Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları 105 ülkeye vizesiz giriş yapabilmektedirler ancak bu ülkeler dışındaki ülkelere girişlerde vize alınması gerekmektedir. Bir ülkeye vize ile giriş yapabilmek için 4 pasaport çeşidinden birine sahip olmanız gerekmektedir. Bunlar: Umuma Mahsus (Bordo), Hususi (Yeşil), Hizmet (Gri), Diplomatik (Siyah) pasaportlardır. Ülkeler pasaport türüne göre ülkeye giriş izin vermektedirler. Birçok ülke Bordo pasaport sahiplerinden vize talep ederken, diğer türde bir pasaportu olanlar belli süreyle vizeden muaf tutulabilmektedir. Bu anlamda bir ülkeye ait vize işlemleri sorgulamasını pasaport türünüzden başlayarak araştırabilir, pasaportunuzun özelliğine göre vize talep edilip edilmediğini öğrenebilirsiniz. Vize işlemleri için nereye başvurulur sorusunun en basit cevabı Konsolosluklar ve Büyükelçiliklerdir. Konsolosluk ve Büyükelçilikler vize sonucuna karar veren tek kurumsal mekanizmalardır. Ancak bununla birlikte birçok konsolosluk ve diplomatik misyon, özellikle Schengen vizesi veren ülkelerin konsoloslukları, başvuru sahiplerini vize işlemleri için bizzat kendilerinin akredite ettiği vize başvuru merkezlerine yönlendirmektedir. Ancak başvuru merkezleri sadece evrakların kabulünü gerçekleştirmektedir.
Vize Merkezi tüm dünya vize işlemlerinde başvuru sahiplerini seyahat edilecek ülkenin konsolosluğunun koyduğu vize kriterleri doğrultusunda yönlendiren tecrübeli bir vize danışmanlık firmasıdır. Temsilcilerimiz sizi deneyimleri doğrultusunda tavsiyelerde bulunarak ihtiyacınız olan vizeyi hızlı, kolay ve güvenilir şekilde almanıza yardımcı olmaktadırlar. Vize başvurularında ret almamak için vize işlemlerinde dikkat edilmesi gereken pek çok unsur bulunmaktadır. Seyahat edilecek ülkenin vize prosedürlerinin ve konsolosluğun beklentileri doğru bir bakış açısı ile analiz edilmelidir. Bu nedenle vize işlemlerine bir süreç mantığı ile yaklaşmak yanlış olmayacaktır. Evrak takibi, evraklara ait detaylar, seyahat planına uygun vize türünün belirlenmesi öncelikli olmak üzere sürecin her aşamasında doğru adımları atmak gerekir. Güncel olmayan, eksik veya ülkeye geri dönüşe dair garantiler içermeyen evraklarla yapılan başvurular vize reddine nede olmaktadır. Vize başvurusu reddedilirse başvuru sahibinin belirli bir süre zarfında sonuca itiraz etme hakkı vardır veya belirli bir süre sonra yeniden güncel evraklarla yeni bir başvuru yapılabilmektedir. Ancak ilk başvuruda alınan bir ret kötü bir ilk izlenim doğuracağı için gelecekteki vize başvurularının akıbeti de riskli duruma sokmaktadır. Bu nedenle adımlarınızı doğru atmanıza destek olacak güvenilir bir firma olan Vize Merkezi ile çalışmak size önemli ölçüde bir avantaj sağlayacaktır.
Vize işlemleri ücretleri ülkeden ülkeye değişiklik göstermektedir. Hemen her konsolosluk kendi vatandaşı olmayan diğer bütün ülke vatandaşlarından vize harç bedeli talep etmektedir. Ancak yine ülkeden ülkeye farklılık içerek şekilde vize ücretlerinde muafiyetler söz konusu olabilmektedir. Örneğin bazı konsolosluklar transit geçişlerde vize ve dolayısıyla vize harcı talep etmemektedir. Transit geçişin süresi ülkenin vize prosedürüne göre 24 ila 72 saat arasında değişebilmektedir. Bazı konsolosluklar 12 yaş altı çocuklardan vize ücreti alınmasını talep etmemektedir. Vize türü ve içerdiği süre de de vize ücretlerini etkileyen bir unsurdur. Kısa süreli vizeler ile uzun süreli vize başvurularında talep edilen ücret ve vize işlem ücretleri değişiklik içermektedir. Ülkelerin kısa süreli olarak adlandırılan C tipi vizelerinin süresi ülkeye bağlı olarak 30 ila 90 gün arasında değişmektedir. Bu süreleri aşan vize talepleri yine ülkeye bağlı olarak uzun süreli yani D Tipi vize kategorisinde değerlendirilir. Turistik vize, ticari vize, iş amaçlı, aile ve arkadaş ziyareti vizesi, özel ziyaret vizesi, transit vizeler C tipi kısa süreli vizelerdir. Oturum izni, çalışma vizesi, yatırımcı vizesi, uzun süreli eğitim, aile birleşimi vizeleri, ilerleyen zamanda ilgili ülkenin vatandaşlığına geçiş amacına yönelik vizeler uzun süreli D tipi vize kategorisinde yer almaktadır.
Talep ettiğinizi vizenin ücreti ülkede kalış süresine göre de değişir. Tek girişli, çift girişli, çok girişli veya belli bir süreyi kapsayan vizelerin fiyatları farklı olabilmektedir. Örneğin Bulgaristan turistik vizesi 15 günlük bir vizedir ancak aile ziyareti veya ticari vize başvurularında daha uzun sürelerin talep edilmesi vize ücretini de değiştirecektir. Bir başka örnek verirsek; Rusya kısa süreli vizelerde ülkede kalış süresine göre vize ücretleriyle ilgili birçok opsiyon sunmaktadır. Bazı ülkelerde eşi o ülkenin vatandaşı olan T.C. vatandaşlarından vize ücreti talep edilmemektedir. Başta Fransa olmak üzere birçok Schengen vizesi veren ülkede vize ücretine dair bu muafiyet geçerlidir. Benzer şekilde eşi AB vatandaşı olanlar, mevsimlik çalışmaya gidenler, üniversitede bilimsel araştırma amacıyla gidenler, ilgili ülkeden burslu eğitim alanlar vize ücretinden muaf tutulabilmektedirler. Vize ücretinden muaf olmak o ülkeye vizesiz giriş yapılabileceği anlamına gelmediği unutulmamalıdır.
Vize Merkezi vize işlemleri fiyatları ülke bazında farklılık göstermektedir. Seyahat planına uygun olarak seyahat edilecek ülkenin vize evrak listesinin bildirimi, evrakların incelenmesi ve takibi, vize randevusunun alınması, eksik evrak bildirimi, gerektiği durumda ek evrak talebinin bildirimi, seyahat sağlık sigortasının yapılması, gerektiği durumda otel ve uçak rezervasyonlarının ayarlanması, başvuru formunun doldurulmasında destek verilmesi ve vize talep dilekçesinin prosedür doğrultusunda yazılmasında yönlendirme yapılması, parmak izi ibrazında asistanlık desteği vermek Vize Merkezinin çalışma sahası içinde yer almaktadır. Bütün bu işlemleri vize işlemlerinde koordinasyon gerektirir ve bunlar aracılığımızla yapmış olduğunuz başvurunun ücretlerine yansımakta olup başvuru sahibinden başvuru esnasında alınır. Vize reddi durumunda hiçbir konsolosluk geri ödeme yapmamaktadır.
Vize işlemleri yukarıda da belirttiğimiz üzere bir süreç olarak ele alınmalıdır. Başvuru sahibi önceliklerini belirleyerek başvurusunu yapmalıdır. Vize işlemleri nasıl yapılır sorusu başvuru sahibinin pasaportunun geçerlilik tarihi ve seyahat amacının ne olduğu ile yakında ilgilidir. Hazırlayacağınız evraklar seyahatinizin amacıyla yakında ilgilidir ve ileleyen dönemde bütün vize işlem süresini şekillendirecektir. Öncelikle belirtmek gerekir ki T.C. vatandaşlarından vize talep eden ülkeler, vize bitiş tarihi itibariyle pasaportun seyahat sonrası 3 ila 6 ay geçerli olmasını bir ön koşul olarak belirlemişlerdir. Geçerli pasaporttan kastedilen şey pasaportun seyahat sonrası ne kadar süre ile geçerli olduğudur. Seyahat amacınız kısa süreli vizelerde turistik, iş amaçlı ticari, aile/akraba/arkadaş ziyareti vizesi türlerinden yalnızca biri olabilir. Örneğin hem ticari hem turistik vize başvurusunu aynı anda aynı ülkeye yapamazsınız. Seyahat amacınız net olmalıdır; örneğin Almanya'da yaşayan bir yakınınızdan davetiye ya da diğer adıyla istek mektubu aldıysanız vize başvuru türünüz turistik olamaz. Her şeyi doğru hazırladığınızı düşünseniz bile seyahat amacının başvuru formu ve dilekçede yanlış bildirimi vize reddine sebebiyet verecektir. Seyahat amacınızı netleştirdikten sonra mesleğinize uygun evrakları hazırlamanız gerekmektedir.
Seyahat etmek istediğiniz ülkenin sayfasını ziyaret ettikten sonra ilgili ülke departmanımızı arayarak temsilcilerimizden gerekli evrak listesini talep edebilirsiniz. Temsilcilerimizle yapacağınız görüşmede seyahat detaylarınıza ve mesleğinize/sosyal statünüze dair vereceğinizi bilgiler doğrultusunda gerekli evrak listesi, ülkenin vize prosedürü ve vize ücret bilgilerini içeren e-mail tarafınıza gönderilmektedir. Eğer seyahat edeceğinizi ülkenin bir vize randevu prosedürü varsa vize randevunuz hemen alınmaktadır. Bazı konsolosluklar vize başvurularında başvuru sahibinin şahsen bulunmasını şart koşmamaktadır. Böyle durumlarda evraklarınızı ofisimize kargo yaparak da işlem yapabilirsiniz. Vize sonucu açıklandıktan sonra pasaportunuz çağrı merkezimize vermiş olduğunuz adrese postalanmaktadır. Bazı ülke konsoloslukları bölge ayrımına göre başvuruları kabul ederken, bazı konsolosluklar Türkiye'nin her yerinden başvuru yapmanıza imkan tanımaktadırlar. Görev alanına göre ayrım yapan konsolosluklar (Örneğin ispanya Konsolosluğu) ikamet ettiğiniz veya çalışmakta olduğunuz ile göre başvuru yapmanızı şart koşarken, görev alanı yapmayan konsolosluklar (örneğin Hollanda Konsolosluğu) Türkiye'nin her yerinden başvuruları kabul etmektedir.
Türkiye'deki bir konsolosluktan almış olduğunuz kısa süreli bir vizeyi yurt dışında uzatma imkanı bulunmamaktadır. Benzer şekilde pasaport uzatma işlemlerini de başka bir ülkede yapamazsınız. Vizenizin süresi bittikten sonra bitiş tarihi itibariyle ülkeye geri dönmeniz gerekmektedir Vize süresini aşan durumlar ilgili ülkenin yasalarınca hukuki yaptırımlarla karşı karşıya kalmanız neden olabilir. Bu nedenledir ki pasaportunuzun seyahat sonrası geçerliliği önem arzeder. Vizenizin süresi bittiğinde yeni bir başvuru yapmak durumundasınız. Bununla birlikte uzun süreli vize tiplerinde yurt dışında oturum veya çalışma izni ile yaşadığınız ülkenin göçmenlik büroları, göçmenlik ofisleri ve ilgili belediyelerde çalışma izni vizesi veya oturum izni vizesi gibi D tipi vizelerin uzatılabilmesi mümkündür.
Vize işlemleri yapan şirketleri 2 grup altında toplayabiliriz. Konsolosluk tarafından akredite edilerek vize başvuru merkezi adı altında vize evraklarını kabul eden şirketler ve vize işlemlerinde danışmanlık hizmeti sunan, başvuru sahibini yönlendiren vize danışmanlık şirketleri ve seyahat acentalarıdır. Bazı konsolosluklar vize başvurularını vize başvuru merkezleri aracılığı ile kabul etmektedirler. Bu uygulama özellikle son yıllarda Schengen vizesi veren konsolosluklarda yapılmaktadır. Vize başvuru merkezi evrakların teslim edildiği ve biyometrik veri ibrazı denilen parmak izi verme işleminin yapıldığı yerlerdir. Vize başvuru merkezlerinde vize randevusu sırasında mülakat yapılmamaktadır ancak bununla birlikte konsolosluk gerekli görürse şayet başvuru sahibini konsolosluğa mülakata çağırabilmektedir. Bu gibi istisnai durumlarda başvuru sahibinin bildirilen tarih ve saatte şahsen konsoloslukta bulunması gerekmektedir. Bununla birlikte vize sonucu üstünde karar verme yetkileri yoktur. Vize sonucuna ve vizenin süresine karar veren yetkili kurumlar ilgili ülkelerin konsolosluk, başkonsolosluk ve büyükelçilikleridir.
BLS (ispanya), VFS (Schengen ve diğer ülkeler), İ-Data (Almanya ve İtalya), As-Visa (Macaristan, Slovenya, Portekiz, Norveç), Kosmos (Yunanistan), TLS (İsviçre) firmaları vize başvuru merkezleridir. Vize başvuru merkezinin vize sonucu hakkında olumlu veya olumsuz açıklama yapma hakkı yoktur. Vize başvuru merkezi gerektiği durumda başvuru sahibinin ek evrak getirmesini talep edebilir, evrakları yetersiz bulduğu durumda başvuruyu reddedebilir. Konsolosluk tarafından outsource edilen bu kurumlar vize için gerekli belgeleri kabul etmektedir. Vize Merkezi kurumsal bir vize danışmanlık firması olarak vize işlemlerini sizin adınıza bu firmalara yapabilmektedir. Tüm dünya vize işlemlerinde deneyim sahibi ekibiyle hizmet veren Vize Merkezi başvuru sahibinin ihtiyacı olan vizeyi alabilmesi için yönlendirici bir rol oynamaktadır. Vize sonucuna pozitif etki etme olasılığı yüksek tavsiyelerin verilmesi ve evrak takibi gibi vize işlemleri sürecinin her aşamasında kurumsal ve bireysel müşterilerimize destek vermekteyiz. Başvuru sahiplerinin vize işlemleri yapan danışman şirketlerle çalışmalarından sağlayacakları en büyük avantaj zamandan tasarruf etmeleridir. Bulundukları şehir nedeniyle konsolosluklara ulaşım problemi yaşayan kişiler evraklarını ilgili Vize Merkezi ofisine göndererek vize işlemlerini gerçekleştirmektedirler.
Vize işlemlerinde aracı kurumların başında gelen Vize Merkezi İstanbul, Ankara, İzmir, Edirne, Bursa ve Konya şubeleriyle başvuruların kolaylıkla yapılmasını sağlamaktadır. Vize Merkezi başvuru sahiplerinin dosyalarının başvuruya uygunluğunu kontrol ettikten, gerekli uyarıları yaparak tavsiyelerde bulunduktan sonra vize dosyanızı ilgili konsolosluğun değerlendirmesine sunar. Birçok konsolosluk ve konsolosluğa bağlı başvuru merkezlerinde vize müracaatında bulunan kişilerin şahsen konsoloslukta bulunması şartı bulunmamaktadır. Bu nedenle başvurular üçüncü şahıslar ve vize işlemlerinde aracı kurum temsilcileri tarafından yapılabilmektedir. Vize Merkezi şubelerinin olmadığı illerden evraklarınızı kargo ile göndererek de işlemlerinizi hızla yapmaktayız. Bu durumda vize için gerekli evrakların güvenilir ellerde olması önemlidir. Vize Merkezi sektördeki kurumsal itibariyle evraklarınızı güvenle teslim edebileceğiniz bir danışmanlık firmasıdır. Çalışma prensiplerimiz hakkında detaylı bilgiyi çağrı merkezimizi arayarak öğrenebilirsiniz.
Vize işlemleri takip sürecinin dikkatle ve deneyimli danışmanlar tarafından yürütülmesi gerekir. Seyahat planıyla uyumlu olmayan evrak içerikleri, seyahat tarihleriyle uyumlu olmayan rezervasyon bilgileri vize reddine neden olabilmektedir. Vize Merkezi evraklarınızı başvuruya hazırlama sürecinde her ayrıntıyı dikkate alır. Vize işlemleri takibinde evraklarınızın randevu tarihi itibariyle güncel olması gerekir. Randevu tarihinize kadar sizden eksik evraklarınızı tamamlamanız veya güncellemeniz temsilcilerimizi tarafından size bildirilir. Unutulmaması gereken noktalardan biri şudur: Vize Merkezi tüm vize işlemlerini ilgili konsolosluğun prosedürleri çerçevesinde yapmaktadır. Sizden eksik veya güncel evrak talep edildiğinde, bu deneyimlerimizle sabit olarak size verdiğimiz bir bilgidir ve bu noktada tek amacımız ihtiyacınız olan vizeyi alabilmenizdir.
Vize işlemleri için gerekli evraklar konsolosluklar tarafından belirlenmektedir ve ülkeden ülkeye farklılık göstermektedir. Her vize başvurusunda geçerli bir pasaportun olması bir ön koşuldur. Online vize başvurusu olsun veya pasaporta işlenmeyen vize türleri olsun (örneğin Küba veya Dubai vizeleri) seyahat sırasında pasaportunuzun yanınızda olması gerekir. Ülkeye giriş ve çıkış damgalarının mutlak surette pasaporta işlenmesi sınır kapılarında gerçekleşir. Pasaportla birlikte, biyometrik fotoğraflar, vize talep dilekçesi, ülkeye özel vize başvuru formu, ticari ziyaretlerde ticari davetiye ve şirket yazıları, mesleğe özel evraklar, otel rezervasyonları, ülkeye özel belgeler vize işlemleri için gerekli evraklar arasında sayılabilir. Bununla birlikte gerekli evrak listeleri sosyal duruma göre, mesleğe göre değişiklik göstereceğinden web sayfamızda seyahat etmeyi planladığınız ülkenin sayfasına girerek Vize İşlemleri bölümü altında ülkeye ve vize türüne özel evrak listesini görebilirsiniz. Bununla birlikte belirtmek de fayda var; evraklar konsolosluklar tarafından yenilenebildiğinden durumunuza uygu güncel evrak bilgisi çağrı merkezimizi arayarak bilgilendirme e-mail'i talep ediniz.
Seyahatinizin sırasında pasaportunuzla birlikte konaklama bilginizi içeren rezervasyonun fotokopisini yanınızda bulundurmanızı tavsiye ederiz. Her ülkenin sınır kontrol prosedürü birbirinden farklıdır ve bazı ülkeler sınır kapısında rezervasyon ve davet yazısının fotokopisi gibi evrakları pasaportla birlikte görmeyi talep edebilmektedir. Vizesiz seyahat edilen ülkeler de bile pasaportla birlikte rezervasyon bilgisini içeren belgenin görülmesi talep edilebilmektedir. Vize işlemleri için gerekli evraklar seyahatinizin türüne göre de farklılıklar içerir. Turistik seyahat belgeleri ile ticari seyahat belgelerinin ve aile ziyareti vizesi evraklarının içerikleri farklıdır. Evraklarla ilgili bir diğer önemli husus evrak detaylarıdır. Örneğin bankada bulundurulması gereken para miktarı ülkeye göre değişir veya bir konsolosluğun fotokopi olarak talep ettiği belgeyi diğeri orijinal olmasını talep edebilir. Evraklarla ilgili ortak özellik ise bu evrakların ülkeye geri dönüşünüzü garanti eder nitelikte olmalarıdır. Eğer konsolosluğun prosedürleri dahilindeyse tapu, araç ruhsatı gibi evraklar evrak listesinde olmasa bile destekleyici olarak sunulabilir. Vize talep dilekçenizde seyahat amacınızın net olarak ne olduğu ve ülkeden ne zaman ayıracağınıza dair bilgilerin olması gerekmektedir. Eksik evraklarla yapacağınız başvuruların ret ile sonuçlanacağını unutmayınız.
Muvafakatname noterden temin edilen bir izin belgesidir. Bu nedenle vize işlemleri için muvafakatname örneği anacak noter huzurunda doldurulur ve imzalanır. 18 yaşından küçük çocukların vize başvuru dosyalarında muvafakatnamenin olması gerekmektedir. 18 yaş altı çocuğun anne ve babası noter onaylı muvafakatname ile çocuğun seyahat etmesinde sakınca olmadığını, seyahat masraflarının kim tarafından karşılanacağını, çocuğun kimlerle seyahat edeceğini ve seyahatinin amacını içeren belgeyi imzalarlar. Genellikle her 2 ebeveynin de belgede imzasının bulunması şart koşulmaktadır. Eğer ebeveynlerde biri ile seyahat ediliyorsa yine muvafakatnamenin başvuru dosyasında olması gerekebilir ancak bu durum seyahatten önce ülkenin vize prosedürleri çerçevesinde araştırılmalıdır.
Her konsolosluğun vize işlemlerinde kullandığı bir başvuru formu vardır. Standart ve her başvuruda geçerli bir vize formu mevcut değildir. Vize formu örneklerini ziyaret etmeyi planladığınız ülkenin sayfasına girerek “Form ve Dilekçe” bölümümüzde görebilir ve bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Vize başvuru formu örnekleri ayrıca konsolosluk sayfalarında da yer almaktadır. Vize formunu hangi dilde doldurulacağı konsolosluğun talebine göre değişmektedir. Her form Türkçe doldurulmayabilir. Vize formu örneğini doldururken gerçeğe uygun bilgiler verilmelidir. Formda vermiş olduğunu bilgilerle, sunduğunuzu evrak listesi arasında bir uyum aranmaktadır. Başvuru formunda belirttiğinizi seyahat amacınız ne ise, dilekçenizde veya şirket yazınızda, kurum yazınızda da aynı şekilde yer almalıdır. Vize Merkezi başvuru formunun nasıl doldurulması gerektiği konusunda da destek vermektedir.
Vize işlemi takip belgesi Vize Merkezi tarafından oluşturulmuş bir formdur. Ad-soyad, açık adres, seyahate gidiş ve seyahatten dönüş tarihleriniz, vizenizin türü, evrak kontrol listesi bu belgede yer almaktadır. Vize işlemi takip belgesi doldurarak imzalayan kişi, belgede yer alan koşulları kabul etmiş sayılır. Vize işlemlerinizin takibini kolaylaştırmak amacıyla oluşturduğumuz bu formu sitemizden indirebilir veya ofislerimizi ziyaret ederek başvurudan önce doldurabilirsiniz.
Vize işlemleri nasıl olur sorusunun cevabı vize başvurusunda bulunduğunuz ülkenin vize prosedürüne bağlıdır. Geçerli pasaportu olan vize başvuru sahibi konsolosluğun belirlediği kriterlere uygun evrakları hazırladıktan sonra vize randevusu alınır. Schengen ülkelerinin vize prosedüründe parmak izi ibrazı koşulu olduğu için başvuru sahibinin bizzat vize randevusunda olması gerekir. Eğer konsolosluk parmak izi ve mülakat şartı koymamış bir ülkenin konsolosluğu ise üçüncü şahıslar da evrak teslimini vize randevusunda yapabilmektedirler. Böyle durumlarda yazılı bir vekaletnameyi Vize Merkezi temsilcilerimize vermeniz yeterlidir. Bu vekaletname ile pasaportunuzun ve evraklarınız konsolosluğa teslimi ve vize sonucu açıklandıktan sonra alımını gerçekleştirerek zaman kaybetmemenizi sağlarız. Vize sonucu çıktıktan sonra pasaportunuzu vize evraklarınızı gönderdiğiniz ve teslim ettiğiniz şubemizden alabilir veya temsilcilerimize vermiş olduğunuz adrese kargo veya kurye ilke gönderimini talep edebilirsiniz. Vize işlemlerinizin Vize Merkezi danışmanlığında çok daha sağlıklı ve kolay şekilde yürüyeceğinden şüpheniz olmasın.
Vize başvurusunu online yoldan kabul eden konsolosluklarda vize işlemleriniz elektronik ortamda olacağından daha hızlı olabilmektedir. Örneğin Küba ve Dubai vizesi işlemlerinizi sitemizde yer alan online formları doldurarak hızlı şekilde yapabilirsiniz. Online başvuru yapılabilen İngiltere, Amerika ve Kanada gibi ülkelerde formun dikkatle doldurulması gerekir. Bir yanlışlık veya eksiklik durumunda formun iptali ve yeniden doldurulması gerekmektedir. Ayrıca bu formlar genel itibariyle İngilizce olarak doldurulmaktadır. Yanlış anlaşılmadan kaynaklı bir hata vize reddine neden olabilir ve telafisi ancak yeni bir başvuru ile olabilir. Online yapılan vize işlemlerinde form online doldurulduktan sonra vize randevusu alınır. Randevu tarihi size bildirildikten sonra randevu günü evrak teslimi, biyometrik veri ibrazı ve eğer konsolosluğun vize prosedüründe varsa mülakat gerçekleştirilir. Vize mülakatında vereceğiniz bilgiler evrak dosyanızda vermiş olduğunuz bilgiler ile tutarlılık arz etmesi gerekir. Başvuruların üçüncü şahıslar tarafından yapıldığı durumlarda dahi vize mülakatı ancak ve ancak bizzat başvuru sahibi ile yapılmaktadır. Vize işlemlerinin vize sonucu açıklanana kadar takibinin doğru şekilde yapılması gereken bir süreç olduğu akıldan çıkmamalıdır. Bu süreçte konsolosluğun taleplerinin doğru okumak, sık yapılan hatalara karşı uyanık olmak önemlidir.
Vize randevuları Konsolosluklar, Büyükelçilikler ve vize başvuru merkezlerinden alınmaktadır. Vize randevusu gerekli evrakların teslimi ve parmak izi ibrazı işlemlerini içerir. Bazı konsolosluklar da mülakat da yapılabilmektedir. Randevu prosedürü konsolosluğa bağlı olarak değişmektedir. Vize işlemlerinde randevu alma Vize Merkezini çalışma sahası içindedir. Evraklarınız elimize ulaştıktan sonra randevunuz hızla alınmakta ve randevunun tarihi ve saati size bildirilmektedir. Yaz sezonu gibi yoğun dönemlerde randevular normalden daha geç tarihlere verilebilmektedir. Bu nedenle seyahatinize en geç 1 ay kala vize işlemlerinizi başlatmanızı tavsiye ederiz. Çoğu konsolosluğun prosedürüne göre vize başvurusu seyahate 3 ay kala başlatılabilmektedir. Vizenizin seyahat tarihinize yetişmesi başvurunun zamanında yapılması ile yakında ilişkilidir.
Vize işlemlerini hızlandırmanın en pratik yolu Vize Merkezi ile çalışmaktır. Vize Merkezi vize işlemlerini, başvuru sahibi için zaman alan bir süreç olmaktan çıkarır. Eğer vize başvurunuzu acilen yapmak istiyorsanız gideceğinizi ülkeye bağlı olarak ekspres veya VIP başvuru yapma imkanı vardır. Ancak bundan daha önemlisi bu opsiyonları içermeyen bir konsolosluğa başvuru yapmak istemeniz durumunda, evrakları temin etme ve hazırlama aşamasında pasaportunuzun fotokopisini göndererek vize randevusunun erken alarak vize işlemlerinize hız kazandırmış olursunuz. Vize Merkezi vize işlemlerinde zamandan kazanmanız için bütün kolaylıkları sunmayı hazırdır. Bu durumda ilk olarak yapmanız gereken gerekli evrak listesiniz talep etmek ve sonrasında evrakları hazırlayıp vize merkezi şubelerine teslim etmektir.
Vize işlemlerinin sonuçlanma süresi konsoloslukların inisiyatifine göre, ülkeden ülkeye değişmektedir. Bu süre genellikle bir hafta ile 1 ay arasında değişebilmektedir. Konsoloslukların yoğun olduğu veya resmi tatiller yüzünden kapalı olduğu dönemlerde süreler uzayabilmektedir. Vize işlemleri ne kadar sürer sorusunun yanıtı evrak dosyanızın eksiksiz hazırlanmasıyla yakından alakalıdır. Ek evrak talepleri vize işlemlerinin süresinin uzamasına neden olduğundan güncel tarihli evraklarla başvuruya uygun dosyayı hazırlamak büyük önem arz etmektedir. Ancak bununla birlikte başvuru yapıldıktan sonra konsolosluğun ek evrak talepleri olabilmekte ve bazı durumlarda başvuru sahibi konsolosluğa mülakata çağrılabilmektedir. Bu gibi durumlar Vize Merkezinden bağımsız olarak gelişir ve ilgili ülke konsolosluğunun yetki alanındadır. Süreçte karşılaşılan bu durum vize işlemlerinin uzamasına neden olabilmektedir.
Vize Merkezi vize evrakları ilgili konsolosluğa teslim edilmeden önce ek evraklar konusunda eğer böyle bir durum söz konusu ise sizden talepte bulunabilir ve başvurudan sonra vize çıkış süresini uzatabilecek bu tarz durumlara karşı hazırlıklı olmanızı sağlar. Vize işlemlerinin arzu ettiğinizi şekilde hızla sonuçlanabilmesi ve size daha iyi hizmet verebilmemiz açısından çağrı merkezi müşteri temsilcilerimizle paylaşacağınız seyahatinize ait detaylar çok önemlidir. Vize işlemleri titizlik gerektiren bir koordinasyon gerektirir. Vize randevu tarihinin seyahat tarihine göre alınması, seyahat sağlık sigortasının yapılması, evrakların incelenmesi, evrak detaylarındaki eksikliklere karşı gerekli uyarıların vize randevusundan önce yapılması, otel rezervasyonlarının seyahat tarihlerinizle uyumu gibi vize işlemlerinin önemli noktalarında Vize Merkezi yıllara dayanan tecrübesiyle hareket etmektedir. Vize işlem sürecinde vize türünün ne olduğu vize çıkış süresini etkileyen bir faktör değildir. Önemli olan nokta zamanında başvuru yapmaktır. Acil durumlarda ekspres vize opsiyonu içeren ülkeler olduğu gibi bu opsiyonun hiç olmadığı ülkeler de vardır. Tabi bu süre aynı zamanda ülkeye göre de değişmektedir. Konsoloslukların vize prosedürleri değişebilmekte yeni uygulamalar gündeme gelebilmektedir. Vize Merkezi yenilikleri takip ederek konsoloslukların güncel uygulamalarına göre, başvuru sahiplerinin vize işlemlerini gerçekleştirmektedir. Çağrı merkezimizi aradığınızda vereceğinizi talep edilen vize türü ve seyahat tarihi bilgileri hemen değerlendirilir ve vize işlemlerinizi hızlandırabilecek seçenekler size aktarılır.
Vize işlemleri için kullanılacak fotoğraflar biyometrik özellikte olmaları gerekmektedir. Biyometrik fotoğrafların ölçüleri Schengen ülke başvurularında 3.5*4.5 cm boyutlarındadır ancak bu ölçüler diğer ülkelerde farklı olabilmektedir. Genel itibariyle vize işlemleri için fotoğraf nasıl olmalıdır sorusunun cevabı şapka, güneş gözlüğü gibi yüzün net görünmesini engelleyen unsurların olmadığı fotoğrafların kullanılması yönündedir. Yüz sağa veya sola eğimli olmamalıdır. Gözlük kullanılıyorsa camlarının parlamamasına dikkat edilmelidir. Dini sebeplerle takıla başörtüsü dışında şapka vb. başı kapatan giysiler kullanılmamalıdır. Başörtülü fotoğraflarda yüz ve kulaklar görülmelidir. Profilden çekilmiş fotoğraflar kesinlikle kabul edilmemektedir. Fotoğraflar son 6 ay çekilmiş olmalı ve eski vizelerde ve pasaportlarda kullanılmamış olmalıdır.
Alanlarında uzman danışmanlarımız ile vize başvurularınızı hızlıca tamamlayın.