Devletlerin, diğer devletlerin büyük ve ticari kentlerine, bulunulan ülkenin mülki amirleri ile temas kurma, vize işlemleri, pasaport yenileme, temsil edilen ülke vatandaşlarının doğum, ölüm, evlilik gibi durumları ile ilgilenme, ulaşım, sağlık, eğitim ve hukuki durumlarda çözüm üretmek amacıyla kurdukları merkezlere “Konsolosluk” denilir. Uluslararası bir hukuk devletinin diğer devletlerde konsolosluk kurmasının mecburi olmadığı ifade edilmektedir. Ancak devletler diğer devletler karşısındaki çıkarlarını ve diğer ülkelerde ikamet eden vatandaşlarının haklarını korumak amacıyla konsolosluk açarlar. Konsoloslukların açılması bulunulan ülke devletinin izni ile mümkün olmaktadır. Aynı zamanda alınan bu izin devletin isteği doğrultusunda kaldırılabilir.
İtalya Dışişleri Bakanlığı tarafından gidilecek ülkede bulundukları şehrin mülki amirleri ile temasta bulunarak kendisi için öngörülen görevleri yerine getirmek üzere atanan kişilere “konsolos” denilmekte. Konsoloslar bulundukları şehrin büyüklüğü ve ticari niteliği temel alınarak başkonsolos, konsolos ve konsolos yardımcısı olarak hizmet vermekteler. İtalya Konsolosluğu Konsolosluk çalışanları diplomatik temsilci vasfına sahip değildir. Resmi olarak diplomatik görevlere atananlar dışında kalanlara diplomatik ayrıcalık tanınmamaktadır. Ancak görevlerini yerine getirdikleri esnada bürokratik konularda ve adli kovuşturmalarda belli başlı ayrıcalıklara sahip olurlar. Konsolosluk binalarının dokunulmazlıkları vardır.
İtalya Konsolosluğu, resmi bir kurum olmasının yanı sıra diplomatik yetki sahibi değildir. Türkiye’de ülkesinin menfaatlerini koruyan ve ilerleten, çeşitli resmi süreçleri idame ettiren resmi bir kurumdur. İtalya Konsolosluğu’nun görevleri bazı antlaşmalar ve nizamnamelerle tasarlanmıştır. İtalya Konsolosluğu’nun en genel amacı ise, Türkiye devleti içerisindeki ticari menfaatlerini korumak, geliştirmek, pasaport yenileme işlemleri, tıbbi, kanuni, eğitim alanında yardım sağlama, ulaşım bulundukları ülkelerin otoriteleri ile iletişim kurma, yurt dışında ölüm, doğum, ayrılık ve dünyevi olaylarla ilgili olmaktır.
4 sorudan en popüler 4 soru görüntüleniyor. Tüm soruları göster
İtalya’ya 2 aylığına kısa süreli eğitim vize başvurusu yapacağım. İstanbul’da ikamet ediyorum. İtalyan Konsolosluğu vize başvurusu alıyor mu? Hangi evrakları hazırlamam gerekir. Sizden başvuru yapabilir miyiz? Bilgilendirme yaparsanız sevinirim.
Cevabı Görüntüle Yorum Ekleİtalya ‘ya arkadaşımla birlikte turistik vize başvurusunda bulunmak istiyoruz. İtalya Konsolosluğu vize başvurusu işlemlerini direk yapabiliyor muyuz? Ben şirket çalışanıyım arkadaşım öğretmen. Vize başvurusu yapmak için hangi evrakları hazırlamamız gerekiyor? Kendim başvuru yapabilir miyim? Sizinle üzerinden işlem yapabilir miyiz?
Cevabı Görüntüle Yorum Ekleİtalya’da bulunan arkadaşımı ziyarette bulunmak istiyorum. Kendisi bana davet mektubunu mail ortamında gönderdi. Bir şirkette makine mühendisi olarak çalışmaktayım. Daha önce yurt dışı seyahatim olmadı ilk defa seyahat edeceğim. İtalya Konsolosluğu randevu işlemlerini nasıl yapmalıyım. Siz başvuru ve randevu konusunda yardımcı oluyor musunuz? Bilgi vermenizi rica ederim.
Cevabı Görüntüle Yorum EkleMerhabalar, İtalya turistik vize başvurusunda bulundum ve mülakata gideceğim. Otel rezervasyonumda değişiklik yaptım. Bunu konsolosluğa bildirmek istiyorum. Ne yapmalıyım?
Cevabı Görüntüle Yorum EkleAlanlarında uzman danışmanlarımız sorularınızı en kısa süre içinde cevaplayacaktır.
Alanlarında uzman danışmanlarımız ile vize başvurularınızı hızlıca tamamlayın.