönlendirmektedir. Vize danışmanlık firmaları ve seyahat acentelerinin vize başvuru sahibi adına işlem yapma hakları vardır.

Vize başvuruları ülkeden ülkeye değişebilmektedir. Bazı Schengen üyesi ülkelerin konsoloslukları hem vize başvuru merkezlerinde hem de bizzat konsolosluk ve büyükelçiliklerde başvuruları kabul etmektedirler. Vize başvurusunun eksiksiz evraklarla yapılması gerekmektedir. Eksik evrak bildirimleri Konsolosluklar tarafından yapılmaktadır.

Schengen Vize Başvurusu İçin Geç Kalmayın

Vizenin seyahat tarihine yetişmesi açısından başvuruların seyahatten en fazla 3 ay önce en az seyahate 15 gün kala yapılması ve aynı zamanda konsoloslukların yoğun olduğu veya kapalı olduğu tarihler dikkate alınarak evrak teslimi ve parmak izi ibrazının yapıldığı vize randevu tarihlerinin de gözönünde bulundurulması gerekmektedir.

Schengen Vize Ücreti Nedir?

Vize ücretleri Schengen ülkeleri arasında farklılık gösterebilmektedir. Vize harç bedelleri konsolosluklar tarafından belirlenir ve güncellenir. Schengen vizesi ücreti konsolosluk harç bedelleri ve başvuru merkezilerinin işlem ve koordinasyon ücretlerini içermektedir ve 2025 yılında yeniden güncellenerek artış gösterebilir. Vize ücreti Schengen başvurularında belli bir süre için talep edilmemektedir. Vizenin süresine karar veren tek kurum konsolosluktur. Bu anlamda 1 yıllık Schengen vize ücreti veya belli bir süreyi içeren bir vize ücreti söz konusu değildir. Vize harç bedelleri belli bir dönem sabitlenir ve başvurular bu şekilde işlem görür.

Schengen vizesi fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için web sitemizdeki ilgili ülkenin sayfasına giderek Vize Merkezinin ülke şubelerinin telefonla arayarak veya mail göndererek bilgi talebinde bulunabilirsiniz. Vize türüne göre değişiklik gösterebilen vize fiyatları döneme bağlı olarak değişebilir. Ekspres vize ücretleri işlem sürelerini kısalttığı ve zamandan tasarruf sağlandığı için ekstra ücretlere tabidir.

Schengen Ülkeleri Hangileridir?

  • Almanya
  • Avusturya
  • Belçika
  • Çek Cumhuriyeti
  • Danimarka
  • Estonya
  • Fransa
  • Finlandiya
  • Hollanda
  • İspanya
  • İsviçre
  • İsveç
  • İtalya
  • İzlanda
  • Letonya
  • Litvanya
  • Lihtenştayn
  • Lüksemburg
  • Macaristan
  • Malta
  • Norveç
  • Polonya
  • Portekiz
  • Slovakya
  • Slovenya
  • Yunanistan
  • Bulgaristan
  • Romanya
  • Hırvatistan

Bu ülkelerin dışında Schengen vize ile gidilebilen ve Avrupa Birliği üyesi olmayan ülkeler de vardır. Seyahat süresi yeterli ve çok girişli Schengen vizesi sahibi T.C. vatandaşları ayrıca Güney Kıbrıs, Monako, San Marino, Vatikan’a da bu ülkelerin vizesini almadan giriş yapabilirler ancak bu ülkelerin kendilerine özel vize koşulları vardır ve Schengen vize evraklarıyla giriş yapılmamaktadır.

Schengen Vizesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Schengen vizesi için gerekli evraklar ve evrak detayları ülkeden ülkeye değişebilmektedir. Vize Merkezi aracılığı ile başvuru yapacak olduğunuzda seyahat etmeyi planladığınız ülkenin departmanına telefon ve mail bilgisinden ulaşarak gerekli evrak listesini talep edebilirsiniz. Vize için gerekli evrakların hazırlanmasındaki en önemli kriterler seyahatinizin amacı ve mesleki veya sosyal durumunuzdur. Seyahatinizi amacı turistik, ticari veya aile ziyareti vizesi türlerinde olur. Ülkede uzun süreli kalmayı gerektiren talepler (örneğin uzun süreli eğitim veya çalışma amaçlı) Schengen kapsamında değildir. Bu vize türü belirlendikten sonra sosyal durumunuza göre evrakları hazırlamanız gerekecektir. Öğrencilerin ve çalışanların evrakları, ev hanımları ve emeklilerin hazırlaması gereken evraklar birbirinden farklıdır ve herkes için geçerli standart bir evrak listesi yoktur.

Evrak listeleri ve evrak detaylarına dair size özel vize çözümleri üretebilmemiz için temsilcilerimize vereceğinizi bilgiler büyük önem arzeder. Vize Merkezi hazırlamış olduğunuz evrakları konsolosluğun vize şartlarını dikkate alarak düzenlemenize yardımcı olur.

  • Pasaport

Pasaportunuz son 10 yıl içinde çıkarılmış olmalıdır ancak içinde yeni vize etiketinin işlenebilmesi için en az 2 boş sayfası olmalıdır. Vize etiketi işlenecek sayfa yoksa pasaportunuzu yenilemeniz gerekir. Pasaportun seyahat sonrası geçerlilik süresi de önemlidir. Başvuruda bulunduğunuz ülkeye göre pasaportun süresi seyahat sonra 3 ila 6 ay olabilir. Pasaportun hangi durumda yenilenmesine dair detayları temsilerimizi arayarak öğrenebilirsiniz. T.C. pasaportlarının yenileme işlemleri yurtdışında hiç bir ülkede yapılmamaktadır.

  • Eski Pasaport

Bazı ülke başvurularında eski pasaportların içeriğinin fotokopisi talep edilmekte, bazıları eski pasaportların orijinal halini görmeyi talep edebilir. Eski pasaportlarınızdaki vize etiketleri yeni başvurunuzu destekleyici bir unsura dönüşebilir. Biyometrik

  • Fotoğraf

2 adet sunmanız gereken biyometrik özellikteki fotoğrafın birbirinin aynı, 3,5x4,5 cm ebatlarında, fonu beyaz ve şapka, gözlük vb. yüzün net görünüşünü engelleyen unsurların olmaması gerekmektedir.

  • Rezervasyonlar

Otel rezervasyonu ve uçak biletlerinizin fotokopilerinin başvuru dosyanızda olması gerekir. Vize başvuru formu ve dilekçe veya izin yazısı gibi belgelerde yer alan tarihlerin uçak ve otel rezervasyonlarındaki tarihlerle tutarlı olması gerekmektedir. Eğer birden fazla Schengen ülkesi ziyaret edecekseniz, diğer ülkeler için yaptırdığınız otel rezervasyonlarını evrakla arasında olması gerekmektedir. Schengen Vizesi Belgeleri Schengen vizesi belgelerinin güncel olması gerekmektedir. Bunun anlamı randevu tarihiniz itibariyle belgelerinizin 15 günde daha eski olmaması gerekir.

  • Banka Dökümü

Banka hesap dökümlerinin güncelliğine özellikle dikkat edilmelidir. Banka hesap dökümleriniz 15 günden eski ise ilgili konsolosluk sizden yeni bir hesap özeti isteyebilir. Hesap hareketleri aktif olan banka hesap özetlerinizi sunmanız daha avantajlı olacaktır.

  • Şirket Evrakları

Şirket sahibi ve çalışanların sunacakları faaliyet belgesi vergi levhası, imza sirküleri, ticari sicil gazetesi güncel olmalıdır. Bu evrakların güncelliği resmi kurumlardan alındıkları tarih itibariyle geçerlidir. Şirket sahipleri 4 B detaylı hizmet kaydı sunarken, şirket çalışanları 4a hizmet dökümü sunacaklardır. Genellikle barkodlu talep edilen bu belgeler e-devlet sitesiden temin edilebilmektedir.

Şirket yazısı: Şirket yazısı şirket izin yazısı veya ticari vize başvurularında şirket görev yazısı şeklindedir. Şirketin antetli kağıdına dilekçe formatında yazılan şirket yazısında yetkilinin imzası ve firma kaşesi olmalıdır. İlgili konsolosluğun talep ettiği dille yazılır. Ticari şirket dilekçesinde vize başvuru sahibinin şirkette ne süredir çalıştığı, şirketteki pozisyonu, seyahati hangi amaçla gerçekleştirecek olduğu ve seyahat tarihlerinin ne olacağı yazılır.

Ticari vize başvurularında gönderilen ticari vize davetiyesindeki tarihlere dikkat edilerek ilgili kişi tarafından kaleme alınmalıdır. Turistik veya aile ziyareti vizesi başvurularında çalışanların çalıştıkları şirketten alacakları izin yazılarına da ayrıca dikkat edilmeli, inandırıcılıktan uzak taleplerde bulunulmasından kaçınılmalıdır. Şirket evrakları hazırlanırken şirketin küçük, orta veya büyük ölçekli bir şirket olması farketmemektedir.

  • Vize Talep Dilekçesi

Vize talep dilekçesi, ilgili konsolosluğa hitaben talep edilen Schengen vizesi süresi, seyahat amacı ve tarihlerini içerir ve ülkeye geri dönüşün garantisini verecek bilgilere yer verilmelidir. Vize talep dilekçeleri İngilizce, Türkçe, Almanca veya Fransızca olabilir. Dilekçenin hangi dilde olması gerektiğini belirleyen unsur seyahat edecek olduğunu ülkedir. Vize talep dilekçesi kriterlerinin güncelliğine dair bilgiyi temsilcilerimizi arayarak öğrenebilirsiniz.

  • Diğer Başvuru Evrakları

Schengen vizesi evrakları Yukarıdaki evraklardan başka öğrenciler, emekliler, ev hanımları, devlet memurları gibi farklı statülerdeki kişiler Schengen vizesi başvurularında durumlarına özel evrakları hazırlamaları gerekir.

Öğrencilerin okullarından alacakları öğrenci belgesi, 18 yaş altındakilerin ebeveynlerinden alacakları muvaffakname, devlet memurlarının çalıştıkları kurumdan alacakları çalışma belgesi ve resmi izin belgesi, görev kimlik kartı gibi evraklar mevcuttur.

Emeklilerin emeklilik kartları ve emekli maaşlarının yattığı banka hesap dökümleri talep edilmektedir.

Öğrenciler ve ev hanımları sigortalı çalışan statüsünde olmadıkları için başvuru dosyalarını sponsor evraklarıyla birlikte sunmalıdırlar. Birinci dereceden yakınları öğrencilere ve ev hanımlarına sponsor olabilmektedir. Sponsorun mesleki durumuna uygun evrakları hazırlaması ve dilekçe formatındaki sporsorluk yazısında seyahat masraflarını üstlendiğini belirtir.

Her koşulda bütün bu bahsi geçen evrakların Schengen vizesi başvuru içinde eksiksiz olarak ibraz edilmesi gerekmektedir. İlgili ülke konsolosluğu ayrıca ek evrak talebinde bulunabilmektedir. Eksik ve güncel olmayan evraklarla yapılan başvurular reddedilir. Vize reddi durumunda yeninden başvuru yapma imkanı vardır. Bu açıdan bakıldığında Vize Merkezi, vize işlemlerinde profesyonel bir gözle bakarak size tavsiyelerde bulunur ve başvurunuzun doğru evraklarla yapılmasını sağlamaktadır.

Schengen Vizesi Kaç Günde Çıkar?

Schengen vizesi vize işlem süresi Konsolosluğa bağlı olmakla beraber Konsolosluğun yoğunluğu resmi tatil günlerine göre değişkenlik göstermektedir. Randevudan sonra Ortalama işlem süresi 10-15 iş günüdür. Vize işlem sürelerine herhangi bir kurum yada başvuru merkezinin bir müdahalesi söz konusu olmamakla birlikte pandemi koşullarını da baz alarak seyahatten 1 buçuk 2 ay önceden evraklarınızın Vize Merkezi şubelerimize teslim etmeniz önerilmektedir. Vize işlem süresi bu ortalama süreyi aşabilmekte veya kısalabilmektedir. Bu tamamen Konsolosluğa bağlı bir durumdur.

Pandemi nedeni ve tatil günleri dikkate alınarak işlem sürelerinde aksamalar uzamalar söz konusu olabilmektedir. Pandemi nedeni ile Konsolosluk çalışanlarının çalışan sayılarının azaltılması da bu sürenin uzamasına neden olmaktadır. Bu nedenle uçak ve otel biletlerinizi satın almamanız ön ödemesiz rezervasyon olarak sunmanız tavsiye edilmektedir.

Schengen bölgesinde hiçbir Konsolosluk satın alınmış otel uçak talep etmemekle birlikte vize sonuçlanmadan uçak otel biletleriniz satın almamanız gerekmektedir. Vize İşlem süresi ve evrak listeleri için Vize Merkezi Müşteri temsilcilerimize ulaşabilir detaylı bilgi alabilirsiniz.

Schengen Vizesi Süresi Ne Kadardır?

Schengen vize süresi tamamen Konsolosluğa bağlı olmakla beraber Schengen ülkeleri vize sürelerini kademeli şekilde vermektedir. Aynı zamanda alınmış olan vizelerin kullanım şekilleri daha sonraki schengen vizelerinizin uzun olması için büyük önem arz etmektedir. Schengen vizesinin 2 kuralı bulunmaktadır. Bu kuralların ilki vize alınan ülkeye ilk olarak giriş yapılmasıdır. Bir diğeri ise uzun kalış ülkesine giriş yapılmasıdır. Alınan bir Schengen vizesi ile vize alınan ülkeye giriş yapılmaması bir sonraki vizenizin kısa verilmesine sebep olmaktadır.

Schengen vizesi Schengen bölgesinde size dolaşım hakkı sağlamakla birlikte vizenin alındığı ülkeye giriş yapılması gerekmektedir. Daha sonraki vize başvurularınızda uzun ve çok girişli alabilmeniz için bu kurallara uygun şekilde vizelerinizin kullanımı önemlidir. Aynı zamanda vize başvuru sahibinin maddi durumu ve seyahat sıklığı da oldukça önem taşımaktadır. Başvuru esnasında tüm gelir belgelerinin temin edilerek dosyaya eklenmesi vizenizin süresini etkileyecektir.

Vize süreleri 1 haftadan başlayarak kademeli şekilde 3 ay, 6 ay, 1 yıl, 2 yıl, 3 yıl ve 5 yıl geçerli olmak üzere 180 gün içinde en fazla 90 gün kalış hakkı olarak verilmektedir. Aynı zamanda Schengen vizelerinden bir önceki vizenizin süreside oldukça önemlidir. Vize Süresi Konsolosluklara bağlı olmakla beraber kademeli şekilde uzatılmaktadır. Vize süresi ve evrak listeleri için Vize Merkezi Müşteri temsilcilerimize ulaşabilir detaylı bilgi alabilirsiniz.

En Kolay Schengen Vizesi Veren Ülke Hangisidir?

En kolay Schengen vizesi veren ülke tabiri çok doğru olmasa da Schengen bölgesinde hem Türkiye’ye yakınlığı hem de turist seyahatlerin yoğunluğu sebebi ile en çok talep gören ülkelerden biri Yunanistan’dır. Aynı zamanda Türk göçü alması sebebi ile aile-arkadaş seyahatinin yoğunluğu ve ticari vize başvurularında fuar vb. seyahatlerin yoğunluğu sebebi ile Almanya talep gören ülkeler arasında gelmektedir. Almanya Schengen vizesi ve Yunanistan Shengen vizesi, kolay alınan Avrupa vizesi çeşitleri arasında yer almaktadır denilebilir. Vize başvurusu yaparken dikkat edilen en önemli faktör başvuru sahibinin Türkiye’de maddi gelirinin bulunuyor olmasıdır.

En kolay Schengen vizesi veren ülkeler ve evrak listeleri için Vize Merkezi Müşteri temsilcilerimize ulaşabilir detaylı bilgi alabilirsiniz.

Schengen Vizesi Şartları Nelerdir?

Schengen ülkeleri başvuru sahibini Türkiye’ye bağlayan bir sebep aramaktadır. Aynı zamanda aylık maddi bir gelir görmek istemektedir. Bunların bulunması durumunda Yunanistan en çok vize onayı veren ülkelerin başında gelmektedir.  Her schengen ülkesinin kendine göre kural ve dikkat ettiği şartlar bulunmaktadır. Bunlara dikkat edilmesi durumunda her ülkeden vize onayı kolaylıkla alınabilmektedir. Lakin bazı surum ve koşullar neticesinde verilebilen ret durumları bulunmaktadır. Bunlara örnek vermek gerekirse pandemi başında vize başvurularının yüzde sekseninin reddedilmesidir. Pandemi başlama sebebi ile bu şart ve koşulları yerine getirebilmiş yolcular dahi ret ile karşılaşmışlardır. Fakat normal şartlarda alınan retlerle bu gibi durumları bir tutmamak gerekmektedir.

  • Konsolosluklar Vize başvurularının bizzat kendileri tarafından yetkilendirilen vize merkezi ve seyahat acentaları aracılığı ile kabul etmektedir. Bazı konsolosluklara şahsen de başvuru yapılabilmektedir ancak genellikle vize randevuları akredite vize merkezilerine yönlendirilmektedir.
  • Schengen üye devletlerine yapılacak seyahatler için vize işlemleri randevu ile gerçekleştirilmektedir. Randevular genellikle konsolosluğun yoğunluğuna göre verilmektedir.
  • Sık seyahat edilen dönemlerde randevular geç tarihlere verilebilmektedir. Vize sonucunun seyahat tarihinden önce çıkması için yolculuğunuza en fazla 3 ay en az 15 gün kala başvuru yapabilirsiniz. Seyahatine kısa bir süre kala yolcular, ilgili ülkenin vize randevu yoğunluğu hakkında Vize Merkezi temsilcilerinden bilgi alabilirler. Buna ek olarak İtalya, Hollanda, Fransa gibi ülkelerin vize başvurularında ekpsres vize başvurusu ile randevu tarihleri daha erken zamana alınabilmektedir ancak bu durum söz konusu ülkenin konsolosluğunun vize işlem süresini etkilemez.
  • Vize işlemleri ülkeden ülkeye farklılıklar gösterebilmektedir. Schengen Vizesi almak zor değildir ancak evrak hazırlık aşamasında vize başvuru formunun doldurulması, vize talep dilekçesinin yazılması, seyahat amacınızı destekleyen evrakların tutarlılığı gibi konular büyük dikkat gerektirir. Vize ret kararların da gözünüzden kaçabilen küçük ayrıntılar dahi etkili olabilmektedir. Ayrıca vize prosedürleri güncellenebilmektedir.
  • Schengen bölgesine giriş vizesi birçok ülkede geçerli olsa da ülkeye özel uygulamalar olabilir. Bir ülkenin orijinalini talep ettiği belge, bir başka ülkenin listesinde fotokopi olarak talep edilebilmektedir. Vize talep dilekçesi hazırlanırken talep edilen vize süresinin makul olması gerekmektedir. Konunun detaylarına hakim müşteri temsilcilerimizle yapacağınız görüşmeler seyahat planınızın netleşmesine ve vize alım süresince doğru bir stratejiyle hareket etmeniz açısından size geniş bir alan açacaktır.

Schengen Vizesi Başvuru Formu

Schengen vizesi başvuru formu Schengen üyesi devlete ait konsolosluğunun sizi daha yakında tanımak, seyahatiniz hakkında detaylı bilgi almak için oluşturulmuş bir formdur. Vize başvuru formunda vermiş olduğunuz bilgiler başvuru evraklarınızın içeriğini destekleyecek şekilde olmalıdır. Gerçeğe aykırı bilgiler, vize için hazırlanan belgelerle tutarsızlık, seyahat amacına uygun olmayan bilgiler verilmesi başvurunun ret ile sonuçlanmasına neden olmaktadır. Bu nedenle evraklar hazırlanırken ve vize başvuru formu doldurulurken çok dikkat edilmesi gerekmektedir. Vize Merkezi evrakların hazırlığı, takibi, başvuru formunun hazırlanması, seyahat tarihinize uygun vize randevusunun alınması gibi işlemleri içeren vize başvuru süreci boyunca titiz davranılması gereken konularda uzman desteği sağlamaktadır.

Schengen vizesi başvuru formu 29 ülke tarafından kullanılan standart bir formattadır. Form İngilizce, Almanca, Fransızca veya Türkçe doldurulabilir ancak hangi dilde doldurulacağı ülkeye göre değişebilmektedir.

Hızlı Erişim

Hemen Başvur

Hemen Başvur

Alanlarında uzman danışmanlarımız ile vize başvurularınızı hızlıca tamamlayın.

Whatsapp